Slovacia pe Bicicleta: Circuitul Liptovska Mara



Pedalare moderată - 50 km - asfalt, pietriș, drum de pământ la deal și la vale.




Cam așa a început mini-concediul nostru de Paști: am împachetat catrafusele , am pus bicicletele și am pornit spre petecul acela de țară care prevestea soare și spor la bicicleală... dar mare ne-a fost mirarea când am ajuns și la o altitudine impresionantă de nici 600 de metri ningea...dar ningea cu niște fulgoci de mai un pic și mă puneam pe căutat cadouri de Crăciun! 

WTF am zis....dar chiar WTF??? Am plecat din România fix din același motiv și acum suntem aici și nici nu avem snowboard-urile la noi! Și nu zic asta la glumă, oamenii de acolo încă mergeau la ski. Vă imaginați că am dormit cu un pic de stres că nu aveam de gând să stăm să numărăm fulgi dar spre norocul nostru aveam și un mic plan de rezervă căci luasem și bocancii cu noi.... up your ass weather!!! În casă nu stăm!

Probabil văzând și Murphy ca nu are cu cine și-a văzut de treabă și astfel ne-a trezit cu o minunăție de soare și o zi perfectă deci: să pedalăăăm!



But first am depistat dimineața leneși, răsfățați peste măsură și cât se poate de sociabili acești minunați patrupezi pufoși cu chef de mângâială până la refuz.




Am pornit apoi direct de la pensiune spre lac pe drumul de mașini pentru a începe circuitul în sensul contrar acelor de ceasornic. Traseul începe cu un pic de urcare iar cele trei planuri se definesc excelent: apă, verdele fraged de primăvară la munte și vârfurile încă albe bine. Cum te umple de energie așa un peisaj!



De aici facem un mic stop la unul dintre simbolurile lacului, ruinele Tower of the Church of Virgin Mary din Bobrovník.


Nothing to declare vis-a-vis de acest turn, merge de o poză-două însă vederea de aici spre munți face totul.



În continuare am ținut același drum până la capătul barajului unde ne-am strecurat pe lângă o barieră (evident pusă acolo pentru mașini) spre  Vlasky și apoi Vlachy pe sub autostradă. Chiar aici este un mic foișor la fix pentru o pauză de merinde.

De aici începem să ne îndepărtăm de lac și pornim un pic spre zona de dealuri printre sătuce cu oameni vădit gospodari. Chiar am rămas impresionată de cât de aranjate și modeste sunt satele de acolo. Bine, probabil și faptul că zona este turistică este un factor însă concluzia nu poate lăsa la o parte hărnicia slovacilor. Nu am văzut casă fără flori sau cu iarba netăiată sau să nu mai zic de mizerie și harababură. Totul arată civilizat și cu mult bun simț. 

La Svati Kriz am făcut o mică pauză pentru a vizita și interiorul bisericii de lemn care este...MARE! iar de aici am pornit la pedalat printre dealuri, cu munții în zare.



Am dat și de un pic de off road la boloboc pe lângă „ferma de soare” și câmpul de rapiță cât vezi cu ochii. 




Iar apoi am început coborârea lină spre Liptovsky Miculas și mai apoi spre cabană. Foarte frumoasă tura de azi. Mă bucură mult că am bifat-o pentru că, așa cum menționasem anterior, am pus ochii pe ideea de bicicleală aici încă de anul trecut de când am fost în concediu în Slovacia și acum pot să vă îndemn cu mai mare căldură să o experimentață pe pielea...sau mai bine spus pe cauciucurile voastre!





Sugestii, recomandări şi lucruri de care e bine să ţineţi cont



  • Best time: probabil primăvară, sfârşit de vară (dacă vreţi să includeţi şi o baie în lac) sau toamnă.
  • Relief: la stânga lac la dreapta munte - nu te plictiseşti.
  • Siguranță: în mare parte circuitul este situat pe şosele secundare iar slovacii sunt destul de grijulii faţă de biciclişti.
  • Starea pistelor: în general şoselele sunt bune şi curate fără prea mult pietriş, nisip sau denivelări
  • Circuit: Circuitul este unul destul de uşurel şi chiar merită realizat, noi am pus ochii pe el cu un an înainte şi musai am spus că trebuie să îl facem.... and we did it!!!!
  • Aprovizionare: Liptovsky Trnovec, Bobrovnik, Vlachy, Galovany, Svaty Kriz, Lazisko, Pavcina Lehota, Liptovski Mikulas - sate respectiv oraşele prin care treceti. 
  • Puncte de interes: Lacul Liptovska, Biserica de lemn de la Svätý Kríž - una dintre cele mai mari biserici de lemn din Europa, Aqua Park Tatralandia (fain acolo!!!), Liptovský Mikuláš, Demänovská Cave of Liberty.



Sumar


Pe scurt, ce a însemnat Circuitul Liptovska Mara:
  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 47 km
  • Timp: 5 ore
  • Timp de pedalare efectiv: 3.5 - 4 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: 522 m
  • Cote de altitudine: 500 - 750 m
  • Viteză maximă atinsă: 40 km/h
  • Viteză medie: 10 km/h


GPS Track MapMyBike.









Slovacia pe Bicicleta: Circuitul Liptovska Mara Reviewed by Karina Isar on miercuri, iunie 22, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.