Honeymoon in Islanda - Ziua 12: Reykjavik, Capitala Islandei


Cu greu începem să ne desprindem încet încet de Islanda vizitând Reykjavikul - capitala Islandei și totodată orașul ce găzduiește undeva la două treimi din populația țării, iar țara are 320000 de oameni (și cam 800000 de oi).






Ce ne-a adus ultima zi pe tărâm islandez?


Răspuns: surprize! De dimineață am fost să lăsăm bagajele la hotel (cât încă mai aveam mașina) dar ce că vezi… check-in-ul începe la ora 15:00 și nu este picior de om acolo căci nu există recepție în meniu așa că trebuie să ne descurcăm cumva cu bagajele.

Mergem la Happy Campers acasă să lăsăm mașinuța ce ne-a plimbat și ne-a ținut cald și moale noaptea. Sincer momentul a fost foarte trist căci am început să realizez că s-a cam încheiat distracția… doamne cât de mult îmi va lipsi țara asta și locurile pe care am avut norocul să le vizitez. Până să predăm maşina, aproape că stăteam ca şi copii cu ochii înlăcrimaţi când trebuie să dea înapoi jucăria preferată: încă un piiiiic! Da' te rooooooog!

Icelandic little friend! :) 

Aici aflăm că avem o soluție foarte practică pentru a rezolva problema cu scăpatul de bagaje - în autogara deschisă 24h din 24 se găsesc cutii de depozitare pentru bagaje. Prețul pentru o cutie mare (bagaj de până la 90 cm înălțime) este de 1200 ISK per 24 de ore cu o singură deschidere - adică ai băgat bagajul și până când pleci (for good) nu mai umbli la el. Asta am făcut și noi și am luat-o la pas spre centrul orașului. Am avut noroc căci cei de la Happy Campers ne-au dus până la autogară și tot ei ne-au spus că nu este nevoie să folosim mijloace de transport în comun pentru a ajunge în inima turistică a oraşului.

De la autogară, care se află lângă aeroportul destinat zborurilor interne, până în centrul Reykjavik-ului sunt cam 10 minute de mers pe jos - iar din centru până la hotelul nostru în jur de 20 de minute - și de la hotel la autogară aproximativ 15 minute. Cum nu se poate mai bine, deci, cu problemele rezolvate parcă mai primesc un kick de bucurie că mai avem o zi de bălăureală sub umbrela statutului de turist.



Cei mai scumpi hamburgheri la Geysir Bistro


De voie de nevoie (adică de foame) ne-am îndreptat spre Old Harbour și primul stop a fost la Geysir Bistro - probabil mânați și de nostalgia deja instalată precum și de gândul că ne-am luat rămas bun de la natura de basm a Islandei. Au islandezii o cultură formidabilă a burgerilor și cum nu prea suntem fani nici unul dintre noi de pește sau specialități din carne de oaie am zis că vom încerca aceast preparat local.

Localul super drăguț, servirea foarte OK, iar mâncarea bună însă chiar dacă raportat la prețurile islandeze este unul moderat, pentru noi a fost cea mai scumpă masă de acest tip, cu un cost de 160 de lei pentru cei doi burgheri - fără nimic de băut. Wow! Dar în Islanda cam astea sunt prețurile uzuale: o supă 1500 ISK (~ 10 EUR), un fel principal, între 2000 și 6000 ISK (14 - 40 EUR), o bere la 0,33 cam 1000 ISK (~ 7 EUR) și un suc aproximativ 400 ISK. Este și prima dată când mâncăm mâncare gătită nu de noi în țara aceasta! :)



Aurora Museum


Pentru că aveam timp, având în vedere că centru capitalei islandeze este foarte micuț am ales să vizităm un muzeu simpatic, Reykjavik Northern Lights Center - un loc super special unde înveți despre cum se formează Aurora, cum este ea văzută în credințele populare ale mai multor națiuni, înveți cum să îți setezi aparatul foto pentru a fotografia magicul fenomen și te poți relaxa ascultând muzică ambientală în timp ce urmărești filmări și fotografii.


La ieșire este un mic magazin de suveniruri, un lounge area iar cafea sau ceai primești din partea casei, în prețul biletului de 1600 ISK (11 EUR) de persoană.


Lângă Reykjavik Northern Lights Museum este Saga Museum, un cadru interactiv unde poți deopotrivă învăța despre vikingi și te poți costuma în straie vikinge - evident pentru distracție și poze.





Opera din Reykjavik


Islandezii au una dintre cele mai atipice și interesante opere - o clădire din hexagoane de sticlă din când în când colorate - foarte interesant și totodată un ce rezonează cu arhitectura minimalistă nordică.



The Sun Voyager


De aici mergem spre alt simbol al Reykjavik-ului - sculptura metalică stilizată a unei corăbii vikinge - The Sun Voyager. Nu poţi să treci prin capitala aceasta şi să nu ai poză cu corabia, este inacceptabil! 





Inima Reykjavikului


Desigur nu ratăm nici celebra biserică imensă ce veghează asupra orașului și nici strada de curcubeu.



Am pornit mai departe în plimbare pe străduțele din inima orașului și aruncând câte un ochi prin magazinele de suveniruri sau de tot felul de lucrușoare interesante, m-am ales cu cea ma interesantă pereche de cercei: din lavă!!!


Reykjavik-ul mi-a lăsat cumva aceeași impresie ca și Ljubljana - o capitală micuță, cochetă dar pe stil fundamental diferit și deosebit de liniștită, cu oameni civilizați și locuri interesante.


Mai o remarcă și o trăsătură a capitalei și cumva a întregii țări: modestia. Muzee mici și multe, clădirile și casele oamenilor și însuși instituțiile publice, clădirile guvernamentale foarte subtile, fără aură de opulență sau prost gust. Cred că Niceland ar fi un nume și mai potrivit pentru Iceland.



Cu greu, mă desprind de acest petec de pământ vulcanic fermecat. O să îmi lipsească atât de mult! 
















Honeymoon in Islanda - Ziua 12: Reykjavik, Capitala Islandei Reviewed by Karina Isar on luni, decembrie 21, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Imi pare atat de rau ca s-a terminat seria povestilor :)
    A fost minunata calatoria virtuala alaturi de voi!
    Multumesc!
    Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc din suflet Oana! Mai urmează două articole despre Islanda pe care încă nu am apucat să le fac și vor include și video așa că rămâi pe aproape! :)

      Ștergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.