Toamna in Retezat: Traseul Stana de Rau - Varful Papusa


Vârful Păpușa al munților Retezat pe un traseu circuit mai puțin abordat. O drumeție de toamnă pe o vreme perfectă cu peisaje de poveste.




Se pare că 2019 a fost un an în care am bifat lucruri ce erau de multă vreme pe lista de așteptare. Tura de Slovenia, Ciucaș, ferratele din Italia... treburi neîncheiate de ceva vreme. Vârful Păpușa din Retezat atârna greu pe listă...de prin 2014 dacă îmi aduc aminte. Eh, întro frumoasă zi de Octombrie alături de două suflete artiste în sfârșit i-am atins vârful, iar Păpușa ne-a salutat cu vreme bună și amintiri frumoase!





Despre Acces


Menționasem că este un traseu nu atât de populat. Parte din această vină o poartă și drumul de acces care nu e tocmai în cea mai bună formă. Practic fără o mașină cu gardă înaltă la sol mai bine îți alegi alt traseu. Chiar și cu o astfel de mașină, noi nu l-am mai face a doua oară. Numa' zic.


Pentru a începe acest traseu trebuie să ajungem cu mașina (hopefully one piece) un pic sub Stâna de Râu unde este și o parcare generoasă. Din Hațeg continuăm spre Pui - Râu Bărbat - Hobița - valea Râului Bărbat - Stâna de Râu. După Hobița e off-road. Vreo 22 km de drum destul de prost, deci facem mai bine de o oră pe el - e de luat în calcul asta la socoata timpilor de parcurs traseul.  





Stâna de Râu -  Păpușa | La Pas


Odată ajunși acolo ne înscriem în traseu și ajungem în câteva minute la Stâna de Râu. Găsim refugiul pe un platou pe care probabil se poate și campa, dar la mijloc de Octombrie, când am fost noi nu era suflet pe aici. 



Noi avem în plan un circuit așa că îi dăm pe lângă refugiu, traversăm râul și continuăm la dreapta spre Tăul Țapului și Șaua Porțile Închise pe Punct Roșu. E dimineața iar lumina caldă a soarelui și cerul fără pic de nori sunt două lucruri excelente pentru o sesiune foto. Timp avem destul, deci suntem oricum la pas lejer. 







Tăul Țapului vine la pachet cu un cadru minunat și poposim un pic să-l admirăm. Oricum aveam să facem asta și mai departe căci începem să urcăm spre Șaua Porțile Închise prin partea stângă a lacului printre bolovani, pe o potecă vizibilă - continuarea marcajului Punct Roșu. De jos insulița cu alien face ne urmărește până în șa. That funny face



De la Porțile Închise continuăm pe creastă fără să luăm prea mult în altitudine. Avem vedere spre Valea Rea și totodată schimbăm și marcajul pe Bandă Roșie pe care și rămânem până la Păpușa. 





Îmi dau seama că nu am fost niciodată în Octombrie în Retezat și rău am făcut, căci cred că e una dintre cele mai spectaculoase perioade de vizitat munții. 





Chiar înainte de urcarea pe Păpușa trecem de o zonă mai stâncoasă în Spălătura Păpușii și-apoi pe vizatul al doilea vârf ca înălțime (2508 m) din Parcul Național Retezat. Faine perspective.





De aici continuăm spre Păpușa mică iar în drum, pe partea dreaptă mai poposim un pic deasupra Lacului Peleaga și apoi a Tăurilor Custurii. 





Este absolut fantastic atât traseul cât și liniștea muntelui. Culorile, mirosul de vegetație uscată, toate se îmbină întro armonie greu de redat. Te pricopsești cu amintiri de toate naturile. 




Coborârea finală începe după Șaua Custurii și se continuă cu marcaj Triungi Albastru pe valea Râului Bărbat până înapoi la Stâna de Râu și apoi la parcare. Ne-a bucurat și ne-a încărcat tura asta de mama focului! Retezatul rămâne unul dintre cele mai frumoase locuri din România. 






Două vorbe despre cazare


Desigur, există întotdeauna varianta cu cortul - cost free; noi tura aceasta am ales să stăm la o pensiune micuță din Râu Bărbat. Se numește Casa Juliana, este foarte accesibilă ca preț, are toate cele necesare (inclusiv mașină de cafea) iar proprietarii sunt niște oameni foarte de treabă. 




Detalii Traseu Stâna de Râu - Păpușa



  • Echipament: Rucsac de zi
  • Marcaj: Punct Roșu, Bandă Roșie, Triunghi Albastru
  • Perioadă: 15 Octombrie 2019 (eroare de aplicație în Wikiloc)
  • GPS Track Wikiloc




Toamna in Retezat: Traseul Stana de Rau - Varful Papusa Reviewed by Karina Isar on luni, octombrie 26, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.