Cicloturism in Grecia: Circuitul Insulei Thassos si MTB pe Ypsario


Thassos


All in one - un articol despre mini concediul de bicicleală pe Insula Thassos. Buget, trasee, cazări și tips and tricks despre nordul Greciei. 

Pe scurt, rezumatul video al concediului in Thassos :)




Grecia este cu siguranță în topul preferințelor turistice Est Europene. Pentru o bună parte din clasa de mijloc a Europei Grecia este destinația estivală - pentru români mai cu seamă. Noi de abia acum a ajuns la rând. Și pentru că este vorba de un mini concediu de Paște am ales Thassos - o insulă din Nordul Greciei (să ne fie relativ aproape de casă) dar să avem pe unde pedala cu spor. 


Thassos Grecia


Concediul acesta este de șase zile din care două sunt pierdute cu drumul (care nu este deloc scurt) iar cele rămase le-am împărțit astfel:

  • Ziua 1: Keramoti - Thassos - Potos  | 55 km (MTB 20% + Road 80%)
  • Ziua 2: Potos - Maries - Varful Ypsario - Kastro - Theologos - Potos | 70 km (MTB 70% + Road 30%)
  • Ziua 3: Potos - Thassos - Keramoti  | 45 km (Road 100%)
  • Ziua 4: Pedalare si plimbare prin Thessaloniki

Practic în primele trei zile am făcut circuitul Thassosului (2 zile), un traseu de  MTB până pe cel mai înalt vârf al insulei (Ypsario 1204 m) iar ultima zi ne-am mutat în Thessaloniki (aka Salonic) întro notă de relaxare.

marble beach



Ziua Zero - Lungul drum spre Grecia


Am plecat din Timisoara pe la 7:30 dimineața dar pentru a evita orice stres legat de drum am ales să ne cazăm pe continent, în Keramoti, în prima noapte. Ideea este ca din Keramoti ajungi pe Thassos cu feriboturi care pleaca la fiecare 30 de minute. Totuși fiind ușor off-season ne gândeam că poate nu funcționează până spre seara așa că am preferat să nu riscăm să pierdem cazarea. 

Am găsit ceva cazare super convenabilă ca poziționare, la 500 m de punctul de îmbarcare pe feribot unde am putut să lăsăm și mașina pentru următoarele zile, căci urma să trecem pe insulă doar cu bicicletele. 

Drumul deși cu un pic de stat la granițe a fost ok și am ajuns după 11 ore de condus. Ne-am cazat, am dat rapid o tură până în port să ne interesăm de variantele de plecare de dimineața și somn. 



Ziua 1: Keramoti - Thassos - Potos


Traseu: 55 km | MTB 20% + Road 80%

MArble Beach Thassos


Dimineața am traversat cu feribotul de 7:15 - noi, doi alți bicicliști și vreo 6 mașini. Fain să pleci de dimineață: aglomerație zero, aer fresh, răsărit și timp suficient pentru traseu. Zis și trecut: 6.8 €,  30 minute mai târziu am cucerit insula: pe șei că se filmează (la propriu - vezi video)!!!

Thassos


Circuitul am ales să îl facem în sensul acelor de ceasornic. Este foarte avantajos să îl planifici așa pentru că la început ai partea de off road (care întotdeauna este mai solicitantă decât asfaltul) - numai bun pentru energia cu care pleci în traseu, picioarele odihnite și entuziasm. Ultima zi de trase urma să fie una foarte lejeră și 100% pe șosea - ceea ce a fost o alegere excelentă având în vedere faptul că în traseul de MTB spre vârf (din ziua doi) am cam tras de noi.

După o orientare rapidă am pornit toate aplicațiile posibile și imediat am și intrat pe partea de off road care traversează chiar pe coastă. Desigur, această parte se poate ocoli - pentru amatorii de road cycling exclusiv. Parte off road este între Potos și Chrisi Akti - un drum de pământ, nisip și piatră în stare foarte bună. Nouă ne-a plăcut foarte mult partea aceasta iar pentru MTB este super confortabil - cu porțiuni constante de urcare și coborâre, fără zone de push-bike și niciodată prea solicitant. 

Thassos


Pe acest drum descoperim și Marble Beach - o plajă micuță din marmură albă. Deși este în plină (re)amenajare plaja este cu adevărat spectaculoasă. Marea este de un smarald perfect iar plaja parca înzăpezită. Locul acesta are potențial și este într-adevăr o atracție, însă mă gândesc că în sezon nu ai unde arunca un ac la cât o fi de aglomerată. 

Thassos


Concluzia - ne bucurăm de liniște și pace, culegem câteva pietricele și îi dăm la drum. 

Thassos


De la Chrisi Akti reintrăm pe asfalt. Schimbăm textura dar păstrăm profilul de altitudine cu un continuu sus - jos. Pe lângă noi trec o grămadă de turiști români care pare-se că au luat serios cu asalt Grecia în acest mic concediu. Ce fac, nu știu, că toți sunt cu mașini și gonesc haotic de la un restaurant la altul. Ghiftuială tatii...clasic. 

Thassos


La Alyki facem o scurtă pauză pentru a vizita un sit arheologic transformat întrun mic părculeț pe lângă ruinele unui vechi sanctuar de peste 2600 de ani. Un loc destul de ascuns dar bine pus în valoare - o mică oază de verdează și istorie. 

Thassos


Dacă tot am oprit în apropiere am dat și de o tavernă pe mal, unde ne-am oprit la o cafea ...dar mai ales pentru a gusta primele măsline grecești, acasă la mama lor. Cafea, pită grecească si măsline Kalamata cu ulei, oțet și condimente mediteraneene: the good life. Pentru mine a fost o bucățică de rai - sub deviza: „măslinele e viața mea”. 

Puși pe șotii grecii ăștia - stăteam la masă și la un moment dat Alex îmi masează piciorul. Unul dintre (ce am bănuit) proprietari a zis că dacă așa stă treaba se pune și el la rând. Am râs... dar masaj nu a primit. 

Mai la deal, mai la vale, i-am dat pedală până la Potos - unde aveam să ne cazăm pentru următoarele două nopți. Despre Potos ca orășel nu vă spun multe pentru că personal nu pot spune că mi-a plăcut. Clădiri dărăpănate, terenuri neîngrijite, tarabe cu de toate, terase îngrămădite pline de cultură românească pe două picioare - cocălărie maximă. Un pic dezamăgitor, mă așteptam la ceva mai multă organizare și cu siguranță nu atâta paragină. Chiar și așa, Potosul este un punct strategic în această tură - îl recomand pentru comoditate și acces. Am ales bine cazarea, undeva super liniștit, mai departe de centrul orășelului.  

thassos

  




Detalii Tehnice Traseu: Thassos - Potos (ROAD)



Total distanță: 55 km
Total durată:  4 h
Diferență de nivel cumulată: + /- 800 m
Altitudine minimă/maximă:  0 / 160 m
Viteză medie: 14 km/h
Traseu (circuit): șosea 80 % + macadam 20%
Echipare: MTB + Bagaj tură 3 zile
Perioadă: Aprilie 2019


GPS Track Wikiloc 

 




Ziua 2: Mountainbiking pe Thassos | Ypsario - 1204 m


Traseu: 70 km | MTB 70% + Road 30%

Ypsario Panorama Thassos


După o zi de mare era firesc să ne tragă ața spre munte, așa că am găsit cel mai înalt vârfuleț de pe Thassos (Ypsario 1204 m), am aflat că era accesibil pentru MTB - natural, ne-am dus. 

Știam despre traseu că nu este ceva deosebit de tehnic însă nu de subestimat căci în total aveam +/- 1600 m diferență de nivel pe 70 km dintre care 25 km de drum asfaltat și 45 km off road. Pentru nivelul nostru actual este realizabil dar nu ușor. 

MTB Ypsario Grecia


Am hotărât, circuit fiind, să plecăm împotriva acelor de ceasornic și cred ca a fost cea mai înțeleaptă decizie. Vă spun imediat și de ce. În primul rând partea de mijloc a traseului este cea de off road. La început și la sfârșit avem bucăți de asfalt. Partea de început, în sensul făcut de noi este mai lungă și excelentă pentru o încălzire ușoară, treptată. Partea de final fiind cu o pantă ușor mai accentuată. Iar cel mai important, partea de off road până la vârf este foarte ok de pedalat. Drumul întreg nu necesită push bike, are pantă constantă dar lină și terenul este destul de solid. Partea de coborâre de pe vârf vine cu un nivel ceva mai tehnic: bolovani, pietriș, nisip și zone de traversare cu extra adrenalină. De pedalat în zonele acelea este dacă nu chiar total neplăcut, cel puțin obositor ca naiba. Concluzia: alegeți cu cap sensul de parcurgere al traseului. 


Bun, deci punctul nostru de start/finish este Potos - de aici plecăm ușurel pe șoseaua principală pe coastă spre Limenaria



De la Limenaria părăsim țărmul și pătrundem spre interiorul insulei printre vaste plantații de măslini și populații curioase de căprițe - lângă și în măslini, why not? 

Până la Maries rămânem pe asfalt iar de aici intrăm pe drumul de macadam/pietruit. De-a lungul drumului, pe lângă alți măslini și alte căprițe mai dăm și de o sumedenie de stupi de albine. Pesemne că mierea este al treilea punct forte al Greciei în materie de delicatețuri. 

Urcarea are o pantă decentă. Cu o condiție fizică ok nu este deloc necesar să faci push bike, ceea ce este minunat. Peisajul este cât se poate de simpatic - total neașteptat să întâlnim destul de multă pădure de conifere și alți arbor mediteraneeni care îți umbresc calea pe alocuri. Cu așa cadru la care adaugi și stâncărie ai senzația că ești la o altitudine mai îndrăzneață.


MTB Ypsario Grecia


Facem un mic stop la un lăculeț și o cascadă - nimic extraordinar de spectaculos dar dacă tot sunt acolo le acordăm un strop de atenție. Pedalarea este plăcută iar temperaturile sunt adecvate - am prins între 17 și 22 de grade, excelent, zic. 


MTB Ypsario Grecia


Drumul forestier duce până efectiv sub vârf iar de acolo mai ai câțiva metri unde pentru o veritabilă poză cu vârful trebuie să faci un mic sacrificiu să cațeri cu bicicleta în spate. Dar zic că merită. 

MTB Ypsario Grecia


De sus, peisajul este minunat - panoramă 360 de grade cu mare și munți. Chiar este un punct excelent de vizitat pe insulă - îl recomand cu toată încrederea. 

MTB Ypsario Grecia

MTB Ypsario Grecia

MTB Ypsario Grecia


După ce am pozat și ne-am tot pozat cu vârful am început coborârea. Cum menționam un pic mai sus, pe cealaltă parte. O mică părticică comună coboară de pe vârf iar de unde se bifurcă noi o luăm spre stânga pe ce avea să fie zona ușor mai tehnică. 

Ideea este că poteca șerpuiește prin pădure vreo 13 km pe un drum plin de bolovani, pietriș bucățele cu nisip (out of the blue) și pământ. Clar cu un full suspension ai mai puțin de suferit - noi cu hard tail-urile ne-am cam zguduit creierii. 

Am avut câteva evenimente extrem de aproape de a mă împrăștia dar totuși am reușit să nu îmi dau grămadă. Posibil să fi transpirat mai mult pe coborâre decât pe urcare...posibil. Oricum, a fost interesantă această bucată iar pentru cei ce caută senzații de genul, cu siguranță este un deliciu. 

În sfârșit lăsăm în urmă zona mai aprigă și continuăm pe un drum forestier mult mai blând pentru încheieturi. Ne bucurăm maxim. Descoperim aici și un peisaj cu totul neașteptat - un platou cu pietre și lapiezuri presărate printre niște vegetații foarte intersante. O schimbare foarte bruscă de cadru - Grecia este darnică cu noi. 

MTB Ypsario Grecia

Dupa particica asta ajungem și la prima localitate de pe partea aceasta de munte. Kastro - un sătuc cu locuințe tradiționale din piatră, cu acoperiș de piatră și obloane de lemn. Interesant și neașteptat. Oboseala începe să se resimtă dar peisajul o atenuează mult. 

Kastro Grecia


De la Kastro, din nou schimbăm peisajul. Rămânem off road pentru a traversa o pădure umbroasă și pe alocuri un peisaj înierbat de mai mare frumusețea. Drumul efectiv urcă și coboară încontinuu pe o potecă de pământ și pietre care pe alocuri are un sediment verde. Cadrul este idilic și chiar pedalăm cu zâmbete până la urechi. 

Dar nu trece mult și se duce naibii tot sentimentul acesta feeric în momentul în care Alex face pană. Era ora 18 și mai aveam 20 km până la cazare: 10 off road - 10 pe șosea. Ca să înțelegeți, problema nu era că a făcut pană, că aveam la noi camere, leviere, pompa, tot ce trebuie...mai puțin un amărât de imbus ca să demonteze roata. Fantastic, am zis! Bicicleta lui Alex nu are quick release din asta vechi, ci ai nevoie de imbus. Aveam două imbusuri cu noi dar niciunul potrivit. Dupa o scurta serie de pomeniri de sfinți (că tot era Paștele, oricum) a urmat o alergare de 10 km pe lângă bicicletă (Alex) până la Teleologos, prima localitate unde dăm și de oameni și de șosea. Ne-a ajutat un localnic foarte de treabă - am reparat situatia și i-am dat pedală pe ultima parte de asfalt până la cazare. Norocul nostru - coborâre continuă. 

MTB Ypsario Grecia

MTB Ypsario Grecia


De menționat, ultima bucată de off road (cea cu alergarea) a fost și ea foarte frumoasă - cu traversări de râu, cu o cascadă și o potecă lată excelentă. În alte condiții probabil că am fi apreciat-o și mai mult însă dată fiind situația nimeni nu s-a entuziasmat prea tare. 

Am ajuns în cele din urmă la cazare, destul de rupți și râzând de situație. E funny cand te uiți în urmă. 

Ypsario Grecia

Ypsario Grecia


Detalii Tehnice Traseu: Potos - Ypsario (MTB)




Total distanță:  70 km
Total durată:  7 h
Diferență de nivel cumulată: + /-  1580 m
Altitudine minimă/maximă:  10 / 1204 m
Viteză medie: 10 km/h
Traseu (circuit): șosea 30 % + off road mixt 70%
Echipare: MTB + rucsac de zi
Perioadă: Aprilie 2019



 




Ziua 3: Potos - Thassos - Keramoti


Traseu: 45 km | Road 100%

Thassos


După o noapte de dormit lemn, ne-am trezit lejer, fără alarmă și fără grabă. Ne-am împachetat toate cele și am continuat înconjurul insulei înapoi spre Thassos de unde urma să luam feribotul spre Keramoti și să înnoptăm la aceeași cazare ca în prima seară. 

Ziua era lungă, traseul lejer așa că nimic nu ne grăbea. Am pedalat, ne-am oprit la poze și ziua a decurs langsam. Aveam planificați 47 km de pedalat pe asfalt cu vreo +/- 500 m diferență de nivel, un fleac. Drumul merge pe coastă și este un continuu urcat - coborât. Practic până apuci să simți un pic urcarea te și alintă o coborâre. 



thassos

thassos


La Skala Kallirachis am decis să facem o pauză de cafea dar pentru că am dat de o tavernă chiar pe malul mării, pe plajă, cu un pisoi leneș, răsfățat și cât se poate de lipicios. Am stat o vreme și am luat și prânzul. Locul se numește Palio Klisma Fish Tavern (faceți abstracție de nume...) și îl recomand. Mâncarea este bună, servirea este faină iar cafeaua (grecească) ... cu sinceritate cea mai bună cafea pe care am băut-o vreo dată. A fost atât de bună încât am băut două ... and that does not happen too often. 

Thassos cat

 greek catGreek coffee 


Pentru că am ajuns relativ devreme în Thassos (orașul din care luam feribotul) am decis că mai merge o plimbare apoi o bere și niște măsline înainte de a părăsi insula. Zis și făcut - un alt loc fain este restaurantul Mouses. Nouă ne-a plăcut foarte mult. Spre apus am plecat înapoi pe continent. Una peste alta, experiența pe Thassos a fost una pozitivă, ne-am bucurat, am pedalat, am mâncat - boierie. 


thassos


  
  
  




Detalii Tehnice Traseu: Potos - Thassos (ROAD)



Total distanță:  46 km
Total durată: 3 h
Diferență de nivel cumulată: + /-  500 m
Altitudine minimă/maximă: 0 / 80 m
Viteză medie: 15 km/h
Traseu (circuit): șosea 100 % 
Echipare: MTB + bagaj tura 3 zile
Perioadă: Aprilie 2019




 




Ziua 4: Thessaloniki  sau mai simplu, Salonic



Thessaloniki Salonic



Am rămas peste noapte la cazarea din Keramoti iar de dimineață am plecat spre Thessaloniki - aveam 200 km de mers pana acolo. Am ajuns, am scos bicicletele și am început să roim semi haotic prin oraș. 

Salonicul este, în primul rând, al doilea oraș ca mărime din Grecia, cu o populație ce depășește un milion de locuitori. Deja prea mult pentru gusturile noastre iar agitația, traficul intens și multitudina de oameni nu au întârziat să se resimtă. 

Ciudățel locul, printre clădiri dărăpănate și înghesuite peste putință pe străduțe înguste răsare câte-un zid de cetate, câte-un monument, o biserică împovărată de secole de existență și schimbări. Este un adevărat mozaic cultural de nou, vechi, urat, murdar, turism, lux...nici nu ști ce să pricepi. Parcă mă duce cu gândul un pic la Skopje.


Thessaloniki

Thessaloniki

Thessaloniki

Ne-am ales de pe Google câteva puncte de interes arhitectural, arheologic, artistic, cultural ... you name it și am croșetat printre străduțe când pe bicicletă când pe jos. Nici nu vreau să îmi imaginez ce o fi în sezon pe aici - cert este că era doldora de oameni, majoritatea turiști. 

Thessaloniki


Farmecul orașului mai este dat și de poziționarea pe coline, lucru ce care animă un pic străzile.

Thessaloniki

Ciudat mi se pare că au aceste construcții istorice care efectiv sunt sufocate de orașul nou. Aproape că nu ai cum să prinzi o poză bună. Poate o singură excepție, turnul alb de pe mal - ceva mai protejat, mai solitar. 

Thessaloniki


Ne-am plimbat cât ne-am plimbat prin oraș apoi am dat o tură cap-coadă de faleză. Locul e bine gândit - un spațiu amplu, cu pistă de biciclete, cu o zonă pietonală foarte largă, locații unde poți face sport (unele mai ok, altele semi abandonate) dar conceptul, zic, este unul bun. 

Statui, monumente interesante - greu de prins o poză în intimitate dar ne-am strecurat pe unde s-a putut.
 

Thessaloniki


După ce am pendulat pe unde am văzut cu ochii ne-am învârtit să găsim un loc unde să luăm prânzul. Și am găsit un restaurant foarte drăguț. Genul de restaurant la care musai m-aș întoarce. O alăturare minunată de design modern cu mâncare tradițională grecească absolut delicioasă. Nu îmi aduc aminte când am mai mâncat atât de mult, atât de bine și cu așa o poftă în oraș. Localul în sine arata foarte fain, servirea este fără cusur iar avantajul de a nu fi exact la strada principală te ferește un pic și de forfotă. Pentru cei interesați, locul se numește Mamaloúka - do not miss it!

Una peste alta concediul a fost unul foarte reușit și ne-am bucurat să luăm cu noi în amintiri o mică bucățică de Grecia. Ca țară în continuare mi se pare excelentă dacă o vizitezi off season. 


Thessaloniki







Detalii despre cazări



Ca idee, cazările pe care le-am ales le-am ales după două criterii: să aibe chicinetă și să poți ține peste noapte două biciclete în interior. 

Am dormit două nopți în Keramoti, două nopți în Potos și o noapte în Thessaloniki. 

  • În Keramoti am ales o cazare aproape de feribot. Hotel Aphrodite. - pentru 50 EUR / noapte am avut toate condițiile necesare. Chiar în fața hotelului este o pădurice (doldora de țânțari) iar după ea o plajă mare.
  • Pe insulă, cum menționasem, am căutat o cazare remote. Locul se numește Studio River și it's all peace and quiet. O proprietate generoasă la un preț mic în care ne-am simțit foarte bine. 
  • În Thessaloniki am optat pentru un apartament în regim hotelier - mai ferit de zona centrală și cu un design ce condimentează foarte plăcut sejurul nostru din Grecia. Un apartament realizat în stil specific grecesc cu vedere spre munți și dotat cu tot ce ai nevoie. Locul se numește Boho Studio și este într-adevăr boem și extraordinar de cozy. 


Thessaloniki


Cost info


Transport


Total: 235 euro
  • Vigneta de Bulgaria 8 euro (10 zile)
  • Taxe de drum Macedonia 4 euro
  • Taxe de drum Serbia: 16 euro
  • Ferriboat: 27 euro (dus-întors, 2 persoane, 2 biciclete)
  • Combustibil: 180 euro

Cazări


Total: 190 euro (5 nopti / 2 persoane)
  • Keramoti: 100 euro (2 nopti)
  • Potos: 53 euro (2 nopti)
  • Thessaloniki: 37 euro (1 noapte)

Cheltuieli cu mancarea


Total: 200 euro 
  • 120 euro (restaurante)
  • ~80 euro (cumparaturi)


Total: 625 euro / 2 persoane / 6 zile

Thessaloniki


Good to know


  • Din vestul Romaniei este mai avantajos/rapid să mergi prin Macedonia - noi am experimentat ambele variante și pot spune că granița de la bulgari a fost mai aglomerată, autostrada mai puțină. La întoarcere (din Salonic) câștigăm o oră prin Macedonia. 
  • Atenție la trafic: în Grecia este un pic haotic, este bine să te asiguri chiar și pe drumul cu prioritate. 
  • Apa la restaurante: au grecii un obicei (cu care noi am mușcat-o o dată) nu tocmai ortodox: când te așezi la masă îți aduc direct o sticla mare de apă și două pahare. Te gândești, ce drăguț, dar stați liniștiți nu este o ospitalitate din partea casei, o plătești la final. Problema este că nu te întreabă nimeni de sănătate dacă vrei apă sau să te informeze că se plătește...nu mi se pare fair. 
  • Grecia + țânțari = love. Ne-au ciuruit în câteva minute în parcarea din fața cazării din Keramoti. În rest nu am avut treabă dar acolo, haos. 
  • Multe albine în Grecia - aviz celor alergici. 
  • Măslinele și produsele lactate - Raiul pe Pământ, ireal de bune, pe cuvânt de vegetarian. Pâine grecească făcută în house….fantastică. Trebuie încercate!
  • Cat lovers - pe insule e plin de pisici. Mișună peste tot. Cu atâtea pisici până și câinii de la stână sunt mai prietenoși. 


Cicloturism in Grecia: Circuitul Insulei Thassos si MTB pe Ypsario Reviewed by Karina Isar on luni, iulie 20, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.