Plimbari prin Retezat: Lacul Gales si Taul dintre Brazi


Traseul Cârnic - Lacul Galeș este o drumeție ușoară, excelentă de o tură de relaxare, de acomodare cu muntele și traseele montane și de admirat pădurile atât de frumoase ale Parcului Național Retezat.






Cum Ajungem Acolo


Până în Cârnic se poate ajunge cu mașina. Ultima bucată de drum este din pietriș însă starea lui este una foarte bună și se poate merge cu orice mașină mică.




Unde Dormim


Încet mai apar răzleț și campinguri pe la noi. Am dat de acest camping mic la Cabana Codrin - iar experiența a fost cât se poate de pozitivă. Proprietarul, însuși iubitor de munte, pare-se că a înțeles nevoia și a făcut o treabă foarte faină. Campingul costă 15 lei / pers, are grup sanitar și este curat. Îl recomand cu încredere ca alternativă de campat în zonă.







Traseul și Povestea


Anul acesta s-a mai arătat cu mici probleme de sănătate iar după ce, ca moșii, am reușit să îmi blochez spatele am stat pe tușă o vreme. Asta până am văzut că se arată un weekend promițător și am decis să încercăm o plimbare la munte - poate mă ajută (sau din contră). Lucky me, m-a ajutat și tura a fost cu atât mai faină cu cât am avut și compania unui prieten ce de abia cochetează cu ideea (și pare-se că nu-i displace). 

Am plecat, așadar, fără așteptări mărețe (nici măcar nu am luat aparatul foto cu noi, pozele sunt făcute cu telefonul ...very professional). Ne gândeam să ajungem până la Lacul Galeș dar nu știam dacă eu pot face asta sau nu. Timp era așa că am urcat în ritm lejer pe unicul drum forestier ce pornește din Cârnic pe albia Râului Lolaia.



La intersecția cu Râul Galeș facem stânga prin pădure pentru a continua spre lac (spre dreapta se ajunge la Cabana Pietrele). Traseul șerpuiește prin pădure cu mici traversări peste râu. 


La un moment dat se face o bifurcație: spre dreapta se poate ajunge la Tăul dintre Brazi, spre stânga la Galeș. Noi hotărâm să continuăm spre Galeș și să ne întoarcem, făcând o buclă, pe la Tăul dintre Brazi -  ceea ce vă recomand pentru a diversifica un pic întoarcerea.



Urcarea este relaxantă, poteca este foarte vizibilă și marcajele proaspete. Nimic tehnic la traseu, nimic complicat. O plimbare faină prin pădurile Retezatului.



În gol alpin un vânt tăios ne îndemna la pas. Estimăm că mai un pic și ajungem la lac. Ceea ce se și adeverește căci imediat dăm nas în nas cu lacul.



Simpatic este dar în jur nu vedem mare lucru căci norii par să se adune. Stăm pentru câteva poze și o mică pauză de tihnă.



Practic nici nu apucăm să ne dezmeticim bine că hop și norul. Și dacă era doar el, era bine dar de unde să vezi ne-am pomenit și cu ploaie rece. Noroc că am apucat să mâncăm un pic, c-apoi ce să facem i-am dat la vale printre stropi. Oricum a meritat.




Coborârea o facem cum am stabilit, cu o scurtă vizită la Tăul dintre Brazi care literally este o băltuță între brazi și nici pe departe atât de spectaculos precum numele. Ne-am alintat curiozitatea măcar iar poteca până și de la tău este cu adevărat relaxantă mai ales că s-a oprit și ploaia.



Pădurea este magică în razele de soare ce se strecoară diafan printre brazi. Acestea sunt lucrurile pentru care îmi vine greu să stau departe de natură.




Pentru a doua zi am optat pentru o scurtă plimbare până la Cabana Pietrele, nu de alta dar să ne merităm cafeaua.



Am făcut și un stop la Cascada Lolaia pentru a o vedea și din partea cealaltă. Prima dată când o vizitasem nu știam că se poate ajunge la ea și de pe celălalt mal - am primit pontul de la gazda noastră. O mică abatere ce merită căci view-ul este mult mai amplu de pe cealaltă parte. 




Detalii Traseu


Timp:  5 h (6 h 45 cu tot cu pauze)
Distanță: 15 km
Diferența de nivel: +/- 950 m 
Marcaj: Triunghi Rosu


Plimbari prin Retezat: Lacul Gales si Taul dintre Brazi Reviewed by Karina Isar on duminică, aprilie 07, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.