Slovacia: Prima Tura de Cicloturism in Muntii Tatra



Trei zile de cicloturism - Slovacia și Polonia în jurul Munților Tatra. Pedalare moderată - 200 km - asfalt la deal și la vale. 








Detalii Circuit



  • Total distanță: 203 km
  • Total durată: 3 zile (24 ore pedalat efectiv) 
  • Diferență de nivel cumulată: +/- 3000 m 
  • Cote de altitudine: 600 - 1300 m
  • Viteză maximă atinsă: 53 km/h
  • Viteză medie: 8.23 km/h
  • Traseu: șosea 
  • Echipare: MTB + bagaj 
  • Perioadă: Iunie 2017



Pe harta de mai jos puteți vedea exact cele trei campinguri unde am stat și restaurante unde am luat prânzul. 








Pentru sufletele noastre   <3


Tura asta a fost dedicată celebrării a doi ani de căsătorie. Cam acesta este planul pentru următorii 80 de ani - să ne sărbătorim aniversările undeva la munte sau pe bicicletă sau undeva făcând ce ne place. De aceea mini-concediul a fost simbolic ales pe două roți: Noi Doi pe Două Roți pentru Doi Ani de Căsătorie. La mulți ani nouă, te iubesc!

Cazarea



Pentru cazare am ales, evident, campinguri. Unul dintre ele, deja în lista de favorite ale noastre: Mara Camping, de pe malul lacului Liptovska. Curat, preț bun, facilități cât încape şi SUP. Pentru mai multe detalii despre el vă invit să citiţi şi acest articol. De aici am plecat în prima zi şi aici urma să ne întoarcem pentru a patra noapte de dormit. Înca ceva, în faţa campingului este o parcare mare, gratuită unde am putut să ne lăsăm maşina cât timp am fost plecaţi la pedalat fără implicaţii financiare. 




Ziua 1: Liptovský Trnovec (Slovacia) - Tatranská Lomnica (Slovacia)




Drumul


Parte bună a drumului ne era familiară căci am mai fost întro pedalare anterioară pe aici. Am pornit mai pe plat, de la Mara Camping pe şoseaua de lângă autostradă spre Liptovsky Hradok.


De aici am început uşor urcarea spre Strbske Pleso. Este o urcare continuă de cam 30 km cu mici momente de respiro.


Se merge în permanenţă pe şosea dar deşi noi am fost la final de Iunie nu pot să mă plâng că a fost prea aglomerat iar despre şoferi am în general cuvinte de laudă.


Ne bucurăm pe cât se poate de umbră şi pe la miezul zilei tragem pe dreapta să mâncăm, să lenevim, să citim... ce să şi faci în concediu?


Undeva sub Strbske Pleso ajungem la punctul maxim şi de aici....coborâre all the way!!! Woooohoooo! Momentul mult aşteptat. Am avut noroc de vreme excelentă în această primă zi de pedalat.


Deja am venit de atâtea ori pe aici încât începem să ne simţim ca acasă pe lângă Tatra.


Cazarea



A doua noapte ( după prima zi de pedalat) am ales să dormim tot în Slovacia la Rijo Camping în Stara Lesna, Slowakei, Vysoké Tatry. Preţul a fost evident mai mic dar şi condiţiile au fost simţitor mai precare. 

Campingul este unul mai micuţ dar găzduieşte atât corturi cât şi rulote. Există un mic magazin cu restaurant şi terasă iar sub acoperişul terasei se poate sta şi consuma chiar şi mâncarea de la traistă. Treaba asta e bună căci e ok să ai ceva acoperit unde poţi mânca în caz de vreme nefavorabilă. La recepţie se găsesc evident hărţi şi alte cele de cumpărat iar per total costul pentru două persoane, biciclete şi cort a fost: 14 euro / noapte. 


Mâncarea


Având în vedere, ca de obicei, că mergem low budget am ales ca mic-dejun-urile şi cina să le servim la purtător aka traistă aşa că aveam grijă după ce ne cazam să dăm o tură rapidă la shopping pentru a ne asigura hrana pentru seară şi dimineaţă. Pe timpul zilei, pentru că oricum aveam nevoie şi de o pauză şi o toaletă şi o masă am decis să ne oprim pe drum la ce găsim mai fain şi decent ca preţ.


În prima zi am oprit din drum la Koliba Permonik - un pic ascunsă de drumul principal însă un loc de care te dezlipeşti greu. Mic, cochet, rustic şi cu mâncare de lins pe degete.





Detalii Traseu Ziua 1


  • Total distanță: 71.82 km
  • Total durată: 7h 40 m
  • Diferență de nivel cumulată: +849 /- 584 m 
  • Cote de altitudine: 603 - 1309 m
  • Traseu: șosea 
  • Echipare: MTB + bagaj 
  • Perioadă: 25 Iunie 2017

GPS Track








Ziua 2: Tatranská Lomnica (Slovacia) - Zakopane (Polonia)




Drumul



Ziua a doua a venit cu mai multă diversitate sus-jos căci întregul traseu a fost foarte creţ. E mai odihnitor parcă să tot alternezi urcările cu coborârile dar ce bine era dacă nu uitam în prima zi să îmi reglez şiţul corespunzător ca să nu mă doară genunchiul a doua zi... vorba aceea, unde nu-i cap, vai de picioare.

Rămânem în continuare pe şosea căci cu toate boscârţele după noi nu e rost de off road. Să nu mai zic ale mele coburi sunt ceva glumă de genţi dar e ok. Route 66 babyyyy!



Chiar înainte de punctul cel mai înalt al zilei am părăsit Slovacia şi am intrat în Polonia. Schimbarea a fost dramatică pot să zic. Hop ţop şoseaua s-a îngustat un pic şi participanţii la trafic dotaţi cu patru roţi şi carcasă am observat că nu sunt prea biker-friendly people. 


Având în vedere că eram în zonă cu multe curbe, pădure şi alte cele a urmat o serie de depăşiri la limită, treceri mai la centimetru şi emoţii pe alocuri. După primele 30 de minute am început să am sentimente de antipatie faţă de polonezi dar o zi om rezista noi.


Mai o ultimă urcare şi apoi coborâm un pic spre Zakopane - una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare, staţiune montană şi de ski din Polonia. Staţiunea în sine arata foarte fain, neaşteptat. O mulţime de case, pensiuni, cabane şi restaurante cu o dantelărie în lemn de toată frumuseţea şi complicăciunea. Deja ne pierdem focusul la drum uitându-ne stânga dreapta la ce avem în jur. 

Traficul tot prost dar zona arată binişor. Ne dezumflăm puternic când ajungem la camping. În rest, toate bune, vreme faină, oboseală mare, bere bună, somn adânc! 


Cazarea




A treia noapte (a doua de pedalat) am campat la vecinii polonezi în minunata staţiune Zakopane. Campingul în sine a fost undeva aproape de filmele de groază, murdar, fără lumină şi overall super dezolant. Aveau un soi de zonă acoperită unde se putea mânca însă totul era foarte murdar şi răvăşit iar la baie - peisaj de Cernobîl. Preţ pentru doi oameni, două biciclete şi un cort: 12 euro / noapte.  O noapte nu am murit, însă clar nu îl recomand. Să ştiţi să îl ocoliţi: Camping nr 97 Pod Krokwia.




Mâncarea



A doua zi am mâncat tot la slovaci, ca deh, acolo ne-a năpădit foamea. Am oprit in Zdiar, la Penzion Kamkik de unde atât priveliştea cât şi mâncarea te îmbiau să rămâi. Excelent loc, recomand!





Detalii Traseu Ziua 2


  • Total distanță: 53.19 km
  • Total durată: 8 h 2 m
  • Diferență de nivel cumulată: +979 /- 889 m 
  • Cote de altitudine: 791 - 1155 m
  • Traseu: șosea 
  • Echipare: MTB + bagaj 
  • Perioadă: 26 Iunie 2017

GPS Track






Ziua 3: Zakopane (Polonia) -  Liptovský Trnovec (Slovacia)





Drumul



Ultima zi e cea specială pentru noi căci ne sărbătorim pe noi. Inimioare, pedale, broboane de sudoare, wow, au, încă un pic, mamăăă ce fain e... o zi minunată.


După micul dejun am plecat repede de la polonezi spre tărâmuri mai primitoare dar nu înainte de a ne mai clăti încă o dată ochii cu arhitectura din Zakopane. Trebuie că aici nu duc lipsă de maeştri în lemnărie. Unele case sunt de-a dreptul spectaculoase în ciuda cantităţii de lemn sacrificată.


Şi în astă ultimă zi avem sus-josuri dar nu atât de multe iar, ca notă, nu ne dezlipim de şosea. Mai mult, prindem scurte porţiuni cu pistă...ce lejer!


Pe drum, ca norocu, mai prindem şi re-facerea stratului de uzură şi ne strecurăm pe şosea pe lângă utilaje, şi alte cele. E de apreciat ce bine îşi lucrează slovacii drumurile. Treaba e binegândită şi după culoarea şi căldura asfaltului ne dăm seama ce repede se mişcă treaba. Aş gândi să spun că nu ar fi rău să meargă şi ai noştri în ceva schimb de experienţă dar cred că tot degeaba că nu se prinde nimic de ei.



Spre final, după ce ne-a cam rupt ultima urcare ne punem bine în şa căci avem 18 km de pură coborâre. Un deliciu răcoros! Şi yeeeey, am ajuns din nou la Mara Camping unde ne-am şi îngrijit de o cină romantică.


Excelentă tura, recomand cu toată căldura. Cât despre noi, ei bine, ne vom întoarce în Slovacia cu proximă ocazie, clar!


Cazarea


Ca idee, noi am ales special Mara Camping pentru condiţiile super ok da mai cu seamă pentru a profita de posibilitatea de a închiria SUPs...ceea ce am şi făcut în ciuda vântului şi a valurilor aferente. A fost o plimbare de după amiază excelentă. La început a fost mai greu până ne-am obişnuit un pic cu modelul acesta de SUP şi cu lacul agitat dar până la urmă l-am dovedit!  



Mâncarea

Ultima zi, tot nu a fost să luăm masa pe tărâm polonez deci ne-am întors la slovaci şi mâncarea lor deosebit de gustoasă. Aici ne-am şi sărbătorit aniversarea cu o bere pe cinste la Koliba Hubertka - un soi de ditamai hanul rustic, cu o terasă umbrită şi răcoare binevenită. Mâncare bună, preţ bun.





Detalii Traseu Ziua 3


  • Total distanță: 78.29 km
  • Total durată: 8 h 57 m
  • Diferență de nivel cumulată: + 1218 /- 1483 m 
  • Cote de altitudine: 606 - 1134 m
  • Traseu: șosea 
  • Echipare: MTB + bagaj 
  • Perioadă: 27 Iunie 2017

GPS Track
















Slovacia: Prima Tura de Cicloturism in Muntii Tatra Reviewed by Karina Isar on joi, octombrie 05, 2017 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Articolul acesta intră la categoria bine se știut. Niciodată nu ști ce dorințe îți rezervă viitorul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, asta e de pus pe 'To Do' list :) viitorul ti-l poti aranja! :P

      Ștergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.