Slovacia pe Biciclete: Catre Tatra Mari


Pedalare moderată - 53 km - asfalt, pietriș, drum de pământ, drum forestier, MTB la deal și la vale.



A treia zi de pedalare am purces și mai spre Est (sistematic atingem toate rutele) așa că am decis să începem light lăsând mașina undeva înainte de urcarea către Strbske Pleso, pentru a continua pe șoseaua de la poalele munților Tatra, a coborî spre a realiza circuitul pe drumul paralel și să încheiem urcând spre locul unde am lăsat mașina. 


Deși nu e chiar cel mai indicat să lași pe final cea mai solicitantă urcare am ales să facem circuitul așa pentru a profita odihniți de drumul de la poalele munților și coborârea prin pădure practic paralelă cu cea din tura anterioară ce pornea din Podbanske

Mașina se poate lăsa fără grijă în parcările gratuite de pe marginea drumului iar de aici partea de sus a traseului are minime porțiuni de urcare și multicele pe coborâre iar lucrurile arată grozav pentru că drumul este relativ bun, circulat însă destul de responsabil (probabil în sezonul turistic e mai aglomerat de mașini însă tocmai de asta recomand vizite extra-sezon) și bicicleala merge strună. 

Peisajul e ușor monoton având în vedere că nu prea ai foarte multă deschidere ci doar un început de munte verde în dreapta și copaci în stânga însă marea bucurie vine din porțiunile la vale unde experimentez un pic de viteză și weeeehhaaaa e fain!


Din șosea cotim spre stânga și părăsim asfaltul pentru un drum excelent de pietriș când drept, când în coborâre. Nici urmă de mașini pe el așa că ne simțim în largul nostru ... romantic chiar! :p


La un moment dat în traseu ajungem la un punct de belvedere absolut minunat cu un mic foișor ce te îmbie, un izvor mai sus de el și o panoramă spre Vârful Krivan, unul dintre cele mai frumoase din zonă, cu care slovacii chiar se mândresc - pe bună dreptate.


But it's time to go așa că după un pic de pauză de gustărele o luăm din loc și ne mai bucurăm o vreme de liniște.


Înainte de a ajunge la șoseaua mare mai dăm de o surpriză plăcută. Un drum nou nouț de asfalt ca în palmă de o bandă jumate lăţime în plină coborâre, curbe line și best part: gol goluț! Să nu mai menționez și că în paralel cu noi mai la depărtare săltau super sprintene niște căprioare. La final jur că am avut gânduri să urc toată partea aia pentru a coborî din nou....și din nou...și din nou! Dar Alex este mai rațional la treburi din astea așa că am continuat plaunul inițial fără loop-uri. 


Iar de aici am revenit la agitație pe șoseaua 18 care este un drum principal destul de circulat ce merge oarecum în paralel cu autostrada. Drumul este bun iar în general fiecare sens are câte o bandă suficient de lată pentru a permite atât bicicliștilor cât și mașinilor să circule în voie. 




Am făcut un mic detour către Vychodna o localitate cu tradiție la propriu pentru că au un complex foarte frumos amenajat (Dobra Vychodna) unde anual se ține festivalul Folcloric Slovac și alte asemenea evenimente. O scurtă pauză, câteva poze și „pe cai că se filmează”!



Partea asta de drum este cam fără diferențe de nivel însă ne pregătim psihic pentru că undeva înainte de Tatranska Strba începem să pedalăm la deal ceva mai serios.  Dar că vine vorba de asta, totuși facem și o pauză de masă și de cafea în Tatranska Strba, sperând să prindem campingul unde am stat anul trecut deschis... dar fără succes. 


Ultima bucățică scoate un pic untul din noi însă o dobândim eroic ... adică nu abandonăm șaua. Am pus bicicletele deja în mașină când ne-a venit ideea să mai urcăm două trei serpentine până la lac. Așa că de nostalgie am urcat totuși chiar dacă pe patru și nu pe două roți. Sus, la hotelul - restaurant de la lac se punea de o nuntă... la mine în cap se punea de o joacă. 




All in one, a fost încă o zi minunată și un traseu ce nu pot decât să vi-l recomand cu mare drag. Să vedem cum o fi mâine!



Sugestii, recomandări şi lucruri de care e bine să ţineţi cont


  • Best time: Primăvara / Toamna
  • Relief: Dealuri - zone de pădure
  • Siguranță: o treime din drum este pe soseaua de la baza munţilor - asfaltul este ok, nu se circulă cu viteză exorbitantă (mă refer la vizeza maşinilor), o treime din traseu este pe drum de pământ/pietriş  iar ultima treime se face pe una dintre drumurile de viteză - unde se şi circulă cu viteză însă având în vedere că drumul este destul de lat, are loc toată lumea.
  • Starea pistelor: nu se merge pe pistă. Destul de safe - fie drumuri puțin circulate fie drumuri suficient de late pentru a menaja traficul rutier și cel pe două roți. Pe alocuri drumul este pustiu iar acolo unde nu este, slovacii în mare parte circulă responsabil.
  • Circuit: Strbske Pleso - Podbanske - Hybe - Vychodna - Vazec - Tatranska Strba - Strbske Pleso.
  • Puncte de interes: Strbske Pleso - lac, Complexul destinat spectacolelor de folclor slovac din Vychodna.



Sumar


  • Pe scurt, ce a însemnat circuitul de deasupra zonei Liptov - spre Tatra Mari:
  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 53 km
  • Timp: 6 ore
  • Timp de pedalare efectiv: 4 - 5 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 850 m
  • Cote de altitudine: 750 - 1240 m
  • Viteză maximă atinsă: 50 km/h
  • Viteză medie: 10.8 km/h














Slovacia pe Biciclete: Catre Tatra Mari Reviewed by Karina Isar on marți, iulie 12, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.