Descopera Maramuresul Pe Bicicleta: Traseul Ignis - Mara
Traseu pedalare de o zi - Maramureș: Breb - Hoteni - Hărnicești - Sat Șugatag - Turbăria Iezerul Mare - Cheile Tătarului - Barajul Runcu - Mara - Desești Hărnicești - Hoteni - Breb. Pedalare moderată - 46 km - asfalt, drum de pietriș, drum de pământ, off-road la deal și la vale.
Cum povesteam și în articolul anterior, destinația turistică Mara - Cosău - Creasta Cocoșului are multe de oferit dar aici ne concentrăm pe partea de ciclism.
Din nou, nici nu bănuiam că avem noi o zonă cu atât de multă implicare în ceea ce înseamnă infrastructură turistică pentru iubitorii de biciclete. Din fericire EcoMaramureș a văzut potențialul și, zic eu, l-a exploatat în cel mai bun mod.
Pentru că Mara - Cosău - Creasta Cocoșului este o zonă eco-turistică, pedalarea este mai mult decât încurajată iar opțiunile nu sunt deloc de neglijat. Cei 160 km de trasee de bicicletă oferă câte ceva pentru orice categorie de bicicliști fie ei începători fie ei îndrăgostiți de adrenalină. Până mai ajungem noi acolo să completăm lista află mai multe despre traseele din zonă aici.
Am fost încântați fără doar și poate când am auzit că în programul info-trip-ului putem opta pentru o tură de pedalat în zonă. Noi am plecat cu biciclete noastre dar vestea bună este că în zonă ai o mulțime de locuri din care poți închiria biciclete și stați liniștiți că sunt biciclete făinuțe. Găsește mai multe detalii aici.
But wait, theres more! Pentru că așa se face o treabă bună, nu numai că există trasee marcate, hărți și puncte de informare turistică dar sunt în zonă inclusiv pensiuni care s-au specializat pe servicii pentru turiștii pe două roți. How about that? Nu știu cum sunteți voi dar pe mine treaba asta mă unge pe suflet. Parcă închid ochii și uit că sunt în România. Găsește aici mai multe informații despre opțiunile de cazare și ce facilități au.
Traseul Igniș - Mara
Soarele ne-a zâmbit printre gene - cer senin - cinci grade dimineața - maxima 14. Weeeehaaaa! Ce mai zi perfectă de pedalat! Bring it on baby!
Am băgat rapid micul dejun și ne-am pus niște sandwich-uri la pachet, am pregătit bicicletele și ne-am luat în primire gridul. Ghid for real, una bucată om fain de la The North Quest. Două cuvinte despre oamenii aceștia: vreți pedalat? Apelați cu încredere la ei, au o echipă de ghizi extraordinari și niște trasee de toată frumusețea în țară și în afara ei (ahem....Dolomiți pe bicicletă...ahem, just sayin'!).
Ghidul nostru de azi: Cristi. Traseul: jumate de zi de bălăurit prin sate și pe coclauri, ne-a surâs maxim.
Am hotărât să plecăm direct de la cazare, de la Pensiunea Mărioara, pe biciclete și am urmărit drumul de asfalt îngust de o bandă jumătate, ce șerpuiește sus - jos între Breb și Hoteni.
Între Hoteni și Hărnicești, tot șosea, drumul devine mai lat iar Până în Sat Șugatag ne bucurăm de o ușoară coborâre. Din Sat Șugatag facem stânga pe un drum de asfalt ce scoate un pic untul din noi cu o urcare hotărâtă de vreo zece kilometri. Nu pare mult dar eu am limba de un cot după puțin timp. Mai pe jos mai pe bicicletă, mai o pauză, mai o vorbă ... greu îi la deal, dar și fain!
Partea bună, așa cum am pornit noi în traseu e perfect căci, deși urcare este mai solicitantă e pe un drum asfaltat de curând și incomparabil mai ușor decât să urci pe off-road.
În stânga vedem creasta Munților Igniș iar de jur împrejur peisajele sunt pitorești și totul pare cufundat în tihnă. E ceva deosebit la Maramureșul ăsta și-l simți cu toți porii!
Undeva pe la kilometrul 16 din tura noastră intrăm pe partea de off-road. Noroc că de aici nu prea mai avem multă urcare.
Drumul de pământ e în stare excelentă căci pământul încă este hidratat de la roua de dimineață și aderența e grozavă. Aviz amatorilor, e potențial de nămoleală pe aici dacă nimeriți după o perioadă mai ploioasă.
În jur munții domoli ne surâd deja îmbrăcând culori de toamnă iar soarele blând ne încălzește atât cât trebuie. Ziua asta a încropit rețeta perfectă!
Ajungem la Turbăria Iezerul Mare unde ne oprim la o sesiune foto cu viperuța, o pauză de masă și un pic de răgaz de contemplare și umplut plămânii de aer curat.
De aici mai pedalăm un pic pe drumeagul de pământ care mai apoi se pierde treptat în iarbă. Mai avem o mică urcare urmată de o coborâre tehnică pe un teren mai abrupt cu smocuri de iarbă care efectiv se împotrivesc bicicletei. Eu abandonez, push-bike pe coborâre - nu mă țin pantalonii să îmi dau pe aici fără să ajung puzzle jos.
Funny part când am ajuns la Cheile Tătarului, am avut ce colecta iarbă și tot felul de plante din șosete și pantofi. Așa îmi trebuie dacă nu am coborât pe bicicletă.
Cheile Tătarului, un perete impresionant de stâncă și niște chei sălbatice ce nu permit accesul pe toată lungimea lor.
De aici am urmat drumul de pietriș ce duce spre Barajul Runcu. Barajul este încă în construcție ... încă două vieți și e gata. Noi continuăm traseul cu o coborâre relaxantă pe drum pietruit înspre Mara pe la poalele Munților Igniș. De la Mara intrăm pe drum național până la Hărnicești de unde ne întoarcem pe același drum spre Breb.
Pe drum, în fața mea mergea o căruță. Ok there, I have a mission, trebuie să depășesc căruța. Mi-am luat dară avânt și dăi și pedalează până mai e o ușoară coborâre! Prima depășire de vehicul cu tracțiune doi cai frumoș' încheiată cu succes. Continui încă puțin și mă gândesc oare băieții nu au avut curaj să se bage în depășire? Vă dați seama ce filme de victorie aveam... dar apoi aud că sună telefonul. Darrrn... trag pe dreapta să văd ce se întâmplă. Mda...aparent am ratat intrarea înapoi înspre Hoteni....oooops... Cică au urlat după mine dar eu aveam treabă cu căruța. Nah, bine și așa.
După șase ore de pedalat ne-am întors cu gurile pân' la urechi, faină zi, faină-faină! Traseul nu a fost chiar ușor, nici imposibil dar a fost foarte plăcut și a meritat din plin! Dar mai bine să nici nu mă credeți, mai bine să mergeți să vă convingeți pe pielea voastră. :)
Cât despre noi, numai gânduri bune spre EcoMaramureș căci ne-au ajutat să descoperim încă o zonă minunată de plimbăreli și trasee.
Bine de știut
Este recomandat să studiați bine traseul pe care vreți să îl abordați și să luați în considerare întotdeauna:
- Prognoza meteo;
- Dificultatea traseului și condiția voastră fizică;
- Punctele de hidratare (nu prea există multe în afara localităților) și alimentație;
- Natura, animalele sălbatice și domestice - asta include și faptul că este o zonă în care păstoritul tradițional este prezent iar ca atare trebuie să conștientizați posibilitatea de a vă întâlni cu câini de stână care, să spunem așa, nu au o deosebită simpatie pentru bicicliști. Însă cu puțină atenție totul este în regulă - don't panic! :)
- Și nu în ultimul rând echipamentul de protecție.
Detalii Traseu
Total distanță: 46 km
Total durată: 6 h 15 min (5 ore pedalat efectiv)
Diferență de nivel cumulată: +/- 960 m
Cote de altitudine: 365 - 1041 m
Viteză maximă atinsă: 50 km/h
Viteză medie: 9.2 km/h
Traseu: asfalt, drum de pietriș/pământ, off-road
Echipare: MTB + rucsac de zi
Perioadă: Septembrie 2017
Descopera Maramuresul Pe Bicicleta: Traseul Ignis - Mara
Reviewed by Karina Isar
on
luni, octombrie 16, 2017
Rating:
Salut. Crezi că s-ar putea face traseul și cu o bicicletă de Trekkking? Sau doar MTB?
RăspundețiȘtergere