Croatia si Muntenegru: Planuri şi Idei de Concediu


Pe scurt, ce ar fi bine să nu ratezi atunci când eşti gata să îţi faci concediul în Croaţia şi/sau Muntenegru: vizitat Dubrovnikul (Croaţia), Kotorul (Muntenegru), SUP în Croaţia, snorkeling, Tara Canyon (Muntenegru), Tiroliană în Tara Canyon, Kayaking wherever it takes, vizitat Pivsko Jezero (Muntenegru)... sigur, ar mai fi multe dar despre acestea mai pe larg. 




Muntenegru: Aventură la Munte şi la Mare


Muntenegru este o ţară spectaculoasă, cu atât mai mult pentru mine cu cât are şi munte şi mare iar preţurile sunt foarte decente.






Prima tiroliană: Tara Canyon 




Tiroliană, something I never experienced before până la concediul acesta. Auzisem de Tara Canyon, toată lumea spune numai de bine şi mai auzisem că printre altele (mai extreme - rafting, kayaking şi canyoning) au şi unul dintre cele mai lungi şi spectaculoase zip lines din Europa... păi cum să nu mergi???

La faţa locului după o şedinţă de consiliere aveam două variante de zipline: una lungă şi lină (Big Zipline aprox 850 m - dacă îmi amintesc bine) sau una mai scurtă şi plină de adrenalină (Red Rock Zipline 350 m).  Păi toţi ne îndeamnă spre cea scurtă...şi nu am regretat! Dar ce sperietură am tras! Mergem la oameni şi ca norocul, nu era coadă (spre diferenţă de cel mare la care este mai tot timpul). Le spun uşor timorată că este prima dată când fac asta şi aş vrea sa îmi explice un pic cum şi ce trebuie să fac. Şi oamenii foarte siguri pe ei îmi spun că da, sigur o să îmi spună imediat.




Mă echipează: ham, cască toate cele şi aleg să mă dau în paralel cu Alex căci da, se poate face asta. Stăm, aşteptăm să îşi dea prin staţie oamenii OK-ul şi numa zice, ok GO! What? Now? What do I have to do?  la care raspunsul este "Just enjoy" şi puuuuuf  am luat-o la vale. 

Zip line-ul lui Alex era un pic mai curbat somehow şi el a prins mai mare viteză (greutatea obviously!!) la început şi apoi a mers mai înfrânat la sfârşit pe când la mine am rămas în urmă la început şi am avut parte de o frânare automată super bruscă - moment în care eram ferm convinsă, neavând frână manuală plus venind cu super viteză, că mă voi opri fix în coşmelia ălora. M-am ales doar cu sperietura căci aparent totul era calculat - spre 50 km/h în mai puţin de un minut! Woohoo! 

Cost info: 10 € / persoană (Red Rock) sau 20 € / persoană (Big Zip Line) Locatie.




Kayaking pe Biogradsko Jezero


Am ales ca în fiecare locaţie să ne delectăm cu activităţi diferite şi chiar dacă la Crno Jezero kayaking-ul ar fi fost mai fain, am ţinut locaţia pentru running şi am vâslit în alt micuţ Parc Naţional: Biogradska Gora pe Biogradsko Jezero.







Experienţa a fost desăvârşită: prima dată în kayak cu padele de copii (doesn't really help but its fun), concurs de viteză cu un şerpişor în apă (el a câştigat prin scufundare) plus privilegiul de a privi scufundarea dramatică a prietenului nostru Norian care cu o mână de ajutor de la Rosana a reuşit să se răstoarne ...la mal. Singurul regret: nu am apucat să filmez. 



Cost info: Pentru a vizita lacul se percepe taxa de Parc Naţional care este de 3 € / persoană / zi iar kayak-ul costă 6 € / oră. 




Yoga în Parcul Naţional Durmitor


Am început să fac yoga de mai bine de un an jumătate şi oricât de fain ar fi să faci acasă sau în oraşul tău nu se compară cu sesiuni în natură, acolo unde aerul rece al munţilor te înviorează, unde mirosul proaspăt de natură îţi aduce linişte şi liniştea îţi aduce bucurie.


Printre spot-urile preferate, exceptând sesiunile de seară din camping, am găsit o locaţie excelentă: pe drumul alpin (P14) ce străbate de la Est la Vest Parcul Naţional Durmitor - you pick your own spot, eu l-am ales pe acesta. And time for some partner yoga as well!









Morning Run la Crno Jezero


Printre multe multe părţi faine la zonele muntoase se mai numără şi natura invitantă la mişcare. Leneveala lasă loc energiei şi parcă dimineţile timpurii îţi animă sufletul. Zis şi făcut, ne-am trezit la 6 fără ceva să prindem primele raze sub broboane de sudoare de la o uşoară alergare în jurul Lacului Crno Jezero. Probabil cea mai faină alergare din puţinele pe care le am la activ so far. Un circuit de 3.5 km de poteci te poartă pe la 1400 m altitudine pe un traseu atât de relaxant! Şi după o tură de alergare poţi încerca şi una cu caiacul pe lac.







Cost info: Pentru a vizita lacul se percepe taxa de Parc Naţional care este de 3 € / persoană / zi.


Kotor un Must See al Muntenegrului



Kotor este un alt oraș fortăreață, asemănător Dubrovnikului, care se află în Muntenegru în golful Kotorului și care deși are deschidere la mare aceasta pare a fi mai mult un lac foarte liniștit.



De multe ori când auzim de Patrimoniul UNESCO poate aşteptările sunt mai mari decât realitatea însă Kotorul îşi merită pe deplin medaliile căci este cu adevărat fermecător. Nu e de mirare că de-a lungul timpului orașul a fost sub diverse stăpâniri: Imperiul Bulgar, Veneția, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Imperiul Napoleonian, Yugoslavia și în cele din urmă a rămas sub steagul Muntenegrului odată cu obținerea independenței. 

Una dintre principalele atracții pe lângă orașul vechi în sine este Castelul San Giovanni care se află deasupra orașului urmând zidurile fortificate. Locația oferă o impresionantă priveliște asupra Kotorului și a localităților învecinate. Pe lângă multitudinea de biserici din cadrul orașului pe care puteți să le vizitați turnul cu ceas este un alt obiectiv ce iese în evidență.

Străduţele înguste şi întortochiate te duc cu gândul la tărâmuri veneţiene şi agitaţia din piaţetele pline de comercianţi, turişti şi localnici dispare brusc şi reapare neaşteptat pe măsură ce te laşi purtat prin inima oraşului. 

Este o plăcere să te plimbi prin orăşelul de la poalele munţilor şi chiar şi să caşti ochii prin micile magazine cu lucruşoare artizanale croite, evident, pentru buzunarele turiştilor. Cât despre noi, am petrecut o jumătate bună de zi croşetând pe străduţele colorate şi ar mai fi multe de văzut însă atât timp am avut noi la dispoziţie. 







Plusuri şi Minusuri Muntenegru



  • Plusul clar: Muntenegru are şi MUNTE şi MARE
  • Preţurile sunt semnificativ mai scăzute faţă de Croaţia. Campingurile sunt ieftine (cel puţin la munte) şi preţurile la restaurante cam ca în România
  • Traseele turistice sunt foarte bine marcate - cel puţin din Parcurile Naţionale vizitate de noi
  • Am sa trec asta cumva ca neutră - dacă eşti vegetarian (ca să nu mai zic vegan) pot spune că nu vei fi impresionat nici pe departe de bucătăria muntenegreană dar asta este trăsătură generală pentru zona balcanică
  • La capitolul minusuri deranjante - traficul nu prea e civilizat, cocălăreli ca la noi, nu prea m-aş simţi în largul meu pe bicicletă pe drumurile lor.
  • Tot cu minus e şi curăţenia de la cazări. Duşurile .... grupurile sanitare ... cam trist.
  • Calitatea serviciilor nu este întotdeauna cea mai grozavă iar oamenii chiar dacă în general sunt foarte ospitalieri mai au de lucru la capitolul de client service.
  • Pentru zona Kotorului plajele aproape că lipsesc - e firesc e munte. În locul lor sunt mici pontoane, platforme de beton şi apă curată cu pietre.
  • Infrastructura turistică este încă la început. Nu au multe puncte de informare, hărţi şi aşa mai departe dar să spunem că este un teritoriu în lucru. 













Croaţia: 



SUP Experience - Noua pasiune declarată!


Probabil printre destinaţiile favorite ale Europei pe timp de vară, Muntenegru dar mai ales Croaţia nu contenesc să atragă atenţia multor turişti. Tura asta chiar şi a noastră pentru că de curând am descoperit un nou interes încă neexplorat însă cu care aveam planuri serioase de concediu: SUP sau mai pe larg Stand Up Paddle Board(ing).





Ce este SUP? Un fel de surf pe ape mai puţin învolburate (dar poate merge şi mai spre extrem) dar ai şi o padelă care te ajută să vâsleşti.  Cu alte cuvinte un soi de plută modernă - o născocire hawaiană faină rău!






Pentru noi a fost fain. Înveţi relativ repede cum să îţi ţi echilibrul iar dacă apa e liniştită vine de la sine. Poţi vâsli stând în genunchi, în picioare, poţi transporta pe cineva pe SUP şi în cele din urmă, când ai suficientă experienţă în ambele direcţii ... poţi face yoga pe SUP. Evident ca acela ar fi the ultimate target for me dar ceva îmi spune că nu se va întâmpla foarte curând treaba asta. Oricum un downward facing dog, warrior pose şi un pic de vinyasa flow tot am încercat că nu poţi dom-le altfel!




PS: accept donaţii pentru SUP la orice oră! :D




Yoga la Adriatică


Ca norocul, am nimerit un loc mai mult decât excelent pentru campat (Kate Camping din Mlini) ce venea la pachet cu nişte mici terase cu vedere spre mare pe care le-am găsit mai mult decât perfecte pentru un pic de yoga, fie ea de dimineaţă, de seară sau pe furtună.




Şi două vorbe despre Camping Kate - nouă ne-a plăcut foarte mult. Locul e fain, curat şi aproape de mare (5 minute de mers pe jos şi de coborât trepte) până în staţiune. Preţurile sunt decente undeva în jur de 20 - 25 de euro de 2 persoane, cort şi maşină. Duşul este inclus în preţ iar wi-fi gratis dar evident, merge prost şi doar în aria recepţiei (nothing new).  Peste drum este un restaurant unde se poate mânca destul de ok şi decent ca preţ iar supermarket găseşti de la 1, 1.5 km încolo.



Dubrovnik: Let there be Love



Dubrovnik este destinația turistică numărul unu atunci când vorbim despre oraşe de pe malurile Adriticii, dar pe scurt este unul dintre cele mai enigmatice orașe medievale cu deschidere la mare care se găsește într-o stare de conservare foarte bună și care încă din 1970 se găsește sub patrimoniul mondial UNESCO.


Orașul este așezat într-o zonă de coastă deluroasă și este alcătuit dintr-o parte veche și una modernă. Principala atracție este evident partea veche spre care ne-am dus glonţ fără abateri.


Nu foarte multe clădiri au supraviețuit cutremurului din 1667 dar sunt suficiente pentru a putea observa stilul renascentist al arhitecturii orașului. Palatul Sponza, Mănăstirea Franciscană și Biserica Mântuitorului sunt doar câteva din obiectivele renascentiste pe care le poți vizita.

Cea mai reprezentativă biserică este Sfântul Blaise care datează din secolul 18, este în stil baroc și a fost dedicată sfântului protector al orașului. Turnul cu clopot și ceas este cea mai înaltă clădire din oraș, cu o înălțime de 31 de metri ce a fost construit în 1444. 

Probabil principala atracție este turul orașului pe zidurile de apărare care au o lungime totală de 2 kilometri în jurul orașului vechi și o lățime ce variază între 4 și 6 metri. Zidurile sunt construite dintr-o piatră albă de la care pornește și renumele orașului: Perla Adriaticii. Prețul unui bilet de adult este de 12 euro, iar plimbarea ține în medie undeva la o oră, dar evident depinde de ritmul fiecăruia. Noi am ales să facem plimbarea spre apus şi vă îndemn să faceţi la fel din motive evidente: evitaţi căldura (în cazul în care vizitaţi Dubrovnikul vara), aglomeraţia şi cu siguranţă lumina este cea mai potrivită pentru fotografiat.


Zidurile orașului au fost platoul de filmare pentru diverse filme de-a lungul timpului dar cel mai recent pentru serialul de succes Game of Thrones.



Din portul vechi al orașului aveți posibilitatea să închiriați diverse ambarcațiuni sau să achiziționați tururi maritime pe catamarane, corăbii cu vele sau chiar pe un fel de ambarcațiune submarin probabil varianta optimă pentru cei mici. 

Lângă intrarea principală din oraș (la podul peste șantul de apărare) se găsește o gelaterie excelentă pe care vă invit să o încercați, iar dacă vă pasionează primbările cu kayak sau cu stand up paddle board găsiți un centru de închirieri în apropriere.




Orașul abundă de restaurante şi terase preponderent cu specific marin care mai de care mai apetisante, mai atrăgătoare și mai interesante.




Se găsesc și foarte multe posibilități de cazare în căsuțe medievale foarte cochete dar luaţi aminte că orașul vechi este strict pietonal și este situat pe mici dealuri, astfel va trebui să vă cărați bagajul cu mana pe scări.




PS. Va fi nevoie de un oarecare simț al orientării dacă doriți să explorați străduțele orașului deoarece fiind foarte înguste este destul de ușor să te pierzi. Funny as it sounds noi mergem cu aplicaţia de GPS pornită.





Plusuri şi Minusuri Croaţia


  • Apa este foarte curată - excelentă pentru snorkeling
  • Mâncarea - este bună dar evident în toată zona balcanică opţiunile vegetariene sunt mai limitate
  • Traficul este ceva mai civilizat ca la Muntenegreni
  • Campingurile sunt foarte curate iar preţul este decent (evident, am găsit acum şi campinguri de 40 de euro pe noapte dar poţi opta şi pentru cele de 20 dacă nu vrei chiar în buricul târgului)
  • Plajele nu sunt aglomerate şi găseşti de la mic la mare cam tot ce îţi pofteşte inima
  • Teritoriu neutru: pentru mine faptul că plajele nu au nisip e un aspect fain, pentru alţi oameni care merg la mare pentru nisip...nu este aşa plăcut.
  • Preţurile sunt ceva mai piperate ca în Muntenegru şi probabil ceva mai mici decât în Vestul Europei.
  • Nu au munţi .... munţi mari că forme de relief au din belşug însă munţi sănătoşi, pauză.
  • Drumurile sunt destul de ok, desigur, autostrăzile mai scumpe dar asta este
  • Parcarea este foarte scumpă (cel puţin în Dubrovnik)








Croatia si Muntenegru: Planuri şi Idei de Concediu Reviewed by Karina Isar on miercuri, noiembrie 23, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.