Parcuri Nationale din Europa: Croatia si Serbia

Lucruri numai bine de știut despre Parcul Național Plitvice (Croația) și Parcul Național Kopaonik (Serbia) - cum ajungem acolo, unde dormim și mai ales ce putem face, ce avem de vizitat și ce nu trebuie ratat nicidecum.



CROAȚIA


Plitvice National Park


Plitvice este una dintre perlele naturii care aproape că nici nu are nevoie de prezentare, una dintre emblemele Croaţiei şi un loc de bifat pe lista oricui. Parcul este excelent pentru o plimbare singur, în doi, cu prieteni cu familie, cu ce o fi iar rutele sunt binevoitoare cu toţi turiştii. 

Acces


Din Zagreb sunt 130 km, drum bun și ok marcat. Orice GPS ar trebui să știe să vă ducă spre Plitvice fără nici o problemă.


Cazare


La capitolul cu perna există trei variante în zonă. Camping, pensiuni sau poţi să dormi chiar în unul dintre hotelurile amenajate în Slunj - Rastoke în bătrânele mori de apă.

Pensiunile sunt multe şi chiar aveţi de unde alege, iar preţurile sunt destul de decente, undeva de la 30 € în sus, iar hotelurile din apropierea Parcului Național Plitvice sunt undeva în jur de 80 € / noapte. Pentru cazarea mai specială, în una dintre camerele cu aer vechi, trebuie să vă gândiţi undeva la 40 - 50 € / noapte. Dar cel mai probabil merită încercat.

Dacă bugetul vostru nu este unul extrem de generos sau pur şi simplu nu aveţi ceva împotriva cortului, Camping Turist Grabovac este în opinia mea o variantă excelentă, unul dintre campingurile mele preferate pentru condiţii, servicii şi locaţie. Noi am plătit în 2014 aproximativ 30 € / noapte / 2 persoane, maşină şi cort (prima noapte e mai scumpă pentru că înclude şi taxele de înregistrare dar apoi costă 25 €).

Atracții turistice


Parcul Național Plitvice este unul dintre cele mai râvnite destinații din Croația, ca atare nu duce lipsă de turiști niciodată și este justificat căci într-adevăr este impresionant. Culoarea apei, cascade ce te pândesc la tot pasul, rățuște curioase și o sumedenie de pești obișnuiți cu oaspeții au dus vestea peste hotare și nu contenesc să impresioneze de la mic la mare. 

Tot la capitolul ce mai găsim în parc, tururi cu un trenuleț/mașinuță motorizată și cu barca. Nu puteți face baie în nici unul dintre lacuri dar marea este la 100 km - pentru detalii, prețuri și trasee în parc, click aici.

Una dintre pădurile virgine ale Europei, Čorkova Uvala se extinde pe 80 de hectare printre calcare și dolomit cu copaci vechi de peste 300 de ani.

Şi dacă tot aţi ajuns în zonă, merită să faceţi un mic ocol şi până la Rastoke. O oază de linişte într-un mic orăşel al morarilor, prăfuit de trecerea anilor, cu un aer boem care te îmbie la răgaz.

Activităţi turistice


Hiking, cicloturism, fotografie, rafting. Aș miza mult pe hiking și fotografie pe întreaga durată a anului. Eu am ajuns doar vara, dar cel mai probabil iarna, o plimbare prin parc este cel puțin la fel de spectaculoasă și cu siguranță parcul mai aerisit de turiști. Tot la capitolul turiști, parcul dispune și de câteva restaurante - bufete - terase unde vă puteți opri la un popas, un picnic, o cafea.






SERBIA


Kopaonik National Park

Kopaonik este cel mai mare Parc Național al sârbilor și totodată cel mai mare lanț muntos de pe teritoriul țării care coboară până peste granițele cu Kosovo.

Acces


În ceea ce privește accesul, treaba este destul de facilă, numai trebuie să aveți un pic de grijă căci după cum se știe, GPS-ul și hărțile pe Serbia sunt cam tricky. Ca sugestie, dacă mergeți pe varianta cu telefonul (Android) Sygic și iGO sunt niște app-uri cu hărți ok pe Serbia. 

Intrarea în parc se poate aborda din patru direcții diferite: dinspre Brzece (E), Novo Selo (S), Jošanička Banja (V) sau Kriva Reka (N). Ruta testata: Timișoara - Vrsac - Pancevo - Smederevo (autostrada) Kruševac - Brus - Brzece - Kopaonik.

Drumul asfaltat străbate parcul, este accesibil pe toată durata anului (iarna se poate să aveți nevoie de lanțuri) și vă duce până în inima turistică a stațiunii. Din Brzece, se poate urca și cu telescaunul - care este inclus în prețul Ski-pass-ului.


Cazare


Noi de ani de zile, pentru ski am ales varianta de cazare în Brzece din două rațiuni: confort (Vila Vedrana)  și faptul că este considerabil mai ieftin, atât locul de dormit cât și masa - best option că aici este Restoran Koliba.

Desigur, există și variante mai sofisticate de cazare, hoteluri, spa, jacuzzi în cameră atât în Brzece cât și sus în stațiune, dar dacă jos prețurile încep de la 45 € / noapte / apartament de 4 persoane sus prețurile încep de la 50 € / noapte / 2 persoane pentru sezonul de iarnă. 

Atracții turistice


Stațiunea lor de ski, prețurile și condițiile nu sunt de găsit în România - ca o mică Austrie dar pentru salarii de Est. Au peste 50 de km de pârtie și nu vorbesc în toată Serbia, ci doar în Kopaonik și partea ok este că ski pass-ul este valabil peste tot. Se schiază între 1400 - 2000 m din Decembrie (e prea optimist și nerealist să spun Noiembrie) până la sfârșit de Martie iar cea mai faină zăpadă este în Februarie. Stațiunea este dotată cu telescaune, teleskiuri, găsim pârtii albastre, roșii, negre, trasee de ski fond și pentru îndrăzneți, snow park. Din loc în loc găsim căbănuțe călduroase ce te așteaptă cu ceaiuri, vin fiert și mâncare delicioasă! Prepare your liver! 

Pentru un pic de fun, este o instalație de bob  pe șine care pe timpul sezonului rece, cât este deschisă stațiunea merge cu siguranță și s-ar putea să nu se odihnească nici vara.

Cel mai înalt vârf al lor este Pancicev 2017 m și este singurul peste 2000 m unde dacă nu e iarnă, e hiking spre el iar dacă este iarnă ski/snowboard de pe el! 

Tot pentru grade pozitive mai multe trasee de bicicleta - MTB, downhill și bike park. 

Tot la capitolul plimbări și natură, Parcul Național Kopaonik mai dispune și de ceva peisaje calcaroase cu chei, de izvoare termale, minerale, cascade (Jelovarnik) și păduri semețe iar de luat în calcul, zona este renumită pentru multe zile însorite, ei se laudă cu peste 200 pe an. 

Mai multe detalii, informații utile și experiențe puteți găsi în articolul despre Revelionul la Kopaonik.


Activităţi turistice


Stațiunea este activă pe toată durata anului însă majoritatea turiștilor și i-a câștigat prin ski. Pentru vreme mai calduță putem încerca hiking, mountain biking, SPA sau chiar tennis.

Pentru mai multe informații despre Ski la Kopaonik și comparație cu pârtiile din România, click aici.




Parcuri Nationale din Europa: Croatia si Serbia Reviewed by Karina on luni, februarie 16, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.