De ce sa mergi la ski in Kopaonik si nu in Romania

Am renunţat să merg la ski în ţară. E scump şi prost. Şi nu spun asta degeaba, tot mai mulţi oameni încep să realizeze că nu prea se merită să dai atâţia bani pentru un weekend de înghesuială, echipament stricat datorită pârtiilor neîngrijite şi timp pierdut.
Desigur, dacă financiar îţi poţi permite, de dorit este să îţi iei catrafusele şi să uiţi de tine şi de toate măcar o săptămână prin Alpi dar ce facem dacă nu ne permitem asta? Păi aşa am început şi noi să căutăm o alternativă mai ieftinuţă de ski bun la preţ eficient şi am dat de Kopaonik.

Vreau să vă povestesc de ce îmi place Kopaonik şi ce mă face să mă întorc aici cu drag în fiecare an dar înainte de asta vreau să fac o mică paralelă între ce se întâmplă la ei şi la noi în ţară vis-a-vis de ski.

Snow over Kopaonik

Ski în România

Am săpat bine la Internet până să aflu că în România există undeva la 150 de pârtii de ski şi sub 200 km de domeniu skiabil  de pârtie iar cea mai mare stațiune este cea de 24 de km din Poiana Brașov. 

Acum 2 ani am mers prima dată în viaţa mea la ski, mai exact la snowboard şi am facut asta în ţară, la Muntele Mic. Varianta este convenabilă ca distanţă pentru partea de Vest a ţării dar cam ăsta este singurul avantaj. Pârtia era un soi de patinuar oblic pe mulţi bani iar cazările scumpe şi urâte. 


Noi am avut parte de următoarea experienţă: am plecat din Timişoara, am ajuns la telescaunul de la Muntele Mic care pentru aprox 45 de lei (daca ţin bine minte) te duce agale timp de 40 de minute prin frigul de pe lume până în staţiune. Dar surpriză, el nu mergea … aşa că am fost nevoiţi să dăm de musiu Dunca (pentru cine nu ştie Dunca Expediţii … that one), cumva ownerul staţiunii care face contracost servicii de transport până în staţiune. Ne-am bucurat de variantă, am plătit dus întors 60 de lei de om şi am ajuns. Partea ok, la dus am mers destul de lejer cu o şenilată din vremea războiului şi experienţa a fost impresionantă. La întors, aparent domnul s-a zgârcit să mai bage şenilata aşa că ne-a luat pe toţi cei 10 oameni cu al său Dodge Ram. Vă imaginaţi că nu am încăput toţi în maşină aşa că împreună cu echipamentul câteva persoane au stat în benă în timp ce Dunca se distra luând curbele cu frâna de mână … not cool my friend, not cool. Cam asta a fost prima şi ultima dată când eu am să mai merg la ski pe Muntele Mic.

Next, Semenic dacă eşti începător şi pe placă este deosebit de proastă combinaţia să mergi cu teleskiul, iar telescaun stați liniștiți, nu există. Nu am să iau în considerare pârtia de la Văliug care are telescaun dar este o glumă - altitudinea mică la care se află rezolvă problema cu zăpada, adică nu este, iar dacă totuşi avem zăpadă, clar stai la coadă la telescaun de îţi vine rău pentru a coborî pârtia în 30 de secunde. Şi din câte îmi aduc aminte, I could be wrong, necesita skipass separat.

Nici nu mai are rost să menţionez că la Straja  deşi este o singură staţiune ai nevoie de două skipassuri diferite pentru a putea beneficia de toţi cei 12 km de pârtie. O zi de ski te costa cam: 80 lei skipass + 30 lei / 5 urcări cu gondola + 3 lei / urcare teleski (Soarelui). Astea sunt din capitolul glume cu și despre ski în România.

Pentru o idee aşa în mare despre cum stă treaba pe cele mai cunoscute pârtii din Romania, am cules câteva informații de pe site-urile staţiunilor.



Pentru o imagine de ansamblu și hărți ale pârtiilor click aici.




Ski în Kopaonik

Şi acum dacă ne-am lămurit cu our country să trecem la vecinii noştri sârbi unde vom povesti despre Kopaonik, cea mai mare staţiune de ski a lor (mai au şi altele mai micuţe, mai tehnice şi mai ieftine dar momentan nu am informaţii despre ele). 

Kopaonikul se află la o altitudine medie de 1800 m, şi cu toate că zona este însorită mai bine de 200 de zile pe an, staţiunea funcţionează din noiembrie până în martie. O găsim la o distanţă de  400 km de Timişoara, 600 km de Bucureşti, Sibiu, Brasov, 350 km de Craiova, 650 km de Cluj şi 500 km de Hunedoara. 

Ce avem noi aici?

  • 55 km de pârtie - evident atunci când vremea permite
    • 21 de pârtii albastre (ușoare)
    • 9 pârtii roșii (medii)
    • 6 pârtii negre (dificile)
    • un snow park
    • 12 trasee de ski de tură
  • cel mai lung traseu de pârtie are 3,5 km
  • pârtii echipate cu telescaune de 2, 4 sau 6 persoane 
  • unele pârtii au pe lângă telescaun și teleski suplimentar
  • o capacitate de a transporta până la 32 000 oameni pe oră
  • bob pe sine
Image source

Prețuri skipass

  • undeva la 19 euro / zi

Good to know

  • pârtiile se închid la 16:30
  • se pot lua și bilete half day: 9:00 - 13:00 și 12:30 - 16:30
  • există o singură pârtie cu nocturnă cu skilift și are o lungime de 450 m 
  • din Brzece se poate urca în stațiune:
    • cu telescaunul -  se schimbă două telescaune, durează aprox 30 min și nu funcționează tot timpul (depinde de condițiile meteo)
    • 17 km cu mașina, musai să plecați cu lanțuri și să luați în considerare extra cost pe parcare, aproximativ 3 euro / zi.
  • sârbii nu prea vorbesc engleză deci pregătiți-vă de acasă discursul cu translate dacă vreți ceva complicat.

Kopaonik Tips and Tricks


Pentru că am pățit-o și noi o dată și pentru că mai mulți dintre voi m-au întrebat detalii vis a vis de drum, aș face o mențiune importantă pentru a ajunge la Koaponik pe cea mai bună variantă. Cam toate GPS-urile vă joacă feste la două porțiuni de drum una după Vrsac și una înainte de Koaponik: la Vrsac vă bagă pe ceva drum suspect și deosebit de prost printr-o pădure, iar înainte de Kopaonik ocolește undeva pe niște dealuri.

  •  Important! Selectați via points: Timișoara - Vrsac - Pancevo - Smederevo pentru a scăpa de partea cu pădurea, iar de aici intrați pe autostradă și continuați spre Koaponik via: Krusevac - Brus - Brzece - Kopaonik. 
  • După ce ați ieșit de pe autostradă (la Krusevac) iar dacă GPS-ul nu cooperează sau nu aveți hărți ok pe Serbia urmăriți indicatoarele spre Koaponik - indicatoarele duc direct spre Koaponik pe drumul mai sus menționat. 

Recomandare - pentru Serbia noi folosim App-ul (Android) Sygic sau Igo. 

Cazarea și masa sunt substanțial mai ieftine în Brzece iar deranjul cu cei 17 km până în stațiune nu e așa de mare. Noi de 3 ani de zile stăm tot la Vila Vedrana unde condițiile sunt excelente și prețul mai  mult decât decent (undeva la 30-40 de lei pe noapte / persoană). Vila are apartamente pentru 4 - 6 persoane, complet utilate, cu baie și bucătărie proprie, totul Ikea.



De mâncat, sunt multe variante dau eu vă recomand Restoran Koliba! All the good shit is there iar prețurile … chilipir. Cum am rămas clienți fideli, noi mâncăm cu 6 euro / zi / persoană / mic dejun + cină și vă spun că nu am terminat niciodată ce ne-a adus!




Pentru mai multe detalii despre Kopaonik click aici.

Still skiing in Romania? :) 

Kopaonik Sunset


De ce sa mergi la ski in Kopaonik si nu in Romania Reviewed by Karina on joi, ianuarie 08, 2015 Rating: 5

31 de comentarii:

  1. Pentru cei mai din nordul tarii, o solutie foarte buna e Suior/Mogosa sau Borsa; stiu ca partiile sunt bune, lungi, zapada este. Si e mai putin inghesuit decat la Cavnic. Iar pentru noi Bukovel e aproape, la 150 km - adica cat Baia Mare - Borsa. Asa ca Deea recomanda Suior, Mogosa (mai hardcore:D) si Bukovel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Good to know! Merci de completare, orice info e binevenită pentru că ce e drept, pentru partea de Nord a ţării e foarte departe să mergi până la Kopaonik. Dacă ai şi ceva informaţie despre costuri, feel free to add it! :)

      Ștergere
  2. foarte frumos Kopaonik am fost si eu de vre-o trei ori !!! distantele pe care le-ai trecut sunt gresite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la ce distante te referi? daca sunt cele dintre orase, cam asta iti da pe maps, unele sunt oarecum rotunjite, si doar pentru a-ti face o idee generala cam la cat sa te astepti. :)

      Ștergere
  3. E adevarat ca s-a inlocuit telescaunul de pe 21? Ultima data am fost acum trei ani ca varianta de a doua tura dupa un Tirol adevarat. Consider ca merita chiar si pentru 2-3 zile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ultimele ture nu am ajuns pe 21 pentru că nu erau toate pârtiile deschise, și 21 era printre cele închise, deci nu aș ști să dau detalii despre asta. Cât despre meritat, cu siguranță da! :)

      Ștergere
  4. Util. Romgleza ta imi zgarie timpanul."all the good shit is there" si vorbim de mancare. Revin: util.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu as tine sa intram in polemica, scurt: ma bucur ca ai gasit utilitatea articolului, cat despre modul meu de exprimare - vorbim despre un blog personal de travel - clar treaba e subiectiva, la fel si exprimarea si nu e musai sa fie pe placul tuturor. Iti apreciez sinceritatea dar nu prea ii vad sensul in context.

      Ștergere
  5. În drum spre sau la întoarcerea din Kopaonik, găsiți cei mai buni "cevapi" (mici) la cârciumă "Moja biblioteka" in Brus (35km de Kopaonik)

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca mergeti anul acesta si aveti doua locuri libere in masina, va rog sa sunati la nr.0374933205.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Ana, din pacate anul acesta nu mergem :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Din Bucuresti nu merita. In plus este mai scump decat in Poiana Brasov! Ofertele echivalente Kopaonik cu Poiana sunt in raport de 2 la 1. 4 zile hotel 4* in Kopaonik costa 310 Euro/pers, in Poiana 312 euro/CAMERA! Variante ieftine se gasesc in Rasnov la 70-80 ron/camera/noapte.
    Pentru cei din Vest poate fi o varianta ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gasesti si in Koaponik mai ieftin dar nu chiar sus in inima statiunii. Brzece este locul cu cazare substantial mai ieftina. Pentru Bucuresti sigur e mai ok Bansko daca vrei ski ok si nu imbulzeala din Romania. Iar nu mai spun ca pentru vestul tarii e o asevarata aventura sa ajungi in Poiana cu "autostrazile" care le avem in dotare. Plus ca skipass-ul este mai scump pentru, evident, mai putini km de partie. Avantaje si dezavantaje :)

      Ștergere
    2. Pentru bucuresteni Bansko ramane cea mai buna solutie. Oricum interesant articolul :)

      Ștergere
    3. Asa este. Am vazut Bansko fara zapada, vara in drumetie si arata foarte bine. Ma gandesc ca iarna e si mai interesant. :)

      Ștergere
    4. Asa este. Am vazut Bansko fara zapada, vara in drumetie si arata foarte bine. Ma gandesc ca iarna e si mai interesant. :)

      Ștergere
    5. Nicaieri nu e ca in Austria!!! (Tirol-Salzburg) iar teoria ca e scump este complet gresita! Rapotati pretul/km de partie+skibus gratis si va veti convinge ca cel mai scump schiat e in Romania. De 2 ani caut oferte in Romania si la Kopaonik si, cand am pus pe hartie cheltuielile, am vazut ca cel mai ieftin e in Austria. De exemplu, anul acesta, 3 persoane adulte, 8 nopti cazare in apartament de 4 flori de colt (echivalent 4 margarete la noi) 535 euro. La Kopaonik, in aceleasi conditii, aceeasi perioada, cu tot cu taxa de statiune, 670 euro. Skipass Kopaonik ptr 7 zile=cca 200euro/55km partie. skipass Austria 7 zile=274 euro/700km partie. Diferenta ar fi la drum... insa in Serbia, daca esti nevoit sa vorbesti la telefon, platesti drumul pana in Portugalia de banii aia:). Romania, din pacate, nici nu intra in discutie: la Sureanu, 15 km de partie/150euro/7 zile!!! (asta vine 10 euro/km iar in Austria e 0.4euro/km si in Kopaonik 3.6euro/km). Cat despre mancare, la 3000m altitudine, maninci cu 15 euro de persoana, 2 feluri +un suc) de nu te mai ridici de la masa. Intotdeauna mancam la ora 16, inainte de a cobori:)

      Ștergere
    6. Cred ca Austria este 'regina' partiilor si inteleg ca poti gasi si variante mai ieftine ceva insa noi pentru 4 zile de Kopaonik, cu mancare, cazare, skipass si transport am platit 300 de euro (respectiv 150 de persoana) de revelion. Iti inteleg rationamentul si da, daca gandesti asa si pui in calcul toate cele nu este atat de scump poate insa comparatia nu e chiar fezabila. In Austria nu mergi pentru 4 zile, stai cel putin o saptamana pentru ca nu se renteaza drumul altfel. In Kopaonik nu stai o saptamana pentru ca probabil te plictisesti un pic. Apoi, da partea cu drumul, sigur mai putini KM spre Kopaonik si nah, nu e musai sa faci conferinte telefonice...nici recomandat :) Cat despre cazare, daca mergi in buricul targului e mai scumpa cazarea dar daca stai mai jos (in sat) atat cazarea cat si mancarea sunt mult mai ieftine. La mancare, in Kopaonik e mult mai ieftin, evident depinde ce si unde alegi sa mananci dar noi acum doi sau trei ani am mancat 2 mese / zi cu 6 euro de persoana ... si nu am putut manca tot ce ne-au servit. Comparatia nu se face intre Kopaonik si Austria ca este evident cine iese cu plus (calitate versus cost) ci intre Kopaonik si Romania care din pacate sta sub nivelul marii la ski. Kopaonikul ramane o alternativa ieftina si laindemana pentru un weekend prelungit de ski. Merci oricum pt ponturi 'unknown one' :)

      Ștergere
    7. Eu sunt din Bucuresti si abia astept sa explorez aceasta noua destinatie. Fiecare tara, locatie iti ofera surprize si satisfactii pe care nu ai cum sa le intuiesti si/sau anticipezi din scaun. Multumesc mult pentru detalii! :)

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O solutie accesibila ar fi statiunile de ski de la vecinii nostri Bulgari, tarife minime si recomandari de cazare puteti gasi aici: http://ski.turismin.ro/

      Ștergere
  10. Voi, acolo, in Vest, sunteti rasfatatii sortii in materie de ski. Aveti Serbia pt. weekenduri, Italia si Austria pentru vacante. Aici, in Bucuresti, variantele sunt putine si/sau proaste si oricum mai scumpe. Valea Prahove/Poiana Bv nu prea sunt o destinatie de weekend, aglomeratia este infioratoare oriunde te-ai duce, atat pe sosea cat si pe partie. Eu bag Poiana sau Azuga doar in daytrip-uri in cursul saptamanii, weekendurile le sterg din calendar :( Bansko este ok pt. vacante, dar are si parti rele. Alea bune sunt cazarea ieftina, mancarea buna si ieftina in statiune si partiile daca ai noroc. Daca nu ai noroc, te ploua (am prins ploaie torentiala cu tunete si fulgere in februarie!!!), te ninge de te rupe cu zapada apoasa, schiezi la +18 grade Celsius, iti rupi picioarele prin moguli incepand cu ora 10,30-11 pe partiile hipermega aglomerate sau stai 45-120 minute la coada la gondola. Dpmdv Bansko este doar o destinatie de vacanta low-budget mai buna decat Romania. Pentru o vacanta de ski cu adevarat reusita pt. bucuresteni si imprejurimi, recomand Italia. Am fost 4 ani si in Austria si nu zic, e MINUNAT, dar drumul este infiorator de lung. In Italia, in schimb, cu aceeasi bani zbori cu low-cost pana la Milano/Verona/Torino si iei un shuttle pana in statiunea in care te cazezi. Aici ma refer la costul pentru 2 persoane. In 6-7 ore esti in camera de hotel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Marian,

      Inteleg ce spui si I believe every word there. Bansko pare intradevar genul de statiune care atrage super multi turisti. Noi nu am avut ocazia sa mergem doar in hiking vara pe acolo. Si da, din Vest chiar ajungi mai usor spre Austria/Italia si e confortabil sa mergi cu propria masina - ceea ce e incomparabil mai ieftin si mai comod. Thanks for the info!

      PS: Interesanta discutia despre ski la cele 38 de grade care se anunta in Timisoara acum! :P

      Ștergere
  11. Am fost in urma cu putin timp la ski in Kopaonik. Mi-a prins tare bine articolul;)

    Revin cu unele completari:
    - am preferat sa trecem granita pe la Naidas, nu a fost coada, drumu e bun si la noi si la ei in zona de granita
    - intre Hotelul Milamari Resort si statiune, circula zilnic la interval de o ora un skibus de culoare galbena cu alb. La orele aglomerate e suplimentat cu inca un bus.
    Prima plecare spre partie e la 8.30, iar ultima plecare de la partii e la 17.00.
    Un bilet e 150din, pe zi 250din, pe 3 zile 600din iar pe 5 zile e 900din.
    In fiecare zi am folosit autobuzul, a fost foarte comod; la cerere opreste si la partiile de pe Suncana dolina.
    - schimb valutar: in zona Bela Crkva, in zona de granita schimba atat lei cat si euro(1 euro= 117 din, 1 ron= 23 dinari). In zona Krusevac ptr 1 euro primiti 117.50 din, iar in Kopaonik sau in Belgrad primiti ptr 1 euro 118 dinari. In tara nu am gasit schimb valutar pentru dinari.
    - atat in zona centrala a statiunii cat si in zona rezidentiala a statiunii sunt supermarketuri, unde puteti plati cu card, asa ca nu luati cu voi toata camara. Merita incercate si produsele locale.
    - acum am fost in timpul vacantelor scolare de la noi si a sarbilor, era plin de scoli de ski pentru pusti, asa ca se statea mai mult la imbarcare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare,

      Iti multumesc la randul meu de contributie! Ma bucur mult sa primesc la schimb informatie. Daca nu te deranjeaza, (cand mi-oi face timp sa revizuiesc articolul ... hopefully this life) am sa adaug si informatiile de la tine. :)

      Toate bune,
      Karina

      Ștergere
  12. Ciao, te rog spune-mi daca la final.de martie sezonul mai e sau nu deschis in Kopaonik. Am rezervat o camera intre 25-31 martie si citeam pe site-ul lor oficial ca sezonul ar dura pana in aprilie tarziu. Tu spui, aici, ca e pana in martie. Cum e de fapt? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Asta depinde foarte mult de vreme. Daca e iarna lunga o fi si pana in Aprilie deschis dar nu pot sa stiu la fel cum nici ei nu au garantia asta. Ce poti sa faci, preventiv, este sa ii suni inainte si sa urmaresti camerele de la Kopaonik: http://www.infokop.net/info/ski-kamere-2.html

      Eu iti doresc zapada din plin,
      Karina

      Ștergere
  13. Ceau Karina. A-si merge si eu la ski in Serbia in ianuatie sau acum de revelion dar nu stiu ce sanse am sa gasesc locuri de cazare.Vreau sa merg cu tata si te rog daca vrei sa ne ajuti cu niste informatii. Cam de cati bani am avea nevoie 2 pers. 4-5 zile? Vlad Timisoara

    RăspundețiȘtergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.