Parcuri Nationale din Europa: Bulgaria si Macedonia

Lucruri numai bine de știut despre Parcul Național Rila (Bulgaria), Parcul Național Pirin (Bulgaria), Parcul Național Mavrovo (Macedonia), Parcul Național Galicica (Macedonia) și Parcul Național Pelister (Macedonia) - cum ajungem acolo, unde dormim și mai ales ce putem face, ce avem de vizitat și ce nu trebuie ratat nicidecum. 



BULGARIA


Rila National Park


Recunoscut ca şi cel mai mare parc naţional al Bulgariei, Rila se află aproximativ la 100 km la Sud de Sofia, capitala bulgară și este unul dintre cele mai frumoase locuri în care puteți ajunge dacă vizitați Bulgaria. Denumirea vine de la traci și se referă la calitatea munților de a fi foarte bine irigați de peste 120 de lacuri, o sumedenie de râuri și izvoare. Peisajele sunt întradevăr spectaculoase și atrag an de an tot mai mulți turiști.

Acces


Pentru a intra în Parcul Național Rila dinspre Sofia, cea mai scurtă rută este de a ocoli capitala pe centura E721 de unde mai apoi se desprinde drumul 82 care te plimbă pe conturul Lacului de acumulare Iskar înspre Borovets.

Borovets este un orășel stațiune care funcționează pe toată durata anului iar de aici se poate lua telecabina care te duce la Yestrebets de unde încep mai serios granițele parcului național. Telecabina are o lungime de aproape 5 km în linie dreaptă și te urcă în 20 de minute de la 1300 m la 2369 m pentru 6 euro de persoană un bilet dus-întors. Practic dacă vrei să petreci câteva zile în Rila, poți scuti câteva ore bune de urcat cu echipament în spate folosind această telecabină. 




Cazare


Parcul dispune de numeroase variante de cazare și acoperă o plajă largă de preferințe turistice. Pentru sezonul rece, confort și turism mai light în Borovets sigur vei găsi de la hoteluri la pensiuni la camping pentru toate bugetele. Noi am ales să dormim la înălțime și nu la lux așa că am urcat cu Telecabina la Yestrebets, am continuat traseul cam o oră de mers lejer spre Musala Hut unde aveam varianta fie să dormim cazați la cabană, fie să dormim lângă cabană cu taxa mai mult simbolică de 1 euro pe noapte, fie să dormim lângă lac moca. Am ales evident lângă lac moca. 

De menționat, bulgarii funcționează cam ca noi, adică poți să îți instalezi locuința provizorie (cortul) cam pe unde vrei tu atâta timp cât după ce ai plecat locul rămâne cel puțin la fel de curat ca și atunci când ai venit.

Tot la capitolul cazare, mai sunt variante de cazare și sus, la Yestrebets, unde se găsesc și restaurante club, terase. Prețurile variază undeva între 15 - 30 leva de persoană/noapte. 

La Musala Hut 2389 m, există o capacitate de 60 de persoane iar prețul pe o noapte de cazare este 15 leva de persoană. Lângă ea se află o cabană foarte mare care este de mulți ani încă în construcție și nu se știe când va fi gata. Tot la Musala Hut există și restaurant și bar la prețuri destul de decente (având în vedere altitudinea). 

Everest Hut se află la altitudinea de 2709 m, are o capacitate de 30 de locuri, nu are restaurant însă există un mic magazin de unde puteți lua suveniruri, băuturi, ciocolată și alune iar de asemenea în apropiere se poate alimenta cu apă de izvor. Cazarea este tot undeva în jur de 12 leva de persoană/noapte. 

În caz de urgență se poate rămâne și la stația meteo de pe Musala 2925 m, există două locuri de cazare însă nu intră în regim turistic ci se poate utiliza doar în caz de forță majoră. Dar ce este excelent, se poate servi un ceai, o bere sau apă la stația meteo - la prețuri aproximative de 2 leva/ceai, 4 leva/bere. 

Atracții turistice


Parcul Național Rila is a never ending story of beauty! Practic, sunt 100 de vârfuri de peste 2000 m altitudine, ceea ce înseamnă numeroase trasee tristice pe timpul sezonului cald iar iarna este una dintre stațiunile de ski cu care Bulgaria se mândrește. Veți găsi o stațiune destul de impunătoare la care adaug: nu vă imaginați ceva comparativ cu România, nu are rost.

Ca notă, undeva la 30% din teritoriul Bulgariei este încrețit de munți iar acolo unde sunt munți treaba e clară că sunt și cascade, canioane, chei, izvoare minerale (Sapareva Banya) și alte peisaje demne de admirat.

Printre atracțiile turistice principale, aici se află Musala, cel mai înalt vârf al Peninsulei Balcanice care la cei 2925 m este totuși un traseu foarte ușor, accesibil aproape indiferent de condiția fizică. Click aici pentru detalii despre traseu.

Circuitul Seven Glacial Lakes care cuprinde un tur de  câteva ore care începe din localitatea Sapareva Banya, urcă spre Pionerska Hut de unde se ia telecabina până la 2150 m și de aici începe hikingul.

Activităţi turistice


Începem cu ski-ul, au un total de 58 km de pârtie, cel mai lung traseu este de 12 km , zona de ski este pe la 2500 m (asta atrăgând după sine o anumită siguranță vis-a-vis de zăpadă). Skipass-ul este destul de piperat, în jur de 25 euro / zi, ceva mai ieftin ca Austria dar nu extrem de departe. 

Se mai poate opta pentru: hiking, mountain biking, în apropiere pentru doritorii de turism cultural se mai pot vizita Rila Monastery, palatul regal Tsarska Bistritsa, se pare că au bulgarii de pe aici și o înclinație spre tot felul de eco trails (Eco Trail Lago, Rido Park, Friends of the plants botanical trail lângă localitatea Govedartsi) și pentru că suntem în Balcani, let’s not forget about food! 



Pirin National Park


Al doilea ca mărime din Bulgaria, Parcul Național Pirin poate că îl depășește pe Rila în ceea ce privește frumusețea. Tot aici se află și cea mai mare și cunoscută stațiune de ski a lor, apreciată de români și nu numai - Bansko.

Acces


Pentru a ajunge în inima parcului, mai întâi trecem prin Bansko. De la Sofia sunt în jur de 150 km până la Bansko iar de aici pornește un drum asfaltat care te urcă încă 16 km până la Cabana Vihren situată la 1950 m. De aici, sky is the limit, poți porni în numeroase trasee!



Cazare


Pentru sezonul rece sau condiții de mai multe stele Bansko este alternativa excelentă, orășelul turistic este într-adevăr realizat cu mult bun gust și are foarte multe locuri de cazare. 

Pentru drumeții și turiști cu mai puține pretenții de confort există variantele de cabane cu bai și dormitoare comune la prețuri super accesibile și foarte bine poziționate. 

Din gama asta, best choice ca localizare este Cabana Vihren - cea mai înaltă cabană la care se poate ajunge cu mașina, dispune de restaurant și o capacitate de cazare de 196 de paturi la prețul de 12 leva/noapte/turist. 

Noi nu am mai prins loc aici deci am hotărât să ne cazăm cu 2 km mai jos de Vihren Chalet, la Banderitsa - unde sunt în jur de 230 de locuri, restaurant și prețul este un pic mai mic, 10 leva/pers/noapte. Tot la Banderitsa se poate sta și în camping.

Refugiul Kazana, undeva la 2445 m și  Koncheto Shelter 2850 m în apropierea vârfului Vihren, un loc special de unde cu siguranță poți surprinde, un răsărit, un apus sau un cer înstelat fantastic. Refugiile au o capacitate de 4-5 persoane, cred că nu mai trebuie menționat că fiind refugii, nu avem apă, toaletă și ar trebui folosite numai în cazuri de forță majoră.

Atracții turistice


Cireașa de pe tort aici este chiar vârful Vihren, al doilea vârf ca înălțime din Bulgaria și al treilea din Peninsula Balcanică la 2914 m. Traseul este spectaculos în adevăratul sens al cuvântului și cu dificultate medie. Click aici pentru mai multe detalii despre traseu. 

Aproape de Vihren avem și al doilea cel mai mare vârf al parcului, Kutelo, 2908 m (4 h de la Vihren Hut). 

Înspre poalele munților găsim peste 180 de lacuri dintre care 70 glaciare, 35 de trasee prin pădure, numeroase specii botanice rare, toate cu etichetă UNESCO.

Iar dacă hikingul nu este tocmai activitatea ta preferată te poți bucura de o stațiune de ski la standarde destul de ok, cu 70 de km skiabili pentru toate gradele de experiență la un preț de aproximativ 25-30 de euro pe zi/persoană.

Activităţi turistice


Ski, hiking, mountain biking, relaxare, spa sau vânătoare de fotografii de peisaj! Munții Pirin sunt poate cei mai frumoși din Bulgaria și cu siguranță nu încape vorba de a nu găsi ceva de făcut aici.






MACEDONIA


Mavrovo National Park


Cel mai mare parc național dintre cele trei existente pe teritoriul Macedoniei, Mavrovo National Park găzduiește totodată printre multe alte spectacole ale naturii și cel mai înalt vârf macedonian - Vârful Korab 2764 m. 

Acces


Pentru a ajunge în Parcul Național Mavrovo, dinspre Skopje, capitala macedonă, o luăm spre Tetovo iar de aici spre Gostivar iar cand ajungeți la Mavrovo Lake ați trecut deja pe tărâmul parcului național. No worries, drumurile sunt abordabile însă mare atenție la trafic, macedonienii sunt fani de depășiri pe pod și linii continue și pe autostradă mai poți avea surprize - bicicliști, copii...who knows! Dar în rest e destul de ok, nothing to be scared! 



Cazare


Cu cazarea în Macedonia e mai cu cântec. Nu prea au campinguri, sunt zone unde și cu cazarea între patru pereți stau mai prost așa că fie alegi să stai undeva mai în oraș (sau pe lângă lac) fie stai în curte la grănicieri la Strezimir Tower unde oamenii sunt obișnuiți cu turiști și turiștii sunt safe! Cazarea la hotel poate ajunge pe la 30 € pe camera/noapte.

Atracții turistice


Mavrovo Lake și al său bine targetat din punct de vedere turistic tur-circuit cu bărcuța, ce include ghid și vizitare de peșteră. Peisajul seamănă cu un soi de Herculane - Cazanele Dunării iar peștera este presupusă a fi cea mai adâncă a Europei: 500 m dintre care numai 215 străbătuți de om. 

Pentru traseele de hiking cam trebuie să prezinți actele și să obții acceptul grănicierilor căci având în vedere că parcul se extinde și la Albanezi, trebuie avut grijă. Din auzite, în Albania (exceptând zonele promovate turistic) există încă un soi de comunități cu alură tribală care cam își fac legea și nu e cel mai indicat să le întâlnești. 

Cel mai interesant este să ajungi probabil pe vârful Korab, cum am menționat și mai sus, cel mai înalt vârf al lor, noi am ajuns aproape dar vremea ne-a stat în cale și a trebuit să ne întoarcem. Ce pot spune însă este că peisajele sunt spectaculoase, noi am prins mijloc de iunie și încă era o bătălie între zăpadă și natura dezmierdată târziu de primăvara montană.

Cascada Korab, este una cu totul și cu totul specială datorită căderii de 130 m, noi am avut însă altă traiectorie, dar cu siguranță nu este de ratat. 

Activităţi turistice


Hiking, MTB, călărie, parapantă, plimbări ușoare și picnicuri, circuitul lacului - traseu sau cu bărcuțe, mănăstiri, vizitat sătuce tradiționale - festivalul de nuntă din Galičnik, pescuit iar pentru sezonul rece am înțeles că există și ceva stațiune de ski, cea mai mare din Macedonia.




Galicica National Park


O bună parte din turismul în Macedonia este susținut de acest parc național care își întinde granițele între cele două celebre lacuri Ohrid și Prespa. Parcul și-a primit numele de la masivul Galicica ce face parte din lanțul Sara-Pind cu altitudini de peste 2000 m.

Acces


De ajuns, se ajunge destul de simplu la Ohrid, drumurile sunt ok, nu e nevoie de offroad dar nici nu vă așteptați să găsiți drumuri chiar ca în palmă. Cel mai eficient este ca din Skopje să porniți spre Tetovo - Gostivar - Kichevo  și apoi spre Sud spre Ohrid. Mai este o variantă pe care personal o recomand pentru a include și alte obiective în traseu, și anume ca din Tetovo să porniți și să traversați Mavrovo National Park apoi spre Debar - Struga - Ohrid. 



Cazare


Prețurile la hoteluri de 2-3 stele sunt între 30 și 50 € / noapte în Ohrid, dar dacă dispuneți de mașină eu recomand cazări mult mai ieftine chiar pe malul lacului în una dintre localitățile dintre Ohrid și Peshtani și nu uitați să negociați, este una dintre țările în care chiar se pretează. Noi am reușit o negociere de sub 5 € / noapte la o pensiune cu apartamente. 

Atracții turistice


Ohrid, fie că vorbim de oraș sau de lac, Ohridul vine cu o sumedenie de locuri de vizitat și activități căutate de turiști și este bine cotat pentru toate poftele! Atât lacul cât și orașul sunt declarate monumente UNESCO datorită frumuseții și importanței pe care o au.

De menționat, lacul, pentru cei care acum fac cunoștință cu el nu este o oareșcare băltuță cu trei bărcuțe. La un capăt este Macedonia iar la celălalt este Albania, dar asta știm doar de pe hartă sau din avion căci de pe un țărm nu îl vezi pe celălalt întrucât lacul are peste 30 km în lungime - unul dintre cele mai mari și cele mai vechi lacuri de pe Bătrânul Continent. 

Pe teritoriul parcului, undeva între orașul Ohrid și Mănăstirea Naum care se află la graniță cu Albania, puteți vizita Gulf of Bones cu al său muzeu etnografic construit pe piloni în lac și tot aici puteți lua ore de scufundări și puteți chiar să vă și certificați la Centrul de Scuba Diving Amfora. Noi am făcut prima dată scuba și chiar de la prima lecție poți înota pe sub muzeu printre piloni - o provocare pentru curioși. 

Mănăstirea Sfântului Naum este în sine o splendoare prin care se plimbă galanți peste 50 de păuni fără nici o reținere iar sus de la Church of St. John Caneo puteți admira în tihnă Ohridul. La mănăstirea Naum,  se poate vizita și un mic parc cu șapte izvoare - o plimbare lejeră de jumătate de ceas.

Activităţi turistice


De la plimbare și turism cultural la aventuri montaniarde, mers cu barca, scuba diving, parapantă, echitație, kayak, canoe, ski, rapel, MTB - you name it! E greu să te plictisești aici!





Pelister National Park


Unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Balcani, Pelisterul impresionează prin natura luxuriantă, munți cu altitudini de peste 2000 m, cel mai înalt fiind chiar vârful Pelister 2601 m, râuri, pâraie, cascade și locuri sălbatice extraordinare. 

Acces


Dinspre Skopje se merge spre Bitola, al doilea oraș ca dimensiune din Macedonia iar de aici mai sunt 15 km până la intrarea în parc prin Magarevo după care găsim și centrul de informare turistica. 



Cazare


În 2013 când am fost noi, nu am dat de campinguri în zonă așa că am campat slightly illegal într-un luminiș amenajat turistic cu foișoare, măsuțe și izvor dar am strâns repede repede toate cele dimineața când ne-au întrebat de sănătate jandarmii care patrulau. Pe principiul că dacă ajungi și campezi după lăsarea serii și pleci dimineața devreme s-ar putea să scapi fără să dai explicații.

Există o cabană montană sus la peste 2000 m pe malul Lacului Golemo Ezero, din câte am putut afla de pe summitpost.org, sunt 60 de locuri de cazare, apă potabilă, se servesc băuturi, nu există electricitate și nici restaurant, doar o bucătărie pe care o poți utiliza pentru a-ți prepara singur mâncarea. Noaptea de cazare costă undeva la 6 - 7 € și nu se poate ajunge cu mașina, sau cel puțin nu cu una normală; trebuie cam 4 ore de hiking pentru a ajunge aici.

O altă variantă la care se poate ajunge si cu mașina este Molika Hotel, cu o capacitate de peste 100 de locuri, restaurant și un preț în jur de 25 - 30 € / cameră / noapte.

Mai exista o a treia variantă - Cabana Kopanki la care se putea ajunge în felul următor: până la Molika Hotel cu mașina iar de aici, se mai făcea pe jos cam 30 de minute. Avea cam 80 de locuri de cazare, restaurant, electrictate și apă însă din câte am citit pe Internet se pare că a luat foc acum doi ani deci nu știu dacă a fost repusă în funcțiune de atunci.

Atracții turistice


Vârful Pelister cu cei 2601 m ai săi, un traseu destul de solicitant de vreo 20 km (în circuit) și în jur de +/-1500 m diferență de altitudine, cu câteva ferate și o porțiune de vreo 3 km de mers pe bolovani când mai stabili, când mai puțin stabili.

Cei doi Ochi ai Pelisterului, Malo Ezero și Golemo Ezero, două lacuri glaciare la peste 2000 m altitudine.

Plimbare prin impunătoarea pădure de Pini Molika, spre râurile de piatră din masiv ce sunt efectiv văi glaciare pline de granit măcinat și quartz de milioane de ani, peisaje pitorești și o floră bogată.

Activităţi turistice


Zonă excelentă pentru hiking, MTB, relaxare, picnic sau offroad.



Pentru mai multe detalii despre Macedonia click aici.



Concluzia: la bulgari marea cu nisipurile ei aurii e cea mai puțin interesantă parte din țară iar Macedonia merită explorată centimetru cu centimetru! Frumusețe la bani puțini! 

Parcuri Nationale din Europa: Bulgaria si Macedonia Reviewed by Karina on luni, februarie 02, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.