Day 10 - Wonders of Slovenia:Tolmin Gorges si Zazid in Amurg

În urmă cu un articol vă povesteam despre cum a fost ultimul traseu în munții sloveni - vârful Krn - iar acum intenționez să vă duc pe Cheile Tolminului și în vizită la Zazid, un sătuc ce dăinuiește încă din timpuri romane.



Cheile Tolminului


Știu că vă tot spun aproape în fiecare articol despre câte o locație, mai ales din Slovenia, care trebuie musai adăugată pe lista de to do sau better said to see things. Cheile Tolminului sunt într-adevăr spectaculoase iar traseul accesibil tuturor.

Pentru a ajunge aici, din localitatea Tolmin, orientarea este foarte simplă, urmărind indicatoarele căci este unul dintre simbolurile țării iar Slovenia a înțeles se pare cum se face turismul.

Frumos cum oamenii aceștia reușesc să își evidențieze toate frumusețile țării și totodată să aibe grijă și să le păstreze autenticitatea, naturalețea și cel mai de preț curățenia.


Traseul amenajat, din nou, cu podețe de lemn, trecători și balustrade se desfășoară pe o lungime totală de 2 km și ai nevoie cam de o oră pentru a-i străbate frumusețile. 


Pe alocuri mai banale, pe alocuri absolut extraordinare, cheile Tolminului te poartă pe lângă stânci, prin tunele și pe potecuțe care din când în când te uimesc cu deschideri spectaculoase.


Iar Tolminul … desigur este turquoise!


Tot în acest traseu găsim și Devil’s Bridge. Podul care unește două sate a fost inițial construit de către locuitorii acestora integral din lemn apoi fortificat cu metal de către italieni undeva la sfârșit de secol XIX, pentru a le servi în timpul războaielor veneto-italiene.

Devil's Bridge

Minunate cheile! Mai băgăm un selfie așa de rămas bun și ne îndreptăm spre partea a doua a zilei. 


Teoretic, planificasem o plimbare pe linia de front a Primului Război Mondial - traseul turistic de la Sabotin ce trebuia să ne poarte prin fortificații, tuneluri și poteci cu mare greutate în istorie însă o ploaie torențială s-a opus drastic planului așa că ne-am reorganizat forțat spre Zazid.



Zazid - satul medieval de sorginte romană

Povestim imediat și despre cazare dar mai întâi, câteva cuvinte despre ce ne-a îndemnat să trecem pe aici. 

Zazid agro-art! 

Un sătuc ce datează cu succes încă din timpuri romane, iar începând din perioada secolului XIII a căpătat un statut destul de important datorită deciziei autorităților de atunci de a-l fortifica. 


Fortificația s-a păstrat și recondiționat de-a lungul următoarelor secole, când satul medieval a servit ca reședință a mai multor generații nobile din zonă.

Dacă te plimbi pe străduțele deosebit de înguste (pentru circulație rutieră) poți admira căsuțe cu pereți gorși de până la un metru realizate din blocuri masive de piatră.

Hostel Xaxid
Intrarea spre hostel Xaxid din Zazid, Slovenia

Cum ne explica și gazda noastră din această seară, blocurile extrem de mari care apar uneori la colțurile clădirilor au fost luate ulterior de către localnici din ruinele vechilor drumuri romane pentru a-și întări structura locuințelor.

Clădiri specifice din Zazid

Tot de la gazda noastră am aflat și de existența unui traseu (odată marcat) de câțiva kilometri până la ruinele unui sat medieval. 

Traseul pornește din centrul satului Zazid, din fața bisericii și continuă pe sub stâlpii de electricitate care merg aparent in the middle of nowhere.  

Centrul Zazidului - Biserica.

Am pornit într-o plimbare lejeră dar după doi kilometri și ceva de bălării, țânțari, noroi și spini am ajuns undeva deasupra satului cu pricina și am hotărât că nu chiar se merită efortul de a coborî la ceea ce cu succes definește cuvântul paragină. 

Plimbare de seară pe delulețele Zazidului
Hrastovlje


Am declarat panorama self sufficient și am făcut cale întoarsă. De mâine, începe capitolul cu marea însă nu înainte de a face o scurtă vizită la vechea biserică fortificată din satul vecin - Hrastovlje

Church of Holy Trinity este o biserică de secol XVI ce a servit deasemenea în apărarea localnicilor de invaziile otomane și războaiele austro-venetiene. 

Ce este main attraction la această biserică sunt frescele medievale ce au fost descoperite în anii 50 și apoi restaurate odată cu întregul monument arhitectural. Intrarea la biserică te costă 3 € / persoană, dar nu ai voie să faci poze. 

Hrastovlje


Tot la capitolul recomandări, localitatea Zazid este la 20 km de mare și este un loc foarte vizat de către cățărători. Din câte am înțeles, una dintre zonele preferate pentru escaladă datorită accesului la multe trasee. 

Proprietarii hostelului cochetează și ei cu escalada așa că vă pot îndruma spre orice aveți în plan. PS: au o carte excelentă scrisă în engleză, germană și slovenă cu și despre traseele de cățărat din Slovenia cu tot felul de detalii tehnice și grafice.


Ah! Era să uit de o altă treabă din categoria facts about Zazid! Oamenii aceia nu prea au magazine ... sau mai bine spus nu fixe. În fiecare dimineață pe străduțele principale ale localității se plimbă mașina de pâine cu muzică și tot tacâmul așa că trebuie să fi pe fază dacă vrei să cumperi. Valabil și pentru carne, pește și alte cele. How cool is that? 


Zazid
Unde dormim?


La Zazid rezervasem încă de pe meleaguri românești o cameră, vorba aceea să mai vedem și noi cum se doarme în pat. Drumul până la Hostel Xaxid se arată cu emoții căci avem de a face cu încă un tipic de rută slovenă, extrem de îngustă cu calcule minuțioase la luat curbe. 

Dar totul e la mustață, am reușit să ne coordonăm unul la volan altul cu directive afară și am plecat cu ambele oglinzi și fără ziduri medievale atașate de mașină. 

Și acum despre cazare! O surpriză grozavă, Hostel Xaxid este chiar în spiritul satului o construcție veche din blocuri de piatră, pereți groși de până la un metru și grinzi de lemn ce te duc cu gândul la vremuri demult apuse. 



Vis-a-vis de prețuri și facilități, hostelul ne-a costat 28 € / noapte în cameră de două persoane (cea la comun ne-ar fi costat 23 €). Ai acces la free wi-fi, baie (cea mai faină baie ever!!!) bucătărie complet utilată și on top of all totul e foarte îngrijit și curat. I love this place! 

Zazid
Our room in Hostel Xaxid!

Cost info
  • • Intrare Tolmin Gorges: 4 € / persoană (nu se plătește parcarea)
  • • Cazare Xaxid în cameră de 2 persoane: 28 € / noapte / cameră
  • • Intrare la Church of Holy Trinity 3 € / persoană





Day 10 - Wonders of Slovenia:Tolmin Gorges si Zazid in Amurg Reviewed by Karina on marți, septembrie 16, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.