Day 5 - Wonders of Slovenia: Spre Triglav Prin Krma Valley

Vârful Triglav trebuia să cam fie highlightul concediului de anul acesta! Visasem de mult la el și practic asta ne-a și motivat să alegem Slovenia pentru vara asta.


Unde dormim înainte să urcăm spre Triglav?


Am ajuns de cu seară la Camping Kamne situat la capătul localității Dovje. By far cel mai ok camping de până acum. Trei motive pentru a alege campingul acesta: locația - la poalele Triglavului, amenajarea - curat, plin de alei mai la deal mai la vale și locuri umbrite de pus cortul, cu iarbă  deasă și fără pietre, ai și locuri acoperite unde poți mânca iar un al treilea motiv - prețul. O noapte de cazare, pentru două persoane, cort și mașină ne-a costat 19 € la care mai adaugi prețul pentru duș care este de 0,5 €/4 minute de apă caldă. 

Povestea 

Seara după ce deja plătisem campingul, foarte mândri de noi i-am explicat tipei de la camping că noi mâine dimineață urcăm pe Triglav și ce încântați suntem! Ne-am dezumflat rapid când ne-a spus că nu prea vom urca pentru că trebuie pioleți, colțari și alte cele din categoria grea. Aparent toata valea era acoperită de zăpadă și chiar zilele trecute s-au încheiat prost pentru câțiva curajoși care s-au încăpățânat să urce.


Ne-a sugerat ea alt vârf, care era frumos și merita să îl facem dar vă dați seama că pentru noi nimic nu avea să echivaleze cele două zile de traseu pe care le planificasem inițial. Teoretic trebuia să urcăm, să dormim sus la Kredarika (Triglavski Dom) cea mai înaltă cazare din Slovenia și apoi să ne întoarcem.

Aproape resemnați am zis să sunăm la Kredarica să anulăm rezervarea noroc totuși că am fost inspirați să îi întrebăm pe cei de acolo despre starea traseului! Oamenii ne-au explicat că există trei văi prin care se poate ajunge: traseul inițial, prin Vrata Valley cel pe la Aljazev Dom (cel mai frumos și cel mai cunoscut), Kot Valley și Krma Valley - primele două, nicio șansă erau acoperite de zăpadă și foarte periculoase iar pe a treia, fiind pe Sud se putea urca fără probleme. 

Vedere spre Triglav din Camping Kamne
Atât ne-a trebuit, am reinstalat zâmbetul și ne-am pregătit bagajul pentru mâine dimineață! Short Internet check - vremea se anunța bună!


Kovinarska Koca
Traseul cu mașina

Cum ajungem? Din Dovje o luăm spre  Mojstrana și Zgornija Radovna spre Kovinasrka Koca (unde koca egal cabană, să ne înțelegem). 

De la cabană, un nene tare simpatic cu care ne-am înțeles într-o germană de baltă ne spune cum că nu trebuie să lăsăm mașina acolo pentru că se mai poate continua pe drumul pietruit încă vreo 2 km. 


Zis și făcut doar că noi am mai mers un km, am dat de un soi de gard și am crezut că acolo trebuie să lăsăm mașina. Însă se mai putea merge un km. Nu face nimic, nu era așa o pierdere mare. 

De menționat, drumul se poate practica cu aproape orice mașină, chiar dacă este pietruit se află într-o stare bună. 



Și acum la pas!

Am lăsat mașina și am pornit prin pădure pe o potecă ce urcă foarte lin vreo 4 km - prima schimbare de peisaj. Pe porțiunea asta noi am făcut cam o oră jumătate de mers lejer și vorbit mult! 


De aici, ne luăm rămas bun de la potecă de pământ pentru că urmează all the way grohotiș. Traseul te plimbă ba printre jnepeni, ba printre foioase și întotdeauna pe grohotiș iar în cele din urmă ajungi sub vîrful Kurika la o cabană ce se află la altitudinea de  1767 m. 


Pauză de poze și stat la umbră - căci afară deja era miez de zi și foarte cald.

Krma Valley

Continuăm apoi pe același marcaj Punct Roșu pe lângă cabană. Ce este important de știut, atât înainte de cabană cât și după cabană întâlnim două surse de apă iar la cea de după cabană întâlnim și prima bifurcație care desparte traseul spre Kredarica de alte destnații. Traseul este bine marcat deci no worries.

Printre altele meet the slovenian alpine cows!


După acest punct, traseul începe din nou să se schimbe, intrăm în gol alpin păstrând totodată urcarea pe grohotiș mai apar în peisaj și stâncăriile. 

Spre Kredarica


Krma Valley

Începem să dăm de peisajul spectaculos ce îl așteptam.


Tot cam de aici încep să apară și mici limbi de zăpadă dar nici vorbă de ceva riscant - sunt pe plat.


Cam după 7 km începe urcarea mai solicitantă un pic - dar nimic de speriat. Aici depășim și bariera de 2000 m. Yuhuuu!


Încă trei km, vreo 500 m diferență de nivel și ajungem la Kredarica  sau Triglavski Dom - 2541 m unde urmează să și înnoptăm. 

One more step and we are on Triglav!

Pe măsură ce ne apropiam și ajungem la indicatorul ce ne încurajează: 30 min Triglavski Dom se apropie și norii de noi… hmmm asta parcă nu era în plan.

Hmmmm deci acolo sus e Triglavul!

Până ajungem la cabană, deja norul era negru, fulgere cât încape asortate cu tunete și un pic de vânt. 

Triglavki Dom, Kredarica - 2541 m

Treaba era clară, nu cred că ar fi fost cea mai bună idee să fim pe cel mai înalt punct atunci când afară fulgeră. Deci azi rămânem la 2500.

Ne-am proptit la o bere, o măslină și o sesiune de poze cu noru’ și am sperat ca dimineața să fie mai binevoitoare să nu trebuiască să coborâm cu coada între picioare.

Apus cu nori la Kredarica

Nori deasupra Triglavului
Traseul descris, prin Krma Valley este cel mai lung dintre cele trei dar totodată şi cel mai uşor. Se merge în mare parte pe potecă (de pământ sau grohotiş) şi nu sunt ferrate deloc. 

Cazare la Kredarica - Triglavski Dom

De menționat, deși cabana are 300 de locuri, ceea ce poate părea foarte mult, nu plecați fără rezervare, sunt foarte mulți oameni care urcă Triglavul și cabana este mai tot timpul plină. Noi am făcut rezervare cu două săptămâni înainte. 

Kredarica - Triglavski Dom

Cazarea e faină, se poate mânca și bea însă așteptați-vă la prețuri piperate. Fapt și normal din moment ce singura modalitate de aprovizionare e cu elicopterul. Cazarea ne-a costat 23 € / persoană / pat în cameră cu mai mulți, o bere costă în jur de 4 €, o cafea 2 € iar alte prețuri găsiți aici.

Tot la capitolul cum e cazarea, nu vă faceți speranțe de duș și alte luxuri de genul, apa este bocnă și nu am văzut cabine de duș oricum.

Ne-am culcat cu mari speranțe pentru ziua de mâine! Sperăm să avem noroc!

Click aici pentru continuare.

Vedere spre Krma Valley de la Kredarica

Traseu

Distanță: 10,44 km
Timp: 5 h 30 min
Diferență de altitudine: + 1700 m / -100 m
Marcaj: Punct Roșu și indicatoare la intersecții
Surse de apă: găsim de cumparat la cabane sau la cele doua izvoare înainte şi după cabana (posibil stana) de la 1700 m altitudine.


Cost Info

Cazare camping Kamne: 19 € / cuplu (mașină și cort, dușul presupune extra cost de 0,5 €/4 min)
Cazare Kredarica: 46 € / cuplu (paturi în cameră cu mai multe persoane)
Prețuri estimative Kredarica: apă la 0,5l 2,3 €, bere 4 €, cafea/ceai 2 €, gulaș 7,5 €, supă 3,5 €, sandwich 4,5 €

Krma Valley

Deasupra de Krma Valley

Vârful Triglav



Heliport Kredarica



Day 5 - Wonders of Slovenia: Spre Triglav Prin Krma Valley Reviewed by Karina on miercuri, august 20, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Salut. Foarte fain articolul vostru. Voiam să vă întreb dacă voi ati folosit kit de via ferata? Mersi.

    RăspundețiȘtergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.