Day 4 - Wonders of Slovenia: Bled si Cheile Vintgar


Clar! Vara asta am să mă îndrăăăgooosteeesc! 

Bled Lake
Știți cum e treaba aia cu reclamă multă, stufoasă și înflorită și când ajungi acolo nu îți vine să crezi pe ce ai dat banii! Eu sunt un pic sceptică la pozele frumoase de pe site-uri, la laudele și descrierile inedite. 

Am cutreierat un pic cotloanele Internetului despre Lacul Bled, am văzut poze incredibile și păreri bune dar nu aș fi crezut niciodată că realitatea poate să fie mai frumoasă decât prezentarea.

Sunt de câteva zile în Slovenia și țărișoara asta nu contenește să mă impresioneze și să mă atragă la fiecare pas!

Unde dormim?



Dar să începem rând pe rând, la capitolul campinguri nu stăm prea grozav la Bled, mai exact, e unul singur (Camping Bled), ce-i drept mare dar fără concurență - fapt ce se transpune și în prețul destul de piperat (30 €/noapte pentru 2 persoane). 

Ca amenajare, este drăguţ, cu alei și locuri cu asfalt, curat și excelent localizat. Un alt minus ar fi că nu au mese și bănci amenajate pentru turiștii care vin cu mâncare la pachet.


Și acum ce e de vizitat?

Zona este cât se poate de activă din punct de vedere turistic dar civilizația și amenajările cu bun gust sunt absolut de apreciat.

Vintgar Gorges
Noi aveam la dispoziție o zi pentru zona Bled așa că am ales trei obiective foarte faine și pe care le recomand: Castelul Bled, Canionul Vintgar și Lacul și plimbare cu barca pe Bled plus vizitarea insuliței din mijlocul lacului.

Bled 
Gândindu-ne că majoritatea oamenilor aflați acolo în concediu nu au planuri prea matinale, am decis că probabil best option e să vizităm castelul mai de dimineață pentru a evita aglomerația, canionul să îl facem la prânz când răcoarea de acolo pică cel mai bine iar insula pe dupămasă când se mai domolește și soarele și lumina e mai bună pentru poze. Best plan, dacă ajungeți pe acolo, vă sfătuiesc să îl aplicați!



Bled Castle

Castelul Bled


Castelul este ușor de găsit, practic îl vezi de oriunde ai sta. Față de camping, este pe celălalt mal dar se ajunge foarte repede cu mașina iar orientarea este facilă.

Taxa de intrare este de 9 € de căciulă la care primești un voucher de 1.5 € atașat biletului pe care îl poți folosi la una din cafenelele din curtea interioară a castelului. 

Excelent, credeți-mă că veți dori să rămâneți la o cafea într-o atmosferă foarte boemă cu panoramă deasupra lacului. Absolut superb!

Nouă ne-a fost greu să ne dezlipim de Bled Castle.


Bled
Castelul, de așteptat, în interior este muzeu, nu foarte mare dar interesant și bine gândit.
Un mic cilindru care te poartă într-o călătorie trilingvă de-a lungul istoriei pământului.



În castel, pardon my french, am dat de: una bucată budă din 1600 .... eeeeh? Desigur scoasă din uz! 

Ce era curios la ea, faptul că era toaletă privată pentru o cameră și se situa la etaj - o dotare hi-tech pentru perioadă, aș spune. :)


Ce este însă mai interesant, și nu trebuie ratat cu orice preț este crama castelului! Mda, asta am zis și noi inițial, hai că intrăm dar nu ne așteptam la mai mult de o expoziție de vinuri scumpe. Locul însă își capătă un farmec aparte dar nicidecum de la vin! Gazda, un bătrânel mai mult decât simpatic, cu costumație de călugăr franciscan și Teve în picioare are niște abilități divine în arta vânzării.



Îți povestește despre sloveni, istorie, despre Tito, despre vin, despre vinurile lui, despre vinul lui preferat, își descrie fiecare vin din cramă începând de la modul de fabricație până la recomandări de păstrare și servire, face glume cu oricine … ce să mai este un personaj!

Tot ce îți spune este îmbrăcat în atât umor și marketing frumos încât este practic imposibil să pleci de acolo fără să cumperi măcar o sticlă de vin. Mai ales dacă sticla de vin poți să ți-o îmbuteliezi, sigilezi, etichetezi și parafezi singur iar suplimentar primești și un certificat de autenticitate la un preț decent (15 €). Omul m-a fermecat!


Tot la castel, mai întâlnim un fierar ce provine dintr-o familie care de patru generații încoace își transmite meșteșugul din tată în fiu. Atât atelierul său cât și cel al tipografiei este la castel - deasemenea, și aici având posibilitatea să îți cumperi / faci obiecte artizanale.

Fierarul și artizanatele sale

Bled Castle

Cheile Vintgar

Gata cu castelul, moving forward spre Vintgar Gorge!

Vintgar Gorge

Traseul este bine marcat, cu indicatoare turistice la fiecare intersecție - și nu degeaba puse!
După destule serpentine prin sătuce de poveste, drum îngust și curbe în ac de păr ajungem la minunăție!



Cheile se întind pe o lungime de aproape 2 km (dus) iar podețele de lemn ce te poartă când pe un mal când te saltă pe celălalt au grijă să îți dezvăluie întotdeauna cel mai bun view.

Vintgar

Este întradevăr spectaculos, căderile de apă impresionante iar debitul … wow!

Vintgar

Desigur, ne-am minunat încă o dată de culoarea apei, după tot ce am văzut deja, parcă nu ne putem obișnui cu ideea!

Vintgar

Te plimbi, te plimbi, te plimbi, dai de un baraj, iar imediat după baraj avem o cascadă sănătoasă cu bonus de curcubeu! Dublu!

Taste the rainbow!

Ce e de știut: intrarea în traseu costă 4.5 € per cap de turist și ai nevoie cam de o oră, o oră jumătate să îl străbați dus - întors.

Vintgar - Cascada

Lacul Bled

La capitolul activități, poți face aproape orice îți trece prin cap în materie de: plimbat cu barca (fără motor), plută, caiac, ciclism, drumeții, plajă, segway, echitație, parapantă, parașută, scuba, zburat cu balonul, cățărare sau pur și simplu relaxare.


Noi am ales să închiriem o bărcuță cu 10 €/oră de la o tanti tare simpatică, pe jumătate italiancă, ce aparent era foarte încântată de români și România. Ca info, ai varianta să închiriezi o barcă la care vâslești singur (cum am făcut noi) pentru a ajunge la insulă, sau barcă cu ghid/vâslaș 12 € / persoană.

Bled Island - Insula din mijlocul Bledului


Ne-am plimbat pe lac, ne-am bălăcit cu picioarele în apa incredibil de turquoise am vizitat insula și ne-am luat rămas bun! Mai departe mergem spre Dovje, căci mâine pornim spre Triglav!

Recomand Bledul, un loc pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești.

Bled
Cost info

Cazare: 30 € / noapte / 2 pers
Castel Bled: 18 € / 2 pers
Vintgar: 9 € / 2 pers
Barcă: 10 €/oră


Bled Castle

Vintgar

Vintgar

Vintgar


Day 4 - Wonders of Slovenia: Bled si Cheile Vintgar Reviewed by Karina on miercuri, august 13, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.