Italia: Road Cycling pe Valea Dogna


O tură de road cycling în Nordul Italiei - cu plecare din Tarvisio Val Bruno. O pedalare, nu lipsită de efort, pe valea stâncoasă Torrente Dogna.




După pedalarea în Slovenia, a treia zis am zis sa fie light ... și Murphy a zis nu! Alesesem un circuit în întregime în Italia cu plecare/sosire la Tarvisio Val Bruna. De aici sunt doua variante - una de 50 și alta de 70 km. Obosiți fiind, am zis ca ne mulțumim cu cea de 50. Deasemenea planificasem traseul cu o ușoară coborâre, apoi urcare iar finalul pur coborâre. Planul era bun, dacă ieșea...



Am plecat cum am stabilit - primii 25 km au fost de coborâre - parte din pista de biciclete aferentă circuitului Alpe Adria. Ca paranteză, Alpe Adria este un traseu de biciclete ce pornește din Munchen și se încheie la Veneția. Partea pe care am abordat-o noi a fost făcută pe vechea structură a căii ferate italiene și presupune o serie de tuneluri. E ok dar nu la fel de îngrijită ca pistele slovene. 





Am părăsit Alpe Adria la Dogna - odată cu coborârea și relaxarea. De aici urma o urcare de +1000 m în 15 km dar fără bagaje e simțitor mai bine. Am pornit încetuț la deal. Am trecut prin câteva localități micuțe. Câteva case în rest liniște și pace. Urcarea e constantă dar fără eforturi supraomenești în joc.





Chiar de la început am văzut ceva atenționări cum că trecătoarea este închisă. Am socotit noi că e pentru mașini dar cu bicla te poți strecura. I-am dat înainte.




Pe drum ne-am întâlnit cu un motociclist care zicea că el nu a trecut pe partea cealaltă dar cel mai probabil drumul e doar în stare mai proastă, deci, abordabil cu MTB. Ne-a convins, atat aveam nevoie! Am tot pedalat, peisajul este frumos iar drumul cu totul pustiu. Zero mașini. Practic traversezi valea în urcare iar pe partea dreaptă ești în permanență flancat de ditamai munții. 



Drumul șerpuiește pe lângă alte văi înguste cu cascade și o dantelărie de stâncă realizată de apă. Sunt porțiuni întradevăr spectaculoase. 



După vreo două ore de urcare am ajuns la o barieră care avertiza că în trei km drumul este închis. Am văzut câțiva bolovani pe șosea dar nah... nimic ieșit din comun. Asta până am ajuns la inevitabil. La propriu. Era mai demult o porțiune de vreo 50 de m din șosea care acum făcea parte din munte. Basically, a luat-o stânca la vale și a măturat tot. 



Ne-am cocoțat noi câțiva metri pe acolo pe jos însă era numai stâncă măcinată și bolovani și nu prea era chip să treci și cu bicicletele în spate. Totul o lua la vale cum puneai piciorul...un soi de mission impossible. Concluzia a fost inevitabilă - întoarcere pe același traseu. Astfel am ajuns la 72 km (în loc de 50) cu 1200 m diferență de nivel și urcare pe final. Zi de relaxare my ass. Cu astea trei trasee urmatoarea zi (și ultima de concediu) va fi la ferrate. Ne-a ajuns pedalarea pe moment!






Detalii Tehnice Traseu 



  • Total distanță:  73 km
  • Total durată: 6.5 h
  • Diferență de nivel cumulată: + /-  1200 m
  • Altitudine minimă/maximă: 413 m / 1028 m
  • Traseu (circuit): șosea 40 % + pista asfalt 60 %
  • Perioadă: iunie 2019


PS: wikiloc zice că am avut o dierență de altitudine de 1900+ m dar real au fost cam 1200m. E ceva în neregulă cu traseele înregistrate în Italia, nu stiu de ce. 












Italia: Road Cycling pe Valea Dogna Reviewed by Karina Isar on joi, septembrie 24, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.