Slovenia Bike Touring - Pedalare pe Valea de Smarald



Slovenia, cum am mai spus în articolele anterioare, este o țărișoară cu un potențial turistic generos. Sunt multe locuri frumoase de descoperit și dacă iei cu tine și bicicleta e și mai bine. Trasee, munți și peisaje la superlativ. 




Câteva Vorbe de Lămurire



În general noi trăim de la un concediu la altul. Pe parcursul anului preferăm să avem mai multe concedii mici pentru a ne încărca bateriile constant. Astfel de regulă avem vreo patru cinci astfel de concedii pe an: pedalare de Paști, concediu aniversar la începutul verii, concediu de vară (la sfârșitul ei) și unu două concedii de ski. Cam asta e rețeta pentru a trece anul sănătoși la cap. Astfel concediul acesta din Slovenia este dedicat celei de-a patra aniversări de căsătorie (2019)! LA MULȚI ANI NOUĂ! 




Un scurt video de crescut apetitul! 





Am ales Slovenia iar motivele au fost suficiente - restanță de anul trecut, un business trip în zonă și un dor de țara asta minunată unde culoarea de smarald a apei ne-a cucerit din prima.



Că ziceam de restanță. Anul trecut am avut o încercare nereușită de a face o tură de patru zile în jurul Triglavului. O părticică era rezolvată, iar în 2019 ne-am întors cu forțe proaspete pentru: o tură de două zile pe biciclete în Slovenia, o zi de pedalare prin Italia și o zi cu două ferrate Slovene (pe care le discutăm în alte atricole). 

Doar ca să nu trecem cu vederea prea ușor. Soca Valley e ceva ce musai trebuie văzut. Ruptă parcă din povești cu zâne și locuri fermecate, Soca Valley este valea de smarald. E mai gata greu de crezut că acea culoare a apei e naturală. E ca și cum suprasaturezi pozele de amorul artei. 

Îmi aduc aminte și acum cât de înmărmurită am rămas în 2014 când am vizitat pentru prima dată Slovenia și-am văzut apa de aici. Ireal de frumoasă și la fel de ireal de curată...ca și toată țărișoara asta, dealtfel. 

Circuitul pe care ni l-am propus de aniversare este unul de două zile - cam 100 km cu +/-2300 m diferență de nivel. Fără bagaje (cort si toate acareturile) tura nu este foarte dificilă însă încărcați - avem un feeling diferit. 

Pot să spun că am făcut-o dar nu mi-a fost baș ușor. Prima zi a fost cum a fost, dar a doua zi, m-a rupt. Doar ca sa marchez acest moment istoric (și trist) am băut o Coca-Cola după mulți ani de zile în care nu am consumat niciun fel de sucuri din comerț fie ele acidulate sau neacidulate. Cu toate astea, sunt fericită că am reușit și traseul ăsta și ne-am făcut damblaua.




ZIUA 1: Kranjska Gora - Bovec prin Passo Del Predil






Long story short, am lăsat mașina întro parcare gratuită de  lângă Kranjska Gora (chiar lângă pista de biciclete) - las locația aici. Am pornit spre Treviso (Italia) pe pista impecabilă. Au oamenii ăștia o infrastructură pentru biciclete de nu o sa aibe România nici întro sută de ani. Și nu degeaba au, căci este plină de oameni de toate vârstele care o străbat în sus și în jos, zi de zi. Curată de poți mânca de pe jos, spații de relaxare, terase, atracții...tot ce vrei. 




Astfel, până la Treviso pedalăm în voie pe pistă iar de aici îi dăm mai departe pe șosea. Fără griji, șoferii sunt în general atenți și respectuoși cu bicicliștii. Noi ne-am simțit în siguranță pe bicicletă pe drumurile din Slovenia și Nordul Italiei.


La Treviso nu am oprit deloc ci ne-am dus glonț spre Lago del Predil. Un lac mărișor de un verde crud cu o mică insulă împădurită. Loc de odihnă, cafea și gustare, apoi fuguța înapoi în Slovenia spre Bovec - unde aveam să campăm. 



În drum spre Bovec suntem la o aruncătură de băț de măiestruosul drum alpin spre Mangart. Acest drum are un singus scop: turistic. Îngust de o bandă jumătate (în speță în partea superioară) te duce direct în șaua Mangart. Dus-întors pe același drum căci nu există alte variante.  



Ai serpentine și ace de păr cât cuprinde iar peisajul este minunat. Noi în parcursesem cu mașina în concediul din 2014 dar am zis hai să urcăm un pic pe el să vedem cum e urcarea pe două roți. Satanică.  Am abandonat după scurt timp căci simțeam că e un efort prea susținut pentru prima zi. Dar tot ce am urcat cu greu, am coborât cu ușurință până la Bovec la Camping Polovnic.



Ne-am plantat cortul microscopic lângă niște dubioși  cu un camper și un ciobănesc cehoslovac extraordinar de frumos. Nu părea, totuși că acest câine a nimerit întro familie bună. De dupămasa până a doua zi l-au ținut pironit în fața camperului, cu puțină apă și cred că au dat skip și la mâncare - animalul părea cu totul resemnat, ma degrabă ca un animal bătut de soartă la zoo decât un companion. Trist. Other than that, o zi reușită.

 
 
 




Detalii Tehnice Traseu 


  • Traseu (circuit): șosea 65 % + pistă asfalt 35 %
  • Echipare: MTB + bagaj 2 zile
  • GPS Track Wikiloc






ZIUA 1: Bovec - Kranjska Gora prin Șaua Prelas Vrsic





A doua zi - după un mic dejun standard (oat, pită cu brânză și măsline) ne-am încercat prima dată în natură noua achiziție: Nanopresso - un espressor portabil ce face o cafea remarcabil de bună. Dacă sunteți băutori de cafea, merită toți banii. Toate bune, ne-am strans casa și-am plecat. Am început cu o urcare decentă ce ține până la Trenta. Moralul ok, vremea bună dar cam călduț...merge. 



Urmează o incursiune în lumea de smarald. Fără prea multe cuvinte las pozele aici care vorbesc de la sine. Râul Soca în toată a sa splendoare.


  
  
  



Eh dar după Trenta, vine o urcare...vreo 15 km cu 1000 m diferență de nivel, prin soare și la aproape 30 de grade la care mai adăugăm și încărcătura de pe noi/biciclete. Am crezut că o să plesnesc. Pe alocuri am urcat cu viteza exorbitantă de 4 km /  h  (cu greu) - practic pe jos mergeam mai repede, probabil. Ah! Și colac peste pupăză toate astea și fără apă căci se terminase și nu era niciun izvor pe drum. Îmi era și foame, și sete, și cald ...și mai ales greu. Dracu' m-o pus! 



Și-aici intervine momentul Cola. Am fost atât de sfârșită de urcat satanicul pas încât mi-au răsunat în cap vorbele multor cunoscuți (alergători) care chiar ziceau cât de bună și rapidă este apa aia cu zahăr în anumite condiții de genul. Am mers pe mâna lor și când am ajuns la prima terasă din pas am cerut, cu lacrimi în ochi (la propriu) o Cola. Nah să țin minte! 




După pauză a urmat o coborâre unde mai gata ne-am terminat frânele dar măcar a fost fără efort. După asta a urmat pizza și bere - deci un sfârșit glorios.



Detalii Tehnice Traseu 




  
  
  


Cazări


Pentru dormit ne-am folosit de două campinguri. Unu bun, unul interesant. De ce spun asta? La mijlocul turei (aka noaptea dintre cele două zile de pedalat) am stat la Camping Polovnik. Mai fusesem la el și ne-a plăcut. E decent, ai tot ce îți trebuie (minus loc de mâncat) iar prețul este ok. 

A doua noapte, după tura sfâșâietoare :) am găsit un camping super interesant în Kranjska Gora. Se numește Natura Eco Camp și are atât zonă de camping cât și glamping. Obviously am stat la camping - oricum glampingul era somehow în constructie / reamenajare. Partea faină este ca e în pădure, e foarte liniștit, tot designul este boho - romantic, flocicele, lumânărele, agricultură eco și curent (la băi) 100% din surse regenerabile. Practic, singurul dezavantaj este ca nu ai electricitate deci nu poți să îți încarci device-uri, nimic. Deasemenea băile (dușurile), fiind destul de în comuniune cu natura nu erau foarte foarte curate. Dar pentru o noapte a fost o experiență interesantă întrun loc deosebit.

  
  



Slovenia Bike Touring - Pedalare pe Valea de Smarald Reviewed by Karina Isar on duminică, august 16, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.