Romania: Traseul de Via Ferrata Sky Fly din Cheile Turzii (C)


Sky Fly - o mică ferrată în Cheile Turzii cu perspective bune de a-ți face ziua frumoasă. Excelentă pe lângă o vizită în Cluj sau împrejurimi.




Drept e că din Vestul țării sunt unele zone prin care mai greu am ajuns iar culmea, împrejurimile Clujului se numără printre ele. Orașul îl văzusem cu ani în urmă dar chiar și simpatic cum e nu prea facem noi multe city-breaks de genul. Ce nu văzusem și era de mai mare interes era ferrata din (și) Cheile Turzii. 

Am pus părinții la pachet, căci era ziua tatălui meu și am zis să facem o mică escapadă. Sigur e mai interesant decât să o sărbătorim acasă. Astfel planul era făcut - cât noi bălăurim pe stânci ai mei vizitează salina, apoi ne vedem de plimbare prin Cluj toți patru. Toată lumea fericită, planul a mers strună. 


Las aici și un video scurt să vă facă poftă de cățărat până povestim una alta!





Cheile Turzii + Via Ferrata = <3 



Ca la orice traseu, și mai cu seamă astea super turistice, e bine să mergi mai de dimineață. Vorba aceea nu duci lupte pentru locuri de parcare, nu ai aglomerație în traseu și mai și termini devreme. 

Ferrata este chiar în Cheile Turzii iar acolo există o parcare amenajată destul de măricică. Sigur că mai încolo se instalează și bâlciul cu forfota aferentă ...căci altfel nu ești în România.  Pentru a intra în traseu treci pe lângă Cabana Salvamont unde poți să și plătești taxa de intrare în rezervație (ceva sumă modică - 4 sau 5 lei de persoană dacă îmi amintesc corect). 

Poteca se strecoară pe malurile râului Hășdate (pare ceva cybername....in my sick opinion). Este o potecă ușoară dar doldora de turiști - și aici mă refer la întreaga gamă de ei. Traversăm nici mai mult nici mai puțin de patru poduri peste el. Practic după al patrulea pod ne întorcem un pic din drum pe celălalt mal pentru a ne strecura spre ferrată. 

Aici sunt și o sumedenie de trasee de cățărat, unde oamenii matinali deja făceau treabă bună de multă vreme. Ne zgăim un pic apoi ne vedem de ale noastre pe o potecuță destul de discretă ce începe să urce prin vegetația luxuriantă cumva paralel cu râul. 

Mai avem ceva oameni în traseu deci știm că mergem în direcția bună. E un approach de vreo 2.5 km, cam așa și să zic o oră și ceva de mers (lejer, cu poze). După o secțiune spre interiorul stâncăriei pe o oarecare curbă de nivel ajungi și la începutul ferratei. 



Partea de început e destul de friabilă și trebuie mers cu grijă pentru a nu dizloca pietre. Sunt și secțiuni cu pământ la picioare așa că overall traseul este destul de acoperit de praf. 




Ajungem apoi și la partea super renumită, practic partea pentru care și mergi acolo: trecerea prin arcadă - deci îi dăm și noi cu poze! 




Unde mai pui că atunci când scoți nasul din arcadă vezi și cheile în toată splendoarea lor și zona întreagă. E excelent view-ul de aici, o răsplată faină pentru urcare.  Mai mere de câteva poze. 




De aici ai cam terminat cu ferrata propriu-zisă. Mai urmează o traversare de crestuță destul de expusă dar echipată parțial cu cablu, după care ajungi la finele urcării - Crucea Sânduleștilor. Poze și la vale că sunt 4000 de grade afară și simțim cum ne topim la soare. De ajuns înapoi e ușor, potecă marcată (punct roșu) până la parcare. 



Per total traseul e scurt dar simpatic foc! Numai ce te încălzești pe ferrată și gata. Dar mă bucură mult să văd că apar tot mai multe astfel de trasee în țară și îi felicit pe oamenii care depun eforturi mari să le facă și să le mențină practicabile (chiar și în ciuda vandalismelor frecvente). 
 



Detalii Tehnice Traseu Cheile Turzii Sky Fly


  • Durată: 3 h 
  • Distanță: 4.5 km (circuit) Eroare în Wikiloc mai jos!
  • Diferență de nivel: +/- 300 m  Eroare în Wikiloc mai jos!
  • Altitudine minimă/maximă: 450 m / 750 m
  • Marcaj: punct roșu
  • VF: Sky Fly Cheile Turzii
  • VF Dificultate: C sistemul de clasificare Schall
  • Echipament strandard de Via Ferrata necesar
  • Surse de Apă/Mâncare: start
  • Traseu GPS Wikiloc









Romania: Traseul de Via Ferrata Sky Fly din Cheile Turzii (C) Reviewed by Karina Isar on duminică, octombrie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.