Prin Maramures: Mocanita, Manastirea Barsana si Cimitirul Vesel de la Sapanta


Printre cele mai vestite zone din România, atât pentru turistul autohton cât şi pentru cel străin, Maramureşul este unul din locurile care nu conteneşte să ademenească toate soiurile de călători din lume. După mult timp, am reuşit şi noi să ajungem aici şi să gustăm din plin această experienţă à la Maramu'! Pentru partea culturală facem popas la Cimitirul Vesel de la Săpânţa, la Mănăstirea Bârsana şi bineînţeles nu ne lăsăm fără o plimbare cu vestita Mocăniţă de la Vişeul de Sus!

manastirea-barsana


PLIMBAREA CU MOCANITA


Mocăniţa este una dintre acele atracţii emblematice ale României, care reuşeşte an de an să aducă mii de turişti din toate colţurile lumii pentru o plimbare înapoi în timp, condimentată bine cu tradiţii româneşti. Haideţi mai departe la o plimbare agale cu bătrâna mocăniţă pe plaiuri maramureşene!



Chiar dacă de regulă mă feresc de atracţiile turistice foarte comune sau foarte lăudate, sunt unele faţă de care curiozitatea pur şi simplu nu are milă. Mocăniţa este una dintre acestea, o vânasem de câţiva ani buni şi îmi doream această experienţă, probabil şi din această cauză îmi făcusem un întreg scenariu despre cum va fi, despre ce vom vedea şi cât de încântaţi vom reveni fapt ce a dus la o uşoară dezamăgire la întâlnirea cu realitatea. Ştiţi cum e treaba cu lucrurile lăudate în exces: niciodată nu sunt pe atât de bune pe cât te aştepţi. 

Am să încep cu câteva detalii logistice şi lucruri bine de ştiut înainte de a porni în această mică excursie:

  • Punctul de plecare este Vişeul de Sus - aici găsiţi o parcare mare pentru maşini, chiar în punctul de unde luaţi mocăniţa şi este gratuită. 
  • Programul de funcţionare: de regulă mocăniţele merg de Joi până Duminică, cu plecare de la ora 9:00 dimineaţa, dar luaţi aminte că în zilele de sărbătoare cursele regulate sunt suplimentate cu curse speciale sau tematice. Puteţi consulta programul de funcţionare exact aici.
  • Preţul: preţul pentru o cursă normală, care include numai mersul cu mocăniţa este de la 45 de lei - adult până la 54 de lei în full season.  Apoi pentru mocăniţele speciale, care includ un meniu cu mâncare şi băutură, preţul este de la 84 la 92 de lei. Pentru mai multe detalii vis-a-vis de preţuri şi servicii, click aici. Ca notă, biletele se pot plăti cu cardul, cei din gară de la punctul info-casierie au POS.
  • Servicii: sus (care nu e aşa sus), la staţia finală, este amenajat foarte drăguţ, cu foişoare, băncuţe şi mese. Aici puteţi servi bere, ţuică, cafea, apă, ceai şi răcoritoare (fără precomandă). Preţuri unice de 6 sau 9 lei. :)


Sfaturi bune de luat în seamă:

  • Porniţi cu apă la drum şi nu vă bazaţi pe faptul că puteţi cumpăra apă din gară. La 6 lei sticla de jumătate, zic că este o investiţie destul de proastă. 
  • Noi am ales doar mersul cu mocăniţa, fără meniu inclus din două motive: unul evident, costurile şi al doilea, neplăcerea de a sta la coadă şi a te îngrămădi pentru porţia nu deosebit de specială de mâncare.
  • Biletele se pot lua numai de la faţa locului (din păcate) însă rezervările trebuie făcute cu cel puţin o zi - două înainte. Pentru perioadele aglomerate, cum sunt sărbătorile de exemplu, ar fi bine să vă organizaţi din timp, căci biletele aparent se vând ca pâinea caldă. 
  • De regulă, pentru biletele simple de mocăniţa (fără meniu) nu este necesară o rezervare prealabilă însă dacă vreţi să vă asiguraţi locul, vă recomand să o faceţi.
  • Încercaţi să ajungeţi printre primii la mocăniţă, astfel, ajungeţi primii la destinaţie şi evitaţi aglomerarea
  • Există câteva mocăniţe (real-deal) şi una diesel, dar nu vă panicaţi, dacă se întâmplă cumva să fie prea mulţi oameni şi să bage şi diesel-ul, cu siguranţă dacă urcaţi cu acesta, veţi coborî cu una pe aburi aşa că nu pierdeţi nimic. Oricum ambele merg la fel de încet doar ca una te şi afumă!


  • Îmbrăcaţi-vă bine, dimineaţa este răcoare şi prin pădure de asemenea este destul de frig. Noi am avut plăcerea să vedem cum un curajos în espadrile, bermude şi tricou a schimbat toate culorile posibile timp de două ore şi cât durează urcarea. 
  • Traseul integral al mocăniţei nu este deschis, momentan se fac doar primii 21 de km iar partea cu adevărat frumoasă a traseului să zicem că începe de undeva după km 15. Până aici, nimic prea spectaculos, deci nu plecaţi cu aşteptări mari.
  • Last but not least, puteţi trece şi pe la magazinul de suveniruri din gară sau sus la un mic muzeu unde puteţi citi diverse informaţii despre mocăniţă şi zonă. Intrarea este gratuită. 


Experienţa noastră


Cum spuneam, eu am plecat la drum cu aşteptări uşor nerealiste. De exemplu, îmi imaginam că întreg traseul te plimbă prin zone sălbatice, stâncărie, păduri şi mai ales, staţia finală este undeva mult mai sus faţă de punctul de plecare, în ceva poieniţă feerică cu fluturaşi şi flori alese. Realitatea este total diferită, traseul urcă foarte puţin (aproape că nu simţi), mai mult de jumătate din el vezi gospodăriile destul de neîngrijire sau de prost gust ale localnicilor, drumuri forestiere de exploatare a pădurilor, păduri răvăşite şi din când în când un pic de stâncărie. Iar poeniţa aceea "sus în munţi" este defapt o poiană jos, pe cursul apei cu destul de multă forfotă şi muzică proastă (dacă au băgat două trei piese autientice, în rest tipicul de muzică populară de rugă). Oh well, deci nu porniţi la drum ca mine! 


Când am ajuns dimineaţa acolo, am primit vestea nu foarte bine că nu vom urca cu o mocăniţă pe abur dar ne-am liniştit repede când ne-au explicat că la coborâre sigur vom veni cu una pe abur. Fiuuuuuhhhh.... măcar atât, căci vorba aceea am venit până aici pentru mocăniţă nu pentru un tren lent pe diesel.

Partea faină în toată treaba a fost că am ajuns primii şi am avut timp să ne bucurăm de câteva ore de lâncezeală la soare şi urma să şi plecăm primii deci la fix. Partea cu plecatul însă a cam dat cu virgulă, nu aş putea înţelege de ce, dar cert este că ni s-a părut că oamenii aceia organizează pentru prima dată o excursie cu mocăniţa. Am plecat cu întârziere, apoi la plecare au tot amânat plecarea pe motiv că nu s-au hotărât încă cine pleacă primul (dintre conductori) .... ce să zic? Aşteptăm, mai pozăm mocăniţa şi asta e... Am reuşit să ajungem într-un final pe la trei jumătate înapoi, în condiţiile în care sosirea era la două jumătate.

Per total, pot spune că mă bucur pentru experienţa asta, am mai tăiat de pe listă ceva însă nu mă declar nici impresionată nici foarte încântată. E un pic over rated toată treaba asta dar probabil pentru fiecare experienţa este subiectivă şi poate sunt eu un pic mai pretenţioasă din acest punct de vedere.




CIMITIRUL VESEL DE LA SĂPÂNŢA


Notoriu atât în ţară cât deja şi în afara graniţelor, Cimitirul Vesel de la Săpânţa aproape că nu mai are nevoie de introducere. Oricât de sinistru sună un program de vizitare turistică a unui cimitir, într-adevăr acesta nu este un cimitir ca oricare altul.


În opinia mea titulatura de colorat ar fi mai degrabă potrivită decât cea de vesel însă este interesant să descoperi cum un om a reuşit să aducă o altfel de perspectivă asupra morţii şi să aducă o notă de seninătare unui eveniment atât de iminent. 

Majoritatea mormintelor nu prezintă nici o poveste deosebită nici ceva spectaculos de hilar (cum am crede) ci sunt doar nişte cuvinte despre răposaţi scrise într-un soi de rimă, când mai albă, când mai împerechiată. 

Dar totuşi, există trei care ne-au rămas în minte şi unde am zăbovit un pic la dezbatere: 
  • Cel a veterinarului satului Doctorul Scubli (aka Scubli Doo!!! :)) ) - numele face totul!
  • Cel al pădurarului care are un mod cel puţin ciudat de a-şi purta puşca
  • Cel al unei soacre ... se vede clar cine a trimis textul pentru a fi dibaci încrustat în istorie!


Cost info: intrarea este 5 lei de persoană iar taxa foto este tot de 5 lei. Atenţie banii nu se duc cum v-aţi aştepta către primărie sau vreun muzeu, se duc la BOR!


MĂNĂSTIREA BÂRSANA


Probabil una dintre cele mai frumoase mănăstiri la care puteţi ajunge, complexul monahal de la Bârsana este cu adevărat un loc special, foarte frumos amenajat şi care îşi merită toate laudele! 

Dacă aveţi drum prin zonă, vă recomand cu dragă inimă un popas aici printre răsadurile de flori, coliviile cu păuni şi construcţiile tradiţionale deosebit de frumoase.

Noi am avut norocul să prindem o măicuţă tare simpatică ce ne-a invitat să urcăm în turnul bisericii pentru o panoramă excelentă de la 57 de metri de sol, cât are biserica de lemn.

O altă recomandare în zonă, se poate opta şi pentru Mănăstirea Săpânţa-Peri, cea mai înaltă biserică din lemn din Europa, 78 m.





Şi acum concluzia pentru Maramureş!


Maramureşul reuşeşte cu greu să îşi păstreze încă aceste simboluri tradiţionale şi patrimoniu cultural de excepţie care într-adevăr sunt frumoase, sunt unice şi sunt emblematice pentru zonă însă din păcate până să ajungeţi la ele trebuie să închideţi bine ochii la drumurile încă proaste pe alocuri, la mizeria în care se scaldă zona, la rata destul de mare de criminalitate de aici şi la tot prost gustul ce este adus cu succes în prim plan de vilele apărute peste noapte după emigrarea sezonieră a maramureşenilor. 


Eu personal am rămas dezgustată de ce se întâmplă aici, pentru că zona, naturală este foarte frumoasă, tradiţiile şi patrimoniul cultural sunt, cum ziceam, impresionante însă oamenii le şterg parcă cu buretele atunci când ascund toată frumuseţea aceasta sub "privirile" impozante ale celor mai oribile case pe care le construiesc pe trei principii: să fie mari (minim trei nivele), să fie evidente (cele mai stridente culori ever) şi să fie total anapoda amplasate! Oameni buni, ce se întâmplă cu voi? Are englezu' o vorbă: keep it simple fra'! Lăsaţi fala la o parte, strângeţi gunoiul din faţa casei şi reveniţi la normal!






Prin Maramures: Mocanita, Manastirea Barsana si Cimitirul Vesel de la Sapanta Reviewed by Karina on marți, iunie 30, 2015 Rating: 5

12 comentarii:

  1. Foarte frumoase fotografiile! De mult imi doresc sa ajung in Maramures! Pacat de mizerie si de "vilele moderne".. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, dar chiar şi aşa tot poţi vedea locuri şi lucruri frumoase! Merită încercat, orice ar fi, doar că este sănătos să şti la ce să te mai aştepţi pe lângă partea prezentată de toţi! :)

      Ștergere
  2. Salut,

    Legat de mocăniță, îi adevărat că "la pomul lăudat să nu te duci cu sacu'" dar cred totuși că se mai adaugă la experiență și dacă ai timp să admiri trenul în mers de pe dealurile din jur și eventual să prinzi și un tren de producție, cum numesc ei, adică unul cu bușteni.

    Legat de asta, pentru că sunt curios, în Vișeu și în împrejurimi, mai sunt și alte lucruri de văzut? Am aflat că anul trecut s-au cazat în localitate peste 8000 de persoane, ar fi o chestie dacă au făcut asta venind doar pentru mocăniță!

    Mulțam,

    Costi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Costi,

      Sigur că merită experienţa iar pe lângă cele menţionate în acest articol ar mai fi şi Cascada Cailor, Valea Izei care am înţeles că ar fi o zonă autentic maramureşană, Munţii Rodnei, biserici de lemn (Budeşti, Deseşti, Plopiş, Rogoz, Ieud), Memorialul victimelor comunismului de la Sighetu Marmaţiei. Zona are de oferit destul de multe dar desigur depinde de ce anume cauti tu ca turist.

      Zile cu soare!
      Karina

      Ștergere
  3. Salutare tuturor,

    Sunt din zona (mai exact Baia Mare) si ceva mi-a atras atentia. "Valea Izei care am înţeles că ar fi o zonă autentic maramureşană". Sa ne fie cu iertare.... Valea Izei, valea Marei, etc.... Au fost, sunt si vor fi MARAMURES. Daca ele sunt parte integranta a Maramuresului..... cum sa te mai intrebi daca ele sunt "autentice" ?

    Cu stima,

    Un om din zona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga 'un om din zona' nu contestam pozitia geografica a vailor, ci ma refeream la faptul ca acolo poti intalni peisaje pitoresti cu un specific mai pregnant pentru zona Maramuresului. Sa imi fie cu iertare, dar Maramuresul are si parti bune unde specificul traditional este bine pastrat si parti nu asa de bune unde nu se deosebeste cu absolut nimic de oricare alta zona a Romaniei...vile vilute si casoaie urate. Ce am vrut sa sccot in evidenta nu se referea la partea administrativa a zonei ci la simpla invitatie turistica a ei.

      Ștergere
  4. Buna Karina!

    In primul rand voiam sa-ti multumesc pentru acest articol, o sa merg in zona in Septembrie anul asta si acum deja mi s-au mai clarificat cateva lucruri... Totusi as mai avea cateva intrebari daca poti te rog sa-mi raspunzi...
    1. Se poate face turul mocanita + cimitirul vesele in aceeasi zi sau la cum sunt drumurile...etc nu prea ai cum? (considerand o cazare undeva in jurul Borsa).
    2. Pana la urma se merita sa faci turul cu mocanita? Din articol pari totusi dezamagita...adica daca nu se pot vedea decat case darapanate si mai nimic ok, merita? Este o experienta frumoasa?
    3. Ca loc unde ai recomanda cel mai ok loc de cazare? Am verificat pe internet si sunt cateva sate mai recomandate, printre care si Moisei... Din pacate nu cunosc pe nimeni care sa fi fost acolo sa imi pot da seama de distante reale avand in vedere ca e la munte si probabil drumurile sunt cum sunt.... deci google maps nu ajuta iar pe booking.com totate par ok...
    4. Last but not least...vorbesti despre "rata destul de mare de criminalitate"... poti sa elaborezi? Noi vrem sa mergem cu o masina inchiriata... e pericol sa ne fie sparta masina...sau sa fim furati...? Nu de alta, dar sa stim sa incercam sa ne ferim pe cat posibil....

    Imi cer scuze pentru multiplele intrebari, dar am gasit acest blog salvator si m-am gandit ca poate ma poti ajuta.... :)

    Multumesc frumos si iti doresc cat mai multe calatorii minunate si pline de succes!
    Numai bine,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Alina,

      Îmi pare bine să te cunosc şi mă bucur că îmi scri.

      1. Se poate face mocăniţa + cimitirul vesel întro zi. Prima jumătate de zi o rezervi pentru mocăniţă iar pe dupămasa cimitirul. La cimitir ajungi cam într-o oră jumătate (dus) şi pentru vizită poţi aloca undeva între 30 min şi 1 oră. Drumurile nu sunt chiar aşa de rele.

      2. Evident, experienţele sunt subiective iar dezamăgirea mea poate fi bucuria altuia totuşi eu recomand cât mai multe descoperiri. Per total, eu ma bucur ca am fost cu mocăniţa, e ceva ce ar fi fain să bifezi pe listă. Acum, da, că ar fi loc de mult mai bine, sigur, mai ales în România dar cel mai bine este să vezi cu ochii tai asta.

      3. Ca şi cazare nu îţi pot recomanda decât ce am testat noi. Noi am fost cu cortul în camping dar acolo unde am stat noi aveau atât camping cât şi cazare la căsuţe. Rustic, drăguţ iar gazdele sunt de treabă. http://www.borsa-turism.com/ro/home/

      4. Acum, cu siguranţa, nu e o problemă cu maşinile aş spune. Oricum, nu mai mult decât oriunde în ţară, deci e ok. Situaţia e delicata pentru biciclete şi motoare - alea 'dispar' uşor din păcate.

      Sper că răspunsurile mele te-au lămurit şi dacă mai ai întrebări aştept să îmi scri.

      Zile cu soare!
      Karina

      Ștergere
  5. Am ajuns la pensiunea Plai cu peri pe care o recomand tuturor iubitorilor de traditie romaneasca . De la meniu, servire la cazare, locul pitoresc neaos maramuresean . Construit din lemn si piatra de rău tot ce vezi incanta ochiul . Nu am mai vazut asa ceva. Bravo proprietari

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde e mai exact (mergem în curând în zona)....Ce preturi sunt?

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca am fost cu Hutulca la Moldovita oare vad altceva cu mocanita la Viseu merita

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi doresc foarte mult sa merg in aceste 3 locuri, sunt plecata din Romania de 11 ani dar din pacate nu o sa pot merge pentru ca nu am masina (nici permis). Mi se pare incredibil ca nu exista transport in comun spre destinatii atat de turistice...

    RăspundețiȘtergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.