City Break Italia: Trulli din Alberobello


În articolul acesta facem cunoştinţă cu micul sătuc Trulli din Alberobello, Sudul Italiei - cum ajungem acolo, ce  e de văzut, ce putem face şi alte lucruri numai bune de luat în calcul pentru o excursie reuşită.

Alebrobello-trulli
Alebrobello

Cum ajungem acolo?

Doar dacă nu ai pornit într-un tur prin Europa cu propriul autovehicul, cel mai comun mod de a ajunge aici este cu avionul, pe aeroportul din Bari, fiind vorba despre Sudul Itlaiei. WizzAir tocmai a deschis această destinaţie pentru Timişoara, Cluj şi Bucureşti momentan la preţuri excelente - din Timişoara noi am găsit zbor la 80 de lei dus-întors de persoană, cu toate taxele incluse. Desigur, trebuie lucrat după regula de aur, adică să luaţi în calcul perioada şi mai ales să faceţi rezervarea din timp.




Şi acum concret, din Bari aveţi trei variante de a ajunge în Alberobello, care este la o distanţa de aproximativ 60 km: închiriaţi o maşină sau folosiţi transportul în comun - tren sau autobus. Mai departe avem, desigur, anumite avantaje şi dezavantaje cum ar fi faptul că deşi distanţa este foarte mică, mijloacele de transport în comun au nevoie cam de o oră jumătate pentru a ajunge la destinaţie, dar apoi preţul este foarte rezonabil de 4.5 €/călătorie indiferent că alegeţi trenul sau busul. Există destul de multe plecări în fiecare zi - click aici pentru programul de funcţionare şi orar. În ceea ce priveşte închirierea de maşină, clar scurtaţi mult acest timp pierdut cu drumul însă trebuie să luaţi în calcul că în sudul Italiei şofatul este cu totul altceva decât v-aţi putea imagina. Şi fără glumă vă spun că traficul este un haos total şi dacă nu sunteţi cât de cât un şofer agil şi obişnuit cu aşa ceva, clar staţi departe de maşină prin această zonă sau optaţi pentru o asigurare bună. 


Unde dormim?


Bari este cea mai eficientă variantă de cazare pentru această zonă dar dacă doriţi o experienţă completă, pentru un preţ de la mediu la piperat, puteţi încerca o noapte de cazare la unul dintre hotelurile amenajate chiar în interiorul unei locuinţe tradiţionale Trullo.

Alebrobello-trulli


Ce facem?


Şi acum să trecem la fapte! Pentru a vizita Alberobello nu aveţi nevoie de mai mult de o zi. Orăşelul este lejer de străbătut la picior, suficient cât să vă ţină în priză o zi dar nu vă pregătiţi de un sejur mai lung totuşi.

Alebrobello-trulli

Am plecat de dimineaţă din Bari, am ajuns la destinaţie la 12:30 şi am pornit spre funny Trulli village! First thing's first, să definim care e treaba cu Trulli? Lecţia 1. Trulli este pluralul de la Trullo. Lecţia 2. Un Trullo este o locuinţă italiană de secol XIX, specifică regiunii Apulia, este realizată din piatră şi chirpici şi are un acoperiş conic.

inside-trullo-interior-alberobello
Interiorul unui trullo - machetă


Multe dintre trulli au fost cumpărate, restaurate şi utilizate în scop turistic iar altele încă aparţin localnicilor şi sunt folosite ca locuinţe permanente. Din câte am înţeles, având în vedere situaţia materială precară mulţi dintre localnici îşi oferă propria căsuţă turiştilor dornici să petreacă o noapte sub un acoperiş rotund şi să guste experienţa adevărată a unui trullo.

Alebrobello-trulli

O plimbare pe străduţele întortochiate când la deal, când la vale din Alberobello te poartă parcă într-o altă lume unde la fiecare pas eşti îmbiat de fel de fel de meşteşugari, artizani şi vânzători care mai de care mai binevoitor şi mândru de ce are să îţi ofere.

Alebrobello-trulli

Magazinele în sine sunt foarte interesante, produsele deosebite şi experienţa este cu atât mai frumoasă cu cât totul se desfăşoară într-un trullo.

Alebrobello-trulli


Pe lângă asta, ca orice turist, vizităm, vizităm dar ce facem când ne e foame? Păi am două lucruri demne de menţionat la acest capitol. Primul este că trebuie să ai grijă când ţi se face foame pentru că dacă ai impresia că la ora prânzului toate restaurantele te aşteaptă cu masa pusă, treaba nu stă chiar aşa. Aparent italienii fie ei bogaţi sau nici pe departe de asta îşi respectă siesta iar undeva în jurul prânzului cam toate locurile ori se închid, ori nu prea te servesc. Apoi dacă nu mergi în full sezon turistic, multe dintre restaurante îşi iau în serios meniurile de abia mai pe seară. Al doilea lucru ar fi că mâncarea este bună! Baza rămâne pizza, probabil şi din raţionament turistic, dar poţi găsi localuri cu mâncare tradiţională italiană care dacă este cu putinţă, probabil merită încercată. Pentru curioşi, există variante de city-tours private, cu degustare de vin şi alte bunătăţi.

Pentru a intra un pic în atmosfera excursiei, am să vă spun că există, în mare în acest context, patru tipuri de turişti:


  • Cel clasic, care de regulă merge în concedii dictate de agenţii de turism, cu program bine stabilit şi obiective clare; în principiu, totul vine şi cu un buget destul de permiţător pentru micile artificii. 
  • Cel auto-organizat - cu tema bine făcută de acasă, are cel puţin trei hărţi şi ştie cu exactitate care îi va fi traienctoria, cheltuielile şi cât timp petrece.
  • Cel dezorganizat - vrea să vadă multe, este entuziasmat dar nu vrea un ghid care să îi dicteze fiecare mişcare, plus ... financiar nici nu dispune de cele mai strălucite resurse.
  • Turistul de cameră de hotel - cel care călătoreşte doar pentru a schimba camera, optează pentru all-inclussive şi singura satisfacţie îi sunt mesele bogate şi relaxarea pasivă. 

Cu această mică introducere, am să explic unde ne-am încadrat noi. Cu desăvârşire am fost cei dezorganizaţi, dovada o face chiar trackul nostru de GPS care demonstrează aproape o mişcare browniană.

Exceptând locuinţele, care în sinea lor sunt atracţia principală, la obiective mai adăugăm şi Biserica San Antonio (1) cu arhitectură de tip trullo, Museo del Territorio di Alberobello (2) (8€/persoană) şi musai de adăugat pe listă, în unul dintre magazinele (3) de pe Via Monte Pertica, proprietarii vă pot îngădui să urcaţi pe mica lor terasă care este un punct excelent pentru o vedere panoramică.

San-Antonio-Church-Trulli-Alberobello
Biserica San Antonio

Alebrobello-trulli
Vedere de pe mica terasa a unui magazin

În apropiere


Totul depinde în principiu de bugetul şi timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru că locuri de vizitat se găsesc întotdeauna. De aici avem aşa:
  • Bari: ~60 km - un oraş destul de măricel cu deschidere la mare şi perspective bune în ceea ce priveşte city life, night life şi shopping.
  • Matera: ~70 km - un oraş antic, una dintre primele aşezări din Italia, click aici pentru articol.
  • Napoli: ~300 km de unde se poate ajunge la renumitul vulcan Vezuviu.
  • Parcul National Etna - vulcanul Etna: ~500 km.

În concluzie, Alberobello este genul de orăşel care te face să zâmbeşti la fiecare pas, care invocă relaxare şi îţi lasă parcă gândurile să călătorească spre tărâmuri magice. Clar o destinaţie pe cât de romantică pe atât de jucăuşă care merită savurată din plin!

Alebrobello-trulli


Alebrobello-trulli



City Break Italia: Trulli din Alberobello Reviewed by Karina on marți, aprilie 07, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.