Domica, Pestera Care Leaga Doua Tari


Slovacia, printre alte nenumărate calități este și un paradis speologic! Sunt mai bine de 2400 de peșteri, avene și grote pe teritoriul Slovac unele dintre ele fiind sub egida Patrimoniului UNESCO
.

Fiind ultima zi de vacanță în Slovacia, aveam mai bine de 500 de km până acasă dar mai aveam în plan și niște vizite scurte înainte de plecare.

De menționat cu o zi înainte plouase sănătos iar toată noaptea a bătut un vânt zdravăn. Când ne-am trezit corturile erau uscate dar niște nori negri ne-au mobilizat să le strângem repede până nu începe ploaia iar pe lângă asta, erau 3 grade afară așa că am luat micul dejun la recepție și ne-am anunțat plecarea.


Primul stop, lacul Dedinki - fain numele! Lacul e draguțel dar mult prea populat pentru gusturile mele. Când am ajuns acolo era soare dar temperatura nu cred să fi fost mai mare de 7 grade și bătea un vânt ce efectiv ne-a mutat de pe loc! Eu nu am mai experimantat așa vânt puternic! Lacul avea valuri de peste un metru ce se spărgeau de baraj spumegânde.





Ne-am oprit la o cafea undeva la un fel de birt al satului și ne-am văzut de drum spre Domica Jaskyna - unde jaskyna în limba lor înseamnă peșteră. Apropos de limba lor, cu ce am rămas noi a fost: Pozor Vlak! (Atenție tren!) și ďakujem - mulțumesc.






Revenind la peșteră, Domica este cea mai cunoscută și totodată cea mai lungă peșteră din Slovacia și se află la o distanță de 2 km față de granița cu Ungaria. Mai exact, peștera se continuă sub pământ pe tărâm maghiar.

Locul a fost descoperit în anul 1926 de Ján Majko iar ca formare a luat naștere în Triasic, mai exact acum mai bine de 200 milioane de ani. Lungimea totală a peșterii este de 5368 m și are o legătură naturală cu Peștera Baradla situată la 25 km pe teritoriul Ungariei.




Peștera a servit ca adăpost pentru omul preistoric, numeroase urme arheologice atesta acest lucru și de asemenea găzduiește peste 16 specii de lilieci. Temperatura constantă din interior este undeva între 10 - 11 grade, deci indiferent că mergeți iarna sau vara, e bine să  vă îmbrăcați pentru că un tur complet durează vreo 45 de minute.

Dar ce mai este spectaculos la Domica Cave este faptul că atunci când nu este secată, te poți plimba cu bărcuța prin peșteră. Plimbarea cu bărcuța este cu atât mai interesantă cu cât pătrunde în locuri foarte înguste unde însoțitorul o manevrează cu atenție.

Circuitele se realizează la intervale fixe orare, cu ghid iar taxa este de 6 euro pentru cel simplu și 9 euro cel care include plimbarea cu bărcuța. Teoretic, poți prinde și ghid în engleză, noi nu am prins deci am înțeles nimic din ce a povestit. Pentru detalii despre programul de vizitare și prețuri click aici. 






După ce ne-am întors din călătoria spre Centrul Pământului, ne-am oprit să salutăm și ciudățeniile de vis-a-vis de peșteră. De ce zic ciudățenii, pentru că sunt niște sculpturi în lemn și un soi de parc de distracții pentru copii care nu aș ști din ce motiv au fost abandonate. Locul arată interesant dar nu am găsit modalitate de a ne strecura și în interior!




Astfel am încheiat și scurta noastră vacanță de întâi mai cu două trasee prin Slovensky Raj, un pic de perindare cidatină și 40 minute în adâncurile Slovaciei! Țara merită, deci ne vom întoarce cu siguranță!








Domica, Pestera Care Leaga Doua Tari Reviewed by Karina on luni, mai 26, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.