Pe Cararile de Fier ale Paradisului Slovac - Preilom Hornadu


Slovensky Raj nu încetează să te uimească cu fiecare traseu. Dacă prima noastră zi în paradisul slovac i-am dedicat-o traseului Sucha Bela, a doua zi am fost chitiți pe Preilom Hornadu, cam tot la fel de lung dar și mai spectaculos parcă decât Sucha Bela - sau e doar faptul că ne place nouă Slovacia din ce în ce mai mult!
Pentru traseul menționat, detalii despre camping, hartă și condiții răsfoiți primul articol:Sucha Bela, inima paradisului slovac.



Nu știu cum am reușit, dar nici unul dintre noi nu s-a trezit mai ca omul de dimineață, așa că am deschis traseul de abia pe la ora 11. Problema nu e lungimea traseului sau gradul de dificultate, ci faptul că este foarte aglomerat și oricât ai vrea tu să mergi la pas mai alert, probabil e un pic dificil să prinzi porțiuni unde poți depăși grupuri numeroase de turiști.

Așadar, porniți în traseu, am plecat din camping pe 2a Bandă Albastră care trece pe lângă niște huțulușe imense, pe care absolut de înțeles că le-am testat! Traseul începe prin pădure, o urcare ușoară, ajungi la un punct mic de belvedere deasupra unui pod ce te trece pe partea stângă a râului de unde încep scări, lanțuri și alte podețe!

Albia râului este foarte frumoasă, pe alocuri se îngustează, pe alocuri mergi pe potecă prin pădure iar traseul în sine nu prezintă dificultate. Ai părți mai alunecoase și scări mai abrupte dar dacă mergi cu băgare de seamă ar trebui să fie foarte lejer.




Ce mai este interesant la parcul acesta național este faptul că deși are o suprafață relativ micuță, are o multitudine de trasee pe care le poți împleti după bunul plac astfel încât eu spun că și o săptămână dacă stai acolo nu te plictisești!

Traseul albastru duce după traversarea canionului la un punct de răscruce unde poți porni pe mai multe trasee: mai poți continua pe albastru o vreme pentru a ajunge la vârful de stâncă de la altitudinea de 666 m, te poți întoarce pe 9 galben, poți urca pe 8 garben sau 5a verde care merge în paralel.

După o scurtă dezbatere la pod, noi am ales să mergem pe 5a verde pentru că era singurul traseu cu scări din acel punct și nici nu părea chiar atât de aglomerat.





După vre-o 20 de minute am ajuns sus unde este din nou nod de trasee, un restaurant unde nici gând să ne apropiem la cât de multă lume era, o capelă cu statui curioase, o cetate și un loc de leneveală cu vedere spre Tatra!


Cetatea  sau mai bine spus ruina cetății ce a servit ca punct de refugiu și rezistență împotriva invaziilor Tătare din secolele XII si XIV.



În interiorul cetății am dat și de fântâna vieții care aparent era cam fără apă!



Cert este că locuitorii cetăţii chiar aveau un motiv bun să nu cedeze: îmi imaginez cât de plăcut ar fi ca în fiecare dimineață să te trezești și munții Tatra să îți dea binețe de la o aruncătură de băț.





Alături de cetate, începând cu secolul XIV a fost fondată și mănăstirea de factură Carthusiană. Ordinul Carthusian aparține ramurii Romano-Catolice și este unul dintre cele mai stricte, călugării trăind izolați, între tăcere, rugăciune și  muncă.

Mănăstirea încă mai funcționează, dar călugării de acolo sunt mai deschiși și oficiază slujbe în curtea bisericuței care este împrjmuită de sculpturi realizate în trunchiuri de copaci ce își au rădăcinile încă bine înfipte în pământ.

După  o oră de perindat, lenevit și asigurat burțile norii au decis pentru noi că poate e mai bine să pornim spre camping și nu spre Stânca 666. Ceea ce am și făcut, am pornit înapoi pe traseul marcat cu Bandă Roșie și numărul 3 pe hartă. O coborâre mai lungă dar lină prin pădure pe drum forestier.



De sus, poți închiria bicicletă să cobori până în camping. Asta e bună treabă că nu e nevoie să te chinui să îți urci bicicleta până sus ca mai apoi să poți profita coborâre. Noi ne-am trezit un pic prea târziu și cei cu bicicletele, probabil speriați și ei de ploaie au încărcat tot în mașină și i-au dat la vale.



Așadar am ajuns la base camp am mers la o plimbare în Poprad și ne-am culcat cu speranța că ploaia ce tocmai se așternuse să își încheie activitatea până spre dimineață.


Traseu

Distanța:12 km
Diferența de nivel: aprox 400 m
Timp: 5 ore jumătate petrecute pe el - asta desigur incluzând pauza de masă de la cetate și sesiunile interminabile de poze!

Marcaj: 2a Bandă Albastră de la Camping, la pod intri pe 5a Bandă Verde și de la cetate/restaurant pornești pe 3 Bandă Roșie care te aduce înapoi la camping.









Pe Cararile de Fier ale Paradisului Slovac - Preilom Hornadu Reviewed by Karina on miercuri, mai 21, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.