Day 7 - Wonders of Slovenia: Road to Mangart


Încă o zi cu soare! De dimineaţă strângem tot, ne luăm rămas bun de la oamenii faini din camping pentru a porni spre Mangart şi implicit cel mai înalt drum sloven - 2072 m.

Vârful de 2679 m, în toată splendoarea sa nu îl vom atinge pentru că este un traseu prea tehnic, vorbim aici despre tărâmul căţărătorilor dar facem o plimbare până unde s-o putea.

Am pornit din Dovje spre Rezervaţia Zelenci despre care am aflat la faţa locului că there is something special about it! Şi anume, lacul este de natură glaciară, iar după turquoise-ul în care se oglindeau norii era clară treaba! 

Zelenci Reservation

Ce este mai interesant, însă, este faptul că pe fundul lacului există nişte formaţiuni calcaroase foarte poroase prin care se eliberează odată cu apa bule de aer, iar dacă te uiţi fenomenul îţi dă impresia că întreg lacul fierbe la foc mocnit deşi e bocnă de rece!

Locul este vizitabil free of charge cu acces direct de pe drumul principal.

Zelenci Reservation

Mai departe, traseul nostru şi-a urmat cursul pe rută italiană pe la Lago del Pedril şi Passo Pedril.


Lago del Pedril se poate vizita tot aşa free of charge de pe drumul principal, are o culoare în diverse tonuri de verde, de la verde închis la verde crud, este foarte rece şi are o insulă mică cu câţiva copaci. 
La lac se poate sta la plajă, se poate face baie însă eu după 1 minut în apă am renunţat - damn it’s cold!

Lago del Pedril
De aici după scurta pauză am intrat din nou pe tărâm sloven direcţia: Mangart


Acum începe nebunia: drumul spre Mangart, este un drum îngust cât pentru o maşină - dar nu genul acela de drum “dacă mergi încet te poţi strecura cu două maşini una pe lângă cealaltă” este efectiv o bandă iar din loc în loc sunt mici refugii pe marginea drumului.

Pentru road experience -  filmuleţul de mai jos ar trebui să ofere o imagine destul de clară.



Drumul costă 5 € / maşină, este asfaltat all the way deci practicabil pentru orice tip de vehicul însă grijă mare, şansele să vă întâlniţi cu maşină de pe sens opus sunt destul de ridicate pe parcursul celor 10 km de serpentine cu 25 de curbe în ac de păr (pe o bandă!!!).


La un moment dat se ajunge la o parcare mai mare cu o măsuţă de unde teoretic accesul cu maşina ar fi interzis datorită căderilor masive de pietre.

Mangart Peak
Noi am riscat un pic şi am urcat alături de mai mulţi motociclişti însă nu vreau să recomand. Au picat pietre chiar după ce am trecut pentru că mai sunt turme de oi şi capre care au grijă de asta. Este preferabil să urci cei 2 km pe jos.
Sus, clar vei rămâne fără cuvinte! Peisajul este spectaculos!


De la parcarea din capătul circuitului, unde am lăsat safe maşina am urcat pe o potecuţă spre un vârfuleţ mai mic şi acoperit de iarbă la stânga de Mangart.


Traseuţul este o plimbare lejeră de jumătate de oră practicabil de către oricine.


Şi a meritat!


De acolo, de pe ultimul vârf verde, doar câteva sute de metri te despart de impunătorul Mangart. Dar nu subestimăm cele câteva sute de metri pentru că sunt cu adevărat tăioase atunci când vine vorba de abordat.


Teoretic, Mangartul poate fi atacat prin două părţi: ruta slovenă, main dificilă şi ruta italiană, ceva mai uşoară.
Ca să vă imaginaţi, după calculele noastre cel din poză (defapt doi însă doar unul se vede) se aflau pe ruta italiană -  şi era pură escaladă.


De ce spun după calculele noastre, pentru că pe vârful acesta pe care am ajuns noi încă mai dăinuia o parte din gardul de sârmă ghimpată ce despărţea Slovenia de Italia cu ceva timp în urmă. Mangart este un munte cu dublă cetăţenie.

Spot the little man!
Am rămas un timp să admirăm frumuseţea muntelui şi a zonei, am cinat la table with a view din capătul parcării după care am coborât.

Peisaj de la Mangart
Unde dormim?

Seara am ajuns în Bovec la Polovnik Kamp. Localizarea e bună, la poalele vârfului Kanin - vârful planificat teoretic pentru mâine, şi am să vă povestesc în următorul articol de ce doar teoretic. 
Preţul este foarte OK, 20 € / noapte pentru două persoane, maşină şi cort. De menţionat, electricitate moka (nişte cutii securizate cu cheie unde îţi poţi lăsa la încărcat aparatura), duş la 0,5 € / 3 min, amenajare drăguţă. Singurul dezavantaj, campingul este foarte gălăgios, plin de oameni cu rulote, animale şi copii. Poate nu o fi aşa tot timpul însă noi am avut parte din plin.

Polovnik Camp

Mâine, get ready, avem multe şi mărunte de văzut!

Cost Info
- Taxa de drum spre Mangart: 5 € / mașină
- Cazare Polovnik Camp (Bovec): 20 € / noapte pentru 2 persoane + 0,5 € / 3 min apă caldă la duș




Day 7 - Wonders of Slovenia: Road to Mangart Reviewed by Karina on joi, august 28, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.