Slovenia: Bled si Bohinj cu Bicicleta - Parcul National Triglav



Patru trasee  - pedalare moderată - asfalt, la deal și la vale 
Traseu Mojstrana - Bled - Bohinjska Bistrica: 40 km + 450 / - 600 m
Traseu  Bohinjska Bistrica - Bohinj Lake (road):  31  km +/-  150 m
Traseu  Bohinjska Bistrica - Bohinj Lake (pista):  17  km +/-  160 m
Traseu Bohinjska Bistrica - Mojstrana:  46  km + 500 / -  360 m


Uneori Universul întreg zice-se că lucrează pentru tine. Eh, cam asta am simți pe pielea mea când mi s-a arătat de un business trip la sfârșit de mai - unde tot românul știa că are ... nu una, ci două zile libere întro săptămână. Pe scurt, am reușit să planific aproape o săptămână în Slovenia la sfârșit de mai început de iunie.



Acum, latura mai puțin aliniată cu povestea asta faină a venit din partea vremii - aici, aparent s-a trezit Murphy și a văzut maximul potențial. Cu business trip-ul planificat nu prea mai aveam spațiu de manevră așa că în ciuda prognozei de ploaie pe toată săptămâna am hotărât să mergem. N-o fi dracu' atât de negru.

Prima zi, pe drum, totul a fost ok. A doua zi mai cu soare, mai cu nori ploaia nu s-a arătat. A treia zi, când am început concediul propriu-zis a plouat de ne-a hidratat pe un an întreg. 




Planul nostru inițial pentru această tură era circuit în jurul Parcului Național Triglav - cu biciclete, cu cort și toate catrafusele după noi. Traseul era calculat cam pentru patru zile de pedalat în jur de 40-70 km pe zi, pe asfalt și cu o medie de +/- 1000 m diferență de nivel/zi. Pe hârtie nu pare așa hardcore dar cu bicicletele încărcate și urcări din alea de îți vine să-ți arunci bicicleta cât colo ...eh, parcă dă cu un pic de virgulă. Bine, acum nu zic că este imposibil, departe acest gând, dar cu bicicleta mea de off road + pinioane de cursieră + încărcătură de touring + ploaie + draci... tura s-a transformat, în scurt timp, în mission impossible. 





ZIUA 1: Mojstrana - Bled - Bohinjska Bistrica





Ce s-a întamplat. Am ajuns la camping Kamne (Dovje) - punctul din care urma să începem circuitul. Ploua în draci. Am aflat că nu putem lăsa mașina în parcarea din fața campingului (for whatever reason they had) și ne-au sugerat în schimb să folosim parcarea din centrul localității Mojstrana. Scurt pe doi ne-am luat frumos tălpășița și am plecat spre locul cu pricina pentru a discuta ce facem mai departe.



Iar, ca în Dolomiți anul trecut ... ploua în Slovenia, Austria, Germania și Italia. Între două reprize de ploaie am decis că încercăm totuși traseul chiar și în condițiile astea însă facem tura în sens invers față de planificarea inițială. 

Inițial circuitul pornea împotriva acelor de ceasornic - calculat în așa fel încâ prima zi să fie cea mai grea (când teoretic stăm cel mai bine la capitolul odihnă). Dar să facem 70 km pe ploaia asta cu peste 1000 m diferență de nivel era crunt am ales să pornim din Mojstrana spre Bled - Bohinj și vedem de acolo cum se arată vremea pe zilele viitoare. 

Traseul nostru nu includea vizitat de obiective turistice întrucât noi bifaserăm deja printre cele mai faine dintre ele întro ediție anterioară, când am vizitat Slovenia pentru prima oară. Totuși de menționat, Bledul este foarte fain de vizitat - în speță castelul și poate de făcut o plimbare pe lac cu barca (sau SUP). Emblematica insuliță din mijlocul lacului este în continuare un punct minunat de marcat. 

Revenind la traseu - ne-am montat bagajele, am luat aer în piept și am zis noh hai! La acest moment încă nu ne gândeam că există totuși o posibilitate să nu facem tot traseul. Am pornit pe o ploaie cu bulbuci și o urcare continuă cu pantă de peste 10%. Nici nu a durat mult până am fost nevoită să descalec. Problema, încă, era faptul că și să fac push bike era prea solicitant. Now take that for a fucked up start...și nu făcusem nici 5 km. 

Traseul în sine e fain. Un drum de asfalt de o bandă jumate șerpuiește printre copaci luând în altitudine când mai domol când mai aprig. Pe drum întâlnim un cârd de britanici de vârsta a treia mai mult pe jos decât pe bicicletă. Parcă mai prind curaj. Vorba aceea, nu neaparat să-mi fie mie mai bine dar să le fie și lor rău. Spun prostii acum ... dar nah mai fac și eu haz de necaz. 



Cu chiu cu vai am urcat bucățica asta iar când a venit coborârea m-am gândit de două ori dacă am, totuși, suficiene frâne pentru ea?! Am avut. 

Între timp, am mai bifat câteva reprize de ploaie și am ajuns la un drum prin pădure învăluit în ceață. Mi s-a părut deosebit de frumos, eram maxim de fericiți - I have no idea why.



Și-apoi a început să toarne. Am avut noroc să găsim o streașină mai generoasă unde am stat zgribuliți până să se mai liniștească un pic.



După toate cele am ajuns și noi în sfârșit la Bled unde vremea se arăta mult mai drăgăstoasă. Nori, soare - asfalt uscat. Oamenii de acolo, la șlapi și tricou, ne priveau un pic dubios cu șapte mii de foițe broboane pe ochelari și murați over all...


Am oprit pe malul lacului să mâncăm un pic și am hrănit vrăbiuțele...a fost așa liniște și pace, până de-o dată s-a întunecat cerul și a început cu tunete, fulgere...clar: noi am adus ploaia. 


Am plecat rapid - nu înainte de a da un circuit de lac (nu se putea altfel) și-am șters-o spre Bohinj direct pe drumul național.




Nu are rost să vă mai zic dar a plouat cu toți bulbucii din lume. Am făcut pe tot drumul două pauze să ne adăpostim un pic că efectiv nu mai vedeam nimic în fața noastră și ne temeam și de trafic (cu toate că șoferii sloveni sunt super bike-friendly). Am oprit undeva sub un gang in the middle of nowhere în ceva baltă de noroi și apoi câțiva kilometri mai încolo sub ceva construcție semi-abandonată. Eram cam deziluzionați căci în felul acesta nu prea te chiar bucuri de pedalat. 

Spre după-amiază am ajuns la Bohinj la Camp Danica. În sfârșit s-a oprit și ploaia.










Sumar Tură: Mojstrana - Bled - Bohinj


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 40 km
  • Timp: 4h 42 min
  • Timp de pedalare efectiv: 2 h 42 min
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +444 / -604 m
  • Cote de altitudine:  477 - 848 m
  • Viteză maximă atinsă: 43 km/h
  • Viteză medie:  14.7 km/h

Traseu GPS Wikiloc



ZIUA 2: Bohinjska Bistrica - Bohinjsko Jezera





A doua zi ne-am învățat: prognoza spune că de la 12 la 16 e furtună și plouă strașnic. O credem pe cuvânt după ziua de ieri. Astfel aveam două variante: ne adunăm catrafusele și îi dăm înapoi spre Dovje, spre mașină sau să lăsăm cortul și toate bagajele în camping și să mergem să facem ceva traseu scurtuț până la începerea potopului în zonă. Normal că am ales a doua variantă.



FYI: A fost totodată și momentul în care am știut că nu o sa putem face circuitul Triglavului, așa cum ne propusesem pentru mini vacanța asta.

Am împachetat, așadar, foițele și ceva ronțănele în niște rucsăcei de doi lei pe care i-am avut la noi pe post de plase de cumpărături și am pornit la o scurtă plimbare până la lacul Bohinj.



Traseul este în totalitate pe asfalt și treci prin tot felul de sătuce turistice.



Momentan vremea părea să se îmbunătățească în pofida prognozei.



Uitasem de acum patru ani ce frumoasă e Slovenia - lacul și zona. Am tot oprit la poze și admirat.




Traseul este foarte ușor fără diferență de nivel (+/- 150 m), perfect pentru relaxare. De menționat, în jurul Lacului Bohinj (care nu este tocmai mic) este amenajată o potecă pentru pietoni. Foarte frumos, din nou, șapte clase peste ce am fi putut găsi în România întrun astfel de loc.

Până în partea nordică a lacului (capătul lacului) se poate ajunge pe asfalt. Pe drum oameni care fac escaladă pe o stâncă, oameni la plimbare, alergat...totul în armonie.




La capătul lacului începe o potecă pe celălalt mal unde teoretic accesul cu bicicletele este interzis. Am intrat un pic pe traseu să vedem cum este dar am abandonat în cele din urmă pentru că era destul de accidentat pe alocuri și destul de plin de turiști mai vârstnici care se plimbau pe jos iar în condițiile acestea nu era un gest frumos să deranjăm cu bicicletele pe o potecă destinată mersului pe jos.




Ne-am întors, deci, pe același drum până la celălalt capăt al lacului și apoi am continuat cu un mic circuit înapoi la Bohinja Bistrica, la camping.



A urmat o mică urcare printre alte sătuce slovene la fel de îngrijite și frumos încardate în peisaj. Pe traseul GPS (de mai jos) am marcat două puncte de interes: un loc unde poți găsi un mini market și o cișmea și un restaurant absolut fantastic.



Despre restaurant - un loc cu un view fain pitoresc și ... nota bene: cu porții gigantice de mâncare (for real ...aveti grija cât vă comandați). O pizza mare nu este ca la noi o pizza cumva normala... nu! O pizza mare e mai gata cât o pizza family. Noi, evident nu am știut cum stă treaba așa că am comandat o pizza mare și o porție mare de cartofi cu cașcaval pane. Când ne-a adus mâncarea era să dăm pe spate...Pe scurt pentru 25 de euro (care a inclus și două beri și două cafele) am avut mâncare și la cină și la micul dejun.  Am plecat ghiftuiți... noroc că nu aveam urcare.



Sumar Tură:  Bohinjska Bistrica - Bohinjsko Jezero


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 31  km
  • Timp: 5 h
  • Timp de pedalare efectiv: 2 h 19 min
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 160 m
  • Cote de altitudine: 514 - 639 m

Traseu GPS Wikiloc


Cum tura a fost scurtă am ajuns repejor la camping. Era devreme să declarăm restul zilei pentru relaxare așa că am zis hai să vedem unde duce pista de biciclete din spatele campingului.



Am plecat în explorare și am rămas foarte plăcut surprinși de ce am găsit. Traseul fără cusur marcat și amenajat te duce întrun circuit pitoresc și liniștit la lacul Bohinj și înapoi.




Practic, am mai făcut, so to say, încă o dată circuitul turei anterioare dar ca un loop în interiorul buclei pe șosea.



Pe o singură bucățică de traseu nu este pistă (dar este în lucru) și ne-am intersectat cu traseul pe care coborâsem cu ceva timp în urmă pe șosea.



Ce să spun, 17 km de maxim entuziasm care ne-au bucurat după-amiaza. PS: nicio urmă de ploaie, ne-am bronzat ca tractoriștii.



Sumar Tură: Bohinjska Bistrica - Bohinjsko Jezero Bike Path


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 17 km
  • Timp: 1h 20 min
  • Timp de pedalare efectiv:  1 h
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/-  150 m
  • Cote de altitudine:  500 - 610 m
  • Viteză maximă atinsă:  km/h
  • Viteză medie: 15.7  km/h

Traseu GPS Wikiloc (PS: o 'mica' eroare de altitudine - good job Huawei -  deci probabil că diferența menționată să nu fie exactă).







ZIUA 3: Bohinjska Bistrica - Bled - Mojstrana








Pentru a treia zi aveam planificat returul la mașină. Returul nu urma să fie pe același drum pe care am venit pentru a mai diversifica un pic.

O bună bucată am mers pe drumul de mașini. Nu știu dacă mai are rost să repet dar totuși am să o fac: drumul deși unul național foarte aglomerat ne-a răsfățat cu șoferi foarte prudenți în trafic în general și cu predilecție față de bicicliști. Probabil și pentru faptul că au foarte mulți bicicliști dar mă gândesc că mentalitatea și educația (rarități în România) au pus bazele acestui comportament exemplar.

Am pedalat cu spor până la Bled. Traseul a fost mult mai ușor decât ne-am fi așteptat și asta a fost excelent.



De la Bled spre Vintgar a urmat o porțiune cu niște urcări pe care am transpirat ceva dar măcar au fost scurte. La Vintgar e musai de vizitat canionul. Noi nu am mai oprit tura asta pentru că îl vizitasem data trecută dar dacă alegeți să faceți traseul să nu ratați locul.

Am continuat apoi pe drumul principal până la Jesenice unde am și oprit la un Spar să luăm rapid ceva de mâncare și să aruncăm un ochi prin centrul orașului.





De aici am și intrat apoi pe pistă. Și ce mai pistă!!! Două benzi (late), cu semne de circulație, gard și bariere pentru mașini. Spectacol. Îți vine să-i îmbrățișezi pe oamenii aceștia pentru infrastructura cu cap la care au lucrat.



Pista merge în paralel cu autostrada și este un continuu sus-jos la poalele munților. Continuăm pe ea până spre Mojstrana unde ne revedem cu mașina. Nota bene: pista merge de la Ljubliana până la granița cu Italia.




Sumar Tură: Bohinjska Bistrica - Bled - Mojstrana

  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 46 km
  • Timp: 3 h 50 min
  • Timp de pedalare efectiv: 3 h
  • Diferenţă de altitudine cumulată: + 500 / - 360  m
  • Cote de altitudine: 451 - 679 m
  • Viteză maximă atinsă: 51.6 km/h
  • Viteză medie: 15.1 km/h

Traseu GPS Wikiloc




Unde Dormim?


By the ways, Camp Danica - nota 10 cu felicitări! Foarte fain campingul, e de pus pe lista dacă sunteți prin zonă. Facilități excelente, grup sanitar extrem de curat, teren fain și locație buna. Poate un singur minus -  nu au zona acoperită de mâncat.



Ar mai fi o cazare, prin apropiere, dacă sunteți în trecere - Ranc Dravinja. Am stat de două ori aici - este o fermă agro-turistică minunată, condusă cu multă dăruire de o familie deosebit de călduroasă.

Aici ne-am bucurat de un mic dejun vegetarian extraordinar de delicios, încropit parcă exact pe gustul nostru.


Locația este deosebită și pe lângă design-ul foarte măiestruos lucrat mai sunt o sumedenie de animăluțe și locul este încărcat de energie frumoasă.






Concluzii


Cu sau fără ploaie Slovenia este o destinație minunată. Este împânzită de locuri frumoase, peisaje îmbietoare și niște oameni foarte - foarte faini. Mă întorc cu drag aici mereu.






Slovenia: Bled si Bohinj cu Bicicleta - Parcul National Triglav Reviewed by Karina Isar on luni, noiembrie 05, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.