MTB pe Colinele Transilvaniei - Doua Trasee Minunate de Biciclit pe Coclauri!




Dacă îți cauți de pedalat prin zona Sighișoarei ești la locul potrivit. Sunt niște trasee de Mountain Biking absolut excelente aici. Dacă te țin picioarele și plămânii go for TBT Race sau TBT doar ca traseu: aproape 80 km cu o diferență de nivel de +/- 1700 m iar dacă vrei ceva mai light îți propun cele două trasee descrise în cele ce urmează. În medie cam 40 km / traseu și 700 m diferență de nivel.

Traseele sunt minunate, cât despre oamenii care au trudit să le facă big Kudos! O treabă de nota zece cu felicitări. Deși noi am mers cam pe la începutul sezonului, (cred) căci potecile nu erau prea curățate și am mai dat de copaci căzuți pe alocuri, traseele sunt foarte faine și atent amenajate. Chiar s-a muncit mult pentru asta și este de apreciat all the way!





FYI: Pe lângă circuitele pe care le-am făcut noi vă mai puteți informa despre ele și aici: http://tbtrace.ro/traseu-tbt-race/



Cum Ajungem Acolo?


Dacă sunteți curioși să faceți mai multe trasee în zonă - un loc bun de base camp este Sighișoara. Noi așa am procedat iar în fiecare zi am mers cu mașina până la startul traseului. Avantaj: ai o grămadă de magazine în Sighișoara pentru a te aproviziona, poți să vizitezi și orașul pe zi/seară.  Mai jos, pe Google Maps am lăsat și locurile unde poți parca mașina pentru startul traseelor..





Plus că nu mai zic, Sighișoara e simpatică (dacă mai închizi ochii la gunoaie și lipsa de organizare). Merită o scurtă plimbare prin orașul vechi.





Unde Dormim?


Cazări în zonă sunt, desigur - Sighișoara chiar are turiști câtă frunză și iarbă. Ce vă pot recomanda (testat) sunt variantele de camping - mai exact două la număr: Camping Restaurant Vila Franka respectiv Camping Aquaris. 

Din puținele poze de pe net am decis noi că Vila Franka ar fi varianta excelentă. Chiar și când am ajuns acolo și am văzut view-ul peste Sighișoara, terasa îmbietaore ne gândeam că e o variantă bună. Apoi am dat o tură de inspecție la băi, locul de campat, mâncat și a cam dat cu virgulă. Cred că la băi nu au mai făcut curat de sezonul trecut iar zona de mâncat era în paragină de câteva sezoane. Cireașa de pe tort a venit când ne-am prins că restaurantul de acolo găzduiește nunți, botezuri și alte astfel de evenimente ce implică muzică, chiuituri și oameni veseli. Cum se poate gândi cineva că ar fi fraieri interesați să stea cu cortul lângă cortul de nuntă??? LOL turism în România. Am plecat - nu recomand.

A doua variantă - Aquaris - a venit cu un preț mai piperat pentru țara noastră dar ca și organizare impecabil. Băile super curate, spațiu acoperit de mâncat, frigider, apă - heck inclusiv grătar, piscină, iluminat și mai fain: dimineți umbroase pentru cort. Pot să spun că a meritat cei 75 de lei / noapte pe care i-am plătit de cuplu.  Bani la care mai adaug costurile de un cort extra (da, ne-am dus până la Decathlonul din Târgu Mureș) pentru că aparent plecasem de acasă fără cort (cât de adormiți să fim?! Noroc că nu ne-am dus pe ceva traseu). Ok, acum avem și un Two Seconds care aparent își merită bănuții.  Bun, asta a fost așa o paranteză - să îmi aduc aminte peste ani când voi reciti articolul.  :)






Circuit 1 - La Nord de Meșendorf: 

MTB prin Pădure, Biserici Fortificate și Fuga de Câini


Check Points în traseu: Saschiz - Meșendorf - Criț - Cloașterf - Saschiz





Puncte de interes turistic:

  • Saschiz - biserica evanghelica, turnul cu ceas, cetatea țărănească
  • Meșendorf - biserica fortificată
  • Criț - biserica fortificată, muzeu  

Pornim din Saschiz. Lăsăm mașinile la turnul cu ceas, în inima satului și începem cu o scurtă urcare pe asfalt care nu ne acompaniază multă vreme.



Nici nu apucăm bine să ne încălzim că intrăm pe off road și începe o porțiune un pic mai solicitantă de urcare. Mai întâlnim și alți bicicliști în zonă - deja în căutare de răgaz la umbră.



Avem și prima deschidere spre vârfuri încă înzăpezite dar la noi e căldură mare mon cher.



În curand intrăm în pădure unde încep potecile acelea excelent amenajate de care vă spuneam mai sus. Până la Meșendorf o ținem tot prin pădure cu zâmbetul până la urechi.



Din când în când mai dăm și de greu.



Din când în când mai dăm și de alt greu... mai mare.



Și din când în când ne mai gândim la urs. La un moment dat din poteca împădurită dăm întrun drum forestier. Un nene cu mașina a oprit să ne avertizeze că un pic mai jos dăduse de un urs care își făcea nevoile în mijlocul drumului. Omul a oprit, ursul a plecat dar probabil bântuia undeva prin zonă. Normal ca de la acel moment nimic nu a mai fost la fel. Atenția distributivă s-a focusat mai mult pe tufe, copaci, ce e după curbă, parcă am auzit ceva... Practic nici nu am idee de ce nu ne-am fi gândit până atunci că da, e posibil să dăm de urși, why now.




Am ajuns în Meșendorf și lucrurile s-au mai calmat nițel. Intrarea în Meșendorf din traseu este absolut spectaculoasă. Treci un podeț de lemn, ca un soi de ponton și ajungi la o poartă cu care nu ai cum să nu te pozezi.




Tot aici există și o biserică fortificată care se poate vizita și chiar merită văzută. Clar ne prindea bine o descălecare pe teren safe așa că am profitat de ofertă.



Între Meșendorf și Criț a urmat o băcată cu asfalt și o ușoară coborâre. Un deliciu. Iar la Criț am vizitat o altă biserică fortificată ce includea și un muzeu.



Am și avut un ghid pe măsură.



Aici, în Criț, este și un restaurant foarte fain pe care îl recomand dacă încercați traseul. Este chiar la intrarea în cetatea fortificată a bisericii, nu aveți cum să îl ratați. Noi ne-am animat cu un strop de cafea și de răgaz.




Apropos de cafea, cred că o sută de cafele nu ne-ar fi trezit așa cum ne-au trezit vreo zece dulăi de stână. Chiar înainte de a coborî la Cloașterf (că tot am făcut mișto de numele minim dubios al satului) la ieșirea din pădure pe un drum forestier am dat bot în bot cu câinii. Nu știu dacă am mai dat vreo dată de câini atât de agresivi. Deși stăteam pe loc și urlam ei se apropiau în continuare. A fost ok că am fost patru persoane dar la una sau la două nu știu care era finalitatea. Problema este că erau liberi iar cu toate urletele noastre nici urmă de cioban. Până la urmă, după vreo mai bine de zece minute am reușit încet-încet să ne retragem. Oricum, tremuram din toate încheieturile. Asta da antrenament la inimă.

Am ajuns la Cloașterf dar după toată tărășenia cu acei câini am uitat și de urs, ne-am pierdut și apetitul de vizitat o altă biserică fortificată și am luato direct pe drumul de asfalt înapoi spre Saschiz.

Una peste alta traseul este minunat și cu toate că ai un pic de diferență de nivel traseul nu este unul foarte tehnic. Potecile sunt în mare parte de pământ sau pe alocuri cu pietriș. Singura parte extrem de delicată este cea cu câinii. Not funny, dar sper ca voi să aveți mai mult noroc.




Detalii Tehnice Traseu


Total distanță: 43  km
Total durată: 4 h (7 h cu tot cu pauze)
Diferență de nivel cumulată: + /- 770 m
Cote de altitudine: 738 - 415 m
Viteză maximă atinsă: 55 km/h
Viteză medie: 10.9 km/h
Traseu (circuit): șosea 20% + poteci de pământ 50% + drum forestier 30%
Echipare: MTB + rucsac de zi
Perioadă:  Aprilie 2017






Circuit 2 - În jurul Meșendorf-ului: 

MTB pe Coline Golașe, Poteci Împădurite și Push Bike la Nevoie


Check Points în traseu: Criț - Viscri - Bunești - Criț





Puncte de interes turistic:

  • Viscri - satul, cetatea fortificată (biserică, muzeu), cafenele/restaurante artizanale
  • Criț - biserica fortificată, muzeu 
A doua zi începem traseul din Criț pe urcare continuă. Pe alocuri poteca de abia se zărește pe liziera pădurii dar deschiderea îți oferă un strop de panoramă cu munțișorii și colinele îndepărtate.



O scurtă bucată ne vom intersecta, pe bandă roșie cu traseul de ieri. E atât de faină plimbarea prin pădure!


And then error... mai dai și peste așa ceva în traseu. Ce să-i faci?



Când ajungem în drept cu Meșendorf se domolește și urcarea și intrăm pe o porțiune vălurită cu mici urcări și coborâri.

La intersecția la care în tura precedentă o luaserăm spre stânga pentru a coborî la Meșendorf acum facem dreapta și continuăm prin pădure pe potecile când mai late când mai înguste cu urcări și coborâri domoale înspre Viscri. Partea asta de traseu este super faina!


Pentru a ajunge la Viscri servim o ușoară pierdere de altitudine pe care eram sigură că o vom recupera mai târziu.



La Viscri sunt câteva opțiuni de mâncat/băut. Deși aveam o recomandare de la un prieten (Viscri 128) la fața locului nu am găsit-o din prima așa că nu am insistat și am ales altă variantă. Rămăsesem și fără apă în bidoane așa că discutam dacă o fi / nu o fi potabilă apa de la robinet. Chiar în mijlocul discuției apare și chelnerul/ownerul localului și Alex adoptă o poziție deosebit de sobră și pe o voce gravă îl întreabă pe domn: nu vă supărați, este potabilă apa de la toaletă? .... s-a lăsat o liniște după care am buflit toți în râs și au început miștourile cu băutul apei din toaletă. Până și domnul de la restaurant ne-a făcut jocul ca să nu mai zic că jumătate de terasă râdea pe sub mustăț. A dat-o nu mai avea scăpare! Rămâne o amintire faină.  (și da... este potabilă apa de la toaletă dar totuși recomand de la robinet!)

Tot la Viscri nu este de ratat o altă biserică fortificată cu un mic muzeu. Aceasta este cu intrare - bine, este vorba de o sumă modică de 8 lei/persoană iar bicicliștii plătesc cu reducere 5 lei/pers.





De aici pornim mai departe spre Bunești pe un drum județean de pământ pe care se poate ajunge lejer până acolo însă dacă mai simți nevoia de un pic de off road și un pic de urcare poți să urmezi varianta noastră care la un moment dat părăsește drumul și o taie direct pe coama dealurilor de lângă drum.



Eu aș spune că merită efortul din plin. Ok, urcarea este un pic mai anevoioasă (să ne înțelegem am băgat niște push bike pe ultima pantă) dar consolarea stă în coborâre.



Poteca este una înierbată și asta o face plăcută iar de sus din coama dealului mai profităm un pic de perspective înainte de a începe coborârea. Pe această coborâre am mers cu cea mai mare viteză pe off road de până acum (pe alocuri cu 40 km/h).

Din Bunești urmăm o potecuță pe lângă Pârâul Scroafei. Un drumeag îngust cât pentru o bicicletă ce croșetează constant pe malul râului. Desigur, traseul este amenajat și chiar ne aduce o surpriză plăcută înainte de finish.



Pentru că este circuit, încheiăm în Criț - cu satisfacție și poftă de bere! :)




Detalii Tehnice Traseu



  • Total distanță: 41  km
  • Total durată: 4 h (7 h cu tot cu pauze)
  • Diferență de nivel cumulată: + /- 600 m
  • Cote de altitudine: 750 - 480 m
  • Viteză maximă atinsă: 60 km/h
  • Viteză medie: 10.5 km/h
  • Traseu (circuit): șosea 5% + poteci de pământ 60% + drum forestier 15% + fără potecă 20%
  • Echipare: MTB + rucsac de zi
  • Perioadă:  Aprilie 2017

GPS Track Wikiloc



Concluzia: that was one awesome ride! Recomand cu drag să o testați pe roțile voastre! :)





MTB pe Colinele Transilvaniei - Doua Trasee Minunate de Biciclit pe Coclauri! Reviewed by Karina Isar on duminică, august 05, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.