Pedalare de Toamna pe Valea Cernei - Circuit Lacul lui Iovan




Un Traseu Excelent de Bicicleta: Intersectie Cerna Sat - Lacul lui Iovan - Baia de Arama - Intersectie Cerna Sat. 


Acum trei ani am ajuns prima dată la barajul de la Lacul lui Iovan cu maşina. Acum doi ani am făcut acelaşi drum dar cu bicicleta iar încă de atunci ne-am tot gândit că ar trebui să facem traseul pe conturul lacului. Traseu despre care auzisem că este foarte frumos şi perfect pentru bicicletă off-road.





Unde dormim?


Desigur, ca să nu ne întoarcem pe acelaşi drum am ales o variantă faină de circuit care includea o noapte de cazare. A fost destul de ghiduşă treaba cu alesul unei cazări pentru că nu ai ce alege. Pentru noi nu era o variantă să ne ducem cu cort şi toate catrafusele după noi având în vedere că le-am fi cărat în spate plus că nu prea îţi dă mâna în România să dormi liniştit cu bicicleta lângă cort. După ce am scormonit netul bine de tot am ajuns la concluzia că avem o variantă şi dacă nu ne convine nu avem decât să aşteptăm 100 de ani până s-o mai face alta şi alta şi alta. Zona este extrem de prost dezvoltată turistic din păcate. 

Am dat însă de Cabana Alunelu, am sunat, am rezervat şi ce o fi o fi. Surpriza a fost plăcută când am ajuns căci gazda noastră s-a dovedit de la cumsecade în sus şi cazarea decentă. Recomand în caz că vă hotărâţi la traseu.  Pe scurt, cabana are o capacitate maximă totală de 16 de locuri plus încă 6 locuri la căsuţe iar preţurile sunt cuprinse între 75 lei şi 120 lei pe noapte-cameră dublă. Cabana nu are restaurant însă aveţi la dispoziţie o bucătărie comună şi sală de mese. Noi nu am avut semnal deloc (Orange) în zonă şi nici wi-fi nu dădea semne de viaţă. Overall experienta a fos ok, am avut unde să ne lăsăm bicicletele şi am dormit buştean.





Traseul şi povestea 


Pentru că aveam suficient timp la dispozitie am plecat de sâmbătă de pe la prânz spre Valea Cernei. Am campat ca de obicei lângă Motelul Dumbrava în campingul, acum, destul de ok amenajat. Am ales să dormim lângă maşină din motive evidente...bicicletele. Restul zilei l-am "sacrificat" pentru yoga şi lectură şi a fost excelent!

Dimineaţa ne-a găsit înfriguraţi dar repede repede ne-am făcut încălzirea, am strâns toate cele şi am pornit spre intersecţia unde urma să lăsăm maşina până a doua zi. 

La locul cu pricina am dat peste o ceată de căţelandri care mai de care mai răi şi mai curioşi. Au stat acolo şi au contemplat, ne-au lătrat şi urmărit până am pregătit bicicletele, rucsacii şi toate cele apoi  ... să pedalăm zic!

Am pornit uşurel spre Cerna Sat iar pe drum am făcut o sută şi o mie de pauze căci începea să dea soarele şi să crească gradele iar iniţial noi am pornit destul de înfofoliţi căci era răcoare bine.

Ca notă, am observat, faţă de anii trecuţi că drumul se prezintă întro condiţie mult mai bună. Nu e asfalt, încă sunt gropi dar nu cratere adânci.





Imediat începem şi să urcăm încetuţ încetuţ iar drumul pe alocuri este cu dale de beton şi cât se poate de liber. Peisajul nu prea e schimbat mult de data trecută. Parcă nu mai sunt atât de mulţi buşteni de copaci pe marginea drumului dar nu m-aş pronunţa în ceea ce priveşte laude la adresa exploatării pădurilor în România.

După Cerna Sat se poate face un mic popas fotografic spre vale, locul este destul de liniştit şi priveliştea faină.



Nu ne mai oprim la baraj iar de aici abandonăm definitiv orice speranţă de de asfalt şi pornim pe conturul lacului prin pădure.



...totuși nu mergem la NAIBA! 


Drumul este EXCELENT pentru off-road pe două roţi. Poteca largă, necirculată, linişte cât cuprinde şi pădurea tutore. Urcarea în cele mai multe cazuri este foarte blândă iar asta e clar o treabă bună.





Suntem super entuziasmaţi de ieşirea asta, probabil printre ultimele (dacă nu chiar ultima) cu bicicleta pe anul acesta.

Nasol când cineva îți strică poza! :))

Bine...hai ca facem și una frumoasă 





Pentru că a fost destul de frig de dimineaţă şi cortul nostru nici urmă de semne de uscare am plecat destul de târziu în traseu. Trebuia să ne mişcăm mai repejor de dimineaţă ca să nu ne grăbim apoi. Eh, până una alta ne-am dat seama întrun final ca suntem cam aproape de înserat şi deşi aveam frontale şi toate cele nu ne doream musai să ne prindă noaptea aşa că pe ultima bucată am cam grăbit ritmul.

Norocul ne-a servit cu o coborâre deloc dificilă dar nenorocul meu a fost că totuşi am stat un pic cam încordată pe bicicletă şi am simţit că parcă parcă genunchiul stâng vrea să îmi spună ceva. Hmmmmm....




Am ajuns în cele din urmă la Valea Mare, şi urma să ne găsim cabana. Evident 'descălecând' căci am dat de not so friendly dogs. După cum ne-a avertizat o tanti în sat, "aveţi de grijă că e mai încolo un scarbos de câine mare şi negru ... să nu vă muşte"! Ne-am întâlnit cu mai mulţi dar am trecut cu brio.

Ziua 1 am încheiat-o cu 8 ore de pedalat, 60 km off road în mare parte pe un traseu nicidecum dificil dar frumos şi binevenit pentru o plimbare de toamnă. PS: apă nu găsiţi în traseu deci trebuie să calculaţi bine cât aveţi nevoie să luaţi la voi.



Sumar Ziua 1



  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 60 km
  • Timp: 8 ore 18 minute
  • Timp de pedalare efectiv: 6 - 7 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 1000 m
  • Cote de altitudine: 350 - 1000 m
  • Viteză maximă atinsă: 42 km/h
  • Viteză medie: 7.3 km/h


GPS Track


La cabană nu a durat foarte mult până am mâncat şi am pus geană pe geană. Dimineaţa ne-a găsit ba cu soare, ba cu nori aşa că am purces căci mai aveam de pedalat cam 60 km până înapoi la maşină dar de data asta pe asfalt.





Am pornit, evitând aceiaşi câini iar când am scăpat de ei şi am dat şi de un pic de coborâre a fost excelent. După cam zece kilometri de pedalat am început să simt că mă cam doare genunchiul stâng...not good. Iar pe când am ajuns în Baia de Aramă deja aveam dureri serioase. Well nu era chip să dau înapoi căci orice ar fi, trebuia sa ajungem la maşină.

Am pedalat de la încet în jos, cu urcări pe lângă bicicletă şi supărare pe situaţie. La un moment dat, înainte de a ajunge la ultima bucată de urcare din traseu ne-am oprit un pic să îmi plâng durerile şi a apărut un drac de câine despre care nu ştim sigur ce intenţii avea...nici el nu cred că ştia exact căci părea prietenos apoi încerca mişcări mişeleşti când nu eram cu ochii pe el. A fugit după noi kilometri întregi şi chiar am început să uităm cum era fără el dar în cele din urmă cred că s-a plictisit şi a abandonat cursa.




Ultima porţiune de cam 15 km a fost pură coborâre de la 1000 m pââââână la 500 m. Weeehaaaa! Minunat chiar şi cu genunchiul meu chinuit. Şi finally după 6 ore am ajuns la maşină şi cu toate planurile noastre de baie la cloacă şi dormit la cort a trebuit să dăm năvală spre casă. Later on, the news: o lună fără mişcare, fizioterapie.... well, see you later guys! :(




Sumar Ziua 2



  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 58 km
  • Timp: 6 ore
  • Timp de pedalare efectiv: 3 - 4 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 1000 m
  • Cote de altitudine: 500 - 1000 m
  • Viteză maximă atinsă: 63 km/h
  • Viteză medie: 9.5 km/h


GPS Track












Pedalare de Toamna pe Valea Cernei - Circuit Lacul lui Iovan Reviewed by Karina Isar on miercuri, ianuarie 25, 2017 Rating: 5

3 comentarii:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.