Slovacia: Ce poti face la Liptovska Lake si in Regiunea Liptov

Aventură pe Liptovska Lake | Aquapark Tatralandia | Wind Tunnel | Treasure hunt | Speologie | Turism Culutral | Plimbări cu elicopterul ... you name it! Bonus: Yoga la apus si plimbare pe malul lacului Liptovska


Pentru finalul concediului în Slovacia am ales un strop de relaxare pe malul generos al lacului Liptovska. Deși ne așteptam la un lac și nu foarte multe de făcut acolo, țin să vă spun că am rămas absolut impresionați de ce paletă largă de activități îți pun slovacii la dispoziție în această regiune, și mai ales pe acest lac.


Cum ajungem acolo?


Să începem cu începutul: unde mai exact? Zona se numește Liptovska, nu e greu de intuit de ce... Liptovska Mara (unde mara înseamnă lac în slovacă). Cel mai bun spot ca destinație este Liptovský Trnovec, un orășel pe malul lacului ce găzduiește totodată și Mara Camping.


Unde dormim, ce mâncăm, ce bem?


Dacă tot am menționat de camping, dați-mi voie să îl laud și să bat toba de ce Mara Camping. Păi treaba este destul de simplă, nu sunt foarte multe variante, dar e de înțeles, oamenii și-au dat seama că Mara Camping le are pe toate ... și încă câteva. :) 

Avem camping, pentru corturi și rulote ... și nu vă faceți griji, este imens, cu siguranță prindeți loc undeva, avem, dușuri, toalete, căsuțe mai scumpe și mai ieftine, resorturi romantice, spa, bază de tratament, terase cu restaurant și tot ce vă puteți imagina în materie de sport și distracție pe apă!



Condițiile sunt foarte bune iar prețurile sunt decente - noi am plătit 15,40 € / noapte pentru două persoane, cort mic și mașină, dușul este inclus în preț și din când în când merge și Wi-Fi-ul decent. O pizza la restaurantul în formă de corabie este în jur de 8 € și cafeaua 1,2 €.



Ah! Apropos de cafea, nu luați cafea decât de la corabie, la terasa de lângă am avut o experiență fantastică vis-a-vis de modul de preparare a cefelei. Dar să vă și povestesc despre rețeta inedită a barmanului: se ia o măsură de cafea, se toarnă într-un pahar de plastic de 200 ml, se ia fierbatorul de apă (cu care oamenii normali fac ceai) și se toarna apa  caldă peste cafeaua măcinată. Se oferă clientului drept cafea naturală! WTF? Deci, dacă doriți o cafea decentă, făcută la expressor mergeți la corabie. Am uitat să menționez: „corabie” pentru că restaurantul/terasa arată ca o corabie”. 


Ce putem face pe aici?


Ce nu facem aici.... probabil nu schiem, dar în rest, le cam facem pe toate și cred că cel mai ușor îmi este să fac o listă cu toate cele.


Treasure Hunt

Anual în regiune, pe timpul sezonului turistic (pentru 2015 este deschis pe perioada: 8 Iunie - 30 Septembrie) se organizează un concurs de treasure hunt. Cum funcționează asta? Primul pas, caută o broșură turistică pentru Liptovka sau intră pe www.visitliptov.sk și descarcă broșura. Fiecare zonă din regiune are o serie de comori ascunse undeva pentru care participantul primește niște coordonate GPS (evident că nu te duc cu exactitate la comoară). Misiunea este să găsească minim trei dintre comori pentru a participa la concurs și a câștiga unul dintre premii. O treabă excelentă, zic eu, care mobilizează de la mic la mare turiști curioși.


Hiking

Trasee moderate și ușoare în partea de vest a Munților Tatra și în Tatra Mici, în total, spun ei peste 1000 km de poteci și evident vârfuri de până în 2500 m. 


Ciclism

Peste 700 km de trasee de bicicletă, cu trasee tematice și două bike parks pentru cei curioși sau îndrăzneți. Din câte am înțeles, există și o aplicație de telefon care include atât traseele de bicicletă cât și alte informații turistice despre zona Liptov.


Speologie

Regiunea Liptov are cel mai mare sistem carstic al Europei Centrale, printre cele mai cunoscute peşteri din circuitul turistic se numără Demänovská Ice Cave, Demänovská Cave of Liberty, Stanišovská Cave și Važecká Cave.


Gastronomie

Încercaţi preparate tradiţionale şi bucătăria slovacă. Deşi mâncarea este foarte bună, vă spun sincer să nu vă aşteptaţi la prea puţin colesterol. Mâncarea este inundată de brânză, uleiuri şi de slănină prăjită cu toate că spre diferenţă de balcanici oamenii aceştia au auzit şi de legume.


Turism cultural

Pentru început, istoria spune că acest teritoriu a fost ocupat încă de acum 6000 de ani, iar celţii au făcut şi ei parte din această istorie. Pe dealurile de deasupra lacului Liptovska, se poate vizita un muzeu arheologic construit pe un loc legendar. Zona mai păstrează şi o amprentă bine definită a locuinţelor tradiţionale slovace, periodic se organizează festivaluri folk şi, desigur nu lipseşte artizanatul.


Wind tunnel 

Trecem apoi de la tihnă şi viaţa de odinioară la un strop de adrenalină în spaţii perfect controlate: wind tunnel-ul este o experienţă probabil impresionantă atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Un tunel aerodinamic în care poţi experimenta ce înseamnă să înfrunţi un vânt de până la 270 km/h. Click aici pentru mai multe informaţii, tarife şi program de funcţionare.


Plimbari cu elicopterul

Nu am să intru în prea multe detalii, treaba e destul de clară, pentru cei interesaţi e bine de ştiut că de aici se poate opta pentru tururi tematice cu elicopterul. Mai multe detalii aici


Water and adventure

Aici intrăm într-un capitol amplu unde am să vă spun ce se poate face în şi lângă  Mara Camping şi ce se poate face în regiune, începând cu rafting pe râul Bela şiVah, airsoft, paint ball, tir şi mini-golf. Mai multe informaţii aici.


  • Tatralandia

Lejer vă spun, nu are cum să nu vă placă! Un aqua park imens, 2 km de tobogane cu 26 de variante, 10 bazine cu apă rece, sărată sau termală, atât acoperite cât şi în aer liber, spaţii de joacă pentru copii, SPA, restaurante şi inclusiv cazare. Rezervaţi musai o zi întreagă pentru Tatralandia, este o experienţă excelentă! Preţul unul bilet de o zi începe de la 23 € / persoană însă există mai multe tipuri de bilete, în funcţie de ce activităţi alegeţi - click aici pentru detalii despre parc şi tarife.



  • Mara Camping

Dacă aş fi în locul lor, aş folosi următorul slogan: Mara Camping. More than camping! Nu ai cum să te plictiseşti aici!

    • Sporturi şi pe apă:  SUP (stand up paddle board), kayak, ski-jet, flying board, şalupe, wind-surfing, kite-surfing
    • Distractie şi relaxare: hidrobiciclete, croaziere, plajă, volei, water roller, zonă de joacă pentru copii.

Deci, concluzia, zona Liptov cu Lacul Liptovska este excelentă indiferent de ce alegi să faci ca turist. Noi am rămas plăcut surprinşi de această mare varietate de opţiuni, de preţurile decente şi condiţiile bune. Recomand cu încredere!



Yoga la apus și plimbare pe malul lacului Liptovska


În ciuda faptului că puteam să facem o sumedenie de lucruri, tura asta experienţa noastră a fost mai liniştită, mai spre relaxare şi leneveală. Ca de fiecare dată, am plecat ușor bosumflați...deh, așa e când scade altitudinea. Evident am mai oprit de câteva ori pe drum să mai admirăm munții Tatra, căci parcă deja ne era dor de ei.


Am ajuns la camping, ne-am construit căsuța și ne-am proptit la o bere și o scriere, am dat iama în Internet și am stat tolăniți un pic.

Spre apus am pornit la o plimbare pe malul lacului, o plimbare care ne-a dus la minunățiile astea, niște viluțo-bărcuțe (non navigabile) absolut minunat încadrate în peisaj. Am dedus noi că cel mai probabil ar fi un soi de private resort de lux - un soi de cadru fantastic de pironit romanțe! Nu am continuat investigarea, am preferat să le admirăm de la distanță și să postrăm nota de mister din jurul lor.


Alt highlight al acestei zile a fost un pic de quality time spent with your inner self proiectat pe o sedință de yoga pe malul lacului. Poate la un moment dat am să fac un scurt articol despre asta, ideea este că de câteva luni am descoperit yoga ca o alternativă mai mult decât minunată pentru recomandarea de "pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi". Așadar, soare, vânt, valuri și yoga, rețeta pentru un apus perfect.



Am încheiat folosind pentru prima (și ultima) dată trepiedul în acest concediu!



A doua zi, urma să plecăm spre casă, dar cu un mic plan înainte de asta. Găsisem de închiriat aici Stand Up Paddle boards și cum tot ne dorim de ceva vreme să punem piciorul pe așa ceva am zis clar, acum e momentul, și la 5 €/oră ne dădea și mâna să încercăm. Ne-am trezit bravi de dimineață ... cam răcoare! Nu face nimic, am zis, dejunăm, stăm la o cafea, strângem cortul, facem bagajul și până atunci sigur se încălzește și îndrăznim să ne bălăcim în lac și să îi dăm o încercare la SUP.

A trecut o oră... au trecut două... în continuare aveam bluză groasă și windstopper pe mine și nu pot să spun că îmi era cald. Apa lacului avea 22 de grade ceea ce era excelent, considerând că aproape spre miezul zilei afară erau 15. Am tot stat, am așteptat o minune și până la urmă am plecat cu coada între picioare consolându-ne că poate data viitoare avem noroc.

Una peste alta, așa ne-am despărțit noi de Slovacia și i-am dat bice spre regular corporate life. Dar a fost frumos și am strâns un mănunchi sănătos de  poze, zâmbete, of-uri și amintiri minunate!








Slovacia: Ce poti face la Liptovska Lake si in Regiunea Liptov Reviewed by Karina on luni, august 31, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.