Hello Polonia! Ce Poti Face In Cracovia In Mai Putin De O Zi?


Cum am ajuns să vizităm Cracovia în concediul nostru din Slovacia? This is inception! Concediu în concediu. Am plecat deci spre Slovacia cu gândul la Tatra, şi ca de fiecare dată, am plănuit să combinăm o zi de munte cu o zi de relaxare. Astfel, din Tatranska Strba, până în Polonia, în Cracovia sunt 170 km şi am zis why not? Off we go!

krakow-cracovia


Auzisem despre Cracovia lucruri frumoase şi cum nu prea avem în plan (prea curând) să vizităm Polonia am considerat oportun momentul să facem cunoştinţă cu orăşelul într-o excursie de o zi...aproape o zi. 


Cum ajungem?


Din Tatranska Strba, de unde am campat, am pornit spre E pe Drumul 18, care merge paralel cu autostrada pentru care nu aveam vignetă. Apoi facem stânga spre Mengusovce pentru a urca spre Polonia urmând drumurile: 539, 537 şi 67 care se transformă în 49 atunci când, inopinat, trecem pe teritoriu polonez.  Ce e bine de ştiut este faptul că în Polonia nu este vignetă. Teoretic plata se face per autostradă la punctele de mai jos. Dacă vi dinspre Slovacia, cum am mers noi, ai o portiune de cam 70 km pe care mergi dar nu plăteşti nimic. Cool!

  • A1: Rusocin, Stanisławie, Swarożyn, Pelplin, Kopytkowo, Warlubie, Nowe Marzy, Lisewo, Lubicz, Nowa Wieś
  • A2: Konin, Września, Poznań, Nowy Tomyśl
  • A4: Katowice, Myslowice, Jaworzno, Chrzánóv, Kreszowice, Kraków



Ce facem acolo?


Încep cu o mică descriere a Cracoviei şi evident că cel mai la îndemână îmi vine să o compar cu Timişoara. Deci, de două ori mai mare decât Timişoara şi ca suprafaţă şi ca număr de locuitori, Cracovia este al doilea mare oraş al Poloniei şi evident abundă de stiluri arhitecturale vechi şi aer tipic european!

krakow-cracovia

Ce am făcut noi? Păi având în vedere faptul că aveam la dispoziţie, practic, cam jumătate de zi, am decis să croşetăm paşi pe străduţe şi să descoperim un pic magia oraşului. Să menţionez că am avut norocul de o zi de vară cu toate cele 36 de grade acasă!!! 


Cum am ajuns, ne-am învârtit un pic până să găsim un loc de parcare care să îndeplinească cele trei criterii de bază: aproape de centru, safe şi cu bani puţini. Defapt patru criterii... undeva lângă un bancomat ca să putem scoate zloţi pentru a plăti parcarea. Nu a durat mult şi l-am găsit! Parcarea e destul de ieftinuţă aici. Ca mai în toate locurile, plăteşti la automate şi merge pe principiul: cât timp cumperi, atâta ai, dar să vă spun concret, noi am plătit în jur de 18 zloţi pentru aprox 6 ore de parcare. 

Ca să fie treaba clară, am pornit GPS-ul şi let's get lost.... in a safe way! :D Mai departe, în mişcarea haotică pe care am înfăptuit-o cu brio am ajuns să vedem următoarele ... să le denumim puncte de interes turistic!

krakow-cracovia

Rynek Główny


Centrul istoric al Cracoviei și locul în care probabil e cea mai mare concentrație de turiști pe metru pătrat. Merită să vă îndreptați spre acest loc? Da! E frumos, o piață destul de întinsă, plină de terase, restaurante, the Cloth Hall - o galerie ticsită de suveniruri, surprinzator, cu bun gust și câteva obiective arhitecturale.

krakow-cracovia-cloth-hall




Doar pentru că așa a fost traseul nostru, după partea cu centrul, având în vedere și faptul că a fost o zi deosebit de călduroasă am hotărât ferm că e timpul să bâjbâim după o terasă umbrită, cu pizza și bere. Alex îmi explica ce și-ar dori: o terasă într-o curte interioară de clădire veche, colorată, cu muzică mai jazzy, umbră aprigă și bere bocnă.... mhmmm cu siguranță fix asta o să găsim, i-am zis. What are the odds???

Nu a durat mai mult de cinci minute și ne-a abordat un tinerel cu ceva ofertă de happy hour! Unde? Chiar aici... în curtea mai sus descrisă! Ăsta chiar a fost noroc chior! Am profitat și de ofertă, și de umbră și de bere și vă recomand dacă aveți în plan Cracovia să faceți un popas la B4 (Bracka4). Servirea e grozavă, locul este primitor, mâncarea bună, prețul super ok și din câte m-am prins e și rost de club și party pe seara.

După masă și bere am luat-o ușurel la pas să ne facem siesta. Simpatic orașul dar nu aș putea spune că este musai unul dintre cele mai spectaculoase pe care le-am întâlnit. Oricum, nici nu am avut suficient timp la dispoziție să îl cunoaștem îndeaproape, să îi scotocim muzeele și locurile aducătoare de turiști.

krakow-cracovia


krakow-cracovia-wawel

Wawel Hill


Următoarea oprire a fost pe malul Vistulei, la Wawel Hill. Complexul arhitectural este întradevăr spectaculos și merită vizitat.

Intrarea este gratuită în curtea interioară de unde se poate vedea panorama orașului, Wawel Royal Castle, Wawel Cathedral, zece turnuri fiecare cu o poveste a sa alături de legenda dragonului Smok Wawelski amator de oi și virgine.

No, seriously ... așa spune legenda, dragonul își făcea de cap până când viteazul prinț Krakus a salvat orașul! De aici numele: Krakow (cu traducerea și adaptarea în limba română: Cracovia).

krakow-cracovia-wawel

krakow-cracovia-wawel-castle


Trebuie să spun, am rămas profund impresionată de interiorul cetății pe care vi-l redau printre gingașe flori!


krakow-cracovia-wawel

krakow-cracovia-wawel krakow-cracovia-wawel

Cartierul evreiesc: Kazimierz


Trecut pe listele de interes turistic ale orașului este cartierul evreiesc Kazimierz. Acum, sigur, o plimbare până acolo nu strică, dar vă spun drept, nu vă așteptați la ceva super spectaculos. E o parte mai puțin interesantă a Cracoviei, cu un strop mai multă mizerie și lipsită parcă de viață ... cel puțin într-o după-amiază de luni. Pentru cei care gustă fashion-ul, un punct de interes ar fi Galeria Kazimierz - un centru comercial cu multe magazine din această industrie. Înainte de a încheia, mai adaug la lista de obiective Muzeul Evreiesc Galicia și câteva sinagogi.

krakow-cracovia-kazimierz


Nu strică o mică plimbare prin parcurile din Cracovia, pe malul Vistulei sau poate o vizită la grădina botanică. Per total pot spune că ai nevoie lejer de câteva zile pentru a putea spune că ai văzut ce era de văzut în Cracovia.


În apropiere


Auscwitz Memorial and Museum

Unul dintre cele mai de notorietate obiective turistice din zonă este renumitul Auscwitz Memorial and Museum. Pentru a vizita muzeul ai nevoie de minim 3 - 4 ore şi cel mai probabil să fi pregătit emoţional pentru unul dintre cele mai triste muzee ale timpurilor noastre. Noi nu am avut timpul necesar pentru a face asta, însă este ceva ce aş recomanda pentru un feeling complet al Cracoviei. Preţul unui bilet de intrare (pentru 2015) este de 30 zloţi (reducere pentru tineri sub 26 de ani) respectiv 40 zloţi dar există o varietate mare de tarife în funcţie de numărul de persoane şi programul turistic. Muzeul este deschis pe toată durata anului însă programul de vizitare al muzeului este diferit în funcţie de luni.
  • 8:00 AM - 2:00 PM - Decembrie
  • 8:00 AM - 3:00 PM - Ianuarie, Noiembrie
  • 8:00 AM - 4:00 PM - Februarie, Octombrie
  • 8:00 AM - 5:00 PM - Martie, Septembrie
  • 8:00 AM - 6:00 PM - Aprilie, Mai
  • 8:00 AM - 7:00 PM - Iunie, Iulie, August

Oskar Schindler’s Factory

Este om să nu fi auzit de filmul Lista lui Schindler? Mă îndoiesc, dar totuşi, pe scurt - Oskar Schindler un industriaş, nazist şi neamţ ce a salvat peste o mie de suflete evreieşti în timpul Holocaustului din Polonia. Muzeul găzduieşte o expoziţie permanentă a trecutului sumbru din timpul ocupaţiei naziste a Cracoviei. Preţul unui bilet de intrare este între 16 şi 19 zl iar pentru mai multe informţii click aici.

Wieliczka Salt Mine

O galerie minieră subterană de peste 3 km, cu lacuri, coridoare, și 800 de trepte. Un tur durează minim trei ore, noi nu am apucat să facem asta însă cel mai probabil este un loc foarte interesant de văzut. Pentru mai multe detalii, preț și program de funcționare vă îndemn să accesați site-ul oficial al Wieliczka Salt Mine.


Cost Info


  • Good to know, în Polonia nu sunt Euro, sunt Zloti, iar 1 zl = 1,06 lei - asta facilitează foarte mult calculul atunci când cumperi ceva. Practic, aproape ca şi cum ai cumpăra în lei.
  • Preţurile sunt foarte decente, din nou, probabil mult mai decente decât la noi având în vedere că pe una dintre străduţele din chiar centrul oraşului am mâncat cu 12 euro: 2 pizza, 2 beri, 2 cafele - this is a lot (to get) even for Timisoara, şi vorba aceea Cracovia probabil are de 10 ori mai mulţi turişti ca şi Timişoara.
  • Parcarea: aprox 3zl / oră, asta înseamnă cam 3 lei-oră. Ca menţiune, aparatele nu dau rest şi se pot folosi numai monede. 

krakow-cracovia krakow-cracovia


krakow-cracovia

krakow-cracovia-wawel

krakow-cracovia-wawel

krakow-cracovia

krakow-cracovia-wawel



Hello Polonia! Ce Poti Face In Cracovia In Mai Putin De O Zi? Reviewed by Karina on marți, august 11, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.