Day 15 - Wonders of Croatia: Plitvice National Park

Ultima zi a acestui minunat concediu am ales să o încheiem cu Parcul Național number one al croaților, și anume Plitvice. Am avut parte de vreme excelentă, ne-am trezit, ne-am strâns catrafusele, am salutat cum se cuvine frumosul camping (click aici pentru detalii) și am purces spre mărețul parc.



Pentru Alex este botezul așa că mă abțin să îi stric surprizele spunându-i ce urmează și savurez și eu ca la prima întâlnire parcul, căci este într-adevăr spectaculos.

Ce trebuie știut despre parc?

Și acum ne așezăm la o poveste să vedem ce e bine de știut pentru ca vizita la Plitvice National Park să iasă ca la carte.


Deși parcul este conceput cu două intrări eu vă recomand să începeți turul de la prima intrare. O fi coadă mai mare dar merge repede și dacă porniți mai de dimineață (ceea ce recomand din nou) veți avea numai de câștigat; pentru că oricât de frumos ar fi un loc când sunt trișpce oameni pe metru pătrat începe să devină frustrant.

Noi așa am făcut, am pornit de dimineață, am reușit deci să intrăm printre primele grupuri și chiar și așa aveam în jurul nostru o imagine de colonie de frunici. Toți mergeam în aceeași direcție, toți pozam mai mult sau mai puțin aceleași lucruri și deh, era firesc întrucât chiar e frumos tare!


La intrarea în parc se primește un bilet de care trebuie să aveți grijă din trei motive. Unu, biletul are pe spatele său harta parcului; doi îl folosiți pentru îmbarcarea pe vaporaș și trei, tot pe baza lui puteți să folosiți și mașinuța-trenuleț pentru retur. Prețul biletului este de 180 kuna / persoană (~ 24 €). Deci reținem, prețul biletului include vizitarea parcului pe jos, cu vaporașul și cu trenulețul.

Dacă tot suntem la capitolul buget, mai menționez că dacă intrarea nu e tocmai ieftină să vă mai așteptați și la plata parcării: 7 kuna / oră (~ 1 €/oră) sau super deal 70 kuna / zi (aka 10 €). Sfatul meu este să luați parcare la oră pentru că nu prea stă nimeni 11 ore în parc pentru a scoate rentabilitatea preţului parcării pentru o zi. Deasemenea dacă ai depășit ora cu 2 minute, se taxează o oră în plus și croatul de la coșmelie nu negociază. Noi am asistat la o mică dispută între un turist nemulțumit (vădit non-croat căci vorbea în engleză și cerea audiență la manager) și omul de la bilete care s-a soldat cu: Please evacuate the area in this moment, I am not telling you again! Concluzia, plătim la oră și plătim exact cât zice croatul de 2 m plus. 

Și acum vine întrebarea, bine bine, mă plimb, e frumos dar dacă îmi e foame, dacă îmi e sete ce fac? Păi simplu, fie îți iei mâncare în traistă fie mănânci acolo. Există ceva variante de restaurante tip fast-food dar macarea nu arata prea grozav. Niște hamburgheri dubioși, ceva grill-uri, cartofi prăjiți and that is about it. Se poate bea apă, cafea, bere și așa mai departe tot la aceste terase care sunt poziţionate la intrări și în parc, undeva la mijloc și undeva mai înspre capăt.



Variante de trasee

Ca trasee în parc, se pot face mai multe variante în funcție de cât timp doriți să alocați. De la prima intrare se poate opta pentru una dintre variantele de mai jos.

Pe hărțile aferente traseelor descrise sunt marcate cu bandă roșie.

      Traseu A. Durată 2 - 3 ore
  • Include: circuit pe jos pe la primele trei lacuri, cascada mare, ajungi la P3 (portul de vaporaș de la al patrulea lac) și te întorci pe partea celalată a lacurilor.


      Traseu B. Durată 3 - 4 ore
  • Include: circuit pe jos de la intrare 1, cascadă, primele 3 lacuri, P3, traversare al patrulea lac cu vaporașul spre P2, traversare același lac spre P1 și apoi pe jos înapoi spre S1 și ieșire. 


      Traseu C. Durată 4 - 6 ore
  • Include: circuit pe jos de la intrare 1 spre cascadă, primele trei lacuri P3, traversare P3 - P2 (al patrulea lac) cu vaporașul, plimbare pe jos printre următoarele lacuri spre ST 4 de unde se ia mașina/trenuleț Mercedes Benz înapoi spre ieșirea principală.


      Traseu K. Durată 6 - 8 ore
  • Include: tot circuitul parcului pe jos, fără trenuleț și vaporaș. Probabil cel mai interesant dacă îți dorești să cunoști tot parcul. 

  • Pe lângă aceste trasee, mai era și un al cincilea denumit G2 care aparent este scos din circuitul turistic. 


Noi am ales varianta C din două rațiuni: este cea care te plimbă prin tot parcul, include și vaporaș și trenuleț și te scutește astfel de o parte plictisitoare a traseului - întoarcerea dinspre ST4 care se face pe drumeagul betonat din pădure. A doua rațiune a fost cea a timpului, era ziua în care mai aveam de condus și până în Timișoara așa că nu am avut extrem de mult timp la dispoziție. Am făcut în total patru ore pe acest traseu fără să galopăm, cu tone de poze și pauză de masă.

Mai departe vă las să vă delectați cu ultimele poze ale acestui concediu. Pentru noi a fost unul minunat și de abia așteptăm să vină următorul… sau cel puțin următoarea ieșire căci nici bine nu am plecat spre casă că deja am început să plănuim ce facem următorul weekend… sau celălalt.

Cost Info:
  • Intrare parc: 24 € / persoană
  • Parcare: 5 € / 5 ore / mașină
















Day 15 - Wonders of Croatia: Plitvice National Park Reviewed by Karina on marți, septembrie 30, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.