Day 12 & 13 - Wonders of Croatia: Insula Krk


După un apus drăguț, o dimineață cu toți norii din lume și o scurtă resetare de soft când am plătit campingul am decis să plecăm rapid de pe teritoriul administrativ al Puska Camping. Mai departe am colindat câteva cafenele până să dăm de un free wi-fi pentru că se pare că la croați treaba cu Internetul e cam tot atât de întâlnită ca și curcubeele în deșert.


Și am ajuns în ceva restaurant al unui boxer aș presupune după pozele și medaliile atârnate pe toți pereții unde în sfârșit am dat de free wi-fi. Ca să fiu sinceră, cum am ajuns, primul lucru am verificat vremea din Slovenia, eram determinați să ne întoarcem la Alpii dragi. Vremea însă se anunța foarte proastă, cu ploi pe tot culoarul acela iar singura alternativă viabilă pentru noi era sudul Insulei Krk, mai exact în Baska.

Am găsit și un camping promițător și am decis totuși să rămânem la programul cu marea.


Unde dormim?

Camping Zablace aș spune că este cea mai bună cazare pentru care poți opta dacă ajungeți în zonă. Foarte curat, spațiu imens, gazon - excelent pentru campat, free wi-fi (în zona recepției) și la vreo 200 m de plajă. Foarte civilizat, liniștit și la un preț mai mic decât Puska. Noi am plătit 75 € / 2 nopți de cazare - pentru două persoane, mașină și cort și asta ținând cont de faptul că am mers în perioadă de vârf, deci prețurile pot fi și mai mici dacă nu mergeți în mijlocul verii.



Despre plajă

     Plaja mare de la Basca

La capătul campingului este o plajă destul de mare și foarte frumos amenajată. Deși sunt pietricele se poate sta și cu prosopul dar contracost se poate opta și pentru chaise lounges sub umbreluțe. De menționat, clar că nu ai ce căuta în Croația dacă ai fantezii cu plaje de nisip.


Apa e curată și plaja liniștită. Aveam emoții cu privire la asta pentru că nu aș fi vrut să dăm de cine știe ce gașcă de copii hyper sau de locuri foarte aglomerate. Dar a fost excelent, nu este înghesuială, aerul perfect respirabil și nu este muzică pe plajă, ceea ce pentru mine este esențial. Great!

     Plaje izolate de lângă Baska

Joi diminața am avut o tentativă de a explora pe o rază de 2 km posibile plaje mai izolate, cu apă cristalină și material pentru snorkeling, așa că am luat-o la pas spre partea dreapă a plajei, pe o potecuță care te plimba pe țărm dar undeva la 50 m peste nivelul apei.


Potecuța era marcată în special pentru cei care doresc să vadă cerul înstelat departe de luminile orașului.


Am găsit și o plajă izolată (defapt mai multe) dar după o coborâre foarte abruptă și crispată pe ceva grohotiș amestecat cu bulgări de pământ și praf am ajuns la o plajă mică și plină de bolovani, cu stânci foarte alunecoase în apă și valuri ce te aruncau în ele. Am decis că este prea hard core pentru noi așa că ne-am întors cu coada între picioare la plaja normală. Eh! E frumos și aici!


     Plaja de la Stara Baska

Ne-am bălăcit în căutare de vietăți marine iar după amiaza ne-am dus din nou în explorare de data asta la  vreo 20 km distanță, spre Stara Baska (stara în grai sârbesc, croat și așa mai departe înseamnă vechi) unde am văzut noi de pe Google Maps că ar trebui să fie ceva plaje interesante.


Așa a și fost, există din loc în loc plaje izolate între stânci, destul de micuțe, aș estima cu loc pentru  să zic un maxim de 50 de persoane, apă limpede și liniște cât încape. Toate astea cu un preț: amenajare...ioc. Adică în afară de faptul că natura i-a înzestrat cu astfel de frumuseți, croații nu au fost în stare să facă o balustradă, niște scări pentru a ajunge acolo fără să mai menționez că nu ai unde parca.  Plaja are câteva umbreluțe o terasă și cam aici se încheie amenajarea. Accesul se face de pe un drum plin de serpentine  și tot la fel de plin de mașini parcate pe jumătate de carosabil - nu ai unde să parchezi pentru că din nou, nu e amenajat nimic.


Dar lăsând comentariile negative (deși obiective) la o parte și revenind la plajă, am petrecut câteva ore fantastice aici.


Ne-am făcut de cap cu Go Pro-ul, poze peste poze, vânătoare de peștișori, arici și vegetație marină. Am găsit oarecum și farmecul mării dar cu toate astea, concluzia este că tot nu aș putea să petrec mai mult de 3 - 4 zile la mare.




Baska pe înserate

În prima seară am ieșit și la o plimbăreală pe corso în Baska. Ceea ce a început inițial ca o stațiune tipică gen Costinești, cu tarabe cu te miri ce chinezisme și pseudo-artizanat s-a continuat mai apoi într-o stațiune foarte frumoasă.


Centrul este plin de magazine de suveniruri, care de altfel erau foarte originale și bine realizate, restaurante care mai de care mai cochete, și când spun cochete mă refer la localuri cu bun gust, într-adevăr frumoase, desigur și cu prețuri pe măsură.


Am ales să ne plimbăm preț de trei ore și ceva, savurând străduțele înguste, răcoarea serii și atmosfera romatică specifică unui orășel turistic de pe malul mării.


Am dat și peste Photoshop - mi s-a părut prea hilar ca să nu îi fac o poză! Că deh, Photoshop!


Am mers până hăt pe faleză și mai apoi spre farul de la capătul acesteia unde ne-am oprit să facem niște poze și să ascultăm un concert - ceva coveruri - care se auzea taman de pe partea cealaltă a golfulețului.


Și iată cum încet încet se scurg zilele de concediu și rămânem doar cu nostalgia. Mâine dimineață mai încercăm o bălăceală și apoi împachetăm și ne îndreptăm spre Rastoke apoi Plitvice. 

Cost Info

Camping Zablace: 75 € / 2 nopți de cazare pentru 2 persoane, o mașină și un cort.
Estimativ:
     • Dacă mănânci la fast food poți servi un fel undeva pe la 7 - 8 € / persoană
     • Dacă optezi pentru un restaurant, probabil o masă relativ ok te costă peste 30 € / persoană









Day 12 & 13 - Wonders of Croatia: Insula Krk Reviewed by Karina on marți, septembrie 23, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.