Slovenia: Doua Ferrate Scurte la Poalele Triglavului



Două trasee de via ferrata, numai bune de umplut o zi în Slovenia, la poalele Triglavului. O ferrată ușoară deasupra localității Gozd Martuljek și una medie deasupra de Mojstrana. 





Cuvânt Înainte...


După trei zile de pedalat am tras concluzia că e momentul oportun să mai luăm o pauză de la biciclit. Plecasem la drum cu echipamentul la purtător pentru că știam că e mereu loc și de un strop de cățărare - și numai bine a venit și ziua cu pricina.

Am ales aceste două trasee apropiate ca distanță. Unde mai pui că fiind la o altitudine mică ai marele noroc să faci un approach super scurt până la perete. Traseele sunt situate chiar deasupra localităților și de sus ai și un view panoramic delicios. 




Via ferrata Hvadnik este ușoară (perfectă de acomodare cu traseele de acest tip) dar foarte spectaculoasă iar via ferrata Mojstrana este medie datorită celor câteva porțiuni un pic mai solicitante dar total abordabilă. 



Via Ferrata Hvadnik -  (Nivel B)






Traseul de dimineață a fost cel ușurel și spectaculos. Te duce deasupra localității Gozd Martuljek (cu pornire chiar din localitate) și traversează un canion întortochiat. Drept este că pereții sunt destul de alunecoși (duh...canion) - iar cablul de pe ei să pară mană cerească - dar în afara de asta ferrata este foarte ușoară și scurtuță. 




Sunt vreo trei traversări pe cablu de pe un perete al canionului pe altul. Adică ai unu sau două cabluri pentru mâini și unul pentru picioare. Nu este nimic greu de traversat, dimpotrivă totul e destul de ludic. Cablul e bine întins și traversarea merge strună. 



Pe sub picioarele tale trece râul de culoarea smaraldului iar canionul tot e plin de mici cascade și bazine în care se acumulează apa curată ca lacrima.





Chiar am ieșit din ferrată am dat de o băncuță - un loc excelent de popas și contemplare. Am avut norocul să fim singuri. așa că ne-am bucurat un pic de priveliște.   



Toată treaba te costă cam 5-10 min de approach, o oră pe ferrată (având în vedere că o să vrei să faci un milion de poze) și o coborâre pe potecă de vreo 20 de minute. Ah, și unde mai pui că dacă stai la Camping Spik ajungi pe jos în 10 minute la canion. PS: simpatic camping!







Detalii Tehnice Traseu Hvadnik 


  • Durată: 1.5 h
  • Distanță: 4 km (circuit)
  • Diferență de nivel: +/- 300 m (approach + vf)
  • Altitudine minimă/maximă: 735/1008 m
  • Marcaj: indicatoare
  • VF: Hvadnik 
  • VF Dificultate: B sistemul de clasificare Schall
  • Echipament strandard de Via Ferrata necesar
  • Surse de Apă/Mâncare: localitate


Traseu GPS Wikiloc





Via Ferrata Mojstrana (Nivel C/D)





După o supă și o cafea în Mojstrana ne-am dus glonț spre a doua ferrată. Trebuia să umplem ziua. Ca și cel de dimineață, și traseul acesta pleacă din localitate direct - dar de data asta din Mojstrana chiar din fața muzeului (unde poți și parca gratis). Approach 5 minute - perfect, apoi intri direct în acțiune.



Practic traseul te cocoață pe stâncile de deasupra Mojstranei. Pleacă din același punct două ferrate (care se tot intersectează) și un traseu de escaladă.  Cele două trasee (marcate cu culori diferite) îți dau posibilitatea, la intersecții, să te retragi spre ceva mai ușor dacă simți că e prea mult. 

Traseul mai dificil este cotat C/D (marcat cu roșu) iar cel mai ușurel este cotat cu B (marcat cu albastru). Din ce ne-am prins pe unde l-am văzut pe cel albastru e mai mult un soi de scrambling pe alocuri. Noi l-am ales pe cel roșu și am ales bine. Sunt pe alocuri câteva porțiuni un pic mai solicitante, cu câteva zone surplombate însă ai grip foarte bun pe rocă iar echiparea traseului este de nota 10. 





Chiar pe la începutul traseului am dat de o secțiune un pic mai challenging. În speță dacă nu excelezi în înălțime (prize mai îndepărtate), forță și mai ai și o oarecare teamă de expunere. M-am fâstâcit un pic până să îi dau de furcă dar în cele din urmă cu încurajări a mers. Trebuie doar să îți găsești prizele bune și să nu te impacientezi la prima încercare nereușită.

Mai sus un pic este o porțiune cu scări, care nu este grea în sinea ei dar te face să simți un pic mușchii de la mâini când schimbi asigurarea. 



Pe măsură ce urci, peisajul devine tot mai încântător iar ferrata se mai domolește - sau câștigi tu încredere... Cam după o oră și un sfert am ajuns în buza stâncii de unde o vedere panoramică absolut minunată ne-a bucurat maxim. 





Totul este liniștit și întro notă romantică, scăldat în lumina caldă dinspre apus. Ne-a fost greu să ne dezlipim de acolo dar a fost minunat și ne-am putut bucura în tihnă de traseu, de view, de Slovenia. Cu această zi și aceste două ferrate am încheiat și micul concediu. Faină treabă! 





Detalii Tehnice Traseu Mojstrana


  • Durată: 1.5 h 
  • Distanță: 2 km (circuit)
  • Diferență de nivel: +/- 200 m (approach + vf)
  • Altitudine minimă/maximă: 600 m /800 m
  • Marcaj: indicatoare
  • VF: Mojstrana
  • VF Dificultate: C/D sistemul de clasificare Schall
  • Echipament strandard de Via Ferrata necesar
  • Surse de Apă/Mâncare: localitate

Traseu GPS Wikiloc





Slovenia: Doua Ferrate Scurte la Poalele Triglavului Reviewed by Karina Isar on miercuri, septembrie 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.