Dolomiti Hiking: Drumetie pe Viel Dal Pan

Viel Dal Pan


Circuitul Viel dal Pan este un traseu deosebit de pitoresc, în inima Dolomiților. O drumeție moderată cu vedere spre Marmolada - ghețarul emblematic din Tirolul Italian. Exista multe locuri minunate în Dolomiti, însă acest traseu de hiking este numai bun pentru deschis apetitul. 




Pregatirea



Ca de obicei când plecăm spre Dolomiți și mai ales în sezonul de vârf ne organizăm drumul astfel încât să nu ajungem foarte târziu seara la camping (în Italia). Asta pentru că sunt șanse mari să nu mai prindem loc. La fel și în tura asta am plecat seara imediat după lucru și am înnoptat undeva în Ungaria. 
Găsise Alex un camping (Romantic pe al său nume) și ne-am dus glonț. Am ajuns undeva pe la 23:30 iar în ciuda faptului că omul era la poartă, plictisit, nu a vrut în ruptul capului să ne primească. Am căutat alt camping și repejor am dat de unul fain și primitor: Várkert Termál Camping . Totuși pentru că am ajuns târziu omul de la recepție ne-a rugat să tragem mașina în parcare și să punem cortul aproape – pentru noi super convenabil. Mai mult, dimineața când am vrut să plătim au spus ca nu este nevoie pe motiv că oricum nu am beneficiat de paleta vastă de facilități din camping (spa, aqua parc, etc.). Până la urmă am avut noroc, ne-am scos de vreo patru cafele pe munte.

marmolada


Dimineața am plecat spre Dolomiți. Pentru că o bună parte din drum nu este pe autostradă am făcut o eternitate și-am ajuns de abia pe dupămasă. Surpriza: am încercat la vreo cinci-șase campinguri și toate erau fully booked. Când spun fully booked înseamnă că nu mai încăpea nici măcar un cort. Panică! Nah, acum ce facem? La ultimul camping ne-a recomadnat omul de la recepție să mergem la un alt camping  în Malga Ciapela. Am sunat, aveau locuri dar închideau în 20 minute și Google zicea că ajungem în 35. Am reușit să atingem destinația în 25 cu vreo două trei cocălării în trafic (we’re sorry) și miros de ambreiaj, dar ne-am cazat!

Campingul se numește Camping La Marmolada, este întro zonă foarte frumoasă – are un restaurant simpatic și foarte fain amenajată partea de facilități. Întregul grup sanitar este întro singură clădire iar spațiul combină facilitățile cu o mică bibliotecă și loc de relaxare. Ar mai fi de menționat câteva aspecte: toalete turcești, lipsă spațiu acoperit pentru gătit și parcarea la 2 minute de mers pe jos până la cort, asta nu e așa cool mai ales când ai cort mic și toate chestiile la mașină. O noapte acolo ne-a costat 31,5 euro iar dimineața ne-am luat tălpășița și am plecat spre Canazei. Aici norocul nostru este că am prin loc la Camping Marmolada, unde mai stat (vezi mai multe detalii despre campings în Jurnal de Concediu: Dolomiti - Dragoste la Prima Vedere (2017).


Viel Dal Pan

Pentru că ne-am cam ratat plecarea matinală în traseu - cu mutatul și drumul și toate cele am decis să facem pentru prima zi un traseu de hike ușurel – numai bine și de încălzire.


Traseul Viel Dal Pan




passo pardoi


Am lăsat mașina în Passo Pordoi (bine, un pic mai jos căci totul era ocupat sus în parcare) și am pornit pe Viel dal Pan – adică Drumul Pâinii. Un traseu deosebit de pitoresc cu vedere spre minunatul Marmolada – ghețarul și totodată cel mai înalt vârf al Dolomiților.


marmolada


Din pas am pornit pe trasul 601 spre refugiul Viel dal Pan. Poteca largă și simplitatea traseului atrag după sine un număr mare de turiști de toate vârstele. Pentru că traseul permite, pe alocuri ne avântăm la o ușoară alergare. Vorba aceea, printre vârstnici suntem super atleți 😊

viel dal pan


Cu sau fără mișto este foarte plăcut să zburzi pe acest traseu.

viel dal pan


După primul refugiu (Baita Fredarola) traseul merge pe curbă de nivel cu Marmolada în dreapta și Lacul Fedaia în față. Desigur culoarea lacului nu dezamăgește iar peisajul este absolut spectaculos. 

viel dal pan marmolada


Vă recomand pauză de toaletă (dacă e nevoie) la primul refugiu, căci la al doilea, Rifugio Viel dal Pan, e furnicar (foarte aglomerat).

viel dal pan

Punctul culminant – și la propriu și la figurat este Rifugio Luigi Gorza – unde pe bune că mi-a venit să-i întreb dacă pot lăsa un CV.

luigi gorza


View – absolut spectaculos, refugiul-restaurantul și locul de lounge 🡪 by far cea mai faină treabă pe care am văzut-o. Design impecabil, locație perfecta, personal super de treabă și prețuri decente. E combinație rară! Am luat o cafea și am făcut câteva poze....mă gândesc ce spectaculos trebuie să arate totul și cu peisaj hibernal.

luigi gorza

marmolada


Cu greu (mai mult de frig) ne-am dezlipit și i-am dat la vale. Coborârea – pentru că făceam un circuit, era pe cealaltă parte a masivului (spre Arabba) înapoi spre Pasul Pordoi.

viel dal pan

Poteca pietruită lată și confortabilă servește ca pârtie pe timpul iernii și ca traseu de hike și bicicletă (Sella Ronda MTB) pe timpul sezonului cald. Am continuat apoi pe 680, până în pas, pe o potecuță de pământ, îngustă și printro vegetație luxuriană (foarte diferit față de peisajul cu pajiști alpine de odinioară).

viel dal pan




Detalii Tehnice Traseu



  • Diferență de Altitudine: +/- 720 m
  • Timp: 4.5 h (cu tot cu pauze)
  • Distanță: 15.5 km
  • Altitudine minimă/maximă: 2100 m / 2478 m
  • Marcaj: 601 + 680
  • Echipament: hiking
  • Surse de apă/mâncare: la refugii

Traseu GPS Wikiloc
 
harta traseu viel dal pan dolomiti




Traseul este excelent de umplut o jumătate de zi iar de meritat, cu siguranță merită ca dealtfel și o plecare matinală pentru a evita aglomerația.

fedaia

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan

viel dal pan




Dolomiti Hiking: Drumetie pe Viel Dal Pan Reviewed by Karina Isar on duminică, iunie 14, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.