Istria pe Bicicleta: Croatia e Minunata pe Doua Roti!


Pedalare moderată - asfalt, drum de pământ, la deal și la vale
Traseu Istria - Pula: 80 km +/- 550m

Traseu Istria - Porec:  50  km +/-  400 m






Român fiind nu are cum să nu ți se încrețească un pic mustățile când auzi de orașul Pula din Croația sau de moneda Pula din Botswana. Eh, până în Botswana nu am ajuns, însă tura asta este vorba despre cum e să mergi în Pula cu bicicleta.



Oricât ne-ar distra tricourile și suvenirurile cu I Love Pula totuși, nu acesta este motivul pentru care am ales să vizităm Istria. Istria în sine este o destinație minunată din mai multe puncte de vedere. Focusul în povestea mea cade evident pe două trasee de bicicleală minunate pentru început de primăvară.




Pe scurt, concediul de Paști a venit cu o zi liberă bonus și asta nu a putut decât să ne încurajeze și mai mult să ne luăm tălpășița de pe meleagurile patriei și să ne bucurăm un pic de viață. 

Am ales Croația din câteva considerente: e o țară Catolică iar anul acesta Sărbătorile Pascale au picat la date diferite. Bingo! Evităm super turismul atras de astfel de celebrări. Un alt motiv a fost legat de climă - normal că doream să ne creștem cât de mult se poate șansele de a prinde vreme călduță (să nu ne cărăm cârca de haine după noi) - și a fost vreme de nota zece. Iar probabil cea mai importantă parte: Croația off season este o țară foarte frumoasă. Peisajul delurit, marea și țărmurile-i stâncoase sunt excelente pentru trasee de ciclism. 

Deși ai ceva de condus până acolo, a meritat efortul chiar și pentru numai patru zile. OK, adevărat, din patru zile două le pierzi cu drumul și astfel ai doar două zile full de vizitat, pedalat, relaxat și tot ce vrei.

Istria în sine este una dintre cele mai faine zone din Croația. Orășelele de pe malul mării pot fi deosebit de cochete și interesante iar off - season chiar este o plăcere să te bucuri de ele în lipsa turiștilor avizi de vizitat.

Inițial planul nostru pornise ușor diferit căci ne pusesem în gând să facem un circuit de două zile cu bicicletele. Cred, totuși, că am avut norocul de a da peste o hartă de trasee de pedalat și niște broșuri care ne-au făcut să schimbăm un pic planul. 

Practic noi planificasem să mergem Timișoara - Labin cu mașina (unde aveam cazarea în prima și ultima noapte) iar de acolo rezervasem o noapte în Pula urmând să facem pe biciclete Labin - Sveta Marina - Valtura Medulin - Pula în prima zi apoi în a doua să facem returul prin Pula - Rovinj - Pazin - Labin. Nu suna rău doar că am găsit acele hărți cu niște variante mult mai interesante așa că am schimbat la fața locului planurile.

În ziua în care am ajuns în Labin ne-am căutat cazarea - undeva la un sătuc de lângă. Dedic secțiunea de mai jos detaliilor despre cazare ca să pot continua cu poveste aici. Pentru că ajunsesem undeva dupămasa am luat în primire camera și apoi ne-am montat bicicletele și am pornit la o scurtă pedalare de seară până în Labin.


După câțiva km de pedalare am dat de o urcare absolut satanică spre inima orășelului. M-am pompat și hiperventilat de mi-au sărit capacele acolo. Phuaaaai ce dezamăgită am fost de capacitățile mele sub limita bunului simț. Se simte masiv că în ultimele luni am cam tras chiulul de la sport. 

După ce mi-am revenit un pic în fire am pornit mai pe bicicletă, mai la pas prin simpaticul orășel medieval. Ce am găsit a fost mult peste așteptările noaste. A fost o surpriză foarte plăcută și numai bine am mai uitat de gâfâielile urcării. După, somn și pregătire pentru cele două trasee din următoarele zile.








Până una alta, las aici un scurt video din tură.






Primul Circuit: Extremitatea Sudică a Istriei 



Dimineața ne-am trezit pe la 6 și ceva, am dejunat în tihnă și apoi am împachetat totul și am pornit spre Pula. Acolo urma să lăsăm mașina la apartamentul unde aveam cazarea rezervată pentru acea noapte și să începem circuitul de pedalat. Am ajuns, am găsit ușor cazarea, am prins loc bun de parcare și i-am dat pedală.

Am dat o scurtă plimbare prin oraș, așa de început, dar fără prea multe amănunte căci aveam timp mai degrabă seara de vizitat orașul. Am pornit împotriva acelor de ceasornic pe circuitul propus. Teoretic trebuia sa trecem prin Donji Kamenjak i Medulinski Arhipelag - pe la Premantura până la capătul peninsulei și apoi să ne întoarcem spre Medulin - Vodnjan - Fazana - Pula. Cu brio am ratat puțin intrarea spre Premantura așa că nu ne-am mai întors și am scos mica peninsulă din circuit. 

Am trecut scurt pe la cea mai veche carieră de piatră din Istria - am rămas cu gurile căscate la câta roca ședea rasă la boloboc. Dacă au croații ăștia ceva din belșug (în afară de mare) e piatra.


De aici am continuat direct spre Medulin străbătând o bucățică off road - așa a fost să fie, am mers în explorare. Nimic special, doar un pic de zgândăreală pe coclauri. Se poate evita cu siguranță și nici nu merita musai inclus căci nu are nimic interesant.



Și ajungem la Medulin unde ne îndrăgostim pe loc de albastrul impecabil al mării. Limpezimea apei îți permite să-i pătrunzi chiar și de pe țărm străfunduile iar asta combinat cu cerul fără cusur și toată energia noastră face un mic boom în cutiuța cu amintiri.




Nu am fost niciodată fană de mare, nu am înțeles nebunia estivală și mai ales dorința de a fi părtaș la ea dar pot vedea frumusețea unor stâncării elegant dantelate de o mare liniștită fără agitația turistică.  E ceva în imensitatea asta care induce calmul. E ceva frumos.




De la Medulin începem să mergem inland - spre satele din interiorul peninsulei (nu pot să nu mă gândesc la Medellin - din serialul Narcos, obviously nu are nicio legătură în afară de cea din capul meu). Still, Medulin - Medellin - funny.



Evident traseul este mai puțin palpitant ca și cel de pe malul mării însă cu traficul liniștit și ziua însorită lucrurile curg întro manieră deosebit de plăcută. Cea mai bună idee să venim aici! 

Pe drum mai găsim mici scăpărări de artă sau marketing. Suntem turiști - pozăm - râdem - plecăm!



Și-apoi când începeam să cam resimțim tura am ajuns la Fazana. Evident, um mic orășel pe malul mării - cochet cât încape, cu străduțe de piatră și clădiri vechi. Merită o scurtă plimbare prin centru iar noi nu ne grăbim câtuși de puțin.



Iar la final - Pula!!! Am băgat rapid o tură să bifăm și amfiteatrul, un pic de fâțâială ici colo și hai la o bere și un somn bine meritat. Ca notă personală: acest oraș e mai mult de bifat pentru glumele legate de denumire decât pentru ce are de oferit turistic efectiv. Normal, este și vorba de gusturi aici însă bottom line, pentru mine nu a fost un wow. 




Detalii Tehnice Traseu


Waypoints: Pula - Medulin - Liznjan - Sisan - Valtura - Marcana - Vodnjan - Fazana - Stinjan - Pula

Detalii: Traseul este 95% asfalt - 5 % drum de pământ. Nu există piste de biciclete însă în mare măsură sunt drumuri secundare, mai puțin circulate iar șoferii în general par să respecte bicicliștii pe stradă. 

Descriere: Prima treime a traseului e un continuu sus-jos cu diferențe mici de altitudine, perfect pentru încălzire. În doua treime, pe măsură ce o iei spre Nord urci aproape continuu (bucata asta adaugă cel mai mult la diferența de altitudine cumulată)
Ultima parte vine cu răsfăț - o coborâre sănătoasă și apoi un strop de peisaj vălurit cât să închei eroic. 






Sumar Tură:


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 77 km
  • Timp: 8 h 10 min
  • Timp de pedalare efectiv: 5 h 20 min
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 550 m
  • Cote de altitudine: 5 - 214 m
  • Viteză maximă atinsă: 50 km/h
  • Viteză medie: 14.5 km/h




Al Doilea Circuit: Vestul Istriei 


Pentru al doilea circuit am pornit din Nordul Porec-ului pentru a face o mica traversare prin oraș. Vizitarea orașului am lăsat-o totuși la final căci am vrut să îi alocăm un pic mai mult timp. Porec este un orășel minunat.



Am parcat mașina undeva întro parcare de la niște blocuri. Nu a fost cea mai grozavă variantă căci apoi am văzut ditamai parcările pentru turiști lângă malul mării. Nu ne-am făcut suficient temele de casă așa că ne-am orientat după tehnica: unde e sigur parcare moka.



Din Porec am pornit tot împotriva acelor de ceasornic, din nou, înspre Sud spre Vrsar. Cât de drăguț e orășelul!!! Nu e de ratat, cu străduțele-i (thank God cu sens unic) în cap și arhitectura înghesuită specifică reliefului creț ...  e chiar o bucurie să fim aici.




Din Vrsar îi dăm pedală mai la deal mai la vale spre interiorul continentului din nou. Activitatea se domolește pe măsură ce înaintăm spre zone mai rurale. Satele de pe aici în general arată binișor.

Oprim un pic în centrul ciudățel (prin care trec mașini) al orășelului Sveti Lovrec. Stăm să mâncăm la umbra unui bătrân copac din fața bisericuței apoi ne oprim la o cafea și pe urmă continuăm traseul coborând înapoi spre Porec.



Stăm aici (Porec) o vreme și rătăcim pe străduțe, apoi ne hotărâm să băgăm bicicletele și să dăm rapid o fugă cu mașină cu tot pentru a vizita și Rovinj. Am băgat bicicletele căci simțeam că nu mai aveam suficient timp și energie să coborâm și să urcăm canionul dintre Porec și Rovinj de două ori.




Auzisem multe păreri de bine despre Rovinj și normal că eram curioasă. A meritat din plin! Rovinj este un orășel frumos, romantic aș putea spune. Am hoinărit ceva pe străduțele orașului, ne-am ales și cu obiectul de cult al turistului - magnetul de frigider, am băut o cafea pe malul mării și am umplut cardul de memorie al aparatului.








Vreme bună, locuri frumoase ... a fost un mini concediu superb! Croația + bicicletă = best deal! 


Detalii Tehnice Traseu


Waypoints: Porec - Funtana - Vrsar - Flengi - Gradina - Sveti Lovrec - Zbandaj - Kadumi - Porec.

Detalii: Traseul este 100% asfalt fără piste de biciclete, trafic lejer (poate și pentru că eram extra sezon). 

Descriere: Tot așa, prima treime a traseului e un continuu sus-jos cu diferențe mici de altitudine. În doua treime spre interiorul Peninsulei Istria urci continuu iar ultima ai coborâre și drum drept.



Sumar Tură:


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 48 km
  • Timp: 5 h 27 min
  • Timp de pedalare efectiv: 3 h 25 min
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 370 m
  • Cote de altitudine: -3 - 203 m
  • Viteză maximă atinsă: 50 km/h
  • Viteză medie: 13.9 km/h

Traseu GPS Wikiloc






Unde Dormim?



Cum menționam mai sus, am lăsat pentru final detaliile despre locurile de cazare. Am ales pentru această tură să dormim la cazare și nu la cort pentru că atunci când am planificat toată treaba nu știam cum va fi vremea, dacă sunt deschise campingurile (marea majoritate se deschid la început de mai) și am preferat să mergem la sigur. Plus că fiind în extra sezon am prins și prețuri absolut decente la cazări.

Prima și ultima noapte am ales să dormim la Pensiunea Gabi din Vinez - un sătuc lângă Labin. Locul este absolut minunat iar gazdele, un cuplu de vârsta a treia, neașteptat de prietenoase.  Noi am închiriat un mini apartament în căsuța lor care pe lângă o curățenie fără cusur mai venea la pachet cu toate cele necesare în bucătărie, baie cu mașină de spălat, un spațiu de mâncat în bucătărie, un mic living combinat cu dormitor. Chiar am rămas impresionați de cazarea aceasta pe care o recomand cu toată încrederea. Adaug câteva poze - de sample.





A doua noapte am închiriat tot un apartment la periferia orașului (Pula, that is) - și din nou surpriza a fost plăcută. Tot așa, bucătărie, baie, living și dormitor - toate cu tot ce trebuie și foarte curat. De reținut: Apartment Ben este locația.



Partea faină la ambele cazări ai unde să lași mașina iar dacă ești cu bicicletele poți să le iei fie cu tine în apartament, fie să le încui întro anexă (la pensiunea Gabi).  Ca și prețuri - extra sezon au fost deosebit de decente: La Gabi a fost 122 lei/noapte iar la Ben 108 lei/noapte. Las aici și codul meu de reducere de pe Booking.com în caz că vă hotărâți să rezervați - nu strică 10% în minus.


Cost Info




Câteva informații sumare despre costuri - pentru a vă ajuta cu o estimare de buget.

     Cheltuieli cu transportul:

  • Vignetă Ungaria - 10 zile: 11 euro
  • Taxe autostradă Croația dus-întors:  40 euro
  • Combustibil: 180 euro

     Cazări (3 nopți): 75 euro

     Mâncare: 65 euro


  • A se nota: noi am avut mâncare la pachet - adică nu am luat mese în oraș - exceptând câte o bere, cafea, înghețată...


Total: 370 euro


Una peste alta, a fost minunat! Ne-am încărcat de energie, ne-am obosit în cel mai plăcut mod și ne-am bucurat de fiecare moment din această mică vacanță!







Istria pe Bicicleta: Croatia e Minunata pe Doua Roti! Reviewed by Karina Isar on duminică, iunie 17, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.