Dolce Far Niente in Dolomiti - Cum Am Petrecut Zilele de Relaxare


De voie, de nevoie este binevenită și un pic de relaxare în concediu. În acest articol am să pun laolaltă locurile pe care le-am văzut în zilele de pauză de cățărat pe munți - câteva idei despre ce poți vizita fără prea mult efort.




Cortina d'Ampezzo - Dragoste la Prima Vedere




Dacă tot am pus base camp-ul aici ne-am alocat câteva ore de plimbat prin orășelul de poveste. Prima - prima dată când am auzit pe cineva povestind de Cortina era acum câțiva ani buni la o bere în Timișoara și deși aveam clar posibilitatea să iau la puricat Google-ul să văd ce și cum am ales să rețin doar că e un loc fain în care cu siguranță voi ajunge. În mintea mea Cortina d'Ampezzo se conturase mai mult ca o zonă cu căsuțe răsfirate și  nu neapărat ceva atât de închegat cu atât de multă personalitate.  

Când am ajuns în Cortina afară ploua zdravăn cu picături ce păreau că nu demult au schimbat înfățișarea din fulgi în stropi...nu am putut distinge prea mult din mașină dar străduțele înguste cu suișuri și coborâșuri, clădirile vechi și milioanele de floricele de la geamuri mi-au făcut cu ochiul. Orașul este o mică perlă a iubitorilor de munte, rustic și cu stil. Totul arată impecabil și se vede că oamenii de aici stau aici nu din pură întâmplare, ci din pură pasiune. 

E frumos. E un loc în care m-aș muta ... mâine dacă ar fi posibil. Ce îmi place cel mai mult este faptul că așezarea este poziționată cum nu se poate mai bine, întro vale foarte largă - ceea ce înseamnă că este și însorită. 

Partea de centru include evident o zonă cu magazine de lux mai mult sau mai puțin interesante pentru gustul și buzunarul nostru dar nu am pornit nicidecum la shopping ci doar la căscat gura pe străduțele de aici. 




De reținut


  • Deși au centre de informare turistică foarte faine, aici nu veți găsi de cumpărat ghiduri de via ferrata și alte astfel de lucruri. Pentru ghiduri și alte cărți de genul puteți încerca la librăria din centru de vis-a-vis de biserică. 
  • Tot vis-a-vis de biserică este și brutăria. Pâine mai bună decât la supermarket dar nu vă entuziasmați prea tare, italienii or fi ei dumnezei peste paste și pizza dar cu pâinea nu au nicio treabă. Scumpă și proastă. 
  • Și că tot am adus vorba de pizza, nu se poate să mergem în Italia și să nu băgăm o pizza la mama ei. Un loc excelent cu mâncare de lins degetele, servire la foc automat și preț decent la aer rustic este Pizzeria La Perla. Recomand cu toată căldura și foamea din lume! 


  • Cu parcarea în Cortina e o chestiune delicată și rară. Variante, câteva, sunt în centru: 3 euro / oră. 

  • Există o variantă de a ajunge în centru pe un drum pietonal care pornește de la Camping Rocchetta peste deal. Plimbarea este excelentă iar din loc în loc sunt băncuțe și view-ul...este minunat. Scutești problemele cu parcarea și te bucuri de o plimbare ușoară. Noi asta am și făcut, ba mai mult, ne-am și oprit pe băncuță la un pic de baie de soare și lectură. 





Canazei La Munte cu Stil


După Cortina, am plecat în următoarea localitate unde am pus un nou base camp: Canazei are două diferențe majore față de Cortina: ca stil arhitectural este total altceva iar ca poziționare este situat întro vale ceva mai îngustă, deci mai umbrită. 

Este foarte interesant și Canazei-ul cu clădirile super pompoase, viu pictate și tumultul parcă și mai turistic decât în Cortina. Aici am văzut super mulți cicliști care păreau să nu țină cont de nicio vreme. Îi admir.



De reținut


  • Camping Marmolada este cea mai bună variantă de cazare la cort din Canazei. Este chiar în centru - deci aproape de magazine și toate cele. Ai ajuns, ai lăsat mașina acolo și nu îți mai bați capul. 
  • Canazei are deasemenea şi locuri ceva mai accesibile ca preţ de făcut cumpărături (Spar-ul din centru). 



Plimbare prin pădure la lacurile Pianozes, Aial și Pian del Conte



Tot la capitolul plimbare de revenire, am pornit direct din Camping Rocchetta ținând dreapta pe drumul principal spre pădure. De aici am continuat pe drumul forestier pe marcaj 432 până la primul lac: Pianozes.



Lago di Pianozes este un mic lăculeț verde cu o căbănuță lângă. Am stat câteva minute pentru niște poze, ne-am bucurat de moment și am plecat pe același drum spre următorul lac.



Următorul lac, Lago d'Aial semănă ca decor cu primul. Drăguț. Rămânem la o cafea că timp este o grămadă.



După cafea am continuat prin dreapta lacului pe o potecuță prin pădure spre următorul lac cu baraj: Lago Pian del Conte.





De aici se poate ajunge direct în șoseaua ce duce din Cortina d'Ampezzo spre Passo Falzarego. Noi ne întoarcem, însă, pe același drum înapoi spre camping.



Plimbarea are câțiva km, foarte mică diferență de nivel și durează cel mult două ore.



Traseu


  • Durată:  2 h
  • Distanță: 6.7 km
  • Diferență de nivel: +/- 300 m
  • Marcaj: poteca 432 din Cortina.




Alte câteva sugestii



Acestea sunt doar câteva sugestii, câteva obiective pe care am reușit să le includem în lista noastră însă în Dolomiți găsești să faci tot ce vrei în ceea ce privește turismul acesta de relaxare. 

Sigur că au o mulțime de SPA-uri, terenuri de golf, echitație, parapantă, ture off road, parcuri de aventură și alte cele.

Sunt o mulțime de telecabine și telegondole cu care poți vizita, contra cost, desigur, împrejurimile. Evident instalațiile funcționează și vara și iarna.



Poți lua mesele la restaurante cochete sau la cabane de munte. Hah, apropos de restaurante cochete. În ultima zi când am decis să plecăm spre casă chiar ne sărbătoream aniversarea și undeva pe drumul din munte în Passo Gardena am văzut un hotel - Chalet Gerard - care arătă absolut fantastic. Zici că era desprins din Pinterest. Frână și hai la o cafea.





Am intrat - interiorul era impecabil asortat, cu cele mai mici detalii, șemineu modern din sticlă, lemnărie - totul minimalist. Nici nu am cerut meniul în entuziasmul nostru am comandat direct două cafele. Apoi am văzut stelele asociate hotelului și ne gândeam în timp ce ne așteptam cafeaua dacă a fost înțelept ce am făcut. Cu ochii cât cepele și inima strânsă am luat nota de plată și am văzut 5 euro pe două cafele. WOW. Mă întreb cât cereau la noi dacă era un asemenea hotel în vârful muntelui... probabil nicidecum pe atât de decent ca și aici.


Ideea de bază: go visit the Dolomites!











Dolce Far Niente in Dolomiti - Cum Am Petrecut Zilele de Relaxare Reviewed by Karina Isar on duminică, aprilie 01, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.