Pedalare de Duminica pe Malul Muresului in Ungaria


Pedalare ușoară - moderată: 68 km - asfalt, drum de pietriș, drum de pământ ... totul pe plat.




Cu dor de pedalat ieşisem săptămânile trecute la o tură pe pista de pe malul Begăi dar deşi este faină pentru un pic de mişcare normal că te cam plictiseşte după câteva ture mai ales că peisajul nu ajută absolut deloc.

Plictiseală mare mon cher, ce să faci, ce să faci? ... că aş merge la pedalat dar nu am chef de pistă, nu am chef de nămoleală nu am chef de bizoni de trafic...şi atunci cum am stat noi şi am copt idei ne-am chitit pe Ungaria: aproape, piste, trafic civilizat, păi ce mai stăm? Haide!



Am pus toate cele în maşină şi ne-am dus glonţ spre Mako. Am oprit şi am debarcat chiar în parcarea de la Spar (ne-am făcut plinul şi de paste semipreparate pentru turele la munte, yey!)




Şi de aici pedalare de voie direcţia Szeged. Iniţial ne gândisem că poate au pistă care merge de la Mako la Szeged, ce e drept am plecat aşa pe nepusă masă şi nu ne-am interesat mai deloc de trasee, piste şi alte cele. Am urmărit pista din oraş, până la ieşirea din Kiszombor. De aici am continuat pe şoseaua 43 o bucată scurtă până am observat un drum ce ducea spre malul apei (Mureş that is) şi împinşi de curiozitate am purces să vedem cum arată. 

Păi am văzut că se prezintă impecabil iar pe maps părea să meargă lejer până în Szeged. Lux! Trafic zero, linişte şi curăţenie ... ce să mai şi ceri? (poate ceva munte, dar nah...Ungaria)



Drumul este unul de pietriş / zgură - like şi un strop de asfalt spre final. On top of that, evident că e foarte bine realizat. Noi am rămas impresionaţi de lipsa totală a gunoaielor de pe mal.... Ştiţi cum zic, în România altfel se trata problema, cum să ai un mal şi să nu ai tu un PET, o coajă de sămânţă, un cauciuc... aia-i. Aici totul era lacrimă, clar ungurii sunt extratereştrii.





De menţionat, noi chiar dacă am intrat pe drumul de pe dig după Kiszombor, drumul începe din Mako deci se poate şi aşa. 

Bun, astea fiind spuse, am ajuns după 30 şi un pic de km în Szeged unde am dat o tură de centru şi ne-am aşezat cu încredere la o pizza. După ce fusesem în ultimul timp în ţări balcanice cu meniu 99.99% axat pe cărnuri e fain să ajungi undeva unde oamenii au auzit şi de legume, de variante vegetariene, mofturi din astea.



Recomand, am mâncat o pizza super bună la Pizzaguru. Am mai fost odata aici şi chiar ne-a plăcut. Repede, bun şi ieftin. Am recăpătat forţele (vorba vine cu burta plină a scăzut randamentul la pedalat) şi i-am dat pedală înapoi spre Mako.





Am coborât de pe dig şi am re-abordat pista din Kiszombor pentru a ajunge un pic mai repede întrucât se însera. Tura a fost una excelentă de Duminică. #unguriirulz :D (sfertul maghiar din mine e mândru). 







Sugestii, recomandări şi lucruri de care e bine să ţineţi cont



  • Best time: Primăvara / Toamna
  • Relief: ca-n palmă
  • Siguranță: Super safe - Pe dig nu circula mașini iar în trafic bicicliștii sunt respectați
  • Starea pistelor: Nu se prea merge pe piste propriu-zis dar traseul e perfect pt MTB / Trekking.
  • Circuit: Mako - Kiszombor - Dig - Szeged - Dig - Kiszombor - Mako
  • Puncte de interes: Szeged - centru, aquapark.


Sumar


  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 68 km
  • Timp: 5 ore 40 minute
  • Timp de pedalare efectiv: 4 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 130 m (lol, calculat cu tot cu treptele de la pod) 
  • Cote de altitudine: 70 - 90 m
  • Viteză maximă atinsă: 40 km/h
  • Viteză medie: 17 km/h





Pedalare de Duminica pe Malul Muresului in Ungaria Reviewed by Karina Isar on luni, aprilie 03, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.