Ghiocei de Poveste in Platoul Vartoapelor, Locul de Unde Izvoraste Primavara






Să vedem, am tot ezitat să scriu, să nu scriu, să spun cum se ajunge, să nu spun... trista realitate e că uneori în ţările mai puţin civilizate, cum este şi cazul României, e mai bine să ţii ascunse locuri din acestea vulnerabile la hoardele de turişti mai bine sau mai rău intenţionaţi. 

Well, treaba face ca am avut de învăţat de la islandezi (better said nordici în general) că natura este a noastră a tuturor şi nu e corect să îngrădeşti accesul nimănui la ea. Oamenii trebuie să înveţe să se poarte şi să respecte natura iar asta e greu să se întâmple în lipsa unui contact cu ea.




Platoul Vârtoapelor din Şureanu atrage atenţia an de an prin minunea primăverii: ghioceii. Şi dacă vă imaginaţi o poeniţă cu ghiocei ... think again, how about zece hectare de ei?



E greu de imaginat aşa ceva dar literally oriunde te uiţi vezi ghiocei! Platoul Vârtoapelor so to say este o zonă carstică împădurită cu numeroase prăbuşiri în structurile subterane, fapt ce a modelat şi răs-modelat suprafaţa şi de unde şi-a primit şi numele de vârtoapă. 

Peisajul pitoresc, liniştea şi aerul curat te îmbie la o plimbare fie ea şi mai pieptişă pe alocuri. În nici două ore de mers te trezeşti însă învăluit de mii de ghiocei.



Noi când am urcat şi am dat de primii care ne-au întâmpinat am zis, eh, nah, câţiva ghiocei gândindu-ne parcă deja că e tot ce auzisem despre lor a fost un pic supraevaluat însă pe măsură ce am înaintat şi am început să ridicăm privirea de la macro am rămas cu gurile căscate.



Atâta amar de flori nici în filme nu am văzut şi unde mai pui că de abia începeau să înflorească! O frumuseţe! Platoul nu e marcat, traseul nu urmează vreo anume potecă şi ţi-e greu să şi păşeşti printre ei căci oriunde pui piciorul e covor de flori. E minunat! Nu ne-am dezlipit prea uşor deşi începuse să şi picure.



Şi-acum în ceea ce priveşte traseul deşi este unul uşor trebuie abordat cu grijă pentru că nu are niciun marcaj şi riscul de a te rătăci totuşi este prezent. Recomand folosirea unei aplicatii de GPS montan.

Pornirea se face din Grădiştea de Munte urmând drumul forestier ce şerpuieşte deasupra aşezării. Se poate urca (pe vreme bună) şi cu maşină mică sau se poate urca la pas. Chiar unde este ultimul punct unde se pot lăsa maşinile (sus) există sursă de apă de la localnici.






Tura asta am plecat la colindat în număr mare: 32 de oameni în total. Oamenii din Sibiu sunt organizaţi şi hotărâţi se pare :P

Photo: Dan Jurca 


Și-apoi mai era și minunea asta de cățelandră cu noi! E din categoria love at first sight! Ghioceii ca ghioceii dar eu m-am topit la ochii ei! Păcat că nu era extrem de sociabilă cu străinii că aș fi smotocit-o toată ... dar e de înțeles să fie ușor bulversată când dă de atâția oameni și de atâta natură ... loc de pierdut energia. Oricum, minunată!




Last but not least, perioada în care puteţi admira ghioceii este mijloc de Martie - Mijloc de Aprilie. 
Nu uitaţi să aveţi grijă pe unde călcaţi pentru a deranja cât mai puţin natura, încercaţi să urmaţi potecile făcute de oamenii dinaintea voastră şi mai ales: nu culegeţi florile.  Pentru cele două zile de ţinut în vază e păcat să le rupeţi.







Traseu



  • Durata: 3 h 20 (2 h traseu efectiv)
  • Distanta: 5.3 km (circuit)
  • Diferenta de altitudine: +/- 400 m
  • Marcaj: nu există


GPS Track MapMyHike








Ghiocei de Poveste in Platoul Vartoapelor, Locul de Unde Izvoraste Primavara Reviewed by Karina Isar on luni, martie 27, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.