Here we are: Korab Cel Mai Inalt Varf din Macedonia si Albania


Korab, acoperişul Macedoniei şi al Albaniei deopotrivă, mi-a rămas pe listă de la prima întâlnire când am făcut cale întoarsă de la mijlocul traseului datorită zăpezilor. But we are back and we will conquer you this time!




Cum Ajungem Acolo si Unde Dormim?


Zis şi făcut! Deci să recapitulăm cum era cu traseul?  Ah, da zonă de frontieră, trecem pe la nenea jandarmul să îi spunem că vrem pe Korab! Şi încă ceva, în acest parc se percepe o taxă de intrare (50 de euro cenţi de persoană) care se poate plăti la punctul info turistic din Mavrovi Anovi. 

Din Skopje am purces fuguţa spre Vestul Macedoniei în Mavrovo National Park pentru a ajunge la Strezimir punctul final de frontieră unde aveam să campăm pentru noaptea asta. 



De la Volkovija facem dreapta şi urmează să părăsim asfaltul pentru o bucată de timp. Drumul are o lungime de 14 km pentru care ai nevoie cam de o oră să îl străbaţi cu o maşină mică. Pentru maşini de teren e piece of cake.  Pe la jumătatea drumului ajungem la primul punct de frontieră unde musai să vă opriţi pentru a fi legitimaţi de autorităţile vamale (jandarmii în cazul acesta). 

Acum patru ani când am fost spre Korab am urmat acelaşi curs şi am dormit la Strezimir, al doilea punct de jandarmi de mai sus iar acum am făcut exact acelaşi lucru pentru că nu există absolut nicio altă variantă în zonă. Singura diferenţă de tura asta, am găsit mai mult gunoi şi nici urmă de jandarmi aici. Aparent se mutaseră toţi la punctul de jos, nu aş şti să spun dacă provizoriu sau for good.

Încă ceva de adăugat aici: nu există nicio facilitate în ceea ce priveşte toaleta, apă şi alte cele însă este cea mai bună opţiune pentru a pleca devreme în traseu.




Traseul şi Povestea


Tura asta chiar am mers la risc pentru că ziua precedentă a fost una cu ploi torenţiale în zonă şi prognoză de furtună şi ploi sănătoase în ziua în care aveam planificat vârful. Dar având în vedere că vremea la munte este cât se poate de schimbătoare am decis să facem aşa: urcăm la Strezimir, campăm acolo fie ce o fi iar dimineaţa vedem dacă vremea se îndreaptă pornim spre vârf iar dacă nu, ne strângem cartafusele şi mergem spre Mavrovo Lake - turism din maşină, asta e.

Toată seara a plouat şi a bătut vântul zdravăn iar dimineaţa cu mari emoţii am tras fermuarul de la cort şi nu ştiam ce să cred. Afară era un soare palid rău care se chinuia vădit să aducă un strop de căldură printre norii care păreau nesiguri: pleacă sau aduc alţii mai urâţi? 

Ne-am tot fofilat ce să facem să mergem, să nu? Am dejunat şi încă nu eram siguri dar trăgeam evident spre hiking! Iar decizia finală a fost what the heck hai să vedem dacă reuşim. Aşa că hopa sus spre Korab!



Cu o zi înainte trecusem pe la punctul info din Mavrovi Anovi unde ne-am consultat un pic cu ghizii montani despre traseu. Am aflat că nu este cine ştie ce tehnic însă nici foarte uşor. Partea bună: este foarte bine marcat şi suplimentar am folosit şi un track de GPS în caz că ratăm ceva ... mai ales după experienţa cu Titovul. 

Pornim la deal prin spatele clădirii jandarmeriei prin pădure cu o pantă numai bună de încălzire şi noroială.


La scurt timp după ce ieşi din pădure dai de o stână deci atenţie la câini căci traseul trece fix prin ograda omului. 

Mai sus de stână, la 5 - 10 minute chiar pe traseu daţi de ultimul punct în care puteţi alimenta cu apă iar tot de aici începe şi poteca alpină şi peisajul începe să devină fin ce în ce mai apetisant.



Urcarea este continuă şi încă nici urmă de Korab. Deschiderea ce urmează la prima cotitură  mai zdravănă spre dreapta te lasă uşor cu gura căscată căci peisajul este deosebit de frumos iar munţii alternează armonios când blânzi, când aprigi şi stâncoşi.




Suntem pe la jumătatea traseului şi pare-se că vremea s-a îndreptat la fix iar poteca ce urmează este lejeră pe curbă de nivel cu o căldare impresionantă în partea stângă, nişte munţi aproape rotunzi şi verzi în spate şi vârfuri atât de tăioase în faţă încât nici nu şti unde să îţi fixezi privirea mai cu seamă.


Târzior abia se arată şi Korabul la dreapta de cele două vârfuri duble şi ascuţite. Atât de aproape şi totuşi mai avem un pic de urcat.



Ascensiunea finală de face prin stânga vârfului şi chiar nu ridică dificultăţi. La mijloc de iunie noi am mai prins ceva limbi de zăpadă însă nimic ce să necesite anume echipament.




Am avut noroc se pare. Anul acesta iarna fusese mai blândă comparativ cu acum patru ani când întreaga vale era bine îmbrăcată în zăpadă - evident în aceeaşi perioadă a anului.



Şi finally, în cele din urmă am ajuns pe vârf 2764 de metri de Korab! Yeeeey target unlocked! Am spălat un pic din ruşinea de la Titov!



Am urcat binişor în mai puţin de patru ore însă la coborâre ne-au cam ucis un pic genunchii care oricum s-au cam tăiat la o întâlnire inopinată cu câini de stână. Problema era că ciobanii, amândoi erau deja destul de departe, jos în vale iar cu vântul din spate câinii ne-au depistat din timp. Am rămas înmărmuriţi geană la colţii câinilor până a urcat ciobanul - mi-a fost întradevăr frică 20 de minute am trăit cu mintea în derivă şi câinele la 15 m de noi. Am luat loc pe o piatră în timp ce mă gândeam dacă acesta o să fie momentul în care voi vedea cum funcţionează 112 pe munte. Din fericire a ajuns şi omul şi ne-a escortat safely printre căţei şi oi. 

Nota bene, dacă ai crezut că România are multe stâne şi oi wait to see Macedonia! Haos! Peste tot stâne, oi şi pentru fiecare turmă vorbim de câte 6 - 8 câini mari şi fără pic de frică. Trebuie mers cu grijă căci treaba e serioasă şi nici să nu vă gândiţi la ture pe bicicletă! Noi ziceam la un moment dat că ar fi fain...dar nu! :)





Traseu Varful Korab


  • Timp: 7 h cu pauze incluse
  • Distanță: 17 km
  • Diferență de nivel: +/- 1300 m
  • Marcaj: Bandă Bulină Roşie
  • Surse de apă: la stâne


Bottom line sunt cum nu se poate mai fericită că am marcat Korabul, cel mai înalt vârf din Macedonia şi totodată Albania! One peak, two countries! Advice: mergeţi, traseul este foarte frumos!

Înainte de a-i da bice spre casă ne-am mai perindat un pic pe meleaguri macedoniene pe lângă lacul Mavrovo și Debar.  Fain, fain fain ... și da, am făcut un pic de yoga cu o priveliște minunată scăldată în primele raze ale dimineții!











Here we are: Korab Cel Mai Inalt Varf din Macedonia si Albania Reviewed by Karina Isar on miercuri, septembrie 28, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.