Honeymoon in Islanda - Ziua 6: Mytvan Nature Baths, Hiking in Est si Desert Vulcanic


Long story short: Înviorare de dimineață în pași de hiking deasupra orășelului Seyðisfjörður, ne mutăm spre Nord adăugând la listă două cascade ce nu trebuie ratate: Detifoss și Selfoss, prindem prima furtună de nisip iar apoi seara o încheiem printre aburi termali la Myvatn Nature Baths - una dintre splendorile țării!




Cum a arătat pe Maps ziua noastră!






Am început ziua slightly illegal. Să explic: aseară am ajuns la camping târziu când deja recepţia se închisese iar dimineaţa am plecat devreme pe când ea încă nu se deschisese. Ce e drept, am dormit în parcarea campingului, iar duşul l-am plătit căci era cu fise (100 isk = 90 secunde). Dar acţiunea noastră nu s-a bazat numai pe economie, ci și pe un gând nobil. Deşi bătea vântul tare şi din când în când ploua în rafale, sus părea să se lumineze, aşa că am dat năvală spre locul de unde începea traseul spre Bjolfur, unul dintre cele şapte vârfuri din circuitul vikingilor de aici din zonă. It's hiking time!!!



Hiking deasupra orașului Seyðisfjörður


Circuitul vikingilor include un traseu probabil de mai multe zile pe toate cele şapte vârfuri de peste 1000 metri care veghează asupra golfuleţului: Sandholatindur, Bjolfur, Nontindur, Hadegistindur, Strandartindur, Snjofjall si Baegsli. Pe fiecare vârf este o ştampilă, astfel că la final, după ce ai colectat toate cele 7 ştampile poţi să te numeşti simbolic VIKING.


Targetul nostru nu era vârful Bjolfur căci, vremea nu ne permitea chiar atât, însă, sub vârf undeva la 700 metri altitudine trebuia să găsim un punct de belvedere fain.


Am coborât de pe şosea aici şi am început să o luăm agale la pas pe drumul de pământ printre rafale de ploaie, soare şi un vânt care pe cuvântul meu te putea doborî de pe picioare. Bătea atât de tare încât a reuşit să îmi susţină greutatea înclinându-mă contra lui. This is new, nu că aș fi o greutate mare pe acest Pământ, la cele 50 kg pe care le port, dar să te poți lăsa în voia sorții în vânt, fără să dai cu nasul de pământ e ceva!


De la şosea până la punctul de belvedere este o distanţă de 5 kilometri (dus) şi o diferenţă de altitudine de +/- 250 metri. Traseul este foarte uşor şi se poate face chiar şi cu maşini off-road (evident recomand plimbarea), iar priveliştea de sus merită toată atenţia.



Am observat o chestiune la islandezii aceştia - nu prea îşi marchează traseele (cel puțin astea ușurele) şi nu prea oferă informaţii despre distanţe sau timp. Am plecat de la maşină cu mâinile în buzunare, fără nici măcar un dop de apă la noi, gândindu-ne că punctul de belvedere e un pic mai sus, după colţ… după 5 kilometri, timp de o oră jumătate, am ajuns . :)



De aici am oprit din drum în oraşul Egilsstaðir la o cafea, apoi am plecat spre Nord - am găsit aici o cafenea faină ce ne-a îmbiat fără doar și poate cu terasa ei însorită: Salt Bistro.


Prima noastră furtună de nisip!


Când tocmai mă întrebam oare cum o fi Nordul şi mă gândeam că o să îmi fie dor de peisajul arid, vulcanic, al câmpurilor de lavă, ne-am pomenit cu un peisaj fantastic: şoseaua ne ducea prin mijlocul unui platou vulcanic, iar în depărtare, cufundaţi în prima noastră furtună de nisip, se vedeau munţi negri bine conturaţi şi un strop mai departe, piscuri acoperite de zăpadă. Totul era învăluit într-o lumină caldă de soare ce îşi pregătea tărâmul pentru a apune.




Şi cum islandezii au ştiut că privitorul vrea mai mult, au plasat o parcare panoramică în cel mai frumos punct. Am şi oprit şi ne-am gătit prânzul absorbind de la geamul maşinii tot orizontul. L-am absorbit până și printre dinți căci aveam praf și nisip peste tot! 





Dettifoss, cascada cu cel mai mare debit din Europa si Cascada Selfoss



De aici am pornit cu acelaşi peisaj selenar pe drumul 862 şi 886 spre cascada cu cel mai mare debit din întreaga Europă: Dettifoss şi sora ei mai mică, în amonte, Selfoss.


Ca notă, mai este un drum de pământ puţin mai înainte care duce spre cascade însă este într-o stare foarte proastă iar noi am preferat să alegem varianta cu asfalt. După Dettifoss, continuând spre nord ar mai fi ceva obiective interesante însă dacă vreţi să ajungeţi la ele este totuşi recomandat să alegeţi primul drum, cel mai rău.



Dettifoss şi Selfoss clar nu sunt de ratat pentru că, din nou, nici una dintre ele nu seamănă cu alte cascade.




Dettifoss excelează prin grandoare în sine, prin debitul de apă care aproape că îţi dă vertij privindu-l, iar Selfoss cu coloanele-i de bazalt nu conteneşte să îşi revendice o admiraţie îndelungă.



Mytvan Nature Baths


Iar dacă tot suntem pe teren activ vulcanic în sfârşit vom testa şi unul dintre cele mai renumite puncte de atracţie din Islanda: băile termale.



Şi ca să fiu specifică, nu am fost la cunoscutul Blue Lagoon - care este frumos, dar pe cât de frumos pe atât de artificial. Am fost la Mytvan Natural Baths, un loc rupt din Rai şi clădit pe Pământ - nişte băi termale naturale atât de minunate şi speciale!



Pot să spun că este prima zi de când suntem în Islanda în care am avut o vreme atât de grozavă. Am prins cel mai frumos apus de până acum, iar asta a făcut întreaga experienţă să fie de zece ori mai frumoasă. O zi excelentă încheiată într-un bazin termal cu apă albastră cu vedere spre munţi şi mângâiat în cele din urmă de explozia fantastică de culori a apusului perfect. Şi apoi somn de voie și sulf de nevoie lângă Hverir, un crater vulcanic ce bolboroseşte neîncetat. Unde trebuie să semnez pentru a mă muta aici? :)

























Honeymoon in Islanda - Ziua 6: Mytvan Nature Baths, Hiking in Est si Desert Vulcanic Reviewed by Karina on luni, noiembrie 09, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.