Honeymoon in Islanda - Ziua 3: Hiking la Haifoss si Prima Plaja cu Nisip Negru


Long story short: Azi e zi cu soare, deci pornim la un pic de hiking spre Cascada Haifoss, iar tot la domeniul cascade, mai avem pe meniu alte două impresionante: Seljalandfoss şi Skogafoss. Scurtă vizită la muzeul în aer liber de la Skogar şi primele plaje cu nisip negru de la: Reynisfjara şi Dyrhólaey. Somn de voie la Vik.

iceland-vik


Noaptea asta am dormit legănați la propriu căci atât de tare sufla vântul încât mișca destul de zdravăn mașina. M-am trezit de câteva ori să văd dacă încă suntem tot acolo unde am parcat seara sau am fost plimbați de vânt altundeva.


Cum a arătat pe maps ziua noastră!



De pe F26 (Sprengisandsleid) am pornit înapoi pe același drum pe Road 32 dar la intersecția de după podul de lemn am urmat drumul 332. Pauză de hiking, ne întoarcem și coborâm spre Sud pe 26, 271 și apoi intrăm pe Ring Road 1 de la localitatea Hella. Ținem Road 1 până la destinația finală (Vik), cu două abateri liniare 218 spre Dyrholaey și 215 spre Reynisdrangar.





Hiking spre Haifoss Waterfall


Vântul acesta a făcut însă, treabă bună pentru dimineața căci a cam alungat norii de pe cer și astfel am dat binețe și noi soarelui islandez.

iceland-sprengisandsleid

iceland-sprengisandsleid

Am dejunat pe tărâm vulcanic și apoi am zis că trebuie să profităm de această zi și să o sărbătorim cu un strop de hiking spre Háifoss, a doua cea mai mare cascadă din Islanda. Partea faină este că atunci când am plănuit traseul circuitului, nu am şi studiat în detaliu cum arată fiecare cascadă în parte şi asta a fost excelent, pentru că surpriza a fost pe măsură, la fiecare obiectiv. Aveam o idee în mare cam ce fel de cascade sunt dar nu ştiam exact la ce mergem.

iceland-hekla

Am lăsat în urmă minunatul deşert şi ne-am întors pe drumul F26 apoi pe 32. După podul mare din lemn am făcut dreapta pe drumul de piatră 332 ce duce spre Stöng și Háifoss. Am continuat cam 3 kilometri pe un drum de pietriș, apoi am lăsat mașina și am luat-o la pas pentru încă 5 kilometri până la cascadă, dar am fi putut merge lejer cu mașina în ciuda indicatorului care permitea accesul doar vehiculelor dotate cu 4X4.

Deși mergeam pe un soi de platou, fără semne de ceva forme de relief, vedem la distanță o cascadă – clar că dacă o vedem deja trebuie să fie mare, dar când am ajuns am rămas fără cuvinte, deoarece noi din depărtare, vedeam doar o foarte mică ante-cascadă. Mai mult, Haifoss este compusă de fapt din vreo trei cascade care sunt imense: I-MEN-SE, cu căderi de 122 m!

iceland-haifoss

O cădere mare în partea dreaptă și o cădere mare în partea stângă, cu bonus un curcubeu dublu. Probabil pe măsură ce tot ajungem de la o cascadă la alta am să vă spun că “e cea mai frumoasă”, dar cu certitudine asta va rămâne una dintre cele mai mari şi impresionante din țară.

iceland-haifoss

iceland-haifoss iceland-haifoss iceland-haifoss


Vă imaginaţi că a urmat o serie lungă de poze...şi poze...şi poze! Când am ajuns acasă, la partea cu sortatul şi post-procesatul m-am luat cu mâinile de cap, dar asta e... :)


iceland-haifoss

iceland-haifoss

Seljalandsfoss Waterfall


Mai departe pornim spre următoarea splendoare: cascada Seljalandsfoss care a venit cu o schimbare masivă de vreme: de la soare și cer senin am ajuns din nou la ploaie. Aici vremea este mai capricioasă ca oriunde, frumusețea vine cu prețul ei! Nici cascada asta nu trebuie ratată sub nici o formă, pentru că este diferită, specială și poți traversa prin spatele ei, de jur împrejur pentru a o admira din toate unghiurile.


iceland-seljalandsfoss

Skógafoss și Skogar


Împachetăm și mergem mai departe la Skógafoss și Skogar. Să detaliem: Skógafoss este o altă cascadă de neuitat cu un debit îndrăzneț și plajă cu nisip negru în fața sa. Subliniez, nisip negru!

iceland-skogafoss

iceland-skogafoss-black-sand


Lângă cascadă, după complexul turistic salutăm și Skogar-ul – un open air museum cu căsuțe tradiționale islandeze mai vechi și mai noi. În unele poți vizita și interiorul și chiar sunt tare curioase.

iceland-skogar

iceland-skogar

Plajele negre de langa Vik: Reynisfjara și Dyrhólaey


Repede-repede ne mutăm cuibul, căci mai avem de văzut plajele cu nisip negru de la Reynisfjara. Dar până să ajungem aici mai trebuie să fac o constatare: dacă am spune că România este o țară diversificată sub aspectul peisajului, imaginați-vă că în Islanda la fiecare 30-50 de kilometri totul se schimbă la 180 de grade. Schimbările de peisaj sunt atât de dramatice încât nu ai cum să nu tresari și să nu îți umpli sufletul de emoție. Asta le povesteam şi prietenilor când ne-am întors: frumuseţea ţării nu este dată doar de câteva obiective interesante ci şi de diversitatea foarte mare de care are parte privitorul pe distanţe atât de scurte. Nici nu apuci bine să te obişnuieşti cu un peisaj, să înmagazinezi informaţia, că rămâi cu gura căscată la următorul.

Dacă nu notam toate aceste trăiri la momentul respectiv, cred că nici nu ţineam minte atât de multe detalii. E foarte multă informaţie vizuală şi emoţie deodată, ceva greu de imaginat fără să experimentezi tu însuţi.

iceland-sprengisandsleid

iceland-haifoss

iceland-dyrhólaey

Am ajuns la Dyrhólaey și suntem impresionați până la cer! Am prins un ocean agitat cu valuri mari ce se repezeau cu putere spre țărmul negru ca tăciunele și care erau parcă chitite să facă dinadins spume pentru a contrasta întinderea vulcanică. Asta nu e tot, căci cerul ne răspundea cu aceeași monedă lăsându-și norii să coboare îndrăzneț până la întâlnirea cu giganții înălțați din adâncuri. Așa un peisaj dramatic este până și pentru cei mai umblați globetrotters, greu de absorbit. Nu ne mai săturăm privind în zare, fugim din calea valurilor, râdem și aproape uităm de gradele puține de afară. Aici este Paradisul, l-am găsit...tot e concentrat în Islanda!!!

iceland-dyrhólaey

iceland-dyrhólaey

iceland-dyrhólaey

Mai ne rămâne Reynisfjara și apoi să campăm undeva în localitatea Vik. La Reynisfjara avem de-a face cu o altă plajă neagră, de data asta şi cu acele celebre formațiuni cilindrice de bazalt. Tot aici, la Reynisdrangar, ca bonus vedem primii pufini – păsărelele acelea curioase care nu-s nici pinguini nici alt soi mai zvelt. Din păcate aici ni se cam întunecă orizonturile și ne lasă și bateria la aparat așa că musai ne revedem cu acest loc dimineața următoare.

iceland-black-beach

iceland-black-beach


Am înnoptat în camping-ul din Vik, un loc unde gasești tot ce îți trebuie - am plătit 2800 ISK pentru două persoane. Preţul include şi taxa de duş iar campingul arată foarte bine, este îngrijit, curat şi evident, liniştit.  Am adormit cu gândul la dimineaţă, la reîntâlnirea cu ţărmurile negre şi la surprizele de mâine! 

iceland-black-beach-fjords

iceland-black-beach

iceland-black-beach

iceland-black-beach


iceland-haifoss


Honeymoon in Islanda - Ziua 3: Hiking la Haifoss si Prima Plaja cu Nisip Negru Reviewed by Karina Isar on luni, octombrie 19, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.