Doua Trasee Usoare de Iarna in Muntii Tatra - Slovacia



Două ture scurte care vă pot umple jumătăţile de zi: Ziarska Chata şi Cascada Skok.




Ziarska Chata



Cum Ajungem Acolo?


Pentru a ajunge la baza traseului, din Liptovski Mikulas o luăm spre localitatea Ziar. Undeva după ea este o parcare mărişoară unde vom lăsa maşinile. Când am fost noi nu a fost cu plată, deci aş îndrăzni să spun că e moka.





De la parcarea asta continuăm pe acelaşi drum pe care se poate urca şi cu maşina atunci când condiţiile meteo permit. Noi am plecat din Timişoara dimineaţa dar am prins super trafic pe drum şi am ajuns în parcare pe înserate. Am urcat la frontală dar eram pregătiţi pentru asta, ştiam de la bun început că sunt şanse să se întâmple aşa.

Drumul în sine nu este deosebit de spectaculos dar pe iarnă totul arată bine! Nu prea am văzut mai nimic în jur dar am recuperat a doua zi când am coborât pe lumină.




Seara am ajuns la cabană, ne-am luat în primire camerele, am mâncat un pic şi somn. Dimineaţa plănuiam să ne strângem catrafusele şi să îi dăm în conitnuare la deal spre vârful Baranec de unde urma să coborâm pe piciorul muntelui până în parcare.



Adevărul este că nu ne aşteptam ca de 1 Decembrie să fie chiar atât de multă zăpadă. Mai sus de cabană erau pe alocuri mai bine de 50 cm de zăpadă fresh. După primii paşi am început să ne pregătim psihic pentru o nereuşită de a face traseul propus.



Pe lângă noi treceau lejer oameni cu schiuri de tură, cu rachete de zăpadă... noi înotam. Aproape că ne simţeam ca şi cum ne-am fi dus în şlapi la munte. Eram singurii care porniseră la trekking prin zăpada aia.



Cu câteva ore înainte, seara, când am urcat spre cabană afară ningea. Dar ziua se aşternea cu vreme bunicică. Am mers noi ce am mers,  dar uşor nu a fost. Am parcurs vreo 2 km şi ceva cu o diferenţă de altitudine de 400 m în aproape 3 ore.



Pentru că habar nu aveam pe unde era traseul am bălăurit o țâră prin zăpadă, am făcut cu schimbul la spart zăpada dar cu toate astea, în cele din urmă am ajuns la Pod Homolkou la formidabila altitudine de 1700 m de unde am decis că este înțelept să facem cale întoarsă.





Pe drum înapoi ne-am tot oprit să îi urmărim pe niște unii (probabil cei de dimineață) care ajunseseră pe vârf și coborau elegant cu schiurile. Erau doar ei și muntele, minunat.




Am tot stat până i-am pierdut din priviri apoi i-am dat și noi la vale pe propriile urme. Chiar și așa scurtă, plimbarea a meritat din plin.






Detalii Despre Traseu


Ziarska Chata - Pod Homolkou - Ziarska Chata - Parcare

  • Distanţă: 9.3 km
  • Diferenţă de Nivel: + 400 / - 800 m 
  • Timp (iarnă): 6 ore (4 ore de mers efectiv)
  • Marcaj de iarnă nu există


GPS Track Wikiloc





De Reținut



  • Ziarska Chata este un loc excelent pentru schi de tură - iar în Slovacia oamenii chiar se înghesuie la asta.
  • De la Ziarska Chata ai două variante de trasee spre două vârfuri din proximitate: Baranec și Banikov. Din ambele zone se poate face schi de tură.
  • Pe timp de vară se poate urca și cu mașina până la cabană. Parcarea costă 10 euro  / zi pentru cei ce dorm în camere. Dacă alegi să stai la prici nu ai voie să urci cu mașina.
  • La cabană ai camere de 4, de 8 și priciuri. Pentru priciuri trebuie sac de dormit, pentru camere nu. Deasemenea există duș cu apă caldă și overall cabana este foarte curată. Servesc și de mâncare dar din câte am înțeles, micul dejun nu e cea mai fericită opțiune. Pe lângă asta dacă ceri apă caldă pentru cafea este 10 cenți, pentru termos - 1 euro. Cabanierul este destul de sictirit dar cine stie, l-om fi prins noi în zilele proaste.







Cascada Skok




Cum Ajungem Acolo


Traseul spre Cascada Skok începe din Strbske Pleso. Sunt două variante de parcare: una dintre parcări este chiar în Strbske Pleso şi costă 6 euro / zi iar cealaltă este un km mai sus, în staţiunea de schi şi este 10 euro / zi.




Traseul spre cascada Skok este o plimbare super lejeră prin pădure. Traseul este bine marcat iar noi chiar am nimerit când era făcută ditamai poteca prin zăpadă.



Ce am mai prins în traseu - un strop de combustibil pt drum. Un self serve de pălincă. Ne-am distrat.



Pentru tura asta nu am mai fost aşa de norocoşi căci am prins o vreme închisă. Ningea şi vizibilitatea era redusă. Noi mai fusesem pe partea aceasta de traseu dar pentru Moni şi Gabi care veneau prima dată aici nu aş crede că a fost extrem de entuziasmant. Oricum, a fost excelent de o plimbare de duminică.



La cascadă era totul bocnă şi norul până jos. Am stat un pic de poveşti şi să mâncăm ce ne pusesem la pachet apoi i-am dat la vale spre cabană.



Detalii Despre Traseu


  • Distanţă: 9 km
  • Diferenţă de Nivel:  +/- 400 m
  • Timp: 2 h (3 cu tot cu pauze)
  • Marcaj: Bandă Galbenă


GPS Track Wikiloc 





De Reținut



  • De la Skok, în sezonul cald, se poate opta pentru o tură interesantă spre Bystra Lavka - asta ar însuma un circuit de 17 km cu o diferenţă de nivel de  +/- 1000 m. Lacuri albastre, munţi spectaculoşi ... bun, detalii aici
  • Chiar la Strbske Pleso există o mică stațiune de schi și există si un circuit de schi fond (cross country skiing) - ba mai mult, chiar am văzut oameni practicând asta. Pentru mine a fost o premieră întrucât văzusem ski fond numai la TV/net.... OMFG cât sunt de înguste și dubioase schiurile acelea! Foarte tari slovacii ăștia, îmi place maxim de ei! 



Bottom line aveți două sugestii de trasee lejere de iarnă prin Tatra, pârtie, ski fond, pălincă pe traseu și o țară cu mult potențial destul de binișor exploatat. Go visit Slovakia! :) 









Doua Trasee Usoare de Iarna in Muntii Tatra - Slovacia Reviewed by Karina Isar on duminică, ianuarie 21, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.