Honeymoon in Islanda - Ziua 1: Thingvellir, Trollafoss şi Oxararfoss


Long story short in South West Iceland: Reykjavik - aterizăm, luăm maşina şi o zbunghim spre prima cascadă: Trollafoss experimentăm prima ploaie, Thingvellir National Park - Cascada Oxararfoss - Laugarvatn.



Hello Iceland!


După o noapte frumoasă cu câteva minute de somn furate pe o băncuță în aeroport, așteptăm entuziasmați zborul către Reykjavik. 8:50 – Decolăm. Tot zborul am plutit deasupra pufoșilor albi pe un cer incredibil de albastru și un contrast minunat, dar toată splendoarea aceasta am lăsat-o în urmă imediat ce am aterizat deoarece ploua.

Totul a mers ață în Keflavik Airport, ne-am luat bagajele de cală, am admirat ceea ce de acum am să denumesc de departe cel mai frumos aeroport și am fost preluați de unul dintre oamenii de a Happy Campers, compania de la care urma să închiriem mașina.

Am ajuns la Happy Base, am semnat contractul, am plătit, ne-a fost făcut instructajul pentru folosirea mașinii și we are ready to rumble! Am închiriat un Ford Connect: două locuri, un pătuț în spate și tot ce trebuie pentru vizitat, mâncat și dormit. Am plecat spre un supermarket (un km mai încolo) să ne facem cumpărăturile, dar pe drum am sesizat că în mașinuța noastră faină cam plouă înăuntru, așa că am făcut cale întoarsă să vedem ce putem face în această privință. Încă de pe drum ne gândeam oare ce o să se întâmple? Dacă nu ar fi mai bine să ne facem un upgrade la mașină? Dar trebuia să ţinem cont şi de faptul că deţineam un buget limitat iar având în vedere faptul că noi închiriasem cel mai ieftin model, deci, oricare altul era mai scump, ar fi fost preferabil să primim un discount.

OK, am ajuns, am explicat situația celor de la Happy Campers și soluția lor a fost: trebuie să vă dăm altă mașină, iar singura disponibilă este un Renaul Trafic oferit la același preț. Iată cum norocul ne-a înzestrat cu un ditamai bus-ul cu spațiu de dormit pentru 4 persoane, un upgrade substanțial de la mașinuța inițială unde trebuia să calculăm bine de tot spațiul pentru bagaje!



Cum a arătat pe maps ziua noastră!


Din Reykjavik am pornit pe Ring Road (Road 1) pe care l-am părăsit după scurt timp pentru Road 36 iar dupa aceea am continuat pe 365 şi apoi 37 şi 35. 




Cascada Trollafoss


Am pornit din nou la drum, de data asta, pe bune. Prima destinație: cascada Troll Trollafoss. Din Reykjavik am plecat pe Road 1 și apoi pe 39. Din nou, când ploua (nu în mașină) când nu. Am ajuns pe drumul ce ducea spre cascadă, am parcat și de aici, nu trebuia să mai fie foarte mult până la ea, însă nu se putea merge decât pe jos. Plouă, dar nu-i bai că doar ne-am luat echipament: cu membrana noastră de 8000 nu aveam cum să ne udăm în 15 minute de mers pe jos! ... am zis noi!


Oameni buni, vă spun: tot ce stiți voi despre ploaie... nu știți! Am prins o ploaie combinată cu vânt ce ne-a trecut până la stratul de membrană cu care vine omul din fabricație :). Așa ceva nu am mai văzut în viața mea! Ploua foarte mărunt similar cu apa care ar veni dintr-un duș cu presiune și toată treaba asta se întâmpla nu firesc, de sus în jos, ci pe orizontală! Ne-am dat seama că începem să ne udăm din primele 10-15 minute dar dacă tot am pornit, doar nu era chip să mai facem cale întoarsă chiar de la primul obiectiv al concediului, așa că am continuat și întra-devăr a meritat când am văzut cascada și peisajul spectaculos din jur.


Pozele nu au să vă spună foarte multe căci nu prea aveai cum să le faci să arate OK, însă peisajul este o impresionantă sculptură în rocă vulcanică îmbrăcată în cel mai pufos mușchi pe care vi-l puteți imagina. Nu am pierdut vremea prea mult, am luat-o la pas spre mașină și mai departe spre Thingvellir National Park.


Thingvellir National Park


Foarte important, în Islanda, să urmăriți semnele de obiective turistice pentru că sigur nu veți regreta. Așa am ajuns noi la Thingvellir, un traseu amenajat cu drumuri și podețe de lemn printre pereți de râuri din lavă și o cascadă cu numele de Oxararfoss - cel mai probabil de apă glaciară după culoarea albastră pe care o avea. Aici aflăm că a fost înființat primul parlament din lume și reprezintă locul unde islandezii din vremuri demult apuse se adunau pentru a “pune țara la cale”.


Thingvellir este un loc cu o importanţă deosebită atât din prisma naturii, a culturii cât şi a unui alt fapt: aici este locul în care poţi vedea cu ochiul liber Dorsala Atlantică. Ne putem gândi chiar la ce însemnătate profundă are acest punct - parte a plăcilor tectonice care formează cel mai mare lanţ muntos subacvatic de pe Planeta noastră şi cum aici s-a format însuşi primul parlament al lumii moderne - Alþingi în anul 930!



Mai ar fi de spus și de apreciat felul în care islandezii își iubesc și își protejează natura. Majoritatea, dacă nu chiar toate obiectivele naturale, sunt gratuite pentru vizitatori. Ei funcționează pe ideologia că natura este a tuturor iar tot efortul amenajării traseelor este făcut nu atât pentru a aduce bani în buget ci pentru a proteja vegetația și fauna – pentru a nu călca mușchii și a nu deranja natura. Oamenii ăștia au un suflet mare și o gândire atât de frumoasă!



Am plecat de aici mânați de ploaia ce tocmai începea, din nou, să-și facă simțită prezența și de faptul că uşor şi noaptea dădea semne că s-ar aşterne. Ne doream din tot sufletul două lucruri: o baie și apoi un somn lung și sănătos.


Pentru baie aveam în vizor un loc excelent: Fontana în localitatea Laugarvatn – o piscină termală, deschisă care cel puțin din poze arăta excelent. Deja visam cu ochii deschiși cum urma să ne bălăcim acolo și să ne relaxăm. Am rămas cu visul, din păcate, căci am ajuns cu 45 de minute înaintea orei de închidere și pentru jumătate de ceas, cât mai puteam să prindem, nu se justificau cei 45 euro cât costa biletul, așa că i-am dat pedală mai departe să găsim un loc de campat și un duș cald.


Tot mergând s-a făcut și noapte și am ajuns undeva aproape de Geysir la Camping Geysir aflat pe drumul principal 35. Deși campingul era deschis, programul de la dușuri era între anumite ore – l-am ratat, evident, și pe acesta, însă măcar am avut acces la toaletă și la camping gratuit, în parcarea din față. În sfârșit somn de voie căci aveam nevoie! 

Concluziile după prima zi au fost de bine având în vedere deznodământul cu maşina şi locurile minunate la care am ajuns... clar eram nerăbdători să vedem cât de mult se poate iar în secret ne temeam uşor de ploaie să nu ne fie prea mult alături!










Honeymoon in Islanda - Ziua 1: Thingvellir, Trollafoss şi Oxararfoss Reviewed by Karina on luni, octombrie 05, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Wow!!! Excelenta vacanta, superba prezentarea!! Felicitari!! Te-ai gandit sa pui intre niste coperti ce ai scris pana acuma pe blog? 8-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Nu ştiu când aş putea găsi timp şi pentru asta acum şi oricum cred că mai am de adunat un pic de experienţă până să ajung la coperţi. :) Dar îmi place să cred că vreme este şi inspiraţie găsesc pretutindeni dacă nu chiar în interior!

      Ștergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.