Sucha Bela Inima Paradisului Slovac


Unu Mai a venit, vremea bună n-a lipsit! După ce nu ne-au ieșit pasențele de Paști am pus multă presiune pe întâi mai și toate cele patru zile chitite să primească titlul de mini vacanță.

Am ales Slovacia pentru weekendul acesta prelungit cu al său parc național denumit cu toate meritele Slovensky Raj (Slovak Paradise). Țara am mai vizitat-o cu o ocazie anterioară și mi-a plăcut tare tare mult astfel că și după tura asta cu siguranță spun că mă voi întoarce pentru că încă mai am multe de văzut.

În mare ce se întâmplă în Slovacia: păi ar fi niște Tatra Mici și niște Tatra Mari, ar fi niște multe peșteri, canioane, chei și nu în ultimul rând orașe frumoase și oameni civilizați. Planul nostru a avut o structură destul de bine organizată și pusă la punct dar vremea a fost doar parțial în favoarea lui.



Cazare

Pentru început, să vedem unde stăm. Cea mai bună variantă de campare pentru acest parc național este Podlesok. Campingul se află la 17 km de Poprad imediat după localitatea Hrabusice și este miezul de unde se pleacă în toate traseele. Campingul este foarte frumos, bine amenajat, există multiple variante de găsit de mâncare de la restaurante la terase și inclusiv magazin.


Costuri

Prețurile sunt decente, la un restaurant drăguț (poate și cel mai scump de acolo) am plătit 1.5 euro pe o supă, 5 euro pe un fel principal însemnând carne plus ceva garnitură, o cafea 1.30 euro iar o bere locala 1,1. Nu este foarte scump dar dacă vrei să mergi mai la buget poți să îți aduci mâncare de acasă campingul îți pune la dispoziție o mică bucătărie dotată cu veselă, cuptor cu microunde și aragaz. În general locul este foarte curat și îngrijit dar băile, bucătăria și sala de mese totuși lasă puțin de dorit, însă nimic grav.

Tot la capitolul prețuri, cazarea este foarte ieftină dar complicat de calculat. Prețul pe noapte este compus din: taxă pe mașină 2 euro, taxă pe cort 2 euro, taxă pe om 2 euro, taxă de oraș 0.50 euro/persoană și suplimentar taxă pe duș 0.30 euro pe 3 minute de apă caldă (e cu fise). Pe lângă toate astea se mai plătește extra, dacă vrei și ai nevoie: priză, patruped și evident se mai scade sau adaugă în funcţie de ce fel de mijloc de transport ai. Dacă tot calculul acesta e prea complicat, există și varianta de căsuțe, undeva între 8 - 10 euro de persoană pe noapte.

Noi am ales varianta de cort și pe trei nopți, cu mașină cu tot ne-a ieșit per total 12 euro de persoană -  eu spun că este foarte bine! Aici mai este de menționat că dacă vrei să vizitezi parcul taxa pentru parc este de 1.5 euro pe zi dar nu tot timpul ai la cine să o plătești deci în mare parte se merge pe gratis.


Sucha Bela

Pentru a nu pierde o zi, am plecat dimineața devreme din Timișoara căci aveam vreo 530 km până în Raiul Slovac. Sucha Bela este unul dintre cele mai cunoscute trasee de acolo şi a fost descoperit la începutul anilor 1900 și deschis publicului larg de abia în 1957.

Am ales pentru prima zi Podlesok - Sucha Bela și retur. De menționat, traseul pornește din Podlesok pe marcaj Bandă Verde și este cu sens unic, vedem mai jos de ce.  Având în vedere că este vorba de chei și canioane diferența de nivel nu este mare, deci traseul nu este foarte solicitant însă se merge încet pentru că sunt porțiuni unde este nevoie de puțină atenție şi sunt totodată şi mulţi turişti.

Frumusețea traseului constă în multitudinea de podeţe de lemn, grilaje și scări metalice. Nu am fost atentă la hartă la început și nu am observat că este cu sens unic așa că atunci când am urcat nu am ținut o evidență a scărilor, cascadelor și grotelor deci nu am detalii de genul.



Cert este că este foarte frumos, spectaculos și totodata accesibil. Deși în poze poate pare un pic cam destinat oamenilor mai curajoși, este abordabil în mare măsură de oricine. Am văzut acolo de la oameni de vârsta a treia până la familii cu copii.



Ce trebuie știut însă este că traseul merge și prin apă pe alocuri și trebuie să ai grijă la încălțări să fie mai înăltuțe și clar impermeabile. Deși este apă peste tot, nu am văzut izvoare sigure deci concluzia e bine să aveți apă cu voi, dar asta cred că e de la sine înţeles.






Lungimea traseului de canion este de 4 km iar returul aproape încă pe atât dar întoarcerea este pe drum de asfalt deci cât se poate de lejer. Urcarea o faci cam în două ore iar coborârea în cam o oră. Noi cu tot cu poze și fără grabă am făcut traseul în trei ore jumate.




Urcarea este simplă, nu ai cum să te pierzi pentru că unu, ești în canion și doi este bine marcată zona. La coborâre, noi am ieșit din canion în partea dreaptă direct pe drumul de mașini/biciclete și am ținut drumul care cobora până înapoi în camping.



Declar prima zi încheiată cu succes și mă culc liniștită după un pic de foc, un pic de pălincă și oameni faini - da, în camping ai foișoare cu horn, special amenajate pentru a face focul și mai mult sunt și lemne pregătite!

Mâine avem în plan un traseu mai lung puţin de care vă povestesc în viitorul articol!


Pentru alte detalii de traseu încercaţi app-ul pentru Android de pe www.mapmyhike.com. PS: este excelent si pentru bicicleta pe www.mapmyride.com, practic din acelaşi set de app-uri.



Traseu

Distanța:7 km
Diferența de nivel: aprox 300 m
Timp: 3 ore jumătate de mers lejer și făcut poze.
Marcaj: Bandă Verde și coborâre pe drum asfaltat.
MapMyHike





Sucha Bela Inima Paradisului Slovac Reviewed by Karina on marți, mai 06, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.