Slovenia: Varful Golica - Pe Coama Sloveno-Austriaca a Muntilor de un Verde Fraged


Un traseu montan de o zi în Parcul Național Triglav - o plimbare cum nu se poate mai pitorească pe granita Sloveno-Austriaca și o cafea cu view.





Cum Ajungem Acolo


Punctul din care am pornit noi - este o parcare gratuită. Mai există și un pic mai sus o parcare (tot gratuită) însă noi am început traseul de aici.






Unde Dormim


Dacă optezi pentru cort - probabil printre cele mai bune opțiuni sunt Camping Kamne. Acum, el vine cu plusuri și minusuri. Îmi aduc aminte, când fusesem prima  dată în Slovenia, în 2013, am crezut că am dat de cel mai minunat camping din lume. Atunci era mult mai îngrijit și dealtfel și experiența noastră în camping era mult mai săracă. Pe măsură ce am dat și de alte și alte campinguri faine am revenit la Kamne pentru a-l regăsi ușor dezamăgitor. 

Locurile de campat, în continare sunt faine, ai unde mânca (acoperit) iar per total este curățel (dar se poate și mai bine). Ce îmi displace la acest camping este faptul că sunt puține toalete/dușuri iar dușurile sunt cu fise. Dar nu asta e problema - problema este că aparatul de fise este în afara cabinei de duș iar când se termină timpul nu ai niciun fel de avertizare. Adică dacă nu ți-ai calculat bine cât vrei să te speli... ghinion. Plus că nu ai buton de pauză. Un pic prost gândit. Chiar și așa, Kamne rămâne best option în zonă așa că stăm aici. 



Traseul si Povestea


După ce ne-am (răs)solicitat genunchii cu traseul spre Kriz am zis că următoarea zi va fi de plimbare fără bătăi de cap și genunchi.  Ideea este că și data trecută când am vizitat Slovenia primisem recomandarea de a încerca munții mai modești în altitudine de pe granița slovenă-austriacă. Auzisem despre ei că ar fi deosebit de pitorești și total diferiți față de Triglav.

Am ales acest traseu ușurel și bucuria a fost mult peste așteptări. Mai exact traseul este într-adevăr foarte frumos și chiar nu mă așteptam să îl găsesc atât de aproape de suflet.

Urcarea începe din Planina Pod Golico direct de la șosea. De aici urmează o  bună bucată pe o potecă  lejeră prin pădure pe o cărare largă, cu pantă moderată.



Bonus, o mică cascadă de care nici nu aveam habar.

Aerul ușor umed dar nu greu de respirat ne trezește sentimente plăcute căci simțim fresh mirosul arborilor și al florilor. Treaba asta îți curăță plămânii și îți perie gândurile în cel mai plăcut fel.



Ne oprim din când în când pentru a ne bucura efectiv de natură. Este un sentiment atât de sincer.


Traseul continuă să șerpuiască prin pădure ușurel. La un moment dat dăm și de instalația pe cablu folosită cel mai probabil de cei de la cabană pentru realimentare.

Fără griji, urmărim marcajul (unic - de culoare roșie) care ne va scoate în curând din pădure în gol alpin în apropierea cabanei.



După nici o oră și un pic suntem la cabană și ne relaxăm la o cafea cu view!  Locul este excelent, căbănuța super cozy și agitația lipsește. Ne prelungim momentul - profităm de liniște.




Pe vârf, norii traversează nonșalant spre Austria. Acești munți sunt ca niște străjeri ai celor două țări căci granița este întocmai pe coama lor.



Ce este spectaculoasă și totodată relaxantă este blândețea cu care muntele își învelește creasta cu iarba fragedă de un verde intens. Frumoasă este și stâncăria golașă a Triglavului însă acești munți blajini sunt parcă făcuți pentru zilele de tihnă și ne aduc un pic a Apusenii de la noi.

După ce ne încheiăm socotelile cu cafeaua urmărim în stânga cabanei zig-zagurile ce ne duc hotărât spre crestuță.


Când ajungem sus suntem noi, norul și un vânt de ne-ncovoaie de frig! Dar printre toate astea reușim să furăm câte o vedere de dincolo de tărâmul sloven.




Ziua este frumoasă iar peisajul își merită pe deplin laudele. Rămâne un traseul pe care îl recomand cu toată dragostea: ușurel și digerabil și pentru novicii plimbărilor montane.




Întoarcerea o facem pe același traseu dar cu o altă mică pauză la aceeași cabană. Mică-mare pauză căci am fraternizat cu niște păsări (cele negre care își fac veacul la munte) și nu am plecat până nu le-am îmbuibat de mâncare. Niciodată nu am hrănit păsări din mână. It happened now - e minunat!





Ah da! Doar ca să rămână scris, pe când am coborât s-au dus și norii de pe vârf, s-a făcut senin și pace. 



Detalii Traseu



Durată: 3 h (6 h cu tot cu pauza la cabană)
Distanță: 11 km
Diferență de nivel: +/- 900 m
Traseu marcat


Slovenia: Varful Golica - Pe Coama Sloveno-Austriaca a Muntilor de un Verde Fraged Reviewed by Karina Isar on duminică, martie 24, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.