Printre Zane si Zmei pe Via Ferrata in Vadul Crisului: Traseele Peretele Zanelor si Casa Zmeului


Cum a dat primăvara au început să ne mănânce și mai tare tălpile. Discuțiile din jur despre munte au dus ușor, ușor la via ferrata iar cum în România nu mai făcusem decât Pietrele Negre de la Vârtop am privit spre ce aveam mai la-ndemână: Vadul Crișului cu cele două trasee: Peretele Zânelor (B) și Casa Zmeului (C).




De acomodare - um scurt video din cele două trasee.





Prolog...


Ne-am hotărât repede și ne-am și organizat tot atât de repede să petrecem un weekend acolo. Moni și Gabi erau vizați de ceva vreme pentru ferrate iar Alida și Adi s-au alăturat cât se poate de hotărât. 

Planul inițial era să facem Sâmbătă ferrata mai ușurică, de acomodare și Duminică cea mai solicitantă iar restul timpului să îl umplem cu alte mici obiective din zonă. 

Am ajuns în Vadul Crișului la ora 10. E bine. Alida și Adi, cum nu aveau echipament au fost nevoiți să își închirieze și aparent închiriatul vine la pachet la un preț nu tocmai mic și cu ghid (ghid as in om-ghid, nu broșură). O mică neclarificare de la început a iscat ceva costuri dar pe viitor știm ce să recomandăm. Prețul este de 80 de lei/echipament + ghid / traseu. Adică dacă faci 2 trasee în aceeași zi te costa 160 de lei de persoană. Bine, lăsând la o parte asta (inițial înțelesesem că 80 lei costă echipamentul / zi – nimeni nu ceruse ghid), oamenii au fost încântați de experiență și pare-se că le-a prins bine. 

Să mai lămurim un aspect, timpii pentru cele două trasee sunt un pic peste lejeri pentru că oamenii pe care i-am acompaniat au fost la prima experiență de via ferrata, am fost un grup de șapte în traseu iar toate astea au dus la timpi adăugați. Spun asta ca să știți ce și cum să luați în calcul dacă alegeți să mergeți.

În România sistemul de clasificare al traseelor de via ferrata este diferit față de cel din Dolomiți. Dificultatea se notează de la A (ușor) la E (extrem de dificil). Dacă ar fi să compar cu ce am făcut în Dolomiți B-ul nostru este 2B- ul din Dolomiți iar C-ul nostru este 3B. 

Pe scurt, pentru ambele trasee punctul de plecare este același: Sala de sport din Vadul Crișului. Tot acolo se poate parca mașina iar lângă sală există pensiunea Roua Munților unde poți mânca/bea. 

De la sala de sport continuați să mergeți de-a lungul căii ferate, pe malul stâng al Crișului Repede - intrările spre trasee sunt excelent semnalizate chiar la linia de tren. Un punct în plus față de semnalizarea de la Vârtop.





Unde Dormim?



Sunt în zonă câteva variante de cazare dar noi preferăm campingul. Din câte am văzut există cam trei opțiuni: Camping Cascada Crișului, Camping La Rulote și wild camping pe malul Crișului dar varianta din urmă e tricky că nu ști peste cine dai.

Camping La Rulote era vizat de ceva vreme însă ei deschid de abia din 1 Mai așa că la recomandările unei cunoștințe am ales Camping Cascada Crișului (despre a cărei existență habar nu aveam) și a meritat din plin. Cazarea (cu cortul) costă 20 lei/noapte/persoană iar campingul este foarte simpatic. Iarbă tunsă, spațiu acoperit de mâncat, dușuri cu apă caldă, toalete, parcare și în general foarte curat și întreținut. Există și varianta de căsuțe - 60 lei/noapte unde puteți beneficia și de bucătărie comună - utilată.  Pentru contact site-ul lor este: http://www.pensiuneacascadacrisului.ro/ 




Via Ferrata Peretele Zânelor 






De dimineță, cum spuneam și mai sus, am optat, din motive evidente, pentru ferrata mai ușurică. Să ne începem, deci, ziua ca niște zâne. Echiparea și la cățărat! 

Pentru a ajunge la perete urci pieptiș chiar de la linia ferată - la fix pentru încălzire. Când ai ajuns la perete începe direct urcarea pe verticală cu cabluri, scărițe și o ține tot așa - cu mici porțiuni de relax. Noi o luăm înainte iar restul rămân ușor în urmă cu ghidul care le explică un pic ce e de făcut. Oamenii se acomodează destul de bine și cu puțintel efort toată lumea parcurge ok traseul. 



Pe traseu mai o poza, o măslină - mie nu mi s-a părut deloc dificil. Este un loc potrivit pentru acomodarea cu acest tip de traseu. Dificultatea redusă, prizele bune și amenajarea impecabilă, chiar nu are cusur.




Am ajuns sus pe coama stâncilor, am făcut o poză de grup, am respirat cu mândrie...Nouă ne-a lipsit, lor le-a plăcut.



Coborârea se face pe o potecă largă prin pădure - deci no worries, nu se coboară tot pe ferrată. Bun, bun, dar pe la ora 12 noi deja terminaserăm cu primul traseu... și parcă apetitul numai ce se deschisese serios. Nu am negociat prea mult căci mai toți păreau să fie aliniați cu ideea de a face și următorul traseu. Am luat o mică pauză de masă și am pornit înapoi spre Casa Zmeului. 






Detalii Traseu


  • Diferență de Altitudine: +/- 110 m
  • Timp: 1 h 30 min (cu tot cu pauze)
  • Distanță: 2 km
  • Lungime Ferrată: 150 m
  • Marcaj:  Linia Ferată + Via Ferrata  + coborâre pe Cerc Albastru
  • VF Dificultate: B sistemul de clasificare oarecum cunoscut international (UIAA)
  • Echipament: kit standard via ferrata
  • Surse de Apă/Mâncare: la pensiune / în sat






Via Ferrata Casa Zmeului




La Casa Zmeului am schimbat un pic abordarea: ghidul a mers în față urmat de Moni (care fiind mai micuță de statură a întâmpinat și cele mai mari greutăți la cățărare) apoi Gabi, Alida, Adi și noi la final pentru a-i mai ghida de jos. 

Traseul este întradevăr mai solicitant și asta s-a cam simțit pentru cei ce de abia se inițiau. Au fost porțiuni la care am stat multișor dar cum nu ne grăbeam, chiar nu a fost o problemă. Mie personal mi-a plăcut, și deși recunosc că am avut vreo două situații în care mi-a fost și mie un pic mai dificil nu pot spune că per total mi s-a părut prea complicat. 

Una dintre situații a fost o neatenție pe care v-aș recomanda să o evitați. Mare grijă atunci când traseul merge oblic pe perete – trebuie să fi atent cum îți menții centrul de greutate pentru a nu te dezechilibra. Eu numai ce schimbasem segmentul de cablu și am țâșnit foarte încrezătoare spre următoarele scărițe când hopaaa... am realizat ca o să îmi dau de perete. M-am ținut în mâini căci aveam scărița și apoi cu un salt am revenit și la prizele de la picioare fără să pic în ham. You got brains, use them. Apoi cum m-am pompat un pic am folosit carabiniera extra atașată de ham ca să mă ancorez și să stau un pic în ham până mă odihnesc un pic. 

Apropos de asta, e bine să ai la tine, atașată de ham, o carabinieră extra sau niște bucle. Pe porțiunile mai dificile, unde simți că te pompezi excesiv e ok să iei o pauză și să stai liniștit în ham câteva momente. Evident – nu folosiți lonjele de via ferrata pentru a face asta.


Traseul acesta are două porțiuni mai greuțe – undeva chiar la început unde ai o bucată ușor surplombată care mi-a dat mie de furcă cu centru de greutate și spre final, înainte de podul suspendat tot așa, o bucățică ce te solicită un pic.



Și da, creme du la creme – minunea la care îmi super doream să ajung: la cei 25 de metri de pod suspendat! Nu prea înțeleg de ce mulți oameni par terifiați de porțiunea asta dar pe lângă faptul că e ușoară căci nu presupune niciun fel de efort, este și super interesantă. Răsplata pentru traseu.





Mie una mi-a plăcut maxim – m-aș mai duce acolo numai de dragul podului! 




Detalii Traseu


  • Diferență de Altitudine: +/- 150 m
  • Timp: 2 h 30 min (cu tot cu pauze)
  • Distanță: 2 km
  • Lungime Ferrată: 215 m
  • Marcaj:  Linia Ferată + Via Ferrata  +  coborâre pe Cerc Albastru
  • VF Dificultate: C sistemul de clasificare oarecum cunoscut international (UIAA)
  • Echipament: kit standard via ferrata
  • Surse de Apă/Mâncare: la pensiune / în sat






Una peste alta tura a fost excelentă și pot să spun jos pălăria pentru oamenii care au amenajat aceste trasee ca noi să ne bucurăm de ele. Seriously, au făcut o treabă absolut spectaculoasă! Tot la acest capitol de laudă pe bună dreptate mai vreau să menționez site-ul www.viaferrataromania.wordpress.com - alți oameni care au reușit o treabă faină: să pună laolaltă toate traseele de via ferrata din România, cu detalii și tot tacâmul. Good job guys! 





Că menționam de obiective de umplut ziua: sunt o sumedenie de peșteri și peșteruțe prin zonă dar una cu adevărat spectaculoasă și amenajată (abordabilă, deci, pentru profani) este Peștera Vadul Crișului. O ditamai peștera – un personal absolut deosebit de respectuos si cald cu turiștii și o taxă modică de 10 lei / om. Chiar merită să o vizitați și să parcurgeți scurtul traseu până la ea.

Noi am început traseul din campingul Cascada Crișului unde am campat însă se poate merge cu mașina până după pod. De aici după ce trecem de zona de micari intram în pădure și ținem poteca preț de 30 de minute. 

Ruina de lângă peșteră este un fost hotel de la începutul secolului. Abandonat, ca majoritatea construcțiilor vechi. 

Ah, și în caz că nu v-ați dat seama până acum că la Vadul Crișului mai toate lucrurile se numesc Vadul Crișului – în fața peșterii avem și cascada Vadul Crișului. 




Detalii Traseu


  • Diferență de Altitudine: +/- 100 m
  • Timp: 2 h 30 min (dus întors  + peștera)
  • Distanță: 5 km (dus-întors)
  • Marcaj:  Linia Ferată + Via Ferrata  +  coborâre pe Cerc Albastru





Ca ultimă mențiune, am făcut înainte de a pleca spre casă, un mic tur de centru al Oradiei. Auzisem de bine și am mers să confirm. Foarte fumoasă direcția spre care se îndreaptă orașul. Aparent există și oameni ok în unele primării. :) 






Printre Zane si Zmei pe Via Ferrata in Vadul Crisului: Traseele Peretele Zanelor si Casa Zmeului Reviewed by Karina Isar on duminică, iulie 08, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.