Slovacia pe Biciclete: Ruzomberok Mining Trail


Pedalare moderată - 55 km - asfalt, drum cu gropi (a fost odată asfalt), dale de beton, drum de pământ la deal și la vale.



Ajunși mai gata la sfârșitul mini concediului de pedalat la umbra Munților Tatra am ales să bifăm și cel mai vestic circuit de biciclete din zonă - Ruzomberoc Mining Trail dar vă spun de acum... Mining Trail fără mine - or fi pe undeva însă nu am dat noi de ele.

Am condus până în Ruzomberok unde am lăsat mașina în parcarea de la ceva centru comerical cu mai multe magazine. Probabil cel mai convenabil punct de a intra în traseu - excelent și pentru întoarcere în caz că ai nevoie și de un pic de shopping.

De aici pornim direct pe șosea (puțin circulată) cu peisaje contemplative pitorești. Drumul este aproape pe plat, o urcare atât de lină încât aproape nu merită menționată.


Nu după mult timp părăsim un pic asfaltul pentru o combinație de drum de plăci de beton cu drum de pământ pe care continuăm până ajungem în Partizanska Lupca. Un pic haos pe alocuri bucățica asta pentru că traversezi o bucată pavată cu cioburi de cărămizi și țigle, materiale de construcții... eh au și ei ale lor.


De aici revenim pe șosea și începem ușor ușor să simțim cum drumul urcă. Nimic extrem însă va urma o bucată de aproape 20 km de urcare continuă fără pic de coborâre. Drumul de asfalt se strică pe parcurs lăsând loc gropilor dar vine și cu avantajul de a nu fi foarte circulat. Așa că pedalăm, pedalăm pedalăm.... fiuuuuh dar mai e mult?



Din vorbă în vorbă, urmând în amonte cursul apei ajungem pe la 1000 și ceva de metri și dăm de un pic de zăpadă rătăcită încă pe marginea drumului. Primăvară....hello?


După o urcare mai susținută a trebuit să capitulez pentru cateva minute... singurul gând care m-a mobilizat apoi a fost coborârea care cel mai probabil se apropia! 


Și în sfârșit am ajuns în punctul din care era limpede că urmează mult așteptata coborâre. But first, pauză de masă și de bucurat de ultima zi în Slovacia - loc excelent cu view panoramic. 


De aici a urmat o coborâre spectacol. Primii 5 km ne-au purtat alert de la altitudinea de 1100 cam la 700 m incluzând trecerea șerpuită pe străduțele localității Liptovska Luzna.

De la Liptovska Osada  continuăm pe drumul european E77 unde e ceva trafic. Cu părere de rău de abia la sfârșit ne-am dat seama că pe lângă șosea era amenajată când pe o parte când pe alta pistă de bicicliști (de pământ - pietriș). Dacă reușeam să căscăm ochii mai bine cu siguranță o abordam însă am rarat-o cu brio. 


O mică pauză de cafea la bodegă... really locul se numește Koliba Bodega apoi back to Ruzomberok. Slovacia... o să ne fie dor de tine!





Sugestii, recomandări şi lucruri de care e bine să ţineţi cont



  • Best time: Primăvara / Toamna
  • Relief: Dealuri - zone de pădure
  • Siguranță: Destul de safe - Pe alocuri drumul este pustiu iar acolo unde nu este, slovacii în mare parte circulă responsabil. Partea de urcare 
  • Starea pistelor: Nu se merge pe piste propriu-zise.
  • Circuit:  Ruzomberok, Liptovska Stiavnika, Liptovske Sliace, Partizanska Lupca, Liptovska Luzna, Liptovska Osada, Ruzomberok.
  • Puncte de interes: Ruzomberok, Liptov Museum (Ruzomberok), Castelul Likavka - cel mai mare castel din regiunea Liptov. 





Sumar


Pe scurt, ce a însemnat circuitul Ruzomberok Mining Trail:
  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 55 km
  • Timp: 6 ore
  • Timp de pedalare efectiv: 4 - 5 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: +/- 1000 m
  • Cote de altitudine: 480 - 1150 m
  • Viteză maximă atinsă: 60 km/h
  • Viteză medie: 10.8 km/h














Slovacia pe Biciclete: Ruzomberok Mining Trail Reviewed by Karina Isar on luni, iulie 18, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.