Zece Motive Pentru A Vizita Islanda



Retrospectiva video a călătoriei noastre, zece motive pentru a vizita Islanda, zece activități ce le puteți face acolo și un „TO DO” list numai bun de bifat pentru când ajungeţi în acest mic wonderland numit Islanda.





Fiecare colțișor din lume are frumusețea lui și pentru fiecare om în parte frumusețea reprezintă altceva. Pentru noi e muntele, natura și aerul aspru, pentru alții o fi marea, pentru alții orașul sau sporturile extreme dar totuși sunt locuri în lumea aceasta care reușesc să atragă deopotrivă admirația tuturor - și nu e puțin lucrul acesta!

Cum am ajuns să ne dorim Islanda pentru luna de miere nu este deloc greu de imaginat. În primul și în primul rând nu am vrut clasicul meniu cu insule exotice, stat la soare și experimentat dulcegării de proaspăt căsătoriți, am căutat ceva ce să ne ducă aproape de natură, să fie altfel și diversificat de mama focului și nu ne-a luat mult până să ajungem la un punct comun și irevocabil: Islanda! 





Zece motive  pentru care ar trebui să vezi Islanda


Islanda este genul de loc care te uimește la fiecare pas și desigur ar fi o sută de mii de motive pentru a ajunge acolo însă din experiența noastră am să vă enumăr zece care ne-au rămas nouă întipărite în suflet.


Cel mai extrem punct al Europei


  • Am mai spus, Islanda este o țară a contrastelor și asta se poate întâlni la fiecare pas. Nestemata Europei ascunde paradoxal gheață și foc, ploaie și deșert  în același loc. Un spațiu în care extremele par să se înțeleagă de minune și istoria se scrie pe moment. 
  • Islanda este cel mai vestic punct al Europei (dacă nu calculăm Insulele Azore) iar mai interesant - în această țară este probabil singurul loc din lume unde poți vedea cu ochiul liber, deasupra nivelului mării cum se îmbină cele două mari plăci tectonice: Eurasia și Nord America. 




Natura altfel decât o cunoști


  • Curioasă povestea cu numele celor două țări vecine: Islanda și Groenlanda. Groenlanda - Greenland și-a primit acest nume datorită lui Erik the Red care, un islandez de origine norvegiană exilat pentru crimă a decis să îi dea acest nume sperând că astfel va atrage mai mulți oameni curioși de "avuțiile și terenul fertil" al țării. Iar astfel Groenlanda cea albă a primit numele de „pământ verde” pe când Islanda cea verde a primit numele de „pământ de gheață”. :)


  • Natura islandeză este cu totul și cu totul uimitoare iar de asta trebuie mai cu seamă să te convingi singur. Pozele spun mult însă experiența este unică. Aici lucrurile sunt diferite față de ce avem în general în Europa și nimic nu te poate pregăti îndeajuns pentru această întâlnire. 
  • Deși munții rareori depășesc 2000 m mersul la munte e alpinism pur căci ceea ce găsim în Alpi la peste 3000 de m sau în alte părți ale lumii la peste 5000 m putem găsi în Islanda la 1000 m. Ghețari care își coboară crevasele până la nivelul mării, vârfuri de sub 800 de m cufundate în nori și abrupturi verzi ce parcă nu au sfârșit schițează cele mai  îndrăznețe forme de relief.
  • Iar cascadele.... sunt incredibile! Coloane de bazalt scăldate în ape repezi, canioane verzi imense, căderi de apă de culoarea safirului și curcubee la tot pasul - tot ce poate fi mai exotic și mai impresionant.


  • Plajele negre și fiordurile, câmpiile de mușchi și gingașele păpădii, deșertul negru și râurile de lavă sunt toate minuni ale tărâmului islandez ce cu siguranță nu e chip să le uiți prea curând.




Diversitatea naturală a țării


  • Și pentru că tot am vorbit de natură și cât este ea de specială, mai e un aspect interesant: diversitatea ei. Nu te lasă țara asta să te plictisești un moment căci nu trec 50 km fără ca peisajul să se schimbe radical. 
  • Dacă acum avem dealuri verzi inundate de cascade care izvorăsc de peste tot se poate ca în 50 de kilometri să dăm de o câmpie de lavă. Mai mergem un pic și ajungem la o zonă geotermală îmbrăcată în toate culorile planetei și apoi ieșim brusc la un câmp plin de mici pseudo conuri vulcanice acoperite de mușchi verde fraged. De aici dăm imediat de munți cu piscuri veșnic albe și apoi un râu unde bucăți imense de gheață se plimbă greoaie lăsând loc focilor de joacă. 
  • Nu am văzut nicăieri atât de multe peisaje diferite în numai 12 zile, în numai o țară, care dacă este să o compari cu altele...este relativ mică. 




Clima și încercările ei


  • Cu zile de 22 de ore și nopți de 19 ore Islanda îți poate oferi într-adevăr experiențe probabil greu de imaginat. Cu măcar o ploaie scurtă pe zi sau ploi interminabile ce îi dau bătăi de cap și celui mai bun echipament impermeabil, cu vânt care îți dictează până și pașii și nori atât de joși încât poți aproape să îi atingi - Islanda este o țară extremă din care cu siguranță nu pleci fără amintiri de neuitat. 
  • După o săptămână de ploaie în Islanda, înveți să accepți altfel natura - aviz persoanelor meteo-dependente! :)



Magia Aurorei Boreale 


  • Mai cu seamă Aurora Boreală a coborât pe Pământ de undeva din lumea fantastică a basmelor și s-a oprit asupra Islandei pentru a-i lumina nopțile lungi și înfrigurate. 
  • Pentru că am o astfel de listă de lucrușoare pe care vreau musai să le văd sau să le trăiesc în această minunată călătorie numită viață am și cap de listă - iar acesta, probabil că v-ați prins deja, este, sau mai bine spus era o noapte sub magia Aurorei Boreale! Am avut norocul de trei astfel de nopți și vă spun sincer așa cum s-a luminat întregul cer mi s-a luminat și sufletul de bucurie. Aurora Boreală a fost pentru mine zenitul călătoriei în Islanda!




Peisajul vulcanic - o simfonie dramatică


  • Nu știu câți dintre voi au avut de a face cu ceea ce înseamnă un relief vulcanic - și aici mai de seamă vorbesc despre vulcani activi, dar cert este că uneori peisajul arată ca și cum ai păși pe o altă planetă iar asta îi conferă un dramatism aparte. Plaje cu nisip negru, munți de tăciune, deșert de cenușă vulcanică și râuri de lavă cât vezi cu ochii. Totul parcă te invită la contemplare, liniște și pace interioară căci acesta este un soi de loc sacru unde natura dictează necontenit regulile jocului. Nimic din ce am văzut până acum nu se compară cu asta!
  • E greu să alegi ce ți-a plăcut cel mai mult din Islanda, însă dacă aș fi nevoită să fac un astfel de clasament, probabil peisajul acesta vulcanic ar fi fruntaș. 




Apele termale de pretutindeni


  • Și când spun de pretutindeni, nu este o exagerare! Islandezii se spală și își încălzesc locuințele cu apă termală chiar și în mijlocul orașelor. Au apă de izvor la robinet și apă termală pentru duș și încălzire - wonderland! 
  • Pe lângă acest aspect mai punem la socoteală că mai toate localitățile, oricât de mici ar fi, au bazine cu apă termală. Aici este singurul loc unde am văzut duș cu apă termală în mijlocul nicăieriului, râuri și peșteri cu apă numai bună de îmbăiat. 
  • Nici nu mai vorbesc de SPA-uri precum Blue Lagoon sau Myvatn Nature Baths. Dintre cele două recomand Myvatn întrucât este 100% naturală și mai puțin aglomerată decât Blue Lagoon. Aici am petrecut probabil cea mai romantică seară printre valurile albastre și explozia de culori a unui apus absolut perfect!



Animalele islandeze


  • Pufoase, blănoase și de regulă curioase, vietățile islandeze sunt și ele un punct de atracție al țării iar dacă mai pui și că Islanda nu are nici un animal prădător mai mare ca vulpea polară rețeta e garantată. Ființe curioase și prietenoase, căluții de aici sunt deosebiți și cum nu se poate mai fotogenici - iar ca bonus, sunt multe locuri în care se organizează tururi călare și poți vizita țara și astfel pentru o experiență unică. 
  • Mai sperioase dar cât se poate de amuzante sunt și oițele care împânzesc țara în lung și-n lat căci oriunde te-ai afla, niciodată nu ești singur - și stai liniștit că nu vin la pachet cu câini sau animale de pradă. 
  • Partea mai puțin domesticită a Islandei este deasemenea râvnită de turiști, fotografi și amatori de wild life. Ai șanse deosebit de mari să dai peste fel de fel de păsări, vulpițe polare sau elani la tot pasul, dar cel mai bun astfel de loc este în West Fjords.


  • Iar dacă vrei ceva și mai aparte, încearcă un whale watching tour pentru a întâlni aproape garantat mai marii oceanelor - balenele, delfinii și focile.




Omul și locul


  • Și pentru că parcă toate planetele s-au aliniat atunci când țărișoara asta a fost creată mai este de adăugat faptul că și locuitorii săi sunt la fel de minunați. Cu o suprafață aproape cât a României și o populație de numai 320 000 de locuitori lucrurile merg strună, dar ce este într-adevăr deosebit și demn de toată admirația este felul în care mâna asta de oameni își iubesc și își protejează țara. 
  • Arhitectura și minimalismul nordic domină fiecare spațiu al civilizației iar opulența occidentală nu își găsește câtuși de puțin locul aici. Oamenii aceștia sunt modești în cel mai frumos sens al cuvântului căci se pare că au înțeles că frumusețea vieții stă în lucrurile simple.
    • Zâmbetul și politețea nu costă așa că ți-l oferă necondiționat oriunde te-ai afla
    • Căldura și încrederea cu care te privesc te fac să te simți ca la tine acasă
    • Grija lor pentru natură se reflectă pretutindeni - nu ai taxe de vizitare pentru obiectivele naturale dar în același timp ele sunt deosebit de îngrijite și bine conservate.
    • Societatea lor este bazată pe încredere și respect reciproc - probabil acesta este și motivul pentru care un total de numai 121 oameni după gratii.... cred că este record!
    • Orașele sunt mici și foarte simple - inclusiv Reykjavikul, capitala lor, este relativ micuț dar foarte animată și cochet. 


Mâncarea și obiceiurile culinare 


  • Până acum nu de mult, aproape întreaga economie a Islandei era bazată pe pește - având în vedere faptul că țara este un petec de pământ vulcanic în mijlocul oceanului iar întreaga comunitate umană este stabilită pe țărmuri - concluzia cu bucătăria bazată pe pește se așterne repede. Însă mai este de menționat că pe lângă pește, locul doi este ocupat de oi iar mai toată lumea spune că islandezii se pricep bine de tot la gătit felurite preparate din pește și carne de oaie. 
  • Iar pentru cei ce înclină la o dietă mai puțin tradițional - autentică, aflați că tot aici mai este regatul burgerilor! Au islandezii o pasiune declarată pentru burgheri care mai de care mai interesanți. Noi am încercat și pot să confirm că au fost delicioși! 
  • Și paradoxal, marea iubire a islandezilor este înghețată - așa că să nu vă mire faptul că la minus grade veți vedea oameni mâncând înghețată!



10 lucruri pe care le poți face în Islanda


Câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care poți să le experimentezi în Islanda. Desigur, lista poate continua sau detaliile se pot adăuga însă în mare, cam asta este ce am cules eu și ce vă recomand.


  1. Tur cu elicopterul care te poartă deasupra celor mai impresionante locuri din Islanda, aterizări pe vulcani activi, pe creștetul ghețarilor și în locuri extrem de izolate din interiorul țării
  2. Vânătoare de Auroră Boreală 
  3. Trekking pe ghețar și highly remote hiking 
  4. Explorat peșteri și peșteri de gheață
  5. Snowmobiling, ATV și Super Jeep tours - volcanic safari
  6. Tururi de puffin watching, whale watching sau bird watching
  7. Cicloturism 
  8. Road trip pe Ring Road cu caravană
  9. Descoperă Islanda călătorind cu cai - tururi ecvestre tematice în diverse zone.
  10. Învață despre cultura, istoria și obiceiurile islandeze


TO DO list pentru Islanda


Iar acum, pe final, vă împărtășesc lista mea inițială cu care am pornit la drum și mai apoi filmulețul de retrospectivă pentru luna noastră de miere din Islanda!

  • Să prind noapte admirând Aurora Boreală

  • Să închiriem o mașină și să facem Ring Road-ul

  • Să urc pe un vulcan 

  • Să fac o zi de yoga pe plajele negre

  • Să fac poze cu ciotul aka vârful Kirkjufell - cel mai fotografiat vârf din Islanda

  • Să văd elefantul  de la Hvitserkur  - am descoperit apoi că ăsta cică era dragon, altul e elefant, dar am ajuns la ce mi-am propus, fie el dragon sau elefant!

  • Să ating celebrele coloanele de bazalt

  • Să văd Geysir-ul - singurul care are voie sa poarte numele acesta

  • Să calc pe deșert vulcanic și râuri de lavă

  • Să văd un ghețar 

  • Să fac o baie termală la Myvatn 
  • Să văd căsuțele tradiționale islandeze

  • Să văd locul acela cu o căsuță în spatele căruia este un munte și o cascadă - am depistat că acest cadru nu este unicat ci mai degrabă o emblemă islandeză.

  • Să vizităm Reykjavik-ul, capitala islandeză - plus poze cu Sun Voyager 

  • Să văd pufini și foci

  • Să trecem pe la farul din Akranes ...am mai adăugat și alte faruri între timp

  • Să văd următoarele cascade: Haifoss, Glymur, Sellfoss, Detifoss, Gullfoss

  • Să vedem unde se despart plăcile tectonice - Thingvellir 
  • Să văd peștera de la Grjotagja - unde s-a filmat Game of Thrones 
  • Să ajungem pe vârful Kristínartindar 1126 m (unsolved point - trebuie să ne întoarcem)



Islanda pentru noi 


A fost:
  • Cea mai bună alegere pentru luna de miere
  • Cea mai frumoasă țară vizitată
  • Cea mai specială călătorie
  • Cea mai magică noapte - sub luminile nordului
  • Cea mai impresionantă întâlnire cu natura
  • Cea mai de suflet experiență
  • Cel mai frumos cadou









Astea fiind spuse, închei cu dor capitolul Honeymoon în Islanda și sper ca toate articolele mele și călătoria noastră să vă inspire și pe voi să descoperiți acest petec magic de pământ sau oricare altul ar fi el!  Cât despre noi....sperăm să ne sărbătorim nunta de argint tot în Islanda!


Pentru detalii despre itinerariu că invit să citiți Circuitul Islandei in 12 Zile sau folosiți label-ul Islanda
:) 







Zece Motive Pentru A Vizita Islanda Reviewed by Karina Isar on luni, ianuarie 18, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Casa de piatra si multumim pentru articol! in ce luna ati fost de ati vazut aurora? Scuze daca ati mentionat si am ratat informatia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos! Noi am fost in primele doua saptamani din Septembrie. Aurora incepe sa se vada din Septembrie, insa trebuie, desigur, sa ai si norocul sa o prinzi. :)

      Ștergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.