Honeymoon in Islanda - Ziua 7: Akureyri, Hverir şi Minunile din Nord!


Long story short: Am dormit în cel mai călduros punct al Islandei, am urcat pe craterul unui vulcan pentru a-l privi înauntrul sufletului său stins, ne-am strecurat într-o peşteră cu apă caldă, am ajuns la Dimmuborgir fără black metal, mai adăugăm la listă şi Cascada Godafoss şi ne îndrăgostim de Akureyri, capitala nordului Islandez. What a day! 







Cum a arătat pe maps ziua noastră!


Suntem pe Ring Road 1 şi mergem spre Reykjahlið, la baza lacului Myvatn de unde pornim pe conturul acestuia, pe drumul 848 pentru a ajunge la Grjotagja, Hverfjall şi Dimmuborgir. De aici continuăm pe acelaşi drum, până ajungem din nou la Ring Road - care ne duce pe la Godafoss spre Akureyri, iar după Akureyri urcăm spre zona de fiorduri pe drumul 82 şi apoi 76 spre Siglufjörður.



Hverir - cel mai fierbinte colţ al Islandei


Ca de fiecare dată când ajungem să campăm seara târziu, nu avem habar lângă ce stăm - mai ales că am stat într-o parcare în care teoretic nu ar fi permisă camparea. Aşa că dimineaţa ne-am dat seama că eram chiar la intrarea în Hverir - o zonă cu vulcani noroioşi, gaze sulfuroase şi mici oaze cu abur cald din adâncurile pământului.


Hverir este la est de muntele Namafjull şi este o zonă termală, defapt, ca să fiu mai specifică, este cea mai caldă din Islanda. Traseele sunt bine marcate şi delimitate întrucât este periculos să calci în afara lor - apa având la suprafaţă temperaturi de la 80 până la 100 de grade Celsius iar vulcanii noroioşi bolborosesc necontenit în culori elegante.





Krafla Power Plant şi Viti Crater


Zona are foarte multe obiective de văzut aşa că mergem mai departe spre Krafla Power Plant - una dintre cele mai ecologice şi vizual frumoase centrale electrice alternative în spatele căreia avem un lac tuquoise opac în centrul unui vulcan, situat la 818 metri altitudine cu numele de Viti Crater.




Pe drum am văzut un râu termal de suprafaţă şi apoi un duş deschis cu apă caldă - în mijlocul nicăieriului într-o parcare. 



Grjotagja - ape termale la ascunziş de peşteră


Apropos de duş, de aici am plecat spre Grjotagja, locul unde pământul se despică brusc şi dezvăluie o peşteră cu apă termală (probabil în jur de 45 - 50 de grade Celsius) care mai demult era folosită pentru îmbăiere. Este şi locul unde au fost filmate scenele picante dinte Jon Snow şi Ygritte din Game of Thrones.

Momentan îmbăierea este interzisă datorită posibilităţii de prăbuşire a pereţilor peşterii datorită unor cutremure şi erupţii vulcanice ce au avut loc în zonă.

Acest obiectiv se află practic pe proprietatea privată a altui islandez binevoitor care a dat-o spre vizitare turistică fără nici o taxă - clar oamenii aceştia sunt de pe altă planetă, una mai evoluată.



Hverfjall - primul crater vulcanic escaladat


Următorul punct de interes este din nou inedit căci vom urca pe buza unui crater vulcanic - Hverfjall - la altitudinea de 452 metri. Diametrul craterului este de aproximativ 1 kilometru, iar de sus, în afară de impresionantul crater cenuşiu puteţi admira întreaga panoramă cu ale sale văi când verzi când pământii şi munţi de tăciune în perspectivă.






Dimmuborgir - fără rock! :)


Mai vedem alte curiozităţi ale naturii vulcanice la Dimmuborgir şi plecăm mai departe. Da pentru cei ce ştiu de Dimmuborgir ca fiind una bucata trupă metalarică uşor morbidă şi nu ştiu de unde vine numele, well cam acesta este the real deal with the name! 




Godafoss - încă o cascadă celebră în rândul globetrotterilor! 


Înainte de a ajunge în Akureyri, cel mai mare oraş din nord şi al doilea cel mai mare din ţară, pentru a nu ne ieşi din mână mai facem un stop şi la Godafoss - o altă cascadă învolburată ce îşi sapă traseul într-o vale de bazalt.



Ce mi-a trecut prin cap atunci când mişunam printre stropi pe malurile abrupte: cascada aceasta sigur este uimitoare în timpul iernii! Nu că acum nu ar fi, să nu înţelegem greşit, doar un gând ce se plimba îndrăzneţ!



Akureyri - cel mai frumos oraş islandez! 


Akureyri este capitala nordului, cel mai mare oraş din nordul Islandei. L-am întâlnit între nori şi soare şi multă răcoare. Dacă în sud am prins în jur de 10-11 grade Celsius pe zi, aici erau doar 6. Ne-am plimbat puţin prin centrul său şi pe străduţele-i animate; un oraș pe malul oceanului încadrat între munți cu piscuri veșnic albe, cochet și foarte primitor.





Akureyri chiar este unul dintre cele mai drăguțe orașe pe care le-am întâlnit de-a lungul vremii, ce mi s-a lipit de suflet instant... să vă zic sincer, dacă m-aş muta în Islanda, Akureyri ar fi the place to be! 

Deși ne-a încântat pe deplin, îl vom lăsa în urmă și vom porni cel mai probabil spre o parcare cu vedere panoramică, mai în nord lângă Siglufjörður, un alt oraş mărunţel islandez, pentru că se anunță o noapte cu cer senin și o Auroră Bereală de intensitate mare, gradul 5... despre care vă povestesc în articolul viitor!






Amazing North! :)











Troli :)




Honeymoon in Islanda - Ziua 7: Akureyri, Hverir şi Minunile din Nord! Reviewed by Karina Isar on luni, noiembrie 16, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.