Honeymoon in Islanda - Ziua 0: Helsinki



Long story short! Drumul, gândurile şi o plimbare în miez de noapte prin Helsinki, capitala Finlandei.




Impresii de drum



Am să încep într-o notă mai spirituală. Călătorim pentru că suntem curioși, din dorința de a descoperi locuri, obiceiuri, oameni diferiți de noi, călătorim pentru a ne îmbogați sufletul și a ne deschide mințile și de cele mai multe ori călătorim pentru a ne descoperi pe noi înșine.

Fiecare călătorie în parte ne modelează personalitatea și ne dezvăluie un “altfel”, o alternativă, o opțiune. Astăzi am adăugat ceva prețios în interiorul meu.

Ştiți cum este să descoperi o culoare? Dar nu orice culoare, nu o nouă denumire pompoasă a vreunui designer fistichiu, ci o culoare cu atât de multă intensitate încât simți nevoia să o imortalizezi cu orice preț.

Cam asta ne-a pregătit ziua de 4 septembrie 2015, când am decolat de pe aeroportul din Budapesta la 19:30 pe o simfonie de apus. Undeva în depărtare, o fâșie roșiatică se încăpățâna să nu spună încă “noapte bună”, însă îndată ce am început să câștigăm altitudine cerul în sine parcă și-a deschis inima – cea mai vie culoare, cea mai mare intensitate pe care am putut să o percep până la momentul acesta - și vreau să spun că momentul a fost unul deosebit de emoționant pentru mine. Simt deja cum magia țărilor nordice începe să-și țeasă amintiri frumoase chiar dacă sunt de abia la 300 km de Timişoara.


După un zbor pe nesimțite (adică de bine, lin :)) am avut cea mai faină aterizare și cel mai comic mesaj de bun venit al căpitanului finlandez, descris pe un ton cât se poate de flegmatic: “enjoy your evening in Helsinki ... or wherever ... (pauză lungă) you are going”. My favorite pilot! 

Am coborât zburdalnici din avion, căci ardeam de nerăbdare să întâlnim prima noastră țară nordică și nu urma să începem oricum, ci cu însăși capitala finlandeză, Helsinki.



Hello Helsinki!




Ne-am aprovizionat de la supermarket-ul non-stop din aeroportul Helsinki și am început să bâjbâim, să vedem de unde și cum luăm bus-ul spre oraș. Să ne înțelegem: noi am aterizat la 22:30 la Helsinki și legătura spre Reykjavik o aveam la 8:45 dimineața ... deci vorbim despre 10 ore de omorât.

De acasă stabilisem că dacă este vreme bună, decât să petrecem 10 ore în aeroport încercând să dormim probabil în frig și curent era, desigur, mult mai bună ideea de a vizita capitala Finlandei – mai ales ţinând cont că aveam shuttle din 30 în 30 de minute. Apropos de asta, ultimul bus dinspre aeroport spre oraș pleacă la 01:10, iar invers la 00:00, urmând ca primul să își înceapă cursa la 5:00 dimineața.

Deci, am găsit bus-ul, am luat biletul și am pornit călătoria cu cel de 23:40. Nu cred că au trecut 10 minute, că a început să plouă... extraordinar!!! Panică! Păi noi ce facem??? Că ajungem în oraș la 12 și ceva fără posibilitatea de a ne întoarce la aeroport pentru că nu prindem ultimul bus și următorul este la 5 dimineața... adică peste 5 ore!!! Dar cu toată tahicardia noastră, totuși norul a cotit brusc și am avut un mare noroc de a scăpa fără ploaie.

Shall we my dear? Am dat startul la GPS (safety first, ca să nu ne pierdem) și hai să mergem!


Traseu GPS


Noi știm lucruri proaste despre clima din nord și lucruri bune despre oamenii de acolo. Cred că majoritatea oamenilor cad de acord cu mine la afirmația de mai sus. Astea fiind spuse, am pornit cu niște așteptări total nerealiste pentru o seară de vineri.

Șocul pentru noi a fost unul de domeniul SF, ce ne-a lăsat cu gura căscată... și nu pentru că situația deborda de bine... oameni buni, eu vă spun cu mâna pe inimă că nu am văzut în viața mea așa un haos, o adunătură de tineri, nu beți...aproape inconștient de beți... oameni, dudui care picau din picioare. Din exterior, după 14 ore de când eram pe drumuri, cu o oarecare apăsare a oboselii ne-am distrat și am oftat la ce am văzut acolo. Muzica bubuia peste tot și oamenii roiau într-un soi de mișcare browniană dintr-un club sau de la un party la altul. Fantastic... party people visit Helsinki if you have the energy and money!

Ce e drept, la ora 5 dimineaţa, oamenii hărnicuţi au venit cu maşini mari cu apă şi cel mai probabil ceva dezinfectant şi totul a început să se ducă spre shiny and clean. Probabil că zorii zilei găsesc un Helsinki total diferit şi fain. 

Dar lăsând antropologia la o parte să revenim la oile noastre cu plimbarea nocturnă, am străbătut câteva străzi finlandeze și pot spune că a fost interesant. Helsinki este un oraș modern, plin ochi de magazine care mai de care mai îmbietoare (minus prețurile practicate – aici vorbim doar estetic). Bulevarde ample și o arhitectură când din sticlă, când dreaptă, când industrial-minimalistă, când veche și încărcată de însemnătate istorică.





Ceva util pentru voi



În timp ce ne uitam pe net, înainte de plecare, ce am putea să facem noaptea în Helsinki în afară de party, am găsit un ghid făinuţ numai bun pentru a descoperi oraşul pe jos, pe rute tematice:
  • Discover the historic city centre - rută de 6 km 
  • Relax in the green heart of the city - rută de 6 km 
  • Delight your senses in the design district - rută de 2,5 km 
  • Enjoy the smell of the sea - rută de 6 km 
  • Explore the colorful street corners of Kallio - rută de 4 km 

Ghidul complet, cu hărţi şi detalii îl puteţi găsi AICI


Desigur nu vreau să trag o linie și o concluzie finală pentru unul dintre cele mai cunoscute orașe ale nordului fără a-i descoperi frumusețile, secretele și surprizele într-un cadru mai elaborat cu mai multe și mai luminate ore de vizită, dar una peste alta mă bucur că l-am vizitat și vă îndemn și pe voi să o faceți deoarece este o metropolă ce oferă atât o viață de noapte activă cât și ample posibilități culturale - dar nu începeţi toată aventura într-o noapte de weekend! 


Next, aştept cu nerăbdare Islanda!!!














Honeymoon in Islanda - Ziua 0: Helsinki Reviewed by Karina on marți, septembrie 29, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.