Slovacia: O plimbare la Spis Castle


Unul dintre cele mai mari castele din Europa Centrală,  Spiš Castle este un obiectiv ce merită trecut pe lista de locuri de vizitat în Slovacia. Noi am ales să îl vizităm într-o zi în care norii jucau repezi pe cer și soarele se arăta dogoritor înainte de furtună.


Cum ajungem acolo?


Eu vă arăt cum am ajuns noi, plecând de la campingul unde am pus tabăra pentru mai multe zile, iar voi rămâne să schimbați punctul de plecare, dacă diferă. Încă ceva de menționat, noi am ocolit bucățica de autostradă, pentru că nu aveam vignetă, dar, din nou, este doar o sugestie.




Câte ceva despre castel



Spiš Castle este unul dintre cele mai semețe castele din Europa Centrală, monument UNESCO ce își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, începând cu secolul XII. Multă vreme a servit ca unitate administrativă pentru teritoriul maghiar, urmând apoi să își găsească rând pe rând mai mulți stăpâni până să ajungă din nou sub stăpânire slovacă.

În anul 1780 castelul a ars iar speculațiile din spatele incendiului sunt interesante: 
  • varinanta clasică: lovit de trăznet (plauzibil)
  • varianta under cover: castelul ar fi fost ars de către familia Csáky pentru a-si reduce taxele. Pe vremea aceea domeniile fără acoperiș nu erau plătitoare de taxe. 
  • varianta cea mai de efect: home made alcohol! Se presupune că incendiul ar fi pornit de la niște soldați care ar fi experimentat „o țuică de casă” - poate chiar Tatra Tea! :)

Dar revenind la zilele noastre, castelul este foarte frumos, iar priveliștea din jur și poziționarea face înțeleasă permanenta luptă pentru teritorialitate. 


Se poate ajunge la castel pe două căi: dinspre Spišské Podhradie - de unde se lasă mașina într-o parcare (cost: 3€) și se ajunge la castel într-o scurtă plimbare de 10 minute pe un drum pietruit și mai apoi o potecă. Noi ne-am luat după GPS și am mers pe această variantă fără să știm că mai exista și varianta principală, pe care am zărit-o de abia când am ajuns la castel. 


Intrarea în castel costă 6 € iar aici avem de pierdut lejer două ore vizitând turnul, toate încăperile, spațiile deschise, atelierele și muzeul din interior.Vederea de sus este excelentă și numai bună pentru fotografiat! În curtea interioară există un mic bar însă fiind foarte aglomerat poate e bine să veniți cu provizii. Mai departe vă las să vă delectați cu cele câteva cadre surprinse. 






Ce mâncăm?

Pentru că tot văzusem pe drum reclame la un soi de han, și se făcuse ora prânzului cu foamea de rigoare, am tras pe dreapta la Spišský Salaš. Recomand cu toată încrederea, localul este de regulă arhi plin deci trebuie să aveți noroc sau răbdare multă să prindeți o masă, însă mâncarea este excelentă și prețurile foarte ok. Click aici pentru adresa pe Google Maps. 

Localul este amenajat foarte drăguț, în stil rustic plin de harnașamente și unelte gospodărești vechi, câteva sculpturi din lemn, animăluțe domestice și o căprița foarte sociabilă!



Prin apropiere


Dacă ați ajuns în zonă și mai aveți timp la dispoziție, vă mai recomand următoarele destinații:

  • Poprad - un orășel foarte mic dar cochet și perfect pentru iubitorii de munte. La poatele Munților Tatra, în orășel puteți găsi câteva magazine cu echipament montan și prețuri foarte bune! 
  • Košice - al doilea oraș ca mărime din Slovacia și primul în rândul preferințelor mele din această țărișoară. Rezervați măcar jumătate de zi pentru o plimbare prin zona centrală.
  • Slovak Paradise - aici e de stat cel puțin două zile. Ca recomandare de trasee, aș propune:
    •  Sucha Bela - cel mai cunoscut, spectaculos și atractiv traseu din Munții Tatra Mici.
    •  Pielom Hornadu, un traseu ce le are pe toate - lanțuri, podețe în stânci, o fărtăreață și multă istorie. 












Slovacia: O plimbare la Spis Castle Reviewed by Karina on luni, august 24, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.