Day 8 - Wonders of Slovenia: Soca Valley

Soca Valley, teoretic, nu chiar era în planul nostru stabilit de acasă însă pe ultima sută de metri a ajuns ca backup plan și pot să spun că a fost o alegere excelentă!



Povestea începe cu un change of plans de ultim moment. Azi teoretic era zi de munte, trebuia să ajungem pe vârful Kanin la 2587 m, un vârf interesant cu ferrate de dificultate medie și probabil un peisaj superb. Cum am citit noi despre traseu și cum ne-am plănuit, trebuia să fie un traseu de o zi, o parte din el salvat de o telecabină ce te scutea practic de vreo 1500 m diferență de altitudine și câțiva km buni.

De cu seară, când am ajuns la camping ne-am interesat despre localizarea exactă a telecabinei însă veștile au fost două și amândouă proaste.  Prima era că aparent telecabina s-a stricat și nici vorbă să o repare iar a doua, traseul era pe parte nordică and guess what? Totul era acoperit cu gheață și zăpadă, deci nu se urcă! Am ajuns la concluzia că Slovenia e somehow aproape de Polul Nord că nu se mai termină iarna!!!


Kaninul era vârful pe care îl alesesem eu și implicit îmi doream foarte mult să ajungem acolo dar astea fiind spuse, clar am fost nevoiți să ne reorganizăm. Și dacă treaba se arăta așa am zis: bun, hai să vedem tot ce se poate vedea pe Soca Valley!


1. Izvorul Soca

Am decis să pornim pe cursul Râului Soca chiar de la izvorul acestuia, vorba aceea să îl cunoaștem de mic! Pentru a ajunge aici, din Bovec mergi spre Trenta (20 km) iar după Trenta mai ai încă 5 km până la parcarea unde se lasă mașinile. 

De aici, până la izvor și cascadă sunt aproximativ 20 de minute de mers pe jos pe o potecă ce urcă mereu iar ultima parte este alcătuită din ferrate. Faptul că avem și ferrate nu înseamnă că este greu, traseul este foarte ușor (vezi abordarea mea in Teve) dar de altfel foarte aglomerat. 


Primisem un pliant cu toate obiectivele de la camping iar acesta era prezentat drept o cascadă - mă întreb daca cei care au făcut pliantul au ajuns doar până acolo pentru că izvorul este mult mai impresionant decât căderea aceasta de apă. 


Țin să spun că eu am rămas cu gura căscată când am ajuns la el. Izvorul Soca pornește dintr-o peșteră subterană iar apa este atât de limpede încât nu îți dai seama unde începe. 

Soca spring - de aici izvorăște râul de smarald

Pe măsură ce devine mai adâncă capătă o culoare … nici nu aș putea să o descriu, un fel de albastru de Voroneț, de o intensitate absolut uluitoare. Nu am văzut așa ceva nicăieri dar vă invit să mergeți să o vedeți cu ochii voștri!



2. Statuia lui Julius Kugy

Julius Kugy a fost o personalitate complexă a începutului de secol XX, unul dintre montaniarzii pionieri ai Alpilor Iulieni, alpinist, scriitor de literatură alpină, botanist și pasionat de muzică. Este considerat unul dintre părinții alpinismului modern datorită ideologiei sale privind relaţia om - munte.

Monumentul ridicat în cinstea simpaticului alpinist s-a realizat postum și îl prezintă pe Kugy privind spre Jalovec, muntele său preferat. 

Kugy monument
Julius Kugy: „Triglav is not a Mountain, Triglav is a Realm!”


3. Korita Mlinarice

Îl salutăm respectuos pe Dr. Julius Kugy și plecăm spre o altă minune: Korita Mlinarice, cheile unuia dintre afluenții râului Soca. Ce este impresionant la acest râu este faptul că la fiecare 700 m străbătuți are o cădere de 300 m și pe alocuri cursul se îngustează atât de mult ajungând la o lățime de numai un metru.

Mlinarice gorge

Canionul este amenajat pentru a se putea vizita - 10 minute de mers pe jos de la drumul principal, însă pentru străbaterea întregului traseu curs este nevoie de dibăcie în ale speologiei și echipament pentru scufundare.



4. Grădina Botanică Alpină Juliana

Inspirați de Kugy care a vizitat prima dată Slovenia în căutarea unei flori de munte am ajuns la al patrulea obiectiv al zilei, Alpinum Juliana - o mică grădină botanică alpină ticsită de peste 600 de exemplare de plante și flori de munte, vizitabilă în 10 - 15 minute. 

Alpine botanical garden Slovenia

Primăvara este probabil spectaculoasă, noi nu am prins cine știe ce însă pot să spun că este drăguț amenajată, terasată și cu potecuțe. Noi chiar dacă nu suntem atât de pasionați de botanism, am decis că ar fi excelent să le sprijinim economia cu cei  3 € / persoană cât costă biletul de intrare. 

alpine botanical garden slovenia

5. Mala Korita Soca

Chiar înainte de intrarea în localitatea Soca (venind dinspre Trenta) se face un pod peste râu unde poți lăsa mașina și apoi continua pe jos pentru a admira partea îngustă a Cheilor Soca. 

Small Soca Gorge

Culoarea apei este spectaculoasă iar de-a lungul râului ai porțiuni care îți permit coborârea și pentru curajoși chiar și scăldatul. Noi am stat un pic pe stânci cu picioarele în apă însă este bocnă! 


Locația este vizată și pentru kayaking.


6. Velika Korita Soca

De aici se continuă pe drumul mare iar imediat după localitatea Soca se ajunge la partea mai mare a Cheilor Soca într-o plimbare scurtă de 10 minute. 

Great Soca Gorge

De aici, se poate continua cu mașina  câțiva kilometri pe valea afluentului Lepenjica pentru a ajunge la Sunik waterfall. Noi nu am mai ajuns pentru că ne-am grăbit să ajungem și la ultimul obiectiv al zilei înainte de lăsarea serii.


Walk of Peace
7. Cascada Kozjak

O cascadă absolut spectaculoasă ce te duce cu gândul la peisaje din Epoca extinctă a dinozaurilor. Pentru a ajunge aici (which is a must) se urmăresc din localitatea Kobarid indicatoarele spre Camping Koren. Cascada este în aceeași direcție, iar la un moment dat apar și indicatoare. 

Din parcarea de vis-a-vis de camping, se merge pe un traseu de aproximativ 30 de minute care se intersectează parţial cu cel de Walk of Peace - tot felul de tunele în piatră și construcții ce aparțineau liniei de front din Primul Război Mondial. 

Traseul este foarte bine amenajat, foarte ușor și abordabil de oricine.

Cascada este impresionantă, pentru mine cred că va mai dura o vreme bună până să găsesc o altă cascadă cu potențial de ocupare a poziției de number one beautiful waterfall for me!
Cascada Kozjak

Ca sugestie, noi am ajuns spre apus însă cred că este ideal să vizitați cascada pe zi, și poate să vă aventurați la o scurtă baie în lac! Cred ca ar fi ceva inedit!

Kozjak Slap

În concluzie, ce e drept, nu am ajuns pe Kanin însă Soca Valley a concurat destul de fair în ceea ce privește palmaresul de frumuseți! O zi minunată!



Harta cu obiectivele vizitate



Unde dormim?

Mâine planul ar fi să urcăm pe Krn (sperăm fără zăpadă!), ultimul vârf al concediului iar pentru asta best option ca și cazare ar fi Vili Camping - un camping foarte hippie și călduros însă ...plin. 

Așa că optăm pentru Camping Gabrje - destul de ok ca și loc / amenajare, foarte foarte ieftin însă vecinii nu par să fie foarte bine dotați din punct de vedere intelectual. Vorba aceea, you can’t have them all dar e ok ca au oprit într-un final muzica proastă!


Campingul ne-a costat 16 € / 2 persoane, mașină și cort pe noapte iar dușul (apă caldă) și taxa turistică sunt incluse. Mai poți să îți precomanzi mic dejun (comanda se face de cu seară), ai terasă unde poți consuma de la ei una alta la prețuri normale, campingul este destul de mare iar localizarea, chiar pe malul Socăi.

Cost Info

Alpine Botanical Garden Juliana - intrare 6 € / cuplu
Camping Gabrje - 16 € / cuplu
Prețuri restaurant în Soca: 8 € porția de paste, 2.5 € o bere, o porție de cevapi cu garnitură ~ 8 €.  


Soca Valley



Day 8 - Wonders of Slovenia: Soca Valley Reviewed by Karina on miercuri, septembrie 03, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.